DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Scuterul si punctele de pe permis, Cind se iau puncte?

Dany
post 1 Sep 2008, 07:07
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

Salut! Recent, in afara de posesor de Renault Megane, am devenit si posesor de scuter. Un Sachs 49er, 49 cmc. Inmatriculat la primarie cu numar galben, cu RCA, condus cu casca in cap si cu vesta reflectorizanta, etc. Adica respectind tot ce se poate respecta.

Recent am avut un mic accident din vina mea: nu am frinat la timp. Am fost la politie, mi-am asumat vina, i-am dat soferului auto copie dupa RCA-ul meu, etc. In momentul completarii procesului verbal nu am trecut nimic la rubrica in care se mentiona ce permis auto am eu. Asta din cauza ca, pentru scuter, nu ai nevoie de asa ceva. Insa politistul m-a intrebat daca am si permis, i-am spus ca am categoria B, si atunci a trecut la rubrica de puncte de penalizare "4".

Este ceva normal? Pentru ca daca ce mi s-a intimplat mie est corect atunci inseamna ca putem extinde amenzile astfel: un pieton care traverseaza pe rosu va plati o amenda. Un pieton care trece pe rosu si are si permis auto - isi va pierde permisul. Un scuterist care va trece prin intersectie pe rosu va lua cel mult o amenda; insa unul care are si permis B isi va pierde permisul. Cred ca se intelege ce vreau sa spun.

Este asta o aplicare corecta si EGALA a legii? Sau nu? Este reglementat undeva?

--------------------
Renault Laguna III Coupe 2009 / Dynamique - B 00 XXX
"Tata, mama, toti cei dragi tie si restul oamenilor mari pe care ii vezi zilnic mergand la munca platesc taxe si impozite pentru ca noua tuturor sa ne fie mai bine." Ministerul Finantelor, pagina copiilor
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Thanatos
post 1 Sep 2008, 07:22
Post #2

Membru autentic

Gandeste-te numai la un lucru:

Daca ai toate categoriile pe permisul de conducere si ti se suspenda permisul de conducere, pierzi dreptul de a conduce toate categoriile de vehicule trecute in permis pe perioada suspendarii.

Chestia cu scuterul care nu necesita permis mi se pare si mie aiurea. Adica vrem ca legea sa fie egala pentru toti. Sa ii oblige pe scuterisiti sa isi ia permise A1 sau sa nu se mai lege de celelalte categorii de pe permisele celor care au.

--------------------
Renault Scenic RXE 1.6 16V 2001
+
Dany
post 1 Sep 2008, 07:29
Post #3

Membru autentic

Sint perfect de acord ca orice om care are scuter ar trebui sa aiba si permis. Merge pe drum public in definitiv. Si am vazut multi scuteristi cretini care sfideaza legea. Insa daca este o lege - as vrea sa se aplice in mod egal pentru toata lumea. In momentul de fata scuteristii nu au nevoie de permis. Cum aplicam legea acum?

--------------------
"Tata, mama, toti cei dragi tie si restul oamenilor mari pe care ii vezi zilnic mergand la munca platesc taxe si impozite pentru ca noua tuturor sa ne fie mai bine." Ministerul Finantelor, pagina copiilor
+
HapleaSRL
post 1 Sep 2008, 07:45
Post #4

Membru incepator

Se considera ca avand permis de conducere orice categorie. ar trebui sa fii mult mai in tema cu ce se petrece in trafic. Sincer, n-am sa inteleg niciodata de ce trebuie aratat cu degetul spre alte personaje. Mi se pare o atitudine de gradinita. "Tovarasa, dar si Gigel da cu pietre in geam! De ce ma pedepsiti numai pe mine?"
Din cate stiu eu, pentru a conduce un scuter e nevoie de un curs de legislatie. Multi merg cu scutere si fara acesta, dar merg pe barba lor.
Cu alte cuvinte, avem politia pe care o meritam.

--------------------
- - - -
Multumescu-ti Tie Doamne, am mancat si iar mi-e foame!
+
Victoras2001
post 1 Sep 2008, 07:53
Post #5

Membru autentic

Chiar asa, de ce nu l-a pedepsit si pe Gigel? blink.gif

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
+
mateimatei
post 1 Sep 2008, 08:15
Post #6

Membru autentic

Pentru scuter este suficient cursul de legislatie. Ce puncte iti mai ia daca ai doar acest curs? Platesti amenda si gata. Avand permis auto politia a interpretat legea asa cum a considerat. Biciclistii nu au nevoie de RCA si de cursuri de legislatie cu toate ca nu circula doar pe pistele special amenajate.
Cat despre cretini, ii intalnim si la volan. Mergeti cu un scuter prin Bucuresti, fara a incalca legislatia rutiera, si o sa va minunati de modul cum se respecta regulile de circulatie. Cea mai periculoasa manevra a soferilor este sa taie fata scuteristilor sau sa schimbe directia de mers fara semnalizare. Ce atata respec in trafic?

--------------------
Renault Megane Estate dCi-1.5-80 CP/2005
+
adi_ar
post 1 Sep 2008, 08:36
Post #7

Membru autentic si conservator

Group: Moderatori
From: Arad

Unde prevede OUG195/2002 ca pot fi conduse fara permis moto... cu mai putin de 50 cmc ?!? Dimpotriva !

Singura "derogare" legata de permis, in legatura cu varsta, este:

QUOTE( OUG195/2002-Regulament de aplicare @ art. 53)
k) SUBCATEGORIA A1: motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere care nu depaseste 11 kW;

care poate fi obtinuta de la 16 ani.

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
ZTV
post 1 Sep 2008, 08:52
Post #8

fost membru activ pe Daciaclub

legea spune clar, la scutere sub 50 cmc, si care nu are puterea mai mare de 4 kw, nu trebuie permis de conducere. Atunci daca nu trebuyie permis de conducere, de ce sa dea puncte? Incearca sa faci contestare !!!

Daca maine merg cu bicicleta, si nu acord prioritate la o trecere de pietoni, imi suspenda permisul de conducere categoria B?

This post has been edited by tzuku: 1 Sep 2008, 08:52

--------------------
------- xxx xxx - xxx xxx
+
klaus
post 1 Sep 2008, 09:25
Post #9

步步

Pct. 21 de la art. 6 OUG 195:
21. moped - vehiculul cu două, trei sau patru roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm 3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală este de cel mult 4 kW;

Art. 70 din OUG 195:
Art. 70. - (1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani.
(2) Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
(3) Bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Art. 73. - Regulile privind circulația pe drumurile publice a mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tracțiune animală, a conducătorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum și de animale se stabilesc prin regulament.

La art. 15 al. 2 zice:
(2) Autovehiculele se încadrează în una dintre următoarele categorii: A, B, BE, C, CE, D, DE, Tr sau Tb ori în una dintre subcategoriile: A1, B1, C1, C1E, D1 sau D1E, iar tramvaiele, în categoria Tv, în condițiile stabilite în regulament

La art. 20
Art. 20. - (1) Pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să posede permis de conducere corespunzător și să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniți, cu excepția celor care conduc autovehiculele din subcategoriile A1 și B1, care trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniți.

Insa, la pct. 6 de la art. 6 avem:
6. autovehicul - vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele și tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe șine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;

Deci:
1. Mopedele nu sunt autovehicule
2. Doar pt a conduce autovehiculele trebuie permis de conducere
3. limitarea pentru mopede e de minim 16 ani varsta pentru condus pe drumurile publice

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
Dany
post 1 Sep 2008, 09:36
Post #10

Membru autentic

Multumesc pentru raspunsul foarte detaliat si pentru citatele din lege. Totusi nu imi dau seama ce se intimpla cu punctele. Se iau sau nu? Mi se pare important si din alt punct de vedere: daca eu, ca pieton, traversez bulevardul pe rosu, risc sa imi pierd permisul de conducere sau nu?

--------------------
+
klaus
post 1 Sep 2008, 09:51
Post #11

步步

In conformitate cu prevederile art. 108 din OUG 195
Art. 108. - (1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
numai conducatorului de autovehicul i se poate aplica sanctiunea complementara cu puncte.
Cum aici persoana care conducea scuterul nu era "conducator de autovehicul", ci era conducator de moped (care nu e autovehicul) nu i se poate aplica sanctiunea complementara cu puncte.
Legat de aplicarea punctelor pentru pietoni, nu sunt prevazute puncte pentru traversarea pe rosu, deci nu ai ce sa aplici.

--------------------
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
Flores
post 1 Sep 2008, 10:15
Post #12

ALIEN

From: behind enemy lines

QUOTE(tzuku @ 1 Sep 2008, 08:52)
Daca maine merg cu bicicleta, si nu acord prioritate la o trecere de pietoni, imi suspenda permisul de conducere categoria B?
*

Ca fapt divers in Franta chiar asa este, nu conteaza cu ce te deplasezi, daca ai si permis de conducere la o contraventie iti iau puncte de pe el, chestie patita personal........

--------------------
Opel Zafira 1.9CDTI- Dacia Logan Laureate 1.6
Mio C230
If it has tits or wheels it will give you problems !
+
einstein1984
post 1 Sep 2008, 10:18
Post #13

fan Dacia

Desi o avea klaus dreptate, pentru accidente comise cu scuterul se dau puncte si se mai iau si permise. Precedente exista.
Varianta simpla de ocolire: dai 100 ron la scola de soferi, iei un atestat de legislatie rutiera, si daca comiti ceva cu scuterul nu arati permisul, arati atestatul.
Culmea mai e ca avand permisul suspendat ai voie sa conduci un scuter pe drum public.
Legislatie ambigua, ne descurcam cum putem.

--------------------
daca nu ai o toyota 4X4,ai gresit masina - negru pe alb
+
adi_ar
post 1 Sep 2008, 11:21
Post #14

Membru autentic si conservator

From: Arad

Da, Klaus are dreptate, art.108 OUG 195/2002 se refera la conducatorii de autovehicul, nu de moped !
Oricum, ar fi discriminator sa se aplice puncte posesorilor de permis iar posesorilor de atestat nu !
PV, in aceste conditii, poate fi contestat !

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
Dany
post 1 Sep 2008, 11:30
Post #15

Membru autentic

Nu voi contesta nimic pentru ca am gresit, asta e clar. Tot ce vreau este sa se aplice legea corect si la fel pentru toti. Merit amenda de 100 RON in 48 de ore. Dupa ce saptamina trecuta am sunat la politie si am intrebat ce si cum la 021.9544 si mi s-a raspuns ca punctele se aplica si pentru moped - azi am sunat din nou, acum citeva minute. Surpriza. Dupa ce am spus articolul 108 (thx Klaus!) si definitia "autovehiculului" mi-au spus sa astept. Mi-au cerut CNP-ul si mi-au spus ca nu am NICI UN PUNCT de penalizare, in afara de unele vechi prescrise. Tipul a spus ca pot conduce pirtiitoarea chiar si fara permis (ceea ce stiam!) si ca cel care a trecut pe procesul verbal "4 puncte de penalizare" a facut o eroare care ar putea lovi de nulitate intreg procesul verbal.

Oricum, asa cum am mai spus, e greseala mea si nu voi contesta.

Ca fapt divers puteti suna la nr. de mai sus sa vedeti cum stati cu punctele. E nevoie doar de CNP si nume.

--------------------
+
miki
post 1 Sep 2008, 11:32
Post #16

#Hırsızlargibigeceniniçine

Ia suna matale peste vreo 2 saptatmani!
O sa fii la fel de linistit cu punctele?!

--------------------
Renault Sedan 1.6 16V / Megane IV 1.33 TCE 2004 / 2019 - XX-B-XXX
#Hırsızlargibigeceniniçine

Funken Kurbelwelle
Uzun Araç!
Değer Așılırsa
+
Dany
post 1 Sep 2008, 11:34
Post #17

Membru autentic

Da - mi-am pus si eu problema asta. O sa sun, mi-am pus reminder. smile.gif Insa ei spun ca intra in maxim 24 de ore (sint raportate zilnic) si ca daca nu au intrat de saptamina trecuta pina acum...

--------------------
+
klaus
post 1 Sep 2008, 11:35
Post #18

步步

alea 4 puncte de penalizare nu sunt motiv de nulitate absoluta a PV-ului, ci de nulitate partiala, in ceea ce priveste exact punctele.
Eu l-as contesta pentru punctele alea. Cu cerere de judecare in lipsa.

--------------------
+
Victoras2001
post 1 Sep 2008, 13:36
Post #19

Membru autentic

QUOTE(einstein1984 @ 1 Sep 2008, 11:18)
Desi o avea klaus dreptate, pentru accidente comise cu scuterul se dau puncte si se mai iau si permise.
*

Aha. Dar pentru accidente comise cu caiacu' in trafic, ma lasa fara permis?
Inteleg asa. Ai categoria B si ai comis un accident cu mopedu', ai ramas fara permis. N-ai categoria B si ai comis un accident cu mopedu', n-ai ramas fara permis, ca n-au ce sa-ti ia.
Bravos Natiune!!! radmasa.gif

LE. Si io-mi pusesem baza-n tineret, sa scoata tara din rahat. sad.gif

Mai pe intelesul unora, lucrurile stau cam asa: si bataie se mai ia. De voie, de nevoie, degeaba..., da se ia. Te duci (sau esti dus - in functie de corectia aplicata) la IML, scoti certificat si-l dai in judecata pe respectivul. Asta in fericitul caz in care nu ti s-a pus vreo plapuma-n cap si n-ai vazut nimic. Ma rog, ai vazut ca-ti iei omoru'. tongue.gif

This post has been edited by Victoras2001: 1 Sep 2008, 13:56

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
+
vv
post 2 Sep 2008, 16:15
Post #20

dilbert.com

QUOTE(Dany @ 1 Sep 2008, 11:30)
Nu voi contesta nimic pentru ca am gresit, asta e clar.
Oricum, asa cum am mai spus, e greseala mea si nu voi contesta.

*

QUOTE(klaus @ 1 Sep 2008, 11:35)
alea 4 puncte de penalizare nu sunt motiv de nulitate absoluta a PV-ului, ci de nulitate partiala, in ceea ce priveste exact punctele.
Eu l-as contesta pentru punctele alea. Cu cerere de judecare in lipsa.
*

Corect, klaus are 100% dreptate in tot ce a zis, inclusiv articolele de lege worship.gif

E o atitudine puerila, tu ai gresit, dar si politistul a gresit; peste 15 zile, nu vei mai putea face nimic. Fa tu contestatie, si contesta DOAR PUNCTELE - judecatorul nu va anula amenda (si chiar daca prin absurd ar anula amenda, tu ai platit-o deja, nu? Nu te obliga nimeni sa ceri banii inapoi de la stat wink.gif ).

2 Sep 2008, 16:37:
QUOTE(Dany @ 1 Sep 2008, 11:30)
Ca fapt divers puteti suna la nr. de mai sus sa vedeti cum stati cu punctele. E nevoie doar de CNP si nume.
*

Am sunat eu, mi-au spus ca "nu va pot spune asa, prin telefon, trebuie sa veniti aici si sa faceti o cerere scrisa" wacko.gif

This post has been edited by vv: 2 Sep 2008, 16:37

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
Axe
post 2 Sep 2008, 17:05
Post #21

Membru autentic

auziti ??? eu merg mult cu bicicleta, daca eram in locul tau probabil ca ala ma intreba si pe mine daca am permis si-mi dadea si mie ceva puncte penalizare !!!!!!!!

--------------------
Renault Megane 1.5dci, 2013, 90CP inca vii...
+
CriSTI68
post 2 Sep 2008, 18:29
Post #22

Membru Valvos

Salut! Recent, in afara de posesor de Renault Megane, am devenit si posesor de scuter. Un Sachs 49er, 49 cmc. Inmatriculat la primarie cu numar galben, cu RCA, condus cu casca in cap si cu vesta reflectorizanta, etc. Adica respectind tot ce se poate respecta.

cotiere, genunchiere, armura coloana vertebrala ?

--------------------
Dacia Logan 2008 Prestige 1.6 16V 105 Ponei Putere - EDH
Renault Clio 3 - 2008 1.5 dci
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 10th May 2025 - 23:16
Forum Renault