Programul "Prima casa", avantaj sau cacealma?
![]() ![]() ![]() |
Programul "Prima casa", avantaj sau cacealma?
pishky |
![]()
|
||
![]() rca Naspa Group: Members Posts: 3.521 Joined: 26 January 11 From: Constanta ![]() |
|
||
--------------------
Reno,
dizel,
ca nu-mi permit o benzina
|
|||
bobo77 |
![]()
|
![]() ........................... Group: Members Posts: 7.214 Joined: 27 January 06 From: Mangalia ![]() |
Binenteles ca la perfectarea cumpararii, nu am platit nici prima rata inca(nu a venit data inca)
![]() |
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
- CT _ _ _ _ Multa lume,putini oameni...
|
|
Lord Hades |
![]()
|
![]() Memento Mori Group: Members Posts: 1.640 Joined: 28 July 07 From: Brasov ![]() |
cam cat dureaza toata treaba? din momentul depunerii actelor pana in momentul aprobarii? cat de birocratica este treaba?
Stii cumva cata vechime la actualul loc de munca este necesara? Doamna Hades ![]() Felicitari pt rezultat. Sper sa ne refelicitam reciproc peste vreo 20 de ani cand vom lichida creditele! |
--------------------
OOOO
A3
2010 / Vorsprung Durch Technik
- BV03:-) "Death smiles at us all. All a man can do is smile back."
|
|
bobo77 |
![]()
|
![]() ........................... Group: Members Posts: 7.214 Joined: 27 January 06 From: Mangalia ![]() |
Depinde de banca si de cat isi dau interesul angajatele de acolo, ca durata estimativ 1 luna jumatate maxim doua ci tot cu semnat daca toata treaba merge bine si da e birocratie.
Despre vechime • poti fi salariat, cu minimum 6 luni vechime la actualul loc de munca sau cel putin un an vechime totala in munca, din care minimum 3 luni la actualul angajator, sau poti practica o profesie liberala de cel putin un an; |
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
Lord Hades |
![]()
|
![]() Memento Mori Group: Members Posts: 1.640 Joined: 28 July 07 From: Brasov ![]() |
Bun. Deci consoarta are vechime in munca, cam 7 ani. Dar are o intrerupere de activitate de aproape 2 ani. 1 an somaj, 1 fara venituri. S-a angajat de curand, in septembrie face 3 luni. Ii vor fi luate in consideratie veniturile? Sau trebuie sa ma gandesc sa mai caut un codebitor?
|
--------------------
OOOO
A3
|
|
bobo77 |
![]()
|
Trebuie intrebat, cred ca depinde si de banca cat este de flexibila.
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
Smiley |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.138 Joined: 12 August 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Lord Hades @ 21 Aug 2011, 10:24) Bun. Deci consoarta are vechime in munca, cam 7 ani. Dar are o intrerupere de activitate de aproape 2 ani. 1 an somaj, 1 fara venituri. S-a angajat de curand, in septembrie face 3 luni. Ii vor fi luate in consideratie veniturile? Sau trebuie sa ma gandesc sa mai caut un codebitor? daca pentru un credit gen prima casa (cu dobanzi printre cele mai mici de pe piata) ai nevoie si de venitul consoartei, eu zic sa te gandesti bine la ce te bagi. s-ar putea sa fie mai convenabil sa stai o perioada in chirie (timp in care incerci sa mai strangi bani pt avans) si apoi sa te gandesti la cumparat. |
-------------------- |
|
bobo77 |
![]()
|
Pe ce te bazezi cand faci afirmatia asta? te contrazici singur, daca acest credit are dobanda ok, de unde rezulta rata nu foarte mare, decat sa stea cu chirie mai bine isi plateste rata la casa.In fond si la urma urmei nu stii cati bani castiga omul fara sa-i poate justifica prin contractul de munca...
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
Smiley |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.138 Joined: 12 August 04 From: Bucuresti ![]() |
ma bazez pe trendul descendent al preturilor. in ultimul an au scazut (in medie) cu 10%
hai acum sa-ti explic numeric ce inseamna asta. luam cazul unui apartament de 55k euro (ca sa se incadreze in PC), cu un avans de 5k, pe 20 de ani, cu dobanda de 6.5%, rezultand o rata de 358 euro/luna -daca ar fi cumparat apartamentul acum 1 an ar fi platit pana acum ~4300 euro, din care 1330 principal si 2970 dobanda. principalul ramas de achitat ar fi de 48.665 euro -daca ar fi preferat sa stea in chirie 1 an, cu 358 euro/luna gasea apartamente bune si bine pozitionate. in plus dupa acest an ar fi putut sa cumpere acelasi apartament care ar fi valorat acum 49.500 euro (in loc de 55k). presupunand ca n-a pus deloc bani deoparte si ca are acelasi avans de 5k ar rezulta un credit de 44.500 euro care ar duce (in aceleasi conditii ca mai sus) la o rata lunara de 318 euro cat despre banii la negru....asta doar el ne poate spune daca e cazul sa-i luam in calcul sau nu. |
-------------------- |
|
mariuscond |
![]()
|
![]() Membru incomod Group: Members Posts: 1.373 Joined: 3 November 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(bobo77 @ 15 Aug 2011, 12:29) Si eu am cumparat un apartament (credit ipotecar) care era ipotecat in favoarea altei banci decit cea la care am facut eu creditul.Daca pot ajuta cu sfaturi/proceduri... sint aici! |
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.217 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Era liber apartamentul ? Mie mi se pusese pata sa-mi mai iau unul, gasisem unu care-mi convenea, (exceptand faptul ca era ocupat de debitori) dar era scos la licitatie de banca. M-am dus la "licitatie" sa vad care-i faza, nu s-a prezentat nimeni, zicea executorul ca eu (cumparatorul) trebuie sa-i dau pe aia afara din casa. A 2-a "licitatie" (cand trebuia sa scada pretul cu vreo 25%) nu s-a mai afisat, a disparut apt...Banuiesc ca nu si-au platit aia restanta, ca era (inclusiv penalitatile) cu vreo 10k eur mai mare decat pretul pietei, deci nu le convenea sa plateasca. Oricum, mi se pare aiurea sa fie ocupat de debitori, si pe banca o doare in pix, evident aia aveau si restante importante la asociatie.
|
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
Lord Hades |
![]()
|
smiley multumesc pt sfaturi.
treaba e ca stam deja in chirie de aproape 2 ani. si nu vreau sa mai stau inca pe atat. preturile in brasov mai jos decat sunt acum nu se vor mai duce. au cazut suficient de mult, dar acest an au cam stagnat si cam incep sa urce, ca deh, iesim din criza. Dobanda este de 3.7+euribor3M. Mizeria asta de euribor o sa imi mance nervii. Acum e in jur de 1.6, dar in trecut a ajuns si la 4. Am nevoie si de venitul consoartei pt ca sunt codebitor in acte la masina parintilor ![]() ![]() Acum, platesc 600 lei chiria, dar am avut-o pana luna trecuta 700. Rata in conditiile actuale ar fi cam 1000 lei. Cum planul meu e sa achit in avans cat mai rapid primii 10 ani, rezulta ca nu mai e rentabil sa stau in chirie. In plus, o sa am apartament ![]() |
--------------------
OOOO
A3
|
|
Smiley |
![]()
|
daca esti convins ca preturile stagneaza, atunci go for it (mai ales daca iti vei permite sa achiti anticipat creditul si sa scapi de el mai repede)
ai grija insa chiar la programul PC, faptul ca a fost intrerupt o perioada si apoi reluat a "impulsionat" artificial preturile |
-------------------- |
|
aleksanders |
![]()
|
![]() . Group: Members Posts: 2.976 Joined: 6 November 07 From: ... ![]() |
si nu uita un lucru - nu vei pute vinde ap in urmatorii 5 ani -in rest bafta, la urma urmei este o investitie
![]() |
--------------------
.
.
.
- . ....
|
|
mariuscond |
![]()
|
![]() Membru incomod Group: Members Posts: 1.373 Joined: 3 November 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
dacia
Logan
dizăl
- B52
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.217 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Aha, deci alta mancare de peste (oricum eu eram cu cash, deci nu se punea prob. de credit).
Aici, m-am ofticat, chiar imi placea apartamentul (pozitie, zona, bloc reabilitat, tot in afara de interior, care-l rezolvam). Dar si "disparut" de pe situl de executari cand trebuia sa se organizeze licitatia a 2-a (ar fi ajuns la vreo 32 k eur, pret excelent dupa mine), si ocupat de rau-platnici (cica sa merg cu actul de v-c si cu un executor pe care sa-l platesc cu vreo 20 mil., si sa-i dau eu pe aia afara)... ![]() ![]() Am renuntat, evident. Pt. cei pe care-i bate gandul sa incerce (eventual atrasi de pretul posibil bun la a 2-a licitatie), nu va recomand, mi se pare riscant. |
--------------------
Dacia
1310
|
Lord Hades |
![]()
|
astea cu licitatiile de obicei sunt manarite. hai sa fim seriosi ca nu o sa lase smecherasii o asemenea oportunitate sa le scape printre degete. si eu ma gandeam la o afacere de genul, dar si mie mi se pare riscant.
Apartamentul pt care ne batem noi cuie in talpa, fiind nou, are acelasi pret ca acum 2 ani. Apartamentistii vechi, se uita peste gard la cei noi, si ii copiaza ca pret. Un tembel de la adevarul a declarat brasovul cel mai bun oras din tara de locuit, anul trecut parca. In concluzie, platim si apartamente de ne ies ochelarii din cap. |
--------------------
OOOO
A3
|
|
bobo77 |
![]()
|
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
Brobabil. Dar cert e ca nu au facut ce trebuia sa se intample. Sa mai scada preturile, mai ales in orase unde aberatiile sunt crunte (Cluj, Bucuresti, etc).
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
2008 Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
|
|
maho |
![]()
|
QUOTE Lord Hades post Yesterday, 18:39 ...Un tembel de la adevarul a declarat brasovul cel mai bun oras din tara de locuit, anul trecut parca. In concluzie, platim si apartamente de ne ies ochelarii din cap. Il invit sa locuiasca la mine in bloc (si mai ales pe scara), cu toate cucuvelele batrane si idioate, o luna - doua, si-i trece. Oricum, in privinta preturilor nu cred ca Bv e pe primul loc, mai sunt alte orase si mai si. Iar preturile se auto-regleaza din capacitatea de sustinere financiara a cererii si ofertei. Nu cred ca de acum incolo vor varia abrupt (sus sau jos); in calculele care si le face fiecare intra si variabila cost chirie lunara/dobanda lunara la valoarea apt. Iar apt. de care-am zis, ma asteptam sa apara la vanzare scos de vreun nou proprietar sau agentie, dar deocamdata nimic, iar aia stau bine-mersi tot acolo. |
--------------------
Dacia
1310
|
J o h n n y |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 538 Joined: 12 April 05 From: Cluj ![]() |
QUOTE(aleksanders @ 22 Aug 2011, 20:42) si nu uita un lucru - nu vei pute vinde ap in urmatorii 5 ani -in rest bafta, la urma urmei este o investitie ![]() Se poate vinde, insa doar in situatii exceptionale - de ex in caz de divort sau deces. QUOTE(driverx @ 23 Aug 2011, 22:11) Brobabil. Dar cert e ca nu au facut ce trebuia sa se intample. Sa mai scada preturile, mai ales in orase unde aberatiile sunt crunte (Cluj, Bucuresti, etc). Nu mai scad preturile. De ani de zile tot aud lozinca asta. De cand a inceput criza mai exact. Daca compari preturile in Cj intr-un cartier decent (Gheorgheni, Marasti, Zorilor, Buna Ziua, etc... exclus Floresti, Baciu, Borhanci ca astea nu-s cartiere inca) din 2011 fata de final de 2008 sau inceput de 2009 si vezi ca s-au modificat deloc sau nesemificativ. Cine vrea sa isi ia apartament/casa isi ia intr-un zona buna isi ia fara sa astepte modificari miraculoase de pret care oricum nu vor veni, chiar daca e scump insa cel putin ai garantia ca acel imobil isi va pastra valoarea si in viitor. |
--------------------
Ford Focus 2
TDCI
2005 Ghia 109 CP Simplicity is the ultimate sophistication!
|
|
Smiley |
![]()
|
e posibil ca anumite categorii de imobile sa-si si pastrat ceva mai bine pretul, dar noi vorbim totusi de apartamente cumparate prin PC.
uita-te ce puteai cumpara in 2008 cu 60k si uita-te ce poti cumpara acum cu aceiasi 60k. nu stiu cum sta treaba in cluj, dar in bucuresti in 2008 cu 60k te uitai doar la 2 camere, acum cu 60k gasesti lejer apartamente cu 3 camere, uneori si cu 4. |
-------------------- |
|
Lord Hades |
![]()
|
Deci:
1. Am inceput tratativele cu Raiffeisen, doar ca sa descopar ca nu vor sa se complice cu imobil in curs de construire. E o chestie de genul "promisiune de plata", adica contra unui mic comision, ei rezerva banii pana e gata apartamentul. Ei bine, ei nu vor. Dobanda era cea mai avantajoasa: 3.7 + Euribor. 2. Acum ma reorientez catre BRD, astia au zis ca se baga in afacere, dar doar cu jumatate de gura. Dobanda 3.75 ... 3. BCR bate sigur palma, doar ca astia ajung la 3.95 ... adica cam cu 120 euro in plus pe an la rata actuala a euribor. Voi mai reveni cu detalii. |
--------------------
OOOO
A3
|
|
maho |
![]()
|
Numa' la d-astia mari te-ai dus ? Incearca si la Transilvania, dpmdv sunt cei mai buni.
![]() |
--------------------
Dacia
1310
|
bobo77 |
![]()
|
Si la alphabank nu ar strica sa incerci.
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
Lord Hades |
![]()
|
alpha sunt la 4%. Am studiat deja.
Treaba e ca astia mari au mai multe fonduri la dispozitie si deci riscul sa raman in afara programului e mai mic. ![]() Iarasi ce e naspa e ca nu pot alerga toata ziua dupa banci. cei de la care cumpar apartamentul au o persoana care se ocupa de relatia clienti-imobiliar-banca, si deci ma pot baza pe recomandarile lui. |
--------------------
OOOO
A3
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.466 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Lord Hades
Dar ai luat in considerare si comisioanele ulterioare? Cred ca mai bine te orientezi si dupa DAE decat doar dupa dobanda efectiva. |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
bobo77 |
![]()
|
Exact.
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
|
|
sadi |
![]()
|
![]() tanti moderatoreasa Group: Moderatori Posts: 2.001 Joined: 23 August 07 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Lord Hades @ 10 Sep 2011, 18:44) alpha sunt la 4%. Am studiat deja. Treaba e ca astia mari au mai multe fonduri la dispozitie si deci riscul sa raman in afara programului e mai mic. ![]() uite aici lista cu bancile implicate in program si plafonul acordat fiecareia. printre cele cu plafoane mari nu se afla doar banci mari.. |
--------------------
VW
Passat Confortline
2.0 TDI 140 cp 2009
- numar de moldova :) Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.
|
|
Lord Hades |
![]()
|
Da, dupa DAE ma orientez. Din ce am vazut in general, nu prea exista alte comisioane. Cel putin nu la prima vedere. Oricum in final arunc o privire si la DAE.
La mine problema e ca, imobilul nefiind finalizat, sunt fortat sa merg doar cu banci care lucreaza cu promisiune de plata. Pentru mine oferta Raiffeisen era cea mai buna, dar ... Multumesc tuturor pentru implicare ![]() |
--------------------
OOOO
A3
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 5th May 2025 - 16:03 |