Probleme de perspicacitate, 2 topicuri unite
![]() ![]() ![]() |
Probleme de perspicacitate, 2 topicuri unite
gattoman |
![]()
|
||
Membru autentic Group: Members Posts: 511 Joined: 24 December 04 From: --- ![]() |
|
||
--------------------
Tractor
U650 16v
z
- K-MR-589
|
|||
GeorgeB |
![]()
|
![]() the 7 stars of Pleiades constellation Group: Members Posts: 1.870 Joined: 7 January 03 From: Bucuresti ![]() |
imparte 1 la 3
![]() ![]() |
--------------------
SUBARU
Legacy 2.5
- --- L7 2.5 all in black - edition -
|
|
SYL |
![]()
|
![]() doc Group: Members Posts: 2.876 Joined: 16 December 03 From: IF, Balotesti ![]() |
QUOTE(gattoman @ 11 Jun 2005, 19:26) 3 barbati se duc la un hotel. Camera costa 30$, deci fiecare plateste 10$. Receptionera isi da seama ca de fapt camera costa doar 25$. Il cheama pe hamal si ii da 5$ sa-i duca inapoi barbatilor. Hamalul nu stie cum sa imparta 5$ la 3 oameni, asa ca le da cate 1$, iar el pastreaza 2. Deci fiecare barbat a platit 9$. 9*3=27, hamalul ia 2$, unde e 1$?.. Pai nu asa se pune pb. Barbatii au platit 27$ din care 25$ au fost pt camera si 2$ au ajuns la hamal. A naibii matematica ![]() |
--------------------
Dacia
Duster
1.33 TCe 4x4 (2024)
|
|
lecar |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 101 Joined: 10 June 05 From: Leeds, UK ![]() |
QUOTE(gattoman @ 11 Jun 2005, 17:26) 3 barbati se duc la un hotel. Camera costa 30$, deci fiecare plateste 10$. Receptionera isi da seama ca de fapt camera costa doar 25$. Il cheama pe hamal si ii da 5$ sa-i duca inapoi barbatilor. Hamalul nu stie cum sa imparta 5$ la 3 oameni, asa ca le da cate 1$, iar el pastreaza 2. Deci fiecare barbat a platit 9$. 9*3=27, hamalul ia 2$, unde e 1$?.. $2 pe care ii ia hamalul vin din diferenta $27-$25 (9*3-25) si nicidecum din diferenta $30-$27. Asa ca problema e prost pusa. Altfel spus, bacsisul hamalului vine din surplusul pe care il dau clientii (27-25) si nu din diferenta dintre pretul cerut initial si cel real (30-25). |
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.468 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
...eu cred ca e la receptionera
|
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
Diac |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.025 Joined: 18 April 05 From: Bucuresti. ![]() |
Explicati-mi si mie, ca eu am facut umanu' si la matematica....
![]() |
--------------------
Renault
Megane sedane/Nissan X-trail
2005/2017 Influence/Tekna
- HAN/AIZ/DIA Alexandru.
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.468 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
25$(costa camera):3=8.33
8.33+1$(atat da hamalu' inapoi)=9.33(atat a platiti fiecare) 9.33*3=28 28+2=30$. Simplu si usor. Asta e o "greseala de calcul" cum e si cea cand iti iese media 9.49777. Acel 1$ e de fapt cate 0.33 la fiecare dintre cei 3 barbati. This post has been edited by St: 11 Jun 2005, 19:49 |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
Electronistu' |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 239 Joined: 8 May 05 From: Bacau ![]() |
QUOTE(lecar @ 11 Jun 2005, 18:40) $2 pe care ii ia hamalul vin din diferenta $27-$25 (9*3-25) si nicidecum din diferenta $30-$27. Asa ca problema e prost pusa. Altfel spus, bacsisul hamalului vine din surplusul pe care il dau clientii (27-25) si nu din diferenta dintre pretul cerut initial si cel real (30-25). sincer, nu am inteles nimic.. chiar va rog sa imi explice unu' ca ma streseaza ca nu inteleg. Multumesc. QUOTE(St @ 11 Jun 2005, 19:48) 25$(costa camera):3=8.33 8.33+1$(atat da hamalu' inapoi)=9.33(atat a platiti fiecare) 9.33*3=28 28+2=30$. Simplu si usor. Asta e o "greseala de calcul" cum e si cea cand iti iese media 9.49777. Acel 1$ e de fapt cate 0.33 la fiecare dintre cei 3 barbati. sa o luam babeste: pai bine dar initial fiecare daduse 10 dolarei. au mai primit cate unu', deci de fapt au dat cate 9$...totusi, UNDE E 1$ LE: St, 25 de dolari, care ii imparti la 3, dar initial avem 30 nu 25...deci trebuie sa plecam de la acest 30 nu de la 25...nu? ca aici e smecheria, in diferenta care trebuie restituita. Daca plecam de dupa problema, sigur ca gasit rezolvarea ![]() foarte LE: Gataaaaaa am inteles. Scuze pt posturile consecutive de mai sus, am gresit si am dat reply la propriul post in loc de edit. Sorry! |
--------------------
Dacia
1300
- BC-xx-DAN [I][B]SHAREWARE[/B][/I] |
|
lecar |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 101 Joined: 10 June 05 From: Leeds, UK ![]() |
QUOTE(St @ 11 Jun 2005, 18:48) 25$(costa camera):3=8.33 8.33+1$(atat da hamalu' inapoi)=9.33(atat a platiti fiecare) 9.33*3=28 28+2=30$. Simplu si usor. Asta e o "greseala de calcul" cum e si cea cand iti iese media 9.49777. Acel 1$ e de fapt cate 0.33 la fiecare dintre cei 3 barbati. Total gresit. Mai gandeste-te o data cel putin! Fiecare a dat $10 si apoi a primit $1 inapoi. Deci fiecare a dat $9, nu $9.33 cum zici tu. Oricum deja am scris in alt post de ce problema e prost pusa. Si din cauza ca e prost pusa, poti crede ca s-a pierdut $1. SYL s-a prins si el insa cum e de fapt. Sa fiu mai explicit: Initial au platit $30. Receptionera ii da $5 din astia hamalului. Asa ca uitam acum de aia $30. Ramanem doar cu $25 dati receptionerei (pretul camerei) si cu cei $5 care hamalul ar trebui sa-i inapoieze clientilor. Avem asadar $5 pe care hamalul nu vrea sa-i inapoieze in totalitate (ca nu stie sau ca e el smecher, asta nu conteaza)... :-) Din astia $5 da inapoi $3 (adica $1 fiecaruia) si el ramane cu $2. Nimic nu se pierde, totul se conserva... :-) Asa au stat lucrurile... Acum cine vrea, poate inventa alte solutii (cu multe zecimale), dar asta nu inseamna ca ele sunt corecte. |
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
Electronistu' |
![]()
|
Eu cred ca e corect rationamentul lui SYL, si ca asta ai vrut si tu sa zici mai sus cu cateva prosturi. Dar la postul anterior nu ai explicat nimic
![]() This post has been edited by Electronistu': 11 Jun 2005, 22:07 |
--------------------
Dacia
1300
|
St |
![]()
|
Sa vina cel care a pus problema sa ne lamureasca
|
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
|
|
Electronistu' |
![]()
|
|
--------------------
Dacia
1300
|
lecar |
![]()
|
|
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
Manuel |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.116 Joined: 27 November 02 From: VASLUI ![]() |
Dupa 2 pachete de tigari si 3 pizza, GoGu and I (care a facut un drum pana la Vaslui tocmai a rezolva problema spinoasa) decreteaza:
1. Camera costa (30-5)/3= 8,33 de cap furajat. Boon... Ei au platit cate 10-1 = 9 dolari de caciula, din care 8,33 la receptie si 0,66 la hamal (0,66*3= 2USD) care raman hamalului, deci acesti 2 dolari sunt deja inclusi in cei 9 platiti de fiecare. Greseala era ca la cei 9*3=27 platiti efectiv se mai adunau odata cei 2 care sunt deja inclusi. Asadar, 9*3=27-25 receptionera=2 hamal. |
--------------------
Opel
Astra J Sports Tourer Active
2013 / 2.0 CDTI / 165CP
- VS15CMA "Base e un bou betiv." (corbex)
|
|
St |
![]()
|
QUOTE(lecar @ 11 Jun 2005, 22:37) Nici in Post #1571 nu am fost destul de explicit? De ce alte explicatii credeti ca mai e nevoie? Electronistu', pai asta am zis si io, ca SYL s-a prins. Ceea ce nu pot spune de GeorgeB, St si Diac. Pai si din rationamentul meu nu iese ca 2 $ sunt la hamal ca si din al tau??? |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
|
|
lecar |
![]()
|
|
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
lecar |
![]()
|
Exista 10 saci plini cu monezi. Nu se stie cate monezi sunt in fiecare sac, iar acest numar poate fi variabil (adica nu avem neaparat acelasi numar de monezi in fiecare sac).
Tot ce se stie este ca intr-un anumit sac sunt doar monezi false, iar in toate celelalte 9 sunt doar monezi adevarate. O moneda falsa cantareste 9 grame, iar una adevarata cantareste 10 grame. Avem un cantar cu care avem posibilitatea sa facem o singura cantarire. Asta insemnand ca putem lua orice cantitate, o punem pe cantar si citim cate grame cantareste. Iar asta poate fi facut numai o singura data. In aceste conditii, se poate determina sacul ce contine monezi false? Si daca se poate, cum trebuie procedat? |
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
mars |
![]()
|
![]() meow or never Group: Moderatori Posts: 7.306 Joined: 22 January 04 ![]() |
Hmmm, eu cred ca nu se poate. Poate din 3 cantariri, numai una nu are cum sa ajunga... Btw, e cantar sau balanta?
|
--------------------
Mercedes-AMG
A 35
(2023)
|
|
Fire |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 70 Joined: 12 May 05 From: Bucuresti ![]() |
da...toti vom avea tendinta sa credem ca e imposibil de determinat...dar daca ai pus aceasta problema inseamna ca sigur exista o solutie
![]() da-ne un indiciu ![]() |
--------------------
Logan
Ambition
- B XX RHS "Pai sa studiem problema sa gasim pe cineva"
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.109 Joined: 11 February 04 ![]() |
salut!
Problema e veche rau dar buna: Se ia din primul sac o moneda. Se iau din al 2-lea sac 2 monede. Se iau din al 3-lea sac 3 monede. ....................................... Se iau din al 10-lea sac 10 monede. Toal: 10+9+...+1=55monede 55*10=550 grame teoretic. Practic avem 546 grame Atunci greutatea masurata ar fi cu 4 grame mai mica adica 546 grame. Asta inseamna ca in sacul nr 4 sunt numai monede false. Mai naspa e daca nu stii daca alea false sunt mai grele sau mai usoare. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
Am si eu una, destul de veche.
Intr-o camera sunt 3 intrerupatoare carora le corespund 3 becuri dintr-o alta camera. Nu poti vedea dintr-o camera intr-alta, nici nu poti vedea lumina becurilor din camera cu intrerupatoarele. Singurul mod de a vedea ce becuri sunt aprinse e sa mergi dintr-o camera intr-alta. Se presupun becurile initial toate stinse. Cum pozitionezi intrerupatoarele si cum procedezi ca dintr-un SINGUR drum sa stabilesti ce bec corespunde fiecarui intrerupator? |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
zamolxes |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 72 Joined: 14 January 04 From: Bucuresti ![]() |
Unul il lasi aprins, unul il lasi stins iar unul il aprinzi, stai putin si pe urma il stingi.
In camera: pentru ala aprins e clar, pentru cele 2 stinse: - cel care a fost stins tot timpul e rece - cel care a fost aprins si apoi stins e cald. |
--------------------
Ford
Mondeo Ghia 2L
2003 Full Options
- B-77-BLD Si uite asa se duc noptile..albe
|
|
lecar |
![]()
|
QUOTE(dizzy @ 12 Jun 2005, 16:03) salut! Problema e veche rau dar buna: Se ia din primul sac o moneda. Se iau din al 2-lea sac 2 monede. Se iau din al 3-lea sac 3 monede. ....................................... Se iau din al 10-lea sac 10 monede. Toal: 10+9+...+1=55monede 55*10=550 grame teoretic. Practic avem 546 grame Atunci greutatea masurata ar fi cu 4 grame mai mica adica 546 grame. Asta inseamna ca in sacul nr 4 sunt numai monede false. Mai naspa e daca nu stii daca alea false sunt mai grele sau mai usoare. Raspuns corect... :-) Si asa e, e foarte veche problema. Dar eu pe astea nu le vad chiar ca pe bancuri. Vechi nu inseamna neaparat si expirat. |
--------------------
Fiat
Coupe
16v Turbo 195CP
- -
|
|
Valentine |
![]()
|
![]() Old Timer Group: Members Posts: 1.074 Joined: 20 September 03 From: California ![]() |
Baieti, ce e cu simplicitatile astea aici?
![]() Ia luati de aici ![]() Avem 13 monede ![]() ![]() Intrebarea este: care este numarul minim de cantariri necesare pentru a descoperi moneda falsa? ![]() |
--------------------
Ford
Focus
2009 Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.
Atentie, atentie, si iar atentie! |
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.109 Joined: 11 February 04 ![]() |
numarul minim necesar e una.
Adica pun 6 intr-un taler, 6 in celalalt. Sunt in echilibru, deci sunt egale. A 13-a e cea falsa. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
Valentine |
![]()
|
![]() Old Timer Group: Members Posts: 1.074 Joined: 20 September 03 From: California ![]() |
|
--------------------
Ford
Focus
2009 Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.
Atentie, atentie, si iar atentie! |
|
SYL |
![]()
|
![]() doc Group: Members Posts: 2.876 Joined: 16 December 03 From: IF, Balotesti ![]() |
Mai, nu inteleg ceva. Eu v-am dat solutia, dar vad ca unora le plac telenovelele..
![]() |
--------------------
Dacia
Duster
1.33 TCe 4x4 (2024)
|
|
elro |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 2.254 Joined: 12 November 04 From: Ct ![]() |
QUOTE(Valentine @ 12 Jun 2005, 18:29) Baieti, ce e cu simplicitatile astea aici? ![]() Ia luati de aici ![]() Avem 13 monede ![]() ![]() Intrebarea este: care este numarul minim de cantariri necesare pentru a descoperi moneda falsa? ![]() pai punand 6 monezi pe un taler si 6 monezi pe un taler (daca toate sunt ok) ar trebui ca balanta sa fie egala intre cele 6 monezi nuh? iar daca cea falsa se afla printre ele ne dam seama unde este,dar daca balanta este la jumatate inseamna ca moneda falsa o am in mana ![]() ![]() |
--------------------
Renault
Megane Sedan 2.2,
1,5 dCI
|
|
woth |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 118 Joined: 5 June 04 ![]() |
O gaina si jumatate face un ou si jumatate intr-o zi si jumatate.
Cate oua fac 9 gaini in 9 zile? |
-------------------- |
|
St |
![]()
|
|
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 13th July 2025 - 01:21 |