Cati de i?, asta este intrebarea
![]() ![]() ![]() |
Cati de i?, asta este intrebarea
eXtenSion |
![]() ![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.260 Joined: 10 January 05 ![]() |
|
||
--------------------
facebook
groups
e mult mai naspa decat un forum
|
|||
SiloS |
![]()
|
![]() Gangester Group: Members Posts: 4.290 Joined: 23 February 04 From: Buzau ![]() |
sa fii conducator
sa fi fost acolo , tot nu as fi stiut sa stii ca sunt tranta trebuie a sti ceva . Alte pareri ? ![]() |
--------------------
1988
BMW
E30 325i 2003 BMW Z4
1996 Mazda MX5 NA 1988 Nissan Patrol Y60 1989 Suzuki Samurai 1975 Dacia 1300 2000 VW LT25 1999 FIAT ARCA AMERICA 403 |
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.079 Joined: 11 February 04 ![]() |
Pai
Eu stiu Tu stii El stie Noi stim Voi stiti Ei stie - Elev Vanghelie nota 2!!!!. Eu stiam Tu stiai Sa fi fost, Sa fi baut ca porcu', cine ar fi platit masa? Sunt inginer de unde sa stiu gramatica???? This post has been edited by dizzy: 28 Nov 2005, 21:21 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
pastrama |
![]()
|
![]() scursura umana Group: Members Posts: 2.603 Joined: 18 August 05 From: Ct ![]() |
Aceeasi parere cu SiloS...altfel nu se poate.
![]() |
--------------------
Tedei
-
-
|
|
pastrama |
![]()
|
![]() scursura umana Group: Members Posts: 2.603 Joined: 18 August 05 From: Ct ![]() |
|
--------------------
Tedei
-
-
|
|
Codrin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.364 Joined: 7 January 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Mazda
.
.
|
|
madalina |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 288 Joined: 8 November 03 From: Bucuresti ![]() |
Iar daca tot incercam sa vorbim corect, modificati titlul! Corect este "Cati "i"?", nu Cati de "i".
![]() This post has been edited by madalina: 28 Nov 2005, 22:18 |
--------------------
Toyota/Opel
Yaris/Corsa
- B00ooo cu fular de steaua in galeria lui dinamo :-)))
|
|
ionutctn |
![]()
|
![]() Membru cu TDI Group: Members Posts: 1.373 Joined: 20 November 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(eXtenSion @ 28 Nov 2005, 20:42) Rusine mie ca nu stiu, dar asta este ![]() Cum se scrie? - sa fi conducator -sa fi fost acolo, tot nu as fi stiut -sa stii ca sunt beat -trebuie a sti ceva Stie cineva regula? ![]() Pai nu vad unde e problema. Trebuie sa stii auxiliarele in mod normal ( a fi, a vrea si a avea). 1) Sa fii conducator este la timpul conjunctiv prezent pers 2 sg. ( se mai numeste conjunctiv imperativ). Conjunctivul prezent al verbului A FI ( eu sa fiu; tu sa fii; el sa fie) are forma invariabila sa fii cand serveste ca auxiliar al conjunctivului prezent sau al prezumtivului. 2) Sa fi fost acolo, tot nu as fi stiut este conjunctiv perfect urmat de un conditional optativ perfect. Propozitia principala este nu as fi stiut iar cea secundara prezumtiva si raspunde la intrebarea in ciuda carui fapt? 3) Sa stii ca sunt beat Aici e foarte simplu. Este vb de prop principala sa stii conjunctiv prezent iar cea secundara este subiectiva fiind o forma clasica de a introduce o subiectiva, in prop principala avand subiect nedeterminat. 4) Trebuie a sti ceva Aici avem de-a face in prima prop (principala) trebuie un vb impersonal, prop ce urmeaza este subiectiva dar in prop 2 nu se foloseste conjunctia "sa" fiind vb de un conjunctiv fortat (in loc de sa stii ceva este folosit a sti ceva) corect si asa. Acum esti lamurit? Sper ca s-a inteles ce am explicat aici. Daca mai ai intrebari iti raspund cu mare placere. Cat pot fi de ajutor e numai bine. ![]() This post has been edited by ionutctn: 29 Nov 2005, 09:00 |
--------------------
Dacia
1310
1998 Skoda Superb Elegance
People who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it. |
|
ghc |
![]()
|
..:::Cautatorul:::.. Group: Members Posts: 411 Joined: 9 December 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
QUOTE(madalina @ 28 Nov 2005, 22:18) Lasa-l asa ca-i bine ![]() ![]() Greseala asta a avut-o si Pruteanu ("idee cu 2 de e") dar Carcotasii l-au sanctionat pentru altceva... Si apropos: de subiectul asta ati uitat? Limba asta romana ..... offf .... |
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
Rigor |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 206 Joined: 11 December 03 From: Iasi ![]() |
QUOTE(ionutctn @ 29 Nov 2005, 01:05) Pai nu vad unde e problema. Trebuie sa stii auxiliarele in mod normal ( a fi, a vrea si a avea). 1) Sa fii conducator este la timpul conjunctiv prezent pers 2 sg. ( se mai numeste conjunctiv imperativ). Conjunctivul prezent al verbului A FI ( eu sa fiu; tu sa fii; el sa fie) are forma invariabila sa fii cand serveste ca auxiliar al conjunctivului prezent sau al prezumtivului. 2) Sa fi fost acolo, tot nu as fi stiut este conjunctiv perfect urmat de un conditional optativ perfect. Propozitia principala este nu as fi stiut iar cea secundara prezumtiva si raspunde la intrebarea in ciuda carui fapt? 3) Sa stii ca sunt beat Aici e foarte simplu. Este vb de prop principala sa stii conjunctiv prezent iar cea secundara este subiectiva fiind o forma clasica de a introduce o subiectiva, in prop principala avand subiect nedeterminat. 4) Trebuie a sti ceva Aici avem de-a face in prima prop (principala) trebuie un vb impersonal, prop ce urmeaza este subiectiva dar in prop 2 nu se foloseste conjunctia "sa" fiind vb de un conjunctiv fortat (in loc de sa stii ceva este folosit a sti ceva) corect si asa. Acum esti lamurit? Sper ca s-a inteles ce am explicat aici. Daca mai ai intrebari iti raspund cu mare placere. Cat pot fi de ajutor e numai bine. ![]() Sa sti ca nu am iinteles niimiica. ![]() Tre sa intreb copii meii care stie gramatica de la scoala. Sanchii!! |
--------------------
ZKR
Preferat
- IS-01
|
|
Dorubarg |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 56 Joined: 20 October 04 From: Galati ![]() |
|
--------------------
Dacia
LOGAN 1.6
- GL 90 CAT Dacia 1310 Berlina , 1990
|
|
pastrama |
![]()
|
|
--------------------
Tedei
-
-
|
|
StefanT |
![]()
|
![]() STF - Special Tactical Force Group: Members Posts: 3.413 Joined: 19 April 04 From: Bucuresti ![]() |
Mai au unii tupeul sa se planga ca generatiile de azi is asa si pe dincolo, si nu stiu cum... Scuze de off-topic, dar nu mi se pare corect...
|
--------------------
Suzuki
GSX-1300-R
2008
- B'100'HAY Fan Reno 53379
|
|
paulp |
![]()
|
![]() Bagator de seama! Group: Members Posts: 3.098 Joined: 31 July 03 From: Iasi ![]() |
Eu sper ca inca se mai face gramatica in clasele a VII-a si a VIII-a....
Nu sint adeptul rigorii absolute pe forum, dar conjugarea verbelor si acrodul subiectului cu predicatul ar trebui sa fie, totusi, norma de baza. Oricum, pentru cei care aveti dubii asupra formelor scrise ale limbii romane, nu ezitati sa va sacrificati 10 l de benzina si sa va luati un Indrumar al limbii romane. |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
laur |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 359 Joined: 8 July 02 From: Iasi ![]() |
QUOTE nu ezitati sa va sacrificati 10 l de benzina si sa va luati un Indrumar al limbii romane Se vinde cu plata in natura? Motorina nu primesti coane?? |
--------------------
Peugeot
206 1,4 HDI
- . "parerea mea"
|
|
Funny |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.272 Joined: 7 October 04 ![]() |
QUOTE(eXtenSion @ 28 Nov 2005, 20:42) Rusine mie ca nu stiu, dar asta este ![]() Cum se scrie? - sa fi conducator -sa fi fost acolo, tot nu as fi stiut -sa stii ca sunt beat -trebuie a sti ceva Stie cineva regula? ![]() Nu trebuie in nici-un caz sa-ti fie rusine.......cunosc in viata de zi cu zi multi asa zisi "licentiati snobi" care habar nu au sa scrie si sa se exprime in limba materna (probabil din cauza ca "uziteaza" frecvent alte limbi de "circulatie") , insa nu le poti ajunge la varful nasului. Din punctul meu de vedere , actiunea ta este cel putin de bun simt si nu are de ce sa-ti fie rusine. Bravo tie ca ai curajul sa vrei sa inveti! |
--------------------
Dividae
et
impera! Lasciate ogni speranza , voi ch'entrate!
|
|
RIon |
![]()
|
![]() pasionat Group: Members Posts: 2.835 Joined: 22 May 04 From: CJ ![]() |
la persoana a doua (TU) se scrie cu doi i!!
|
--------------------
Skoda
Octavia 2
2005, TDI 160CP 2008, Ford Focus 115 CP
- de CJ www.raresion.ro
|
|
ssilviu |
![]()
|
![]() F1 Man Group: Members Posts: 8.043 Joined: 11 June 04 From: Nicaieri ![]() |
va intreb urmatoarea chestie: de ce corect este "nu fi" si "nu stii" , desi ambele sunt la infinitiv cu un singur i, numai ca la unu se mai pune unul la negatie, al altul nu....
|
--------------------
Renault
Megane 2 GPL
2006 Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC Renault Clio 4.2 1.2 EDC Dacia Dokker 1.6 SCE GPL Dacia Logan 1.4 GPL |
|
ionutctn |
![]()
|
![]() Membru cu TDI Group: Members Posts: 1.373 Joined: 20 November 04 From: Bucuresti ![]() |
Pai intreaba-l pe vanghelie ca le are cu conjugarile. Tocmai a absolvit gradinita cu brio.
1) Conjunctivul prezent al verbului "a fi" este "sa fii", deci corect este "nu fii". Ca sa fie clar, conjunctivul prezent de la A FI: fiu fii fie fim fiți fie Daca e in cazul vocativ tot "nu fii" este forma. Daca este vorba despre viitorul popular atunci este CORECT "nu fi", aceasta fiind invariabila la toate persoanele. Verbele auxiliare reprezinta exceptii de la regulile de conjugare. 2) La fel vb A STI are forma data de tine NU STII de la indicativ prezent pers 2 sg Deci, nu putem compara situatiile. La viitorul popular are forma nu sti. Concluzie: deci dupa cum observi nu are legatura cu negatia ci cu exceptiile, respectiv regulile de conjugare la fiecare timp al verbelor. tu ai comparat aici 2 verbe la aceeasi persoana si nr dal primul este la timpul viitor popula iar cel de-al doilea la indicativ prezent. La viitor popular amandoua: fi/sti La indicativ prezent amandoua: esti/stii Acum esti lamurit? Sper ca s-a inteles ce am explicat aici. Daca mai ai intrebari iti raspund cu mare placere. Cat pot fi de ajutor e numai bine. ![]() This post has been edited by ionutctn: 30 Nov 2005, 11:50 |
--------------------
Dacia
1310
People who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it. |
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
QUOTE(ionutctn @ 29 Nov 2005, 01:05) [...] 1) Sa fii conducator este la timpul conjunctiv prezent pers 2 sg. ( se mai numeste conjunctiv imperativ). [...] @ionutctn: o intrebare de curiozitate: pe vremea (vai, indepartata...) cind invatam eu gramatica timpul era "prezent", iar "conjunctiv" era -cred- mod. Imi amintesc bine? Multumesc. |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
ionutctn |
![]()
|
Mai nu stiu ce varsta ai tu dar de cand lumea si pamantul (vorba vine
![]() sa fii conducator sa fi fost conducator. PS: eu am 23 de ani si scuze daca te-am jignit cu ceva. Orice greseala a mea este neintentionata, imi cer scuze pentru greselile facute si rog sa mi se atraga atentia asupra greselilor facute. LATER EDIT: mai am si eu scaparile mele ![]() Mersi oricum de precizare. This post has been edited by ionutctn: 30 Nov 2005, 12:54 |
--------------------
Dacia
1310
|
paulp |
![]()
|
![]() Bagator de seama! Group: Members Posts: 3.098 Joined: 31 July 03 From: Iasi ![]() |
Ionut, exista modul conjunctiv, timpul prezent sau perfect
![]() |
--------------------
Fiat
Linea
Active, 2011
- PAD
|
|
ssilviu |
![]()
|
![]() F1 Man Group: Members Posts: 8.043 Joined: 11 June 04 From: Nicaieri ![]() |
|
--------------------
Renault
Megane 2 GPL
2006 Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC Renault Clio 4.2 1.2 EDC Dacia Dokker 1.6 SCE GPL Dacia Logan 1.4 GPL |
|
pastrama |
![]()
|
Decat sa va chinuiti pe aici mai bine puneti mana pe un DEX...io asa fac cand am nelamuriri.
![]() |
--------------------
Tedei
-
-
|
|
cipri20 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 613 Joined: 19 May 04 From: Baia Mare ![]() |
si mai vrem UE cand nici nu mai stim sa conjugam verbele de baza... cum se pot uita chestiile astea?! ca se invata pentru toata viata...
|
--------------------
VW
1200
1970
|
|
eXtenSion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.260 Joined: 10 January 05 ![]() |
Se uita foarte simplu .. Si intamplator am gasit intr-o carte de bac ca sa se scrie sa fi conducator..Asa ca Dumnezeu stie adevarul.
This post has been edited by eXtenSion: 2 Dec 2005, 23:11 |
--------------------
facebook
groups
e mult mai naspa decat un forum
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
QUOTE(eXtenSion @ 2 Dec 2005, 23:09) Se uita foarte simplu .. Si intamplator am gasit intr-o carte de bac ca sa se scrie sa fi conducator..Asa ca Dumnezeu stie adevarul. Chestiile astea de bază n-ar trebui să se uite. Și într-adevăr, Dumnezeu știe de ce naiba a scăpat greșeala aia de tipar în acea așa zisă carte de bac/ponton sau ce-o fi ea. |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 12:12 |