DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Contract PFA, in loc de angajare

radian
post 27 Mar 2007, 09:08
Post #1

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

Group: Members
From: petrosani

Am o varianta de job care insa nu presupune angajare cu salar si toate cele ci autorizarea ca si PFA si semnarea unui ocntract de colaborare intre PFA si angajator.

Stiu ca se poarta sistemul asta de colaborare dar in schimb mi-ar fi util daca cei care au trecut prin asa ceva mi-ar spune care sunt avantajele si mai ales care sunt capcanele acestui sistem.

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
vijelie
post 27 Mar 2007, 09:16
Post #2

membru violet

From: Bucuresti

Eu le-am zis "F@#k you!"
Nu aveam chef sa alerg sa-mi platesc impozitele singur (CAS, somaj, sanatate). Prin 2005, impozitul se retinea anticipat, indiferent de sumele incasate.

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
mikimanaiute
post 27 Mar 2007, 09:33
Post #3

Membru incepator

Rreocmnadarea mea este sa intri pe avocat.net si sa cauti tot ce are legatura cu PFA si contractele intre parti, inainte de a semna ceva

--------------------
hyundai accent 1,5 crdi 2007 - b 39 hyu
+
UVN
post 27 Mar 2007, 09:50
Post #4

- Forza Poli Timisoara -

From: Timisoara

Persoanele Fizice autorizate (P.F.) nu pot avea angajati, numai detinatorul autorizatiei de PF poate avea carte de munca.

--------------------
dacia Logan Kiss FM 14 MPI 2008 - TM...
+
vijelie
post 27 Mar 2007, 09:59
Post #5

membru violet

@UVN: asa, si?

--------------------
+
radian
post 27 Mar 2007, 10:05
Post #6

UVN mersi pentru raspuns, dar nu prea are legatura cu intrebarea mea.

P.S. Poate nu am formulat eu destul de clar. Deci, eu ca si PFA urmeaza sa joc rolul angajatului si nu pe cel al angajatorului.

This post has been edited by radian: 27 Mar 2007, 10:08

--------------------
+
driverx
post 27 Mar 2007, 10:17
Post #7

--- Membru cu ralanti ---

Eu sunt cu PFA. Asa mi-am permis sa iau cenzuratu asta de Logan. biggrin.gif

Idea e ca nu mai esti protejat de legea muncii, ci doar de ceea ce prevede in contract. Cum a spus si nea vijelie, ai de platit impozit, cas, bla bla bla, chestii de care se ocupa daca erai angajat cu carte de munca. Drawbacks? Nu stiu, inca nu le-am simtit, ci din contra. Inainte lucram la aceasi firma dar pe carte de munca, pe PFA a mai crescut o idee salarul (PFA cu norma de venit, deci, impozite mai mici decat pe cartea de munca, diferenta a venit la noi.."angajatii" biggrin.gif).

This post has been edited by driverx: 27 Mar 2007, 10:17

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
argon
post 27 Mar 2007, 10:20
Post #8

Mesaj semiautomat

Eu sunt cu PFA

stim biggrin.gif

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
vijelie
post 27 Mar 2007, 10:32
Post #9

membru violet

Ideea e, Radian, ca legislatia pt PFA e mai schimbatoare decat in celalalt caz. De exemplu, in 2004, cand mi s-a oferit aceasta oportunitate, impozitul in primul an de functionare se calcula dupa estimarea proprie, personala si neingradita a veniturilor. Adica daca estimai venituri de 5 lei, pai aia era baza de calcul pentru impozit, urmand ca la sfarsitul anului sa aiba loc un fel de regularizare, functie de veniturile reale, conform facturilor emise. Din ianuarie 2005, de cand au bagat cota unica de impozitare, au modificat codul fiscal astfel incat nu mai puteai declara la inceput 5 lei, ci iti stabilea STATUL cat ar fi veniturile, urmat de regularizarea deja existenta.
A, un dezavantaj major ar mai fi faptul ca impozitul se ia la ce facturezi si nu la ce incasezi efectiv. Bine, mai conteaza si cu cine lucrezi, dar mai stii?
Un alt avantaj este ca poti lucra cu cine doresti din domeniul in care esti "certificat", nu mai apar discutii de genul "Bah, sa nu va prind ca mai lucrati in afara programului ca ma supar" sau alte ciobanisme din astea.
Totusi, nu ar strica sa iei legatura cu angajatii administratiilor financiare de la tine, iti pot oferi exemple concrete si la zi.

--------------------
+
radian
post 27 Mar 2007, 11:03
Post #10

Multumesc pentru sfaturi. O oarecare idee despre ce inseamna PFA am, sotia este traducator autorizat si are reginm de PFA de mai multi ani. Nu in loc de serviciu ci in completare...

M-ar fi interesat mai degraba la semnarea contractului cu angajatorul care ar putea fi capcanele. De exemplu mie imi cere sa-mi pun masina la bataie, dar contractul ar fi pe 3 ani, si la o estimare sumara inseamna sa fac intre 200 si 250k km, ceea ce inseamna sa termin masina... Or, sa iau in calcul si acumularea de bani macar pentru un logan nou la sfarsitul celor trei ani, plus revizii, reparatii si carburanti la actuala masina, imi ies cam 15 milioane lei (vechi) lunar numai cheltuieli de transport...

--------------------
+
ovidiusoft
post 27 Mar 2007, 11:16
Post #11

Membru de sub patura

Radian, cand semnezi contractul uita tot ce stiai tu din codul muncii, care nu se mai aplica. Este un contract comercial, deci orice drepturi doresti trebuie sa le prevezi tu explicit. Pentru ca emiti facturi, platesti singur taxele, trebuie sa fii mult mai atent, orice greseala iti apartine tie, nu partenerului de afaceri (ca nu mai e angajator). Negociaza sa-ti plateasca ei cheltuielile cu masina, le pui pe factura. La fel, insista sa-ti plateasca sau sa se ocupe ei de contabilitate si sa aiba ei om care alearga cu declaratii, acte, etc... Nu uita ca este si interesul lor sa te ajute!

Faptul ca-ti platesti singur darile nu mi se pare atat de grav, s-a inventat ebanking-ul oameni buni, plus ca se plateste trimestrial, deci 2 luni te mai folosesti de banii de taxe, mai un depozit, o dobanda...

Poti sa mai reduci anumite taxe daca simultan esti si angajat cu carte de munca pe salariul minim. Sunt taxe care se platesc pe salariul minim, nu la valoarea facturata pe PFA, mai scoti si de aici niste bani. Tu le ceri taxele la valoarea facturata, dar platesti mai putin, ca angajat wink.gif

Sfatul meu este sa-ti gasesti un contabil bun, sa fii foarte atent si sa mergi pe PFA. Statul asta al nostru nu merita nici un leu, asa ca de ce sa-i dai?

--------------------
Dacia Logan Ambitios 1.6MPI-8V promotia 2005
aici ar veni semnatura, nu?
+
vijelie
post 27 Mar 2007, 12:23
Post #12

membru violet

Doua mici observatii:
1. CASul, somajul si sanatatea se platesc lunar. Si nu merg prin ebanking.
2. Salariu minim inseamna contributii minime la CAS, adica o viitoare pensie minima. Sa dea Dumnezeu sa se imbogateasca din PFA colegul nostru de forum, dar...

--------------------
+
ovidiusoft
post 27 Mar 2007, 13:50
Post #13

Membru de sub patura

1. Nu-i adevarat. Prietena mea are PFA de 1 an si n-a platit decat prin ebanking. Si daca nu ma insel plateste trimestrial, dar aici e posibil sa ma insel. Ea lucreaza in Bucuresti, dar PFA-ul este inregistrat pe Pitesti.
2. Corect, am uitat. Oricum peste o anumita suma nu mai primesti nici un punct suplimentar la pensie. Recomand o pensie privata.

--------------------
Dacia Logan Ambitios 1.6MPI-8V promotia 2005
aici ar veni semnatura, nu?
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 14th May 2025 - 19:42
Forum Renault