DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages < 1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Filmul Trianon, impresii?

draku
post 10 Feb 2005, 12:09
Post #31

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

drunksinging.gif

--------------------
ex Dacia Nova Barkas B1000 1989 - Barkas
Io stiu ca sunt prost, da' cand ma uit in jurul meu prind curaj...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
mephistone
post 10 Feb 2005, 12:22
Post #32

Membru incepator

From: Timisoara

Nu stiu cum sa va spun,eu sunt ardelean si stiu cum s-au purtat ungurii cu romanii din transilvania cand a fost sub austro-ungaria,parerea mea e ca sunt foarte prosti prin ceea ce fac cu filmul asta,nu le ajunge cat au realizat prin UDMR? Ar fi fost numai un film documentar daca nu ar fi avut in el ura specifica si promiterea ungurilor ca ungaria mare va fi din nou.

Sunt de-a dreptul socat de nesimtirea care o au acesti oameni,ei chiar cred ca transilvania e a lor,daca mai cred mult acest lucru s-ar putea sa ne supere si nu le va fi bine deloc.Respect si ungurul si chinezul... oricine e om, dar cand vad la ce instiga nemernicii astia e mai bine sa le inchidem gura incepand cu cei de aici (multi n-au nici o vina) dar cred ca le e deja prea bine,poate asa ungurii din romania ii vor starpi ei insusi pe ungurii care mai incearca asemenea mizerii din trecut.

E un post mai nationalist dar mie nu-mi vinde nimeni gogosi,am prieteni unguri care sunt niste oameni extraordinari si ne intelegem foarte bine si problemele care au fost in trecut le-am uitat si noi si ei.

ei sa se bucure de ce au acum si de faptul ca am ajuns sa ne intelegem si sa convietuim impreuna ca altfel s-ar putea sa ne supere si poate vor cu tot dinadinsul sa place de unde au venit (din asia).

TRANSILVANIA A FOST,ESTE SI VA FI A ROMANILOR PENTRU TOTDEAUNA

This post has been edited by mephistone: 10 Feb 2005, 12:34

--------------------
DACIA LOGAN Laureate 1.4 - cameleon
don't worry,be happy,feel good
+
Daddy
post 10 Feb 2005, 12:27
Post #33

Membru discret

From: Bacau

QUOTE(ashu @ 10 Feb 2005, 10:19)
Bravo Daddy! Intotdeauna mi-a placut chestia asta, cum romanii verzi din Bacau, Iasi sau Constanta stiu mai bine ca ardelenii cat de periculosi sunt ungurii si chiar fantezizeaza la clipa cand ii vom cotropi intru pedepsire. Iuhuuuuuu....
*

Eu nu stiu cat de periculosi sunt maghiarii si nici in gandirea mea nu predomina culoarea verde, dar stiu un singur lucru : ardelenii sunt cei mai romani dintre romani ( daca pot sa ma pronunt asfel ) convietuiesc la un loc cu maghiarii dar parerea mea este ca niciodata nu vor accepta sa traiasca subt conducerea lor. Aceasta a fost ideia mea in postul precedent si de aici reiese ca filmul respectiv este o furtuna intr-un pahar cu apa.

Uite Ashule si parerea unui ardelean care a postat odata cu mine. Deci nu m-am inselat. smile.gif

QUOTE(ashu @ 10 Feb 2005, 12:22)
ei sa se bucure de ce au acum si de faptul ca am ajuns sa ne intelegem si sa convietuim impreuna ca altfel s-ar putea sa ne supere si poate vor cu tot dinadinsul sa place de unde au venit (din asia).

This post has been edited by Daddy: 10 Feb 2005, 12:32

--------------------
Dacia 1300 F 1972 - BC-93-MAX
Daciile sunt ca femeile....cat ai bani sa bagi in ele merg bine...cand nu mai ai bani te lasa cand iti este lumea mai draga...
+
apunake
post 10 Feb 2005, 12:38
Post #34

Membru incepator

QUOTE(mil @ 10 Feb 2005, 12:01)
ia pace bre...ia-n te uita nordistii si sudistii, v-ati uitat la "Pe aripile vantului" aseara?
*

Da. De Ziua Indragostitilor. radmasa.gif

--------------------
+
Taz
post 10 Feb 2005, 13:23
Post #35

Membru incepator

From: Tulcea

N-am putut sa-l vad pe tot dar din bucatile pe care le-am vazut am tras concluzia ca au mai multi Vadimi ca noi. M-a impresionat profund cind Tokes a zis ca: " maghiarilor din romainia le-a fost mai greu din '92 pina in 2005 decit din 1910 pina in '89". Ma-ntreb de ce n-a emigrat niciunul in patria mama daca le era asa de rau??? ..... si am schimbat.
Cred ca un asemenea documentar i-a motivat pe cei care acum 2 saptamini cereau ca prospectele medicamentelor si produselor comercializate in Harghita si Covasna sa fie si in maghiara.
Oi fi eu da'l lui Vadim daca consider ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba romana in romania. N-am fost, dar parca n-am auzit ca in elvetia, norvegia si alte tari unde circula mai multe limbi sa fie toate oficiale si inscriptii bi sau tri lingve.
Gata ca m-a luat apa.
Oricum dupa cum spunea Tuca la inceput multi si-au dat cu parerea (oficialitati) fara sa vada si sa inteleaga filmul.

--------------------
DACIA DSN EUROPA - TL-20-YNA
Some things just can't be improved...
but they can be individualized
+
bomicabomic
post 10 Feb 2005, 13:33
Post #36

Ex-membru DaciaClub

Mai fratilor dar va irositi resursele si energiile pentru un lucru egal cu zero.
Stati linistiti, ce s-a intimplat cu imperiul Austro-Ungar, e istorie. Ca ei se simt frustrati de 100 de ani incoace e treaba lor si asa vor ramine.
Mortul de la groapa nu se mai intoarce, oricit de mult am vrea noi.
Asa ca, hai sa discutam lucruri muuult mai serioase si interesante.

--------------------
x x - x
+
costi
post 10 Feb 2005, 13:48
Post #37

Membru autentic

Te maninca pielea ca pe Zambilica....
Ce sta scris in dreptul # 1?
Alte comentarii ?

--------------------
DSN/SLZ
+
LucVer
post 10 Feb 2005, 14:13
Post #38

Membru foarte autentic! ;-)

From: Brasov

QUOTE(mephistone @ 10 Feb 2005, 12:22)
TRANSILVANIA A FOST,ESTE SI VA FI A  ROMANILOR PENTRU TOTDEAUNA
*

Si eu care speram ca va fi candva a Europei! sad.gif 04.gif

--------------------
Renault Fluence Expression Plus 1.6 16v 2011 - BV xx XXX
ex-Logan Laureate 1.4

Fortza fie cu tine! - Star Wars
+
naturall
post 10 Feb 2005, 14:36
Post #39

Membru

From: IIIrd World

QUOTE(apunake @ 10 Feb 2005, 14:38)
Da. De Ziua Indragostitilor. radmasa.gif
*

Vezi ca "De Ziua Indragostitilor." nu are predicat; ca subiectul e oricum penibil.
Imi cer scuze pentru greseala...
Te-ai simtit inclus in categoria aia ? biggrin.gif

--------------------
Dacia Logan 1900 toamna - B69XXX
It's more DACIA than Renault
+
andu77
post 10 Feb 2005, 14:56
Post #40

Membru

Nu imi pare rau ca a fost facut public. Am avut astfel ocazia sa vedem si noi "marele documentar". Il mai crede acum cineva pe domnul Lazlo T. cand spune ca minoritatea maghiara e discriminata in Romania? Sper ca acum, e impacat, linistit si multumit.
Despre modul in care regizorul vede anumite lucruri:
1. Dansul nu accepta ca Ungaria a avut conducatori fascisti intre cele doua razboaie mondiale. E f important deoarece dl. regizor s-a intors la aceasta idee de cateva ori in emisiune!
2. Dansul declara ca a facut filmul pt ca in perioada comunista multi maghiari nu au mai invatat istoria cum trebuie si filmul le da ocazia sa recupereze. Cu alte cuvinte asta e istoria obiectiva si impartiala(!).
3. E normal ca maghiarii sa ii doara Trat. T. pt ca ei au pierdut un teritoriu pe cand noi am "primit" unul.(Probabil ca si Germaniei naziste ii pare rau dupa Franta, Benelux, Cehia, Slovacia, Polonia, etc).
4. Populatia maghiara a scazut ca numar din 1989-a.c.(!?)
5. Dl. regizor dorea un dialog intre romani si maghiari insa dansul nu a putut sustine un dialog cu oaspetii din emisiune. De fiecare data cand primea cuvantul isi tinea discursul sau si cu asta basta.

Parerea mea.

This post has been edited by andu77: 10 Feb 2005, 15:01

--------------------
Dacia SupeRNova Rapsodie - B-29-EZI
+
Puiu Tabara
post 10 Feb 2005, 15:08
Post #41

Membru incepator

From: Oradea, Timisoara

Deci, inca pe voi va intereseaza, cine, cum, unde, nu sa traiti bine, sa aveti salari, un nivel de trai?? Pe mine nu ma intereseaza. Vreau bani!! salar minim pe economie etc.Vorbim romaneste cu puternice inflectiuni din alte limbi, dar al dracului, tat problema din mijlocul secolului XX o avem. Vrem in Europa, da ce ne facem ca desfinteaza astia vama??? Ii mutam pe unguri altundeva?? Sau ne mutam noi??
Deci o problema difuzata (nenea Tuca ii un maestru vezi cazul Belu, si altele, ca doar el din Caracal stie realitatile f. bine), pentru a distrage, iarasi, atentia romanului, cetateanului, OMULUI, de la problemele mai acute.

--------------------
dacia logan ambition - bh-04-yek
+
alexandru_93
post 10 Feb 2005, 15:32
Post #42

Membru incepator

From: ploiesti

mare mare porcarie filmul asta....
si am mai facut si captura la el degeaba....

--------------------
Ride or DIE!
+
ashu
post 10 Feb 2005, 15:37
Post #43

Membru erectil

QUOTE(Daddy @ 10 Feb 2005, 12:27)
Uite Ashule si parerea unui ardelean care a postat odata cu mine. Deci nu m-am inselat. smile.gif
*

Vezi ca m-ai bagat pe mine la citat acolo sus, modifica te rog, nu de alta dar sa nu ramana cineva cu impresia ca eu am spus aberatiile alea.

QUOTE(Taz @ 10 Feb 2005, 13:23)
N-am putut sa-l vad pe tot dar din bucatile pe care le-am vazut am tras concluzia ca au mai multi Vadimi ca noi. M-a impresionat profund cind Tokes a zis ca: " maghiarilor din romainia le-a fost mai greu din '92 pina in 2005 decit din 1910 pina in '89".  Ma-ntreb de ce n-a emigrat niciunul in patria mama daca le era asa de rau??? ..... si am schimbat.
Cred ca un asemenea documentar i-a motivat pe cei care acum 2 saptamini cereau ca prospectele medicamentelor si produselor comercializate in Harghita si Covasna sa fie si in maghiara.
Oi fi eu da'l lui Vadim daca consider ca trebuie sa invete si sa foloseasca limba romana in romania. N-am fost, dar parca n-am auzit ca in elvetia, norvegia si alte tari unde circula mai multe limbi sa fie toate oficiale si inscriptii bi sau tri lingve.
Gata ca m-a luat apa.
Oricum dupa cum spunea Tuca la inceput multi si-au dat cu parerea (oficialitati) fara sa vada  si sa inteleaga filmul.
*

1. Au emigrat FOARTE multi maghiari de la noi in Ungaria. De unde ai scos-o ca n-a emigrat nici unul???
2. Esti tu sigur ca in Elevetia nu sunt inscriptii trilingve? Pai din cate stiu Elvetia chiar are 3 limbi oficiale, cum dracu sa nu fie. Habar n-ai ce vorbesti.
3. Uite inca un vajnic pui de dac din Tulcea care moare de ura ungurilor din coltul celalalt al tarii. Ma traiesti tu printre unguri? Ai tu vreo treaba cu ei? Lasa-i pe transilvaneni sa se exprime, ca nu cred ca tu stii mai bine ca ei ce se intampla pe acolo. Si din cate stiu io romanii se inteleg si traiesc in buna vecinatate cu ungurii, numa ca chestia asta se vede mai greu la televizor.

Repet, filmul a fost facut probabil de vadimeiii si funarii lor, oameni dusi cu mintea de acasa. Dupa cum ungurii normali la cap l-au ignorat, asa trebuie sa faca si romanii normali la cap. Ceilalti hai, inspumati-va-ti.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
MariusI
post 10 Feb 2005, 15:50
Post #44

Membru autentic

Din cate am observat eu, inca din 1989 natia 'vecina si prietena' a incercat sa obtina controlul in transilvania. Au incercat la inceput cu violente de strada (remember Tg Mures ?), cu tot felul de 'documentare' realizate si aruncate in occident, lobby, batut cu caramida in piept pe teme de drepturile omului, samd. Vazand ca li se da peste bot la modul direct din partea nato, au schimbat moneda si au scos la inaintare teoria cu autonomia regionala, pe care marseaza in ultimul timp.
De ce credeti ca tine cu dintii udemereu' de guvernare ? Ca sa poata sa santajeze cu cele x procente pe aia care sunt la putere, si sa obtina diverse chestii. Si cel mai recent exemplu a fost scandalul cu numirea prefectilor, care a cauzat demisii in grup prin filialele PD din judetele respective. Si pe mine m-a speriat motivul pentru care cei din filialele locale au facut gestul asta: pentru ca, ziceau ei, "prefectul roman ar fi fost ultimul reprezentant al autoritatii statului in judet!".

In contextul asta, filmul cu pricina (pe care il gasesc absolut dezgustator si demn de mila) are probabil un cu totul alt efect asupra unui ungur caruia i s-a urlat in ureche din leagan ca noi i-am furat tara si care nu stie alta istorie. Sunt convins insa ca si pe ungurul obisnuit incepe sa-l intereseze din ce in ce mai putin chestia asta, asa cum si pe romanul obisnuit il intereseaza din ce in ce mai putin.

Discutia ar putea continua, dar e clar ca acolo e o problema si tare ma tem ca ilustrii nostri guvernanti o cam scapa din mana, incet-incet.

Edit: daca admir ceva in toata povestea asta, e obstinatia cu care isi urmaresc scopul. Ar fi demna de o cauza mai buna..

--------------------
Solenza Scala
Dixit.
+
mephistone
post 10 Feb 2005, 16:00
Post #45

Membru incepator

From: Timisoara

Ashu,spui ca aberez? sa ma inspumez?
Sunt de acord ca nu trebuie sa facem caz de idiotenia asta mai mult decat este nevoie dar nici sa ignoram total mizeria asta.Si normal ar fi ca cei din guvernare (UDMR) sa dea un cominicat de presa prin care sa-si spuna parerea despre aceasta instigare a filmului.

Acest subiect este unul sensibil pentru multi romani si nu sunt de acord sa-mi spui ca aberez sau ca ma inspumez,ma face sa cred ca nici nu stii despre ce vorbim de fapt aici.

--------------------
DACIA LOGAN Laureate 1.4 - cameleon
don't worry,be happy,feel good
+
Taz
post 10 Feb 2005, 16:03
Post #46

Membru incepator

From: Tulcea

to ashu
1. si daca au emigrat poate n-au plecat aia care trebuie
3. Ma refeream la cei care-i reprezinta nu la modul in care convietuiesc cei din zona. Si poate mor de ura pentru ca vorbind romineste in tusnad nu am putut cumpara nimic din magazine, abia dupa trei incercari am reusit sa ne luam de mincare ......dar asta e alta problema poate ....personala
n. Te-ai cam aprins, eu mi-am spus doar parerea si am facut un comentariu, poate ca n-am talent literar si n-am fost inteles???

P.S.insemne trilingve e cam hilar, in dobrogea avem 5 etnii(nationalitati) [6 daca socotim si rromii ca etnie(natie)] cam cum ar arata panourile la intrarea in localitati???..... si altele.
hai sa nu ne aprindem

This post has been edited by Taz: 11 Feb 2005, 07:58

--------------------
DACIA DSN EUROPA - TL-20-YNA
Some things just can't be improved...
but they can be individualized
+
adso
post 10 Feb 2005, 16:10
Post #47

Membru autentic

pe mine unu' m-a distrat la inceput, si a sfarsit prin a ma plictisi groaznic.

cel mai penibil moment mi s-a parut cel cu baietii aia care recitau tot felu' de vadisme iredentiste cu patos si patima revansarda... ce suparati erau...

in rest, nimic nou. spun aceleasi chestii de multi ani de zile. le-am citit intr-o gramada de chestii, inclusiv pe net.

--------------------
Call me Ishmael...
+
jaf
post 11 Feb 2005, 08:15
Post #48

Membru din mijloc

From: Cluj-Napoca

Doua cuvinte.. Vadim presedinte icon_twisted.gif

--------------------
trotineta tri roti 2012 ful vidaut chiele
"ati facut dacia de rasul lumii cu 'inventiile' voastre"
+
apunake
post 11 Feb 2005, 08:20
Post #49

Membru incepator

Nu conteaza cine controleaza Transilvania. Important e sa nu se opreasca din facut palinca. Parerea mea...

--------------------
+
BAC
post 11 Feb 2005, 08:38
Post #50

Membru autentic

From: Reghin

Ce-mi place la voi este faptul ca va pasa, sangele apa nu se face. Pe topicul asta au raspuns doi sau trei ardeleni(cu mine al treilea) la acest subiect. Am urmarit filmul si comentariile de dupa. Impresia generala e ca la romani patriotismul s-a tocit, cum spunea si CTP. Totusi in timpul emisiunii au primit o groaza de SMS, cu un limbaj destul de ascutit ceea ce la surprins. A recunoscut asta, si mie imi intareste convingerea ca chiar daca aratam noi asa letargici, la o adica stim sa ne aratam coltii. Singura problema e ca ungurii actioneaza ca picatura chinezeasca si in timp ar putea sadii lumii idea de reparatie morala sau teritoriala. Cum ar reactiona USA daca Mexicul ar face caz mereu de teritorile pierdute. Off topic.Si apropo de democratia americana: modul in care autoritatile americane tind sa rezolve cazul uciderii lui Teo Peter imi face impresia ca daca ai imunitate diplomatica poti omora pe oricine ca nu se intampla nimic.

P.S. Pacat ca acele SMS nu au fost postate pe un baner in timpul emisiunii.

This post has been edited by BAC: 11 Feb 2005, 08:41

--------------------
ex. Opel ex.Vectra C 2007 OPC line - MS
+
jaf
post 11 Feb 2005, 08:39
Post #51

Membru din mijloc

Radem si glumim.. dar daca domnul Marko Bello sau cum il cheama ar avea putin bun simt.. si inca cativa de pe langa el si din "anturajul lui".. ar pleca departeeeeee.. sa nu mai auda nimeni de ei.. io asa ceva n-am mai vazut huh.gif manca c%$^t grupa mare.. de la oricine.. idee ii sa aiba putere si sa fie la putere mad.gif intr-o seara m-am pus la povesti cu un "cetatean maghiar" care avea idei cam naspa.. dupa vreo 4 ore de batut gura aiurea i le-am schimbat tongue.gif
Nu vreau sa fac politica pe aici.. dar UDMR`ul reprezinta minoritatea maghiara ? blink.gif

P.S. Astept secolul in care o sa aud ca in Ungaria este un partid roman care face atata harmalaie cum fac altii in Romania.. astept sa ma duc in Ungaria la studii.. in Limba ROMANA sleep.gif.. astept sa ma duc in institutii publice sa vorbesc romaneste.. de fapt ce naiba? oricum ii mica Ungaria.. de ce sa nu faca parte din Romania? ca odata si badea Ioan si-o facut nevoie pe pamantul ala.. popa.gif AMIN

--------------------
+
jaf
post 11 Feb 2005, 08:59
Post #52

Membru din mijloc

QUOTE(BAC @ 11 Feb 2005, 10:38)
Si apropo de democratia americana: modul in care autoritatile americane tind sa rezolve cazul uciderii lui Teo Peter imi face impresia ca daca ai imunitate diplomatica poti omora pe oricine ca nu se intampla nimic.
*

Cred ca ai uitat ca esti in Romania. laugh.gif

--------------------
+
romulus
post 11 Feb 2005, 09:07
Post #53

membru fost posesor de Dacie

From: Targu Mures

QUOTE(apunake @ 11 Feb 2005, 09:20)
Nu conteaza cine controleaza Transilvania. Important e sa nu se opreasca din facut palinca. Parerea mea...
*

Flori... Palinca e marca inregistrata in Ungaria. Asa ca... rachiu, tuica,

--------------------
Daewoo Cielo 1997 - MS 06 BCL
pana la urma, totul se rezuma la obisnuinta...
+
13nov
post 11 Feb 2005, 09:15
Post #54

Membru autentic

Mie mi s-au parut demni de mila. Printre vaicareli patetice ii lovea cate un puseu de ura urmat de poezii patriotice, exact ca un betiv olog care isi plange de mila amenintind nervos din groapa in care a cazut si isi varsa nervii din neputinta.
Concluzia mea: un film prost, mai jignitor pentru unguri decat pentru romani, deoarece le lanseza o imagine de popor patetic, plangacios, nostalgic, intr-o lume europeana incompatibila cu asemenea sentimente.

--------------------
OPEL ASTRA GTC 1.9 CDTI 2008
Clio III 1.5 dci Privilege
+
romulus
post 11 Feb 2005, 09:18
Post #55

QUOTE(apunake @ 11 Feb 2005, 09:20)
*

Si cand pe sticla de tuica made in Transilvania o sa scrie ungureste, o sa zici cae bautura straina. Da daca vei dori sa mergi vreodata la Sovata sa zicem, cum ti-ar cadea ca la Brasov sa-ti ceara pasaport? Sau tu la ce control te refereai?

This post has been edited by romulus: 11 Feb 2005, 09:19

--------------------
+
dantes
post 11 Feb 2005, 09:30
Post #56

Membru

From: Tzaranoaia

As dori sa mai expun ceva...

Faceti o mica comparatie cu Dobrogea...(eu nascut crescut acolo)...si cred ca (virgula) constantenii pot fi de acord cu mine...

In Dobrogea traiesc laolalta MULT mai multe etnii...Romani, turci, tatari, macedoneni, basarabeni, rusi, etc...

Cum puii mei se face ca ne intelegem FOARTE bine? Cum se face ca turcii (care sunt MULTI) nu cer sa se alipeasca la Turcia? Cum se face ca prietenul meu cel mai bun e turc? ...si asa mai departe...

De aici pot sa extrapolez si ptr. Ardeal referitor la relatiile interumane...

Ce ma deranjeaza, si ar trebui solutionat, este LIMBA! IN ROMANIA LB. OFICIALA E ROMANA!!! Nu maghiara, turca, rusa, etc... Vrei o salvare-romana, Vrei o paine -romana, Vrei la notar -romana...etc

De acord cu folosirea limbii etniei respective in PARTICULAR!
Chestia cu Trianonul...la că....at!! Istoria sa ramana istorie! In Ardeal locuiesc MULT mai multi romani decat unguri...Asa ca LA REVEDERE!

This post has been edited by dantes: 11 Feb 2005, 09:32

--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
+
kaspersky
post 11 Feb 2005, 09:49
Post #57

maistru Zen

N-am vazut filmul Trianon, doar secvente, era destul de plictisitor, plus ca zapind am prins o parte cu o poezie patriotica (nu trebuie sa va spun ca astea chiar ma lictisesc), de mi s-a acrit de tot de filmul ala. Desi mie mi se pare aiurea filmul respectiv, cred ca este oarecum normal sa ne asteptam la asa ceva. Pai nu sint si acolo Vadimi, Funari si altii (bineinteles versiunea maghiara). Normal ca unii dintre ei mai vor Transilvania. Dar ia sa ne aducem aminte: Romania nu si-a dorit un pic mai mult Basarabia mai anii trecuti? Mama si cit s-a zbatut pt. Ilascu (asa-l chema parca pe individ). Si mi l-a adus aici in tara mea si mi l-a bagat si in parlament (gresesc oare pe undeva). Ca nu dupa mult timp asta sa se de-a cu masinuta sa omoare in stinga si-n dreapta.
De la bulgari nu ne dorim ceva teritorii? Cum se numeste unul din partidele de opozitie? Romania Mare? Ce inseamna numele asta? Sintem nostalgici?

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
romulus
post 11 Feb 2005, 10:12
Post #58

QUOTE(dantes @ 11 Feb 2005, 10:30)
As dori sa mai expun ceva...

Faceti o mica comparatie cu Dobrogea...(eu nascut crescut acolo)...si cred ca (virgula) constantenii pot fi de acord cu mine...

In Dobrogea traiesc laolalta MULT mai multe etnii...Romani, turci, tatari, macedoneni, basarabeni, rusi, etc...

Cum puii mei se face ca ne intelegem FOARTE bine? Cum se face ca turcii (care sunt MULTI) nu cer sa se alipeasca la Turcia? Cum se face ca prietenul meu cel mai bun e turc? ...si asa mai departe...

De aici pot sa extrapolez si ptr. Ardeal referitor la relatiile interumane...

Ce ma deranjeaza, si ar trebui solutionat, este LIMBA! IN ROMANIA LB. OFICIALA E ROMANA!!! Nu maghiara, turca, rusa, etc... Vrei o salvare-romana, Vrei o paine -romana, Vrei la notar -romana...etc

De acord cu folosirea limbii etniei respective in PARTICULAR!
Chestia cu Trianonul...la că....at!! Istoria sa ramana istorie! In Ardeal locuiesc MULT mai multi romani decat unguri...Asa ca LA REVEDERE!
*

Stai asa omule! Pai Turcia are granita comuna cu Romania? Nu compara tu Dobrogea cu Ardealul, multitudinea de etnii. Pai in Ardeal sunt romani, unguri, sasi si tigani. Din care cei mai multi sunt romanii si ungurii. Mergand pe strada nu in Constanta, ca e mare ci in Medgidia in ce limba se vorbeste mai mult? Pai in Ardeal, la tot pasul se vorbeste ungureste. Intri in magazin, te intreaba ce vrei prima data in ungureste. Te duci la piata, mare branza nu poti negocia daca nu stii ungureste. O gramada de tarani vin la piata si nu stiu o boaba romaneste. Cat ai stat in ardeal ca sa vezi ce e aici? Ma inteleg foarte bine cu multi unguri, dar stiu ca multi dintre ei mi-ar da in cap cu prima ocazie. Si daca ar fi ceva conflicte, sunt ferm convins ca "politistii lumii" nu pe noi ne-ar ajuta. Exemple sunt o gramada daca te uiti numai la sfarsitul de mileniu. Hai ca deja-s nervos. S-au pus in Dobrogea placute bilingve la intrarea in localitati? Si daca s-au pus, s-a tras cu vopsea neagra peste cele pe care scria in romaneste? Au strigat vreodata pe strada turcii de la voi "romani puturosi"? Au sarit sa va bata? In scoli, s-au facut bande de turci, armeni, ce-ti mai avea sa-i bata pe copii romani? Oooo..... habar nu ai ce-i aici. Si nu de acum. Cu filmul asta vor aparea si mai multi fanatici...

--------------------
+
kaspersky
post 11 Feb 2005, 10:20
Post #59

maistru Zen

QUOTE(romulus @ 11 Feb 2005, 10:12)
Au strigat vreodata pe strada turcii de la voi "romani puturosi"?
*

Pai poate nu le-a spus nimeni bozgori? smile.gif
Eu zic s-o lasi moarta cu negociatu' in piata. Interesul omului e sa-si poata vinde marfa de e roman, de e ungur. Nu cred sa n-o rupa pe romaneste (atit cit stie), numa' sa vinda! Exact cum fac cei din Vrancea, Galati care vin cu legume in partea estica a Ardealului. Daca stie citeva cuvinte in maghiara sa vezi ce le foloseste la vinzare!

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
romulus
post 11 Feb 2005, 10:31
Post #60

QUOTE(kaspersky @ 11 Feb 2005, 11:20)
Pai poate nu le-a spus nimeni bozgori? smile.gif
Eu zic s-o lasi moarta cu negociatu' in piata. Interesul omului e sa-si poata vinde marfa de e roman, de e ungur. Nu cred sa n-o rupa pe romaneste (atit cit stie), numa' sa vinda! Exact cum fac cei din Vrancea, Galati care vin cu legume in partea estica a Ardealului. Daca stie citeva cuvinte in maghiara sa vezi ce le foloseste la vinzare!
*

Da, aici poate ca ai dreptate. Dar probabil stii ungureste si nu ai remarcat probleme de genul asta in piata. Eu nu stiu deloc ungureste, si m-am lovit de asta. Si chiar tu spui ca "daca stie cateva cuvinte in maghiara" Si chestia cu bozgori, probabil ai dreptate si nu stau sa caut "cine a inceput". Ce m-a deranjat a fost comparatia cu Dobrogea unde situatia este cu totul alta. Cer mii de scuze daca am ofensat pe cineva, nu am facut decat sa expun situatia asa cum o vad eu. worship.gif

This post has been edited by romulus: 11 Feb 2005, 10:32

--------------------
+
3 Pages < 1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 15th May 2025 - 15:39
Forum Renault