DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Cartea de Munca

avolina
post 25 Jan 2006, 11:10
Post #1

Group: Members

Salutare tuturor! sunt noua pe forumul vostru, cu toate astea indraznesc sa va cer ajutorul, poate stie cineva! blush.gif sunt angajata la o societate cu Contract Individual de Munca pe perioada nedeterminata, cu darile catre stat platite, numai ca n-am acel carnet de munca. Acest lucru e un dezavantaj? nu este suficient Contractul Individual de Munca pentru vechime? ma refer la pensionare, desi e foarte devreme sa ma gandesc la asta, dar vreau sa stiu. Unii mi-au spus ca, CIM este echivalentul Carnetului, altii ca nu este suficient. Voi ce spuneti? si cum il pot obtine, daca este necesar?Va multumesc anticipat!

--------------------
Dewoo Matiz - B45JHk
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
stuiberv
post 25 Jan 2006, 11:12
Post #2

Membru autentic

From: Iasi

Sincer, nu stiu foarte multe despre subiect.
Stiu ca nu prea se gasesc de cumparat carti de munca.
Oricum, daca ai darile platite si angajatorul e serios nu ai de ce sa iti faci griji.
Cel mai bine ar fi sa mergi la ITM (inspectoratul teritorial de munca???), si sa intrebi acolo.

--------------------
Papuci marimea 43 3 ani bocanci - is xx undoitrei
“All parts should go together without forcing. You must remember that the parts you
are reassembling were disassembled by you. Therefore, if you can’t get them
together again, there must be a reason. By all means, do not use a hammer.” — IBM
maintenance manual, 1925
+
sddragos
post 25 Jan 2006, 11:15
Post #3

Membru autentic

Cred ca ar trebui sa ai carte de munca, pentru ca vechimea e trecuta pe cartea de munca. Contractul individual iti reglementeaza doar anumite drepturi si obligatii, nu-ti inregistreaza si vechimea, salariul lunar, etc.

--------------------
Dacia 1310 L 1997, berlina
+
paulp
post 25 Jan 2006, 11:15
Post #4

Bagator de seama!

From: Iasi

Daca societatea respectiva nu are un angajat special pentru asta, Cartile de munca se tin la ITM.
Chiar si societatile ceva mai mari (pina in 100 de angajati) fac asta wink.gif
Daca ai nevoie de o copie dupa Cartea de munca, te duci acolo si o obtii.

--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
+
Luka
post 25 Jan 2006, 11:47
Post #5

Membru autentic

Incepand cu data de 01.03.2001, vechimea nu mai este luata din carnetul de munca, ci din ceea ce depun angajatorii la Casa de Pensii (declaratii CAS).
Pentru perioada dinainte de 2001, momentan vechimea este luata din carnetul de munca, insa in curand cartile de munca ce contin perioade lucrate inainte de 2001 vor fi scanate de catre Casele de Pensii si vor fi in baza de date.
Exemplu: o persoana vrea sa iasa la pensie acum, a lucrat din 1980 pana in 2005; pt perioada 1980-2001 vechimea se va introduce din carnetul de munca, iar pt perioada 2001-2005 vechimea se introduce din o adeverinta cu stagiul de cotizare.

Referitor la carnetul de munca, acesta se cumpara de catre angajator care depune o cerere la DGMSS. Momentan, nu exista carnete pe piata, dar se spera ca vor aparea iar. Pur si simplu s-au terminat. Ca sa iti cumpere angajatorul carnet de munca, tu trebuie sa dai o declaratie pe proprie raspundere ca nu detii carnet de munca si ca nu primesti ajutor de somaj. Ei se vor ocupa de asta dupa aceea.

Pastrarea carnetelor de munca se poate face fie la ITM (se plateste de catre angajator un comision de 0.75%), fie la angajator (se plateste comision 0.25%; trebuie sa aiba o persoana calificata).

Daca mai ai nelamuriri, spune-ne smile.gif

--------------------
Renault Laguna II 2002, Privilege, 2.0 benzina, 134 CP
Francezii nu s-au gandit la pietele unde drumurile sunt denumite asa din lipsa de imaginatie
+
radian
post 25 Jan 2006, 14:26
Post #6

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

CIM nu tine locul Carnetului de munca. Daca angajatorul tau este serios si plateste obligatiile curente ce intra in sarcina lui, nu-ti fa probleme. Oricum nu peste multa vreme evidenta inregistrarilor legate de activitatea profesionala a fiecaruia dintre noi va fi transferata de pe clasicul Carnet de munca pe suport electronic.

Binenteles este in interesul tau sa pastrezi si CIM, pentru eventuale neconcordante ce pot aparea la completarea Carnetului de munca sau la transferul informatiilor pe suport electronic.

Apropo, CIM pe care il ai, este vizat de ITM?

This post has been edited by radian: 25 Jan 2006, 14:27

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
bertro
post 25 Jan 2006, 15:17
Post #7

Membru dezmembrat

From: IASI, rumenia

confirm cele spuse de BAC. daca e firma serioasa, faptul ca nu ti-au facut carte de munca e doar rezultatul unei lipse temporare de pe piata a hartoagelor propriu zise. e posibil sa-ti faca atunci cand reapar. de ex si eu cand m-am angajat am prins o perioada din asta de lipsa si nu mi-au facut carte de munca. dar dupa vreo 6-7 luni cand au reusit sa faca rost de carnete mi-au facut si mie.

--------------------
DACIA Nova GT - xx xx XXX
posesor de DrACIA NOVA GT
+
madalina
post 25 Jan 2006, 22:39
Post #8

Membru autentic

From: Bucuresti

In momentul in care iti inchei activitatea, primesti oricum o adeverinta de la ITM ca ai lucrat la acel loc de munca in perioada x, cu salariul y (insa trebuie sa fii sigura ca este inregistrat la ITM contractul de munca si angajatorul isi plateste darile aferente salariilor).

--------------------
Toyota/Opel Yaris/Corsa - B00ooo
cu fular de steaua in galeria lui dinamo :-)))
+
teodor
post 26 Jan 2006, 09:54
Post #9

.

Daca nu ai carnet de munca atunci trebuie sa obtii o adeverinta de la fostul loc de munca din care sa reiasa vechimea in munca (functia,salariu, darile platite) semnata si stampilata de societate plus viza de la ITM(Inspectoratul Teritorial de Munca) de care apartine societatea.
Pe examplarul tau de contract vezi daca a fost vizat de inspectorul de la ITM(este o stampila cu un nr. si numele inspectorului).
Trebuie neaparat sa ai o asemenea viza(stampila) de la ITM pe adeverinta, numai asa poti dovedi ca ai vecime in munca daca nu ai carnet de munca(care nu mai este obligatoriu).

--------------------
Passat 4Mot 2.0TDI SLZ 1,9 Diesel 2006 - BZ-xx-www
M-am trezit Luni si m-am gandit Marti sa ma duc Miercuri la munca...Da` cand am vazut Joi ca vine Vineri, ce dreaq` sa caut Sambata la munca...cand Duminica e zi libera ...
+
avolina
post 26 Jan 2006, 11:28
Post #10

Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsurile date si pentru ca ati fost atat de rapizi! tongue.gif sa vedem daca am inteles bine: blush.gif Carnetul de Munca nu mai este obligatoriu, vechimea poate sa reiasa si dintr-o adeverinta de la ITM ca am lucrat la societatea respectiva cu salariu de ... si cu darile platite, adeverinta suficienta pentru calculul vechimii in cazul pensionarii!
Da, am CIM vizat la ITM.Luka imi poti da mai multe informatii despre DGMSS?
Pentru orice eventualitate voi intreba si la ITM, dar am vrut niste sfaturi in plus, care mai m-au linistit si daca ati fost la ITMB va imaginati de ce nu ma omor sa ajung pe acolo! wacko.gif
Multumesc inca o data!

--------------------
Dewoo Matiz - B45JHk
+
Luka
post 26 Jan 2006, 17:36
Post #11

Membru autentic

DGMSS - directia generala de munca si solidaritate sociala (si familie)

In Bucuresti - Pta Amzei (este locul unde se depun acum dosare pt concediu crestere si ingrijire copil)

Am fost astazi pe-acolo si se pare ca vor reaparea cartile de munca dupa 15.02.2006

Daca ai contractul inregistrat la ITM si stii sigur ca se platesc taxele catre stat, e ok. Stai linistita, eventual mai roaga-i la primavara sa se intereseze daca se pot cumpara carnete de munca.

@Madalina: Nu fii asa sigura ca se emite acea adeverinta automat; ea trebuie completata de catre angajator si depinde de acesta smile.gif

--------------------
Francezii nu s-au gandit la pietele unde drumurile sunt denumite asa din lipsa de imaginatie
+
madalina
post 26 Jan 2006, 19:44
Post #12

Membru autentic

Pana acum am fost numai in postura angajatorului si mi s-a parut un drept al angajatului acea adeverinta. Doar a platit la stat impozite angajatul respectiv, are dreptul sa i se calculeze la pensie si acea perioada.

Oricumk, eu stiam ca daca refuzi sa ii dai acea adeverinta, angajatul te poate reclama si atunci distractie cu inspectorii de munca...

--------------------
+
bassfreak
post 27 Jan 2006, 12:29
Post #13

Membru autentic

eu am ridicat de la DGMSS din Pta. Amzei la inceputul lunii un carnet de munca, in calitate de angajator. a costat ~30mii lei vechi parca. stiam ca sunt pe sfarsite si m-am grabit, insa nu mi s-a spus asta acolo.

--------------------
Dacia Logan 2004 Ambiance
Renault Clio Bicorp 2002 Authentique
+
avolina
post 27 Jan 2006, 13:13
Post #14

QUOTE(bassfreak @ 27 Jan 2006, 12:29)
eu am ridicat de la DGMSS din Pta. Amzei la inceputul lunii un carnet de munca, in calitate de angajator. a costat ~30mii lei vechi parca. stiam ca sunt pe sfarsite si m-am grabit, insa nu mi s-a spus asta acolo.
*

Te rog, imi poti spune cum ai reusit? care au fost pasii parcursi? ma duc direct la ei sau trebuie sa merg inainte in alt loc pentru a depune vreo cerere, ceva?

--------------------
Dewoo Matiz - B45JHk
+
madalina
post 27 Jan 2006, 13:52
Post #15

Membru autentic

Angajatorul trebuie sa depuna o cere la ITm si cu cererea vizata se duce in Piata Amzei.Oficial, din noiembrie nu mai exista carti de munca, am cautat eu de pe 10 noiembrie si nu mai aveau. neoficial, se gasesc la si acum, insa trebuie sa gasesti anumite persoane ... mad.gif

--------------------
+
Luka
post 27 Jan 2006, 13:52
Post #16

Membru autentic

Pasii pt cumparare carnet de munca:

1. Angajatul da declaratie ca nu are carnet de munca si ca nu primeste ajutor de somaj
2. Angajatorul intocmeste o cerere (exista formular)
3. Angajatorul vizeaza cererea la Inspectoratul de Munca
4. Angajatorul depune cerere la DGMSS (i se da un termen de ridicare)
5. Angajatorul merge si ridica acel carnet de munca
6. Angajatorul sau ITM (depinde de situatie) completeaza carnetul de munca

Daca angajatul are alte adeverinte de vechime (anterioare - de la alti angajatori), aduce originalul la angajatorul actual. Acest original va ramane la angajator daca acesta ii cumpara si completeaza carnet de munca nou.

Carnetele de munca aveau pretul de 41000 ROL.

@Madalina: Dupa cum am spus mai sus, stagiul de cotizare la pensionare nu se mai calculeaza in baza carnet de munca sau adeverinta de vechime (pt cazul in care angajatul a lucrat dupa 01.03.2001), ci din stagiul de cotizare inregistrat la CAS (declaratiile lunare depuse de catre angajator). Evident, este un drept al angajatului adeverinta de vechime asa ca normal este sa i se dea.

--------------------
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 4th May 2025 - 08:18
Forum Renault