| Exista diferite atitudini pe care le au multi oameni in privinta asta.
Una din cele mai raspindite este "e imposibil sa faci o aplicatie care sa nu se poata sparge asa ca lasa in pace pirateria, lasa-i sa pirateze, tu imbunatateste-ti programul, si o sa fii mai cistigat in final".
Asta poate ca e valabil pentru firme mari gen Microsoft, care prin piratare isi fac de fapt un fel de reclama gratuita, cistiga mind share. Daca X pirateaza MS Office, atunci el invata MS Office, si cind va fi intr-o situatie in care va trebui sa cumpere un pachet de genul asta, va cumpara MS Office si nu altceva (Lotus SmartSuite, Star Office, etc - era o vreme cind piata asta era foarte competitiva).
Deci Microsoft isi permite sa lase piratarea semi-libera un numar mare de ani, pina cind un produs MS se impune pe piata, dupa care sa "stringa latul" cu masuri gen activare online si sa-i faca si pe pirati sa plateasca.
Insa o firma mica NU isi permite lucrul asta. Firma GigiSoft SRL din Romania nu poate sa lase userii sa-i pirateze softul timp de 10 ani, pina cind ii va face sa plateasca cu un update care sa contina o protectie mai puternica sau activare online.
Este deci o diferenta de strategie in privinta abordarii piratarii intre firmele mici si firmele mari. Firmele mici vor (daca sint conduse intr-un mod rational) sa impiedice cit mai mult piratarea.
Studii precise au aratat ca atunci cind o firma lasa pirateria "in voia ei", veniturile scad cu 30%-50%.
Unele firme mici au implementat niste verificari atunci cind se introduce codul de inregistrare. Programul are un blacklist cu chei care s-au distribuit pe diferite site-uri de pirati.
Daca userul introduce intii o cheie din blacklist, apoi o cheie valida, atunci programul stocheaza undeva faptul ca s-a incercat intii introducerea unei chei piratate, iar atunci cind comunica cu server-ul, transmite acest lucru serverului.
Rezultatele au variat. Pentru unele programe, peste 80% din utilizatori, inainte de a cumpara o cheie, au introdus chei piratate!
In functie de domeniul in care se fac programele si probabil si de alti factori, pirateria poate sa afecteze extrem de mult firmele de soft mici.
Ce este important este ca firmele de soft mici sa limiteze ceea ce eu numesc "spread" - numarul total de oameni care vor obtine, intr-o anumita saptamina, copii piratate ale softului.
Iata cam cum vad eu acest concept (numerele sint inventate):
- Versiunea piratata a programului, sau un numar de serie, apare pe un site de pirati obscur, care nu e cunoscut de multa lume. Spread = 100.
- O serie piratata a programului apare pe un forum de pirati foarte frecventat. Spread = 2.000
- 10 serii ale programului apar pe site-urile de crack-uri, sint usor gasibile cu Google, etc. Spread = 100.000
- Din cele 10 serii, invalidez 8 serii. Spread = 30.000
Cu cit spread-ul e mai mare, cu atit firma de soft pierde mai mult. Firma nu poate niciodata sa faca spread-ul sa fie zero. Dar daca spread-ul se reduce, veniturile firmei cresc (chestie verificata in practica de mai multe firme de soft).
Ce credeti ca face criptarea DVD-urilor? Credeti cumva ca cei care au conceput-o au crezut vreo clipa ca nu va fi sparta? Nu cred.
Este insa o piedica in plus pentru cine vrea sa copieze filmele de pe DVD. Orice piedica in plus micsoreaza spread-ul, deci mareste veniturile firmei (in cazul asta, ale studiourilor de filme).
Cred deci ca in privinta piratarii softului o firma de soft mica ar trebui sa aiba urmatoarea atitudine, care mie mi se pare rationala:
1. Piratarea softului conteaza foarte mult, pentru ca poate afecta veniturile firmei.
2. Protejarea softului diminueaza piratarea. Nu se poate insa face un soft care sa fie imposibil de spart. Daca faci o protectie draconica, afectezi si utilizatorii legitimi, care nu vor mai cumpara softul. Softul trebuie protejat cit mai bine, dar nu atit de mult incit sa afecteze grav utilizatorii legitimi ai softului, sau sa faca vinzarile sa scada din cauza asta.
3. Nu conteaza faptul ca un user, individual, pirateaza. Conteaza insa foarte mult citi din potentialii clienti pot sa obtina programul piratat. Masurile anti-piratare care se iau trebuie luate rational, cu scopul de a micsora spread-ul. E mult mai important, de exemplu, sa shut down un site FTP care iti distribuie o versiune sparta a softului la sute de mii de utilizatori, decit sa-l urmaresti pe Gigel care a furat softul si-l distribuie la 5 utilizatori.
4. Cu cit se iau masuri mai repede e cu atit mai bine. Programul sau serial-ul piratat poate ca a aparut pe un site obscur de cracking, deci spread-ul e mic pentru moment.. dar daca nu iei masuri sa , in citeva saptamini sau citeva luni il va prelua un site important de crack-uri, si atunci spread-ul va creste exploziv.
5. Nu exista un mod de rezolvare absoluta a problemei. Oricum se va pirata. Dar important e sa reduci spread-ul, si de asemenea sa scoti versiuni noi, cu noi facilitati, relativ des.
De fapt exista un mod de a rezolva complet problema, dar nu se poate aplica la toate genurile de programe. Modul este sa nu faci un program normal de PC, ci sa folosesti modelul ASP (Application Solution Provider), cum fac SalesForce.com, TypePad.com si multe alte firme. Practic nu mai vinzi softul, deci utilizatorii nu au ce pirata.
Le vinzi doar serviciile realizate de soft, iar softul e stocat safely la tine pe server. |