DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> mp3 pe un calculator dell 486 ??? se poate?

Slider
post 26 Aug 2004, 11:52
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Cernavoda

Am prin casa un calculator Dell 486 SX. Daca tot ma incurc de el prin casa as vrea sa-l fac sa "cinte". Precizez ca nu are placa de sunet. Oare ar merge daca fac rost de o placa de sunet pentru el, desi nu prea am mai vazut asemenea placi....

--------------------
LOGAN Ambiance - CT-xx-xxx
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
MoneyTalks
post 26 Aug 2004, 11:53
Post #2

-

From: Ireland

Teoretic da.

--------------------
Lexus ES300H 2020
Religia a aparut cind primul ticalos s-a intilnit cu primul prost

Never underestimate the power of stupidity in large groups
+
Marty
post 26 Aug 2004, 11:54
Post #3

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

Pai nu crezi ca ti-ar trebui si un HDD mai de Doamne Ajuta ? Ce hdd ai la el, 2 G ?

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
+
bogdan_o
post 26 Aug 2004, 11:59
Post #4

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

From: Bucuresti

Depinde mult de cat ram ai. Daca nu ai macar 64 Mb nu o sa mearga. O sa se auda cu intreruperi la greu. Sunetul probabil e pe ISA, ceea ce cred ca e destul de greu de gasit acm.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
paul_damian
post 26 Aug 2004, 12:12
Post #5

Membru mult

From: Medias, Romania

Pe 486sx se poate pune o placa de sunet. E posibil chiar si sa aiba bus PCI. Daca n-are, trebuie sa cauti bine o placa de sunet pe ISA. Greu, dar vei gasi - eventual faci schimb cu cineva: ii cumperi una pe PCI si iti da una pe ISA (eu sunt dispus :mrgreen: ). Dar decodarea MP3 va merge greu, cu intreruperi, pe 486 "SX". Singura modalitate sa o faci sa mearga fluent e sa setezi decoderul (din Winamp, de exemplu) sa mearga mono, si eventual la calitate mai slaba. Eu asa am reusit. Apropo, ce sistem de operare ai pe el?

--------------------
Dacia Sandero Stepway, 2021
+
alex
post 26 Aug 2004, 12:13
Post #6

Membru autentic

Group: Admin

Bagi un linux minimal pe el (sa nu te puna sfantu sa te gandesti cumva la X, interfata grafica) si o sa poti sa asculti mp3-uri fara problema.

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
Ov
post 26 Aug 2004, 12:15
Post #7

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori

alex are dreptate.

daca nu iti convine linux-ul, am vazut si player mp3 de DOS care mergea f bine pe 486 (sub DOS evident, ca windows-ul haleste de rupe (ma refer chiar la 95))

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
cristimm
post 26 Aug 2004, 12:15
Post #8

Membru vechi

Se poate si mai simplu: numai cu DOS. Am eu un player MP3 de DOS dar din pacate e acasa. Daca il vrei da de stire.

--------------------
ex Dacia Nova GTi
+
woth
post 26 Aug 2004, 12:16
Post #9

Membru

da, e ok. iti cumperi o placa de sunet pe isa, bagi windows 3.11, cauti winamp-ul de windows 3.1(1) si gata. iti merge si cu 16 mega de ram fara probleme. daca 486-ele e in 80-100 mhz, te poti chinui si cu un windows 95.

--------------------
+
Slider
post 26 Aug 2004, 12:24
Post #10

Membru autentic

From: Cernavoda

Ohoho ce promptitudine in raspunsuri...va multumesc!
Pai sa vedem...este sx la 33 mhz, am instalat pe el windows 95 - si merge bine nu face probleme. RAM-ul....nu stiu cit are da' o sa ma uit, parca 16 avea, iar HDD este de 500 Mega parca...
Placa de sunet trebe ISA...
Alex mi-ai dat o ideea cu linux-ul...o sa incerc sa pun asa ceva pe el, desi nu am nici cea mai mica idee despre linux...am auzit ca ii gratuit asa ii?

--------------------
LOGAN Ambiance - CT-xx-xxx
+
laufery6
post 26 Aug 2004, 12:32
Post #11

Membru

From: Constanta

da este gratuit, se gasesc si versiuni pe o discheta butabila fara sa instalezi nimik, dar nu stiu daca se poate asculta mp3-uri cu discheta aia
cel mai bine este sa bagi un linux mai vechi ceva red hat vechi sau slackware mai vechi, dar fara modului grafic ca te-ai dus

--------------------
Fiat Albea 2007 Dynamic
+
MoneyTalks
post 26 Aug 2004, 14:10
Post #12

-

From: Ireland

Vezi ca iti trebuie un Linux mai vechi, gen RedHat 5.0 sau anterior. Altfel nici o sansa sa il instalezi. Iar la un astfel de Linux poti folosi fara probleme si interfata grafica.

--------------------
Lexus ES300H 2020
Religia a aparut cind primul ticalos s-a intilnit cu primul prost

Never underestimate the power of stupidity in large groups
+
silviumc
post 9 Sep 2004, 16:15
Post #13

Members

Alex mi-ai dat o ideea cu linux-ul...o sa incerc sa pun asa ceva pe el, desi nu am nici cea mai mica idee despre linux...am auzit ca ii gratuit asa ii?
Nu te apuca sa pui linux de acu' 5 ani daca nu stii nimic de linux. Deci, ca idee, poate sa mearga foarte bine, dar asta e o chestie pe care s-o faca un linuxar plictisit care are vreme de pierdut. Pe bune, daca vrei sa vezi ce-i cu linux-ul, pune o distributie moderna, noua, pe un calculator ca lumea. Nu te chinui cu junk-u' ala.

Cu DOS-ul ar fi nasol pentru ca nu stie VFAT si vei vedea muzica cu nume de fisiere scurte 8.3. Daca zici ca ai Win95 pe el deja, ia o placa de sunet si un player minimal. Nu stiu daca mpg123 de pe linux exista si portat de win32, dar probabil ca gasesti ceva asemanator. Placi de sunet ISA poate mai gasesti pe http://www.okazii.ro.

--------------------
Renault Megane 3 hatchback 2011 Sporty Dynamique TCe 130
+
viulian
post 9 Sep 2004, 16:30
Post #14

Que ?

Pentru Dos exista dosamp-ul, cubic, XTC.. eu cred ca nu are sens sa pui windows-ul (sau linuxul unde nu e chiar userfriendly), ala va manca mai multe resurse.

E suficient un Dos 5.0 sau 6.XX, majoritatea placilor de sunet ISA sunt compatibile Sound Blaster 2.0 si pui un driver pentru ele (poate gasesti un ESS) si gata..

CU TOATE CA.. am dubii daca un procesor la 33Mhz poate playa cu success mp3-uri. Eu am un 386@40 MHz care nu se descurca.. nu mai tin minte daca 486 acela SX are coprocesor (parca DX-urile aveau), dar inca am dubii daca merg mp3-urile playate pe el.
Poate doar sa le faci downsampling, si sa le redai mono, etc.. adica la o calitate proasta.

--------------------
Dacia 1310S - CT-26-VID
+
Ov
post 9 Sep 2004, 16:38
Post #15

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

486 sx are coprocesor (fata de 368 sx care n-are), diferenta fata de dx este de numarul de biti cu care se acceseaza memoria (parca).

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
Vlad Georgescu
post 9 Sep 2004, 16:43
Post #16

/----\ <--- Logan

Din experienta, 486 e "la limita" in privinta redarii MP3-urilor. Nu are suficienta putere de procesare. Poti sa-ti cumperi placa de sunet si sa constati ca orice i-ai face, nu poate reda MP3-uri fara intreruperi dese. Deci e o loterie. Mai bine imprumuti o placa de sunet de la cineva, si testezi, inainte sa cumperi una.

Mai practic mi se pare sa cumperi un player MP3 portabil cu CD, si ai rezolvat problema. Nu stiu insa care sint preturile. Alta problema a playerului MP3 portabil cu CD este ca de fapt nu e portabil ca un walkman din cauza dimensiunilor. Nu poti face jogging cu el. smile.gif

--------------------
Volțvagăn Glonț 2080 Tdi Quad BiTurbo DSG 8 - -
+
Ake
post 9 Sep 2004, 16:57
Post #17

Morderator

Personal nu cred ca se merita chinul -bagat ISA, -bagat Linux, -scos Linux, -bagat Linux -scos ISA.....Doar daca esti ff pasionat...Placile audio mai vechi abia scoteau ca lumea CDA ... Eu am avut un 586 la 100Mhz cu o placa audio ieftina, 16 RAM , win 95 si nu am reusit sa ascult MP3 ca lumea

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
+
mil
post 9 Sep 2004, 18:41
Post #18

ocupat

From: x

NU VEI REUSI!

Eu m-am dat peste cap sa ascult mp3-uri cu 486 DX4 (100Mhz) cu 16 MB de RAM fara windows (player de DOS in DOS)...si tot nu a vrut sa decompreseze curat in timp real. Si aveam o placa de sunet ISA mamica intre maimici, un Creative AWE32, nu un junghi (oricum nu conta, ca nu placa decompresa). Cu 486 ala mi-am facut traba in toata facultatea si l-am upgradat cu orice ocazie...imi era ca un frate. Concluzia mea dupa acest experiment, Intel 486 nu e facut pentru decompresare MP3-uri in timp real, nu ca ar fi mai prost ca un player mp3 de 50 de euros, ci pentru ca nu are talent pentru asta. In pentium-uri au introdus niste rutine multimedia specializate.

Daca mama/tata adora solitaire-ul, iata o buna ocazie sa il folosesti la ceva, o culegere de text cand e principalul ocupat, etc.

--------------------
x x - x
I Bog te veselit!
+
sod
post 10 Sep 2004, 22:48
Post #19

Membru autentic

From: Iasi

se poate lejer, cu linux si un player de mp3-uri text only (mp3blaster) pus pe post de init. Un 486 are o putere de calcul enorma, dintr-un anumit punct de vedere. Cunosc 2 cazuri in care laptop-uri 486 la 40 Mhz si 8M ram erau folosite cu succes ca playere mp3.

--------------------
Renault Megane Estate Privilege dCI - B-xx-GNU
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 18th July 2025 - 14:52
Forum Renault