Montarea unui electroventilator, cum se monteaza?
![]() ![]() ![]() |
Montarea unui electroventilator, cum se monteaza?
Muttley |
![]()
|
||
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|||
AlinREHAU |
![]()
|
![]() membru incepator Group: Members Posts: 718 Joined: 21 March 06 ![]() |
Schimbul de caldura care se face intre radiator si aer este direct proportional cu suprafata radianta a radiatorului . Cuprul este un capacitor mai mare de caldura decat aluminiu ceea ce il dezavantajeaza . Radiatoarele din Al cu mai multe aripioare sunt mult mai puternice decat cele de cupru cu mai putine aripioare. Radiatoarele din aluminiu au tevile din cupru difera doar suprafata radianta care e facuta din Al tocmai pt a ceda cat mai repede caldura . in instalatii sunt niste "ventiloconvectoare " care au un radiator cu tevi de Cu si palete din Al , aerele conditionate la fel etc... daca erau mai bune alea din Cu pentru disiparea caldurii erau facute din Cu aripioarele, fi sigur de asta . Pt o masina care e condusa in Romania recomand alea de Cu pt ca sunt mult mai rezistente .
|
--------------------
Dacia
break
96
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.123 Joined: 17 January 06 ![]() |
QUOTE(Muttley @ 23 Jun 2006, 23:49) Dpdv al eficientei va pot spune ca am inlocuit vechiul calorifer din Al cu unul nou din Cu si acesta din urma pare-mi-se c-ar da caldura mai putina. Poate mi se pare... Ca sa revin la problema mea... Azi am intrebat la magazin de radiator mare din cupru dar n-avea locas pt termocupla si nici pt electroventilator. Ce-i de facut? ![]() ori faci la strung o piesa din alama in care sa se infileteze termocupla si sa o cositoresti in locul acela dupa ce dai gaura sau faci o teava si o inseriezi cu furtunul de retur |
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
AlinREHAU |
![]()
|
Se gasesc de cumparat niste termostate cu sonda se ulei si unele care se prind direct pe teava care sunt reglabile de la 30 la 100 de grade . e cam 40 50 ron unul . Am montat eu pe o centrala de otel in gazeificare special ca pompa de circulatie sa nu plece decat dupa ce temperatura din centrala nu ajunge la 60 70 grade , pentru o incalzire mai rapida si inlaturarea depunerilor de pe centrala , asta era scris si in manualul ei . Cautati la un mag mai mare de instalatii termostat cu sonda si va faceti un reglaj dupa placerile voastre .
|
--------------------
Dacia
break
96
|
|
Muttley |
![]()
|
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
QUOTE(Giurisici Fabian @ 24 Jun 2006, 00:06) ori faci la strung o piesa din alama in care sa se infileteze termocupla si sa o cositoresti in locul acela dupa ce dai gaura sau faci o teava si o inseriezi cu furtunul de retur Mersi pt sugestii, da' eu il schimb pe cel vechi pt ca are cateva fisuri minuscule si e modelu' mic. Prefer sa-l inlocuiesc decat sa-l lipesc. Daca nu gasesc de nou prevazut cu ce-mi trebuie mie renunt la idee... ![]() |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
eu mi-am luat tot de cupru deasta mare si nu are gaura dar sonda de la montajul de termocupla electronica am montat-o in chiuloasa si merge brici(unii o sa zica ca nu e bine dar am constatat ca functioneaza f bine la mine de 3 ani de zile)
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Muttley |
![]()
|
Pai nu prea-i bine din cuza urmatoarei situatii: daca electroventilatorul functioneaza si opresti motorul, va fi racit antigelul din radiator. Dar cel din chiulasa nu numai ca nu se va raci, chiar va continua sa se incalzeasca. Cum acesta comanda elv prin montarea termocuplei in chiulasa, ventilatorul se va invarti mult si bine. Descarcarea bateriei e cam sigura-n aceasta situatie. Se poate evita prin montarea unui intrerupator, dar e o complicatie inutila.
Legat de radiator... Am avut mai demult un accident in urma caruia radiatorul a intrat in electroventilator si s-a fisurat in cateva locuri. In plus, de atunci radiatorul meu e si sensibil curbat. Ca sa nu curga am folosit praf "stop leak" din magazin, dar am observat o racire mai proasta de atunci. In plus, recent a inceput sa piarda si prin alte locuri. Aveti idee, radiatorul poate fi cositorit si-n zona lui centrala, unde l-am pocnit eu? Ca daca nu gasesc de cumparat radiator mare pe care sa pot monta termocupla si ventilatorul voi fi obligat sa raman cu asta... |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
AlinREHAU |
![]()
|
Ca sa il pori cositorii trebuie ca suprafata "de lipit " sa fie degresata si eventual adusa la luciu metalic . Daca crezi ca poti sa faci curatirea asta in locurile unde e spart , merge daca nu ai cum sa degresezi nu va prinde cositorul . sunt in comert niste parte de lipit cupru de instalatii cu aliaj de lipire inclus , adica in pasta decapanta are mici granule de cositor , dupa ce dai cu pasta , incalzesti pasta decapeaza si la un moment dat capata luciu ( momentul in care se topesc granulele de cositor ) apoi mai pui ceva cositor sa aiba un strat de lipire si gata . cand ajunge pasta la luciu metalic stii sigur ca si radiatorul este incalzit suficient altfel risti sa faci o lipitura "rece" in care materialul de lipit nu a ajuns la temperatura materialului de adaos. ai putea degresa cu acid , gen detartrant si ala aduce la luciu metalic cupru , la mine cand l-am spart pe asta de cupru se crapase lipitura dintre stutul de jos la radiator si am avut loc pentru o perie de sarma .
Daca termocupla e pe chiulasa ar trebui sa mearga electroventilatorul doar cand merge pompa de apa respectiv motorul , deci sa fie legata pe accesorii sau contact This post has been edited by AlinREHAU: 24 Jun 2006, 01:56 |
--------------------
Dacia
break
96
|
|
cristidb |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 1.462 Joined: 23 May 02 From: Bucuresti ![]() |
Muttley eu am pe berlina radiator mare de CU care are gaura pentru termocupla si urechile de care se prinde ventilatorul. Mai cauta.
De obicei nu se cositoreste in mijloc. Daca e spart in mijloc se astupa celulele bolnave. Schimbul de caldura in cazul unui radiator depinde si de conductivitatea termica si de coeficientul de transfer termic de suprafata. Mai depinde evident de suprafata si de diferenta de temperatura. Formula pentru caldura transferata intre 2 fluide printr-un perete este: Q = k* A ( t1- t2 ) Q- caldura (W) A- suprafata de transfer t1, t2 - temperaturile fluidelor K constanta care depinde de conductivitatea termica a peretelui si coeficientul de transfer termic de suprafata. |
--------------------
CBR 600 F4i ;
Astra GTC
Sport 124CP remap Superchips, K&N, Eibach.
- .
|
|
calinutz |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 19 Joined: 1 June 06 From: Oradea ![]() |
Stiu cum rezol problema termocuplei de proasta calitate! Montez 4, 6 sau 9 identice ca in figura.
![]() Attached thumbnail(s) untitled.JPG ( Size: 14.79k ) Number of downloads: 762 |
--------------------
Dacia,Logan,Clio
1300,Laureate,Simbol
1980,2004,2006
- BH04_ _ _ BH08_ _ _ motorul merge bine dar are probleme cu piesa dintre volan si pedale
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
QUOTE(Muttley @ 24 Jun 2006, 02:37) Pai nu prea-i bine din cuza urmatoarei situatii: daca electroventilatorul functioneaza si opresti motorul, va fi racit antigelul din radiator. Dar cel din chiulasa nu numai ca nu se va raci, chiar va continua sa se incalzeasca. Cum acesta comanda elv prin montarea termocuplei in chiulasa, ventilatorul se va invarti mult si bine. Descarcarea bateriei e cam sigura-n aceasta situatie. Se poate evita prin montarea unui intrerupator, dar e o complicatie inutila. dupa ce opresc motorul merge cateva minute sa zic maxim 5 cam asa si se opreste.si cu termocupla montata in radiator cand opresti motorul tot o sa se incalzeasca apa din ciuloasa iar cea din radiator o sa fie racita pentru ca nu mai e circulata de pompa. |
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Muttley |
![]()
|
Exact, n-am spus ca n-ar fi asa. Altceva vroiam sa spun, si anume ca avand termocupla-n radiator asta va fi balacita-n antigelul care se raceste, electroventilatorul oprindu-se mult mai repede.
|
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
da ai dreptate dar nu ma deranjeaza cu nimic pe mine ca merge cateva minute in plus
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() Adrenaline junkie! Group: Members Posts: 10.608 Joined: 11 August 04 From: black sea ![]() |
unde o ai montata?cred la una pe furtun va merge mult mai mult fata de una in radiator!asa e sau gresesc eu?
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
ARO! Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita! |
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
in CHIULOASA
![]() |
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
cristigeo69 |
![]()
|
![]() 1.6i m40 Group: Members Posts: 755 Joined: 20 September 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
ex Dacia
1310
1980 LS
- B 70 W R C MASINA SI FEMEIA NU SE IMPRUMUTA,mai ales masina...ca femeia se imprumuta singura :D
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
Muttley incearca sa faci rost de niste apa tare ,eu din greseala am rupt stutul de la furtunul care duce la borcanul de expansiune si cu apa tare prinde f bine cositorul bineinteles ca trebuie sa cureti vopseauasi rezervorul i-am pus un petic mic si tot cu asa ceva l-am decapat.
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Muttley |
![]()
|
Inca nu.
cristidb mi-a dat sperante cand mi-a zis ca el are radiator cum vreau eu. Voi mai cauta, eventual voi incerca prin comanda sa cumpar unul. Abia dup-aia daca nu se poate sub nici o forma il voi repara p-asta. Chestia-i ca-ntr-un viitor oarecare voi avea neaparat nevoie de radiator mare. |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
bygy007 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.178 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
|
--------------------
RENAULT
CAPTUR E-Tech full hybrid 145
2024
- B 07 BGY din subteranele Bucurestiului
|
|
calinutz |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 19 Joined: 1 June 06 From: Oradea ![]() |
QUOTE(bygy007 @ 25 Jun 2006, 00:55) Pe furtunul circiutului de racire inserez o bucata de teava, pregatita in prealabil cu lacase pentru termocuple. Daca pe una din ramuri se defecteaza o termocupla, (n-are importanta pe pozitia inchis sau deschis) functia ei oricum este preluata de celelate din circuit. |
--------------------
Dacia,Logan,Clio
1300,Laureate,Simbol
1980,2004,2006
- BH04_ _ _ BH08_ _ _ motorul merge bine dar are probleme cu piesa dintre volan si pedale
|
|
AlinREHAU |
![]()
|
eu zic ca costa prea mult si e complicat , ganditi-va si la varianta aia cu termocupla reglabila .
|
--------------------
Dacia
break
96
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
una electronica cu mai multe praguri
![]() |
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
eXtenSion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.260 Joined: 10 January 05 ![]() |
Si termocuplele astea cu mai multe trepte cat costa?
calinut, daca o termocupla se blocheaza pe inchis, nu iti va merge elv tot timpul? This post has been edited by eXtenSion: 30 Jun 2006, 12:16 |
--------------------
facebook
groups
e mult mai naspa decat un forum
|
|
cristigeo69 |
![]()
|
![]() 1.6i m40 Group: Members Posts: 755 Joined: 20 September 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
ex Dacia
1310
1980 LS
- B 70 W R C MASINA SI FEMEIA NU SE IMPRUMUTA,mai ales masina...ca femeia se imprumuta singura :D
|
|
calinutz |
![]()
|
QUOTE(eXtenSion @ 30 Jun 2006, 11:30) N-ar trebui. Daca una se blocheaza pe inchis, functioneaza celelalte. Vezi ex. cu 4 sau cu 6. termocuple. untitled_4.JPG ( Size: 12.55k ) Number of downloads: 720 untitled.JPG ( Size: 14.79k ) Number of downloads: 619 |
--------------------
Dacia,Logan,Clio
1300,Laureate,Simbol
1980,2004,2006
|
|
eXtenSion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.260 Joined: 10 January 05 ![]() |
asa merge...de la 4 in sus
![]() |
--------------------
facebook
groups
e mult mai naspa decat un forum
|
|
calinutz |
![]()
|
Ce e cu cele doua bucati de tabla sau plastic montate pe radiator, lateral de-o parte si de alta a electroventilatorului (placi deflectoare)?
Ai zice ca au rolul de a nu lasa aerul care vine din fata sa treaca decit prin cercul elv. Dar la unele dacii am vazut ca sint, altele ca nu sint. ![]() In plus daca le pui nu afectezi aerodinamica masinii? radiator.JPG ( Size: 19.07k ) Number of downloads: 851 |
--------------------
Dacia,Logan,Clio
1300,Laureate,Simbol
1980,2004,2006
|
|
ydaniel |
![]()
|
![]() Adrenaline junkie! Group: Members Posts: 10.608 Joined: 11 August 04 From: black sea ![]() |
aia se numeste tunel.pt ca elv sa aibe o eficienta mai mare.sunt numai din poliesteri cu fibra de sticla.la tractorul reno cu vent mecanic e asa ceva.,
|
--------------------
Oriunde,
oricand...
ARO! Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita! |
|
bygy007 |
![]() ![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.178 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
P entru cei care si-au montat electroventilator in fata radiatorului
![]() ![]() |
--------------------
RENAULT
CAPTUR E-Tech full hybrid 145
2024
- B 07 BGY din subteranele Bucurestiului
|
|
rerecroS |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 140 Joined: 28 April 06 ![]() |
pai unde gasesc un electroventilator care sa-l montez in fata si sa sufle spre motor?! Nu am gasit decat un singur model prin magazine, ala cu montare la interior.
|
--------------------
Renault
Megane 2.1
2005, 1.5 dci 80CP
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 18th May 2025 - 23:26 |