DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Regele Mihai, la 90 de ani

Markos
post 25 Oct 2011, 12:15
Post #1

fost programator

Group: Members
From: Scursurești Vale

La multi ani, Maiestate!

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.

Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.

Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul. Uniți între noi și cu vecinii și frații noștri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.

Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române:

Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.

Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Manuel
post 25 Oct 2011, 12:20
Post #2

Membru autentic

From: VASLUI

Bunul simt e pasare rara! sad.gif Merita tot respectul pentru luciditatea si demnitatea de care da dovada la o varsta atat de inaintata!

--------------------
Opel Astra J Sports Tourer Active - VS15CMA 2013 / 2.0 CDTI / 165CP
"Base e un bou betiv." (corbex)
+
corbex
post 25 Oct 2011, 12:23
Post #3

Desi nu pare, ma plimb cu Dacia

From: bucuresti

Nu stiu ce au unii cu el. Nu le dauneaza la cariera sau la pensie. Nu spune prostii. Trecutul il judeca fiecare cum poate, in functie de partidul de la care a primit punga, dar pentru timpul in care le-a fost contemporan, nu pot sa ii reproseze ceva. Se scapa greu de vechile indoctrinari.

--------------------
dacia solenza 2005, cheala
+
neumann
post 25 Oct 2011, 12:29
Post #4

Membru autentic

From: Spermezeu

Ceva ma face sa cred ca Mihai ar putea fi cel mai bun sef de stat pe care l-a avut Romania dupa Ferdinand.

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
Steel Tormentor
post 25 Oct 2011, 12:40
Post #5

Membru autentic

From: Constanta

La multi ani si sa-i dea Dumnezeu multa sanatate in continuare.

--------------------
Dacia Logan 2007 Preference 1.4MPI
+
Markos
post 25 Oct 2011, 12:52
Post #6

fost programator

As ruga moderatorii sa nu închida topicul asta, desi au toate motivele s-o faca. Cel mult, sa stearga dejectiile acumulate. Stiu ca e mai greu, dar va rog eu frumos. Multumesc.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
DragosP
post 25 Oct 2011, 12:57
Post #7

Nu zic nimic...nou

Group: Moderatori
From: Lumea mea

La mulți ani Maiestate!

--------------------
Ceva de plastic . - BRRC .
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
+
neumann
post 25 Oct 2011, 14:00
Post #8

Membru autentic

QUOTE(Ampt @ 25 Oct 2011, 14:10)
Cred ca ai vrut sa scrii Carol I !  smile.gif

*

Cred ca am scris bine, ma refeream cronologic wink.gif Ferdinand a fost dupa Carol I, si a avut mai multe realizari decat Mihai I, in opinia mea.

--------------------
... .. ..
+
Ake
post 25 Oct 2011, 14:06
Post #9

Morderator

From: Bucuresti

QUOTE(Markos @ 25 Oct 2011, 12:52)
As ruga moderatorii sa nu închida topicul asta, desi au toate motivele s-o faca. Cel mult, sa stearga dejectiile acumulate. Stiu ca e mai greu, dar va rog eu frumos. Multumesc.
*

Discutii fara legatura cu evenimentul NUMAI AICI

pe acest topic, orice postare cu caracter ofensator se va pedepsi cu 30 zile suspendare fara preaviz.

This post has been edited by Ake: 25 Oct 2011, 15:19

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
"Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto)
+
IsNa
post 25 Oct 2011, 14:10
Post #10

Membru autentic

From: Timisoara

QUOTE(corbex @ 25 Oct 2011, 14:23)
Se scapa greu de vechile indoctrinari.
*

Asa e. Pacat.

Multumiri moderatorilor pt. curatenie!

Personal, nu stiu daca Regele (si Casa Regala) mai poate avea vreum rol practic in conducerea Romaniei, dar e mare lucru ca cel putin, dupa 20 de ani, a putut veni in Parlament sa spuna ceea ce se pare ca nimeni nu mai poate azi. Cel putin, nu acolo, nu cu atata limpezime. Sa-i dea Dumnezeu sanatate!

P.S. Ma bucur ca a trait Ilici s-o vada si pe asta. tongue.gif
Sa-l tina si pe el Dumnezeu, poate vede si ziua in care primeste si el ce merita!

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
Ake
post 25 Oct 2011, 14:20
Post #11

Morderator

From: Bucuresti

Strict facand analiza pe discurs, facand chiar abstractie de natura oratorului:

as remarca:
-formularea extrem de concisa si totusi extrem de cuprinzatoare.
-lucruri de mare profunzime spuse in cuvinte foarte simple.
-un discurs demn, decent si echilibrat.

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
"Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto)
+
Markos
post 25 Oct 2011, 14:52
Post #12

fost programator

QUOTE(Ake @ 25 Oct 2011, 15:20)

as remarca:
*

Perfect adevarat. Si ca sa aprofundez, as arata ca a folosit doua categorii de cuvinte si expresii. Pe de-o parte, a vorbit despre etica, simtul datoriei, competenta, morala, credinta, identitate si demnitate. Cuvinte si expresii care par din alta lume, dar care vin rostite cat se poate de firesc si de sincer, din partea lui Mihai. Asa au fost educati de mici, monarhii astia, sunt dati naibii.

Pe de alta parte, a amintit despre cinism, interes îngust, demagogie, disimulare, egoism primitiv, agatarea de putere si bunul plac. Aici, am simtit o puternica jena, în sala.

[editat de moderator]

This post has been edited by Ake: 25 Oct 2011, 15:16

--------------------
Reno Megan Privilej
+
vi_escu
post 25 Oct 2011, 15:04
Post #13

Membru somnambul

From: republica procurorilor

La mulți ani, Majestate!

Trăiască Regele
În pace și onor
De țară iubitor
Și-apărător de țară.

Fie Domn glorios
Fie peste noi,
Fie-n veci norocos
În război, război.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc părinte,
Susține cu a Ta mână
Coroana Română!

Trăiască Patria
Cât soarele ceresc,
Rai vesel pământesc
Cu mare, falnic nume.

Fie-n veci el ferit
De nevoi,
Fie-n veci locuit
De eroi, eroi.

O! Doamne Sfinte,
Ceresc Părinte,
Întinde a Ta mână
Pe Țara Română!

--------------------
Logan ABS plus 1,6MPi . 2007
Decat mult si fara rost mai bine putin si prost!
+
crintea1949
post 25 Oct 2011, 15:10
Post #14

Membru incepator

[SIZE=7][COLOR=blue][FONT=Arial]
Dece toata lumea , sau o parte vede ce bine a facut ca a arestat pe Comandantul propriei Armate? Pentru ce a fost alaturi de Germania,? Normal Pentru recuperarea BASARABIEI, cedata de catre POLITICIENII MAJESTATII SALE IN IUNIE 28, 1940, ASPECT DESPRE CARE NU se sufla nici un cuvintel. UNDE AU FOST MARILE DEMOCRATII FRANTA, ANGLIA, US, CANADA ? Oare BASARABIA , nu era parte integranta a a Moldovei, pana la razboaiele Crimeii, cand Turcii le-au cedat ca nu era doar a lor, pana in 1918 cand s-a realizat statul unitar national Roman.
Cel putin un milion de BASARABENI, au ramas dincoace de PRUT si inca mai sunt despartiti de un PACT ODIOS RIBENTROP MOLOTOV. Teama ca Romania pierdea Ardealul este f[r[ fundament, DIKTATUL de la WIENN, era impotriva TRATATTULUI DE PACE DE LA TRIANON/PARIS, logic nu se putea incalca de marile puteri semnatare ale acestui tratat.
ISTORIA A FOST, ESTE SI VA FI SCRISA DE CATRE INVINGATORI, DAR ORAL PRIN VIU GRAI ESTE SCRISA SI TRANSMISA DE CATRE CONSTIINTA POPORULUI.
CU SALUTARI AMICALE!

--------------------
dacia solenza - B33HRZ
+
dizzy
post 25 Oct 2011, 15:11
Post #15

Work smart not hard!

La mulți ani Maiestate!
Un discurs demn de un rege. Poporul roman e nedemn de regele sau.

--------------------
Whirpool ex Dacia Logan - B zzz SXX 2005
Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds.
+
yhattori
post 25 Oct 2011, 15:26
Post #16

*

JOS REACTIONARII!

--------------------
* * *
+
kato
post 25 Oct 2011, 15:28
Post #17

Membru autentic

From: barlad

la multi ani regelui Mihai.

--------------------
renault scenic - vs 05 glx vs 79 glx 2000 rxt - scenic III 1.6 dci
+
corbex
post 25 Oct 2011, 15:33
Post #18

Desi nu pare, ma plimb cu Dacia

From: bucuresti

@Yhattori: ce poti sa le ceri? Cozi de topor, chiaburi, burghezji, intelectuali dusmanosi, dusmani ai poporului. Daca s-au inventat excavatoarele, au devenit inutili la canal.

--------------------
dacia solenza 2005, cheala
+
yhattori
post 25 Oct 2011, 15:36
Post #19

*

stai sa vezi ce-o sa fie diseara cu bunica-mea care facea azi dimineata ca o liceanca la concert beatles.

sau cu vara-sa care mergea anual in pelerinaj in elvetia.

--------------------
* * *
+
neumann
post 25 Oct 2011, 15:55
Post #20

Membru autentic

parerea mea, lasa-le sa se bucure in legea lor, ca oricum nu ajungi la niciun rezultat, cel mult va crete tensiunea la toti wink.gif

--------------------
... .. ..
+
yhattori
post 25 Oct 2011, 17:04
Post #21

*

de craciun, cind ne intilnim toti, neamuri ramuri si spite, programul e cam asa:

se incepe cu mortii: cine-a mai murit, cine trage sa moara, cine e bolnav si de ce. asta tine vreo doua ore, depinde daca old boys sint in forma sau nu le-au cazut bine raciturile.

pe urma se trece la politica. se incepe in consens, se injura Puterea si se critica discret sau se lauda timid Opozitia. cam in trei ore se ajunge la problema fundamentala, monarhia. in acel moment se deschid geamurile ca deja transpira toti si-i poti auzi de la coltul strazii. se despart toti ciufuti si se fac listele de invitati pentru anul viitor functie de cine s-a certat cu cine si cine s-a impacat cu cine.

--------------------
* * *
+
neumann
post 25 Oct 2011, 17:10
Post #22

Membru autentic

am impresia ca am vazut spectacolu asta pe viu, da' cu alti actori

--------------------
... .. ..
+
Marty
post 25 Oct 2011, 20:40
Post #23

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

QUOTE(Ake @ 25 Oct 2011, 15:06)
pe acest topic, orice postare cu caracter ofensator se va pedepsi cu 30 zile suspendare fara preaviz. [/color]
*

Pai bine atunci, decit sa-mi iau 30 de zile de pauza hai sa va laud simbolu' pentru c-a fost in stare sa citeasca de p-o foaie de hirtie un discurs scris de altu', o performanta deosebita-n zilele noastre!

--------------------
Gillette De unica folosinta - B 999 NAM 2011
Mindru absolvent de grup scolar.
+
aphophis
post 25 Oct 2011, 20:43
Post #24

Membru autentic

QUOTE(neumann @ 25 Oct 2011, 12:29)
Ceva ma face sa cred ca Mihai ar putea fi cel mai bun sef de stat pe care l-a avut Romania dupa Ferdinand.
*

radmasa.gif da sigur ca da. Mai ales cand ii analizam activitatea ca rege, activitatea in exil.. wink.gif

--------------------
Kia Rio - --- 2021
+
Markos
post 25 Oct 2011, 20:45
Post #25

fost programator

QUOTE(Marty @ 25 Oct 2011, 21:40)
decit sa-mi iau 30 de zile de pauza
*

tu, recidivist notoriu fiind, iei 90, ai grija...

--------------------
Reno Megan Privilej
+
cdadan
post 25 Oct 2011, 20:51
Post #26

fara turbo viata e pustiu

From: Cluj Napoca

QUOTE(Markos @ 25 Oct 2011, 13:15)
La multi ani, Maiestate!
*

x2

QUOTE(IsNa @ 25 Oct 2011, 15:10)
nu stiu daca Regele (si Casa Regala) mai poate avea vreum rol practic in conducerea Romaniei, dar e mare lucru ca cel putin, dupa 20 de ani, a putut veni in Parlament sa spuna ceea ce se pare ca nimeni nu mai poate azi. Cel putin, nu acolo, nu cu atata limpezime. Sa-i dea Dumnezeu sanatate!
*

up.gif

--------------------
pegas de dame 1986
+
cristio_79
post 25 Oct 2011, 20:54
Post #27

Membru autentic

From: CONSTANTA

QUOTE(Markos @ 25 Oct 2011, 13:15)
La multi ani, Maiestate!
*

x3

--------------------
Citroen / Peugeot C3 / 308 SX 1.4 HDI 2005 / Allure 1.5 BlueHDI 2020
Mai traiti? Bine...
+
Markos
post 25 Oct 2011, 22:45
Post #28

fost programator

Mă uit și nu-mi vine a crede câtă iubire pentru Regele nostru. Deschid televizorul și, în loc de invitatul cvasipermanent C.V. Tudor vorbind despre "Mișu Bâl-Bâl", apar reverențe și piruete monarhiste: "Majestate" în sus, "Majestate" în jos, mai câte o "Alteță" rostită urechist de câte un reporter neadaptat stilistic. Pe forumuri, lumea se salută cu "Regele și patria" sau cu "Monarhia salvează România" și împarte de pe Youtube imnul "Trăiască Regele". În sondajul făcut pe pagina Facebook Gândul, peste 1100 de cetățeni declară, până la ora scrierii acestui material, că vor monarhie, republicanii fiind, în premieră, minoritari (sub 300). De dimineață, în Parlament, aleșii neamului, pentru prima oară solemni și sobri, au ascultat discursul Regelui țintuiți în scaune, într-o asemenea liniște încât puteai să le auzi vibrațiile de la telefonul mobil.

Nu știu câți monarhiști sunt în România. Probabil că mult mai puțini decât maneliști. Dar evenimentul de marți a fost istoric tocmai pentru că, cel puțin pentru o zi, România a ieșit din maneaua cotidiană. Am citit marți în presa internațională știri în care România n-a mai apărut la "weird news". Pentru o zi n-am mai fost ciudații lumii, țara aceea cu turnulețe, cu vampiri și cu cerșetori la colț de stradă.

Lucrul acesta a fost posibil datorită acestui om de 90 de ani, din care vocea răzbește cu greu, dar a cărui prezență e copleșitoare. Ce persoană publică mai poate rosti astăzi, în țara cinismului și a bășcăliei, cuvinte precum "iubire de țară", "națiune română", "morală" sau "credință" fără să fie luată în râs?

Poate că unii îl iubesc pe Rege din pasiune monarhistă. Poate că alții îl iubesc pe Rege pentru că îl urăsc pe Băsescu. Dar nu cred că exaltații și ipocriții formează nucleul acestui val de simpatie față de Casa Regală. Grosul îl constituie disperații. Cei care nu mai pot. Cei care ar vrea să aibă o voce, dar nu au. Cei care s-au săturat de mitocănie, de aroganță și de disprețul cu care sunt tratați. Cei cărora le este lehamite de mizeriile mici pe care sunt obligați să le îndure zilnic. Cei care se plâng continuu că "...păcat că-i locuită". Cei care vor să admire și nu aveau pe cine. Cei care simt nevoia unui model. Ei îl redescoperă acum pe Regele Mihai I nu în istoria mare, ci tocmai în lucrurile simple, care le lipsesc acut în viața de zi cu zi: modestie, bun simț, seriozitate, o ținută dreaptă, o limbă română curată.

Pentru oamenii cu bun simț din țara aceasta, disperați de țara aceasta, Regele Mihai vine dintr-o altă lume. Ca să-l parafrazez pe Majestatea Sa, vine dintr-o Românie a copiilor noștri.

Florin Negrutiu; avem si link

--------------------
Reno Megan Privilej
+
sorin1983
post 25 Oct 2011, 23:08
Post #29

Membru autentic

From: Bucuresti-Rahova

QUOTE(Ake @ 25 Oct 2011, 15:20)

as remarca:
*

Intr-adevar asta am remarcat si eu. Un discurs foarte bun.
Si de asemenea ma bucur ca poate pentru o zi vedem o stire interesanta in ziarele internationale. Totusi poate sesizeaza cineva din strainatate si apare pe undeva si faptul ca seful statului nu a catadicsit sa participe la acest eveniment. Bineinteles ca nici marioneta lui.

--------------------
Renault Megane1- -Sisteme electronice de securitate
"Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
+
D-FENS
post 25 Oct 2011, 23:15
Post #30

Aniversarea Regelui a fost ca o briza in comparatie cu ce vad zi de zi la tv.
La Multi Ani,Majestate! worship.gif

--------------------
Prestige 16v Ph 2+GPL
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 10th September 2025 - 16:23
Forum Renault