Se obtine consum mai mic..., ... sau e doar un moft?
![]() ![]() ![]() |
Se obtine consum mai mic..., ... sau e doar un moft?
B-34-SGM |
![]()
|
||
![]() Membru de partid Group: Members Posts: 1.397 Joined: 16 February 04 From: Drumul Taberei Customs ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
1310 RACING
1991 full fara piele
- B 34 SGM www.prelucrariSIRA2000.ro
|
|||
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
Si mai spune-le ca poate scot consum mai mare, ca le da pedala si spritzu lucra in continuare la fel de bine.
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
2008 Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
|
|
adostar |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 419 Joined: 12 October 04 From: Galati ![]() |
Mai oameni buni consum mai mic nu o sa aveti niciodata punand jigler mai mic. Asa ca stati linistit.
|
--------------------
gaz
cazan
1980
- gaz/porc
|
|
RIon |
![]()
|
![]() pasionat Group: Members Posts: 2.835 Joined: 22 May 04 From: CJ ![]() |
Adica eu si paulp am scazut cu aproape 2l consumul punand jiclor pp de 135 (carb de 1300) in loc de cel de 140 (carb 1400), motor 1600
![]() ????????? ce parere aveti? E adevarat ca a mai scazut performanta masinii la viteza mai mare, am pierdut cam 5km:) Inainte, de ex., la urcare deal mergeam in 3 cu 3000rpm cu 80kmh, acum 3500rpm cu 80kmh. Altceva nu am remarcat. Ma chiar intereseaza subiectul. Inainte de a schimba jiclorul, am avut consum de 11.6 in oras, dupa, a venit imediat vreme mai rece, si am ramas tot pe acolo... This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 14:54 |
--------------------
Skoda
Octavia 2
2005, TDI 160CP 2008, Ford Focus 115 CP
- de CJ www.raresion.ro
|
|
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
Adica vrei sa nu zici ca nu sunt alti factori care au contribuit la scaderea cu 2 liters? (like adus masina in parametri de fabricatie, montat EEBIO, etc)
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
|
|
RIon |
![]()
|
am editat mai sus
![]() La paulp e chiar mai bine ca la mine, cand el scotea 10 in oras, eu avam 11 si ceva... probabil masina lui e mai bine reglata, adica sigur, iar experineta in conducere mai mare. Eu pierd si ca stau ceva timp pe loc, dimineata pe racoare, sa incalzesc motorul cam 5 minute...acum am citit ca daca stai cu socul tras, consumi 3l/h. Insa se cam scutura daca nu incalzesc motorul, iar daca merg 2km cu socul tras, e si mai mare consumul, am verificat. Normal ca acc si spritul merg tot asa, dar scurgerea e mai mica prin jiclorul pp. iar de jiclorul de aer, zicea careva ca nu face bine. This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 14:59 |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
driverx |
![]()
|
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
|
|
gattoman |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 511 Joined: 24 December 04 From: --- ![]() |
QUOTE(RIon @ 9 Mar 2005, 14:49) Inainte, de ex., la urcare deal mergeam in 3 cu 3000rpm cu 80kmh, acum 3500rpm cu 80kmh. Altceva nu am remarcat. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ai schimbat doar un jiclor. nu inteleg cum la aceasi viteza ai alta turatie. doar nu ai schimbat ceva pe la cutie. This post has been edited by gattoman: 9 Mar 2005, 15:04 |
--------------------
Tractor
U650 16v
z
- K-MR-589
|
|
RIon |
![]()
|
Parca imi aduc aminte, insa e singura schimbare pe care am observat-o dupa ce am montat jiclorul mai mic. Eu cred ca tine si de viteza... pe acelasi drum pe care am mers cu 145 acum merg doar cu 140, proportia se pastreaza...hm
|
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
gattoman |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 511 Joined: 24 December 04 From: --- ![]() |
ai viteza mai mica dar si turatia este mai mica. acolo ai 3500 ture dar ai si viteza mai mare. mi se pare imposibil ca la aceasi viteza sa ai turatii diferite doar schimband un jiclor la carburator.
probabil se obtine un consum mai mic pt ca se merge si mai incet. This post has been edited by gattoman: 9 Mar 2005, 15:09 |
--------------------
Tractor
U650 16v
z
- K-MR-589
|
|
driverx |
![]()
|
Asta da, poate sa iti pice viteza maxima (putere mai mica la motoras) dar cand ai avut 140 (atunci cand ai ajuns la 145) ai avut N turatii / min si iti garantez si atunci cand ai mers cu maxim 140 tot N turatii / min ai avut.
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
|
|
RIon |
![]()
|
...cam asta am observat, apoi consumul e clar mai mic, ca doar se scurge mai putina benzina prin jiclorul principal, nu? Chiar daca ii dai benzina multa, mai mult de cat poate curge pin el nu vine...
hai sa vedem si alte pareri... pacat ca nu e si paul pe forum... This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 15:18 |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
OCEBE |
![]() ![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
QUOTE(gattoman @ 9 Mar 2005, 15:03) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ai schimbat doar un jiclor. nu inteleg cum la aceasi viteza ai alta turatie. doar nu ai schimbat ceva pe la cutie. de fapt mai este o greseala : 3000 ture in a III-a si 80km/h? pai are pinion de-a IV-a? revenind la topic, pe vremea lui ceasca, pe motiv de criza de benzina, abea ma ajungeam cu benzina de la o ratie la alta; primul lucru pe care l-am facut pentru a mai economisi benzina la proaspat cumparata d1410 a fost sa inlocuiesc jiclorul principal de 140 sau 145 (nu mai stiu exact cat era) cu unul de 135; senzatia a fost ca s-a redus consumul; am sa iau cartea sa vad daca teoretic exista o formula care sa lege consumul de dozaj; daca nu gasesc, apelez la Mythbustersi ![]() |
--------------------
dacia
1300 Am avut o DACIA 1300
|
|
RIon |
![]()
|
QUOTE(OCEBE @ 9 Mar 2005, 16:18) de fapt mai este o greseala : 3000 ture in a III-a si 80km/h? pai are pinion de-a IV-a? revenind la topic, pe vremea lui ceasca, pe motiv de criza de benzina, abea ma ajungeam cu benzina de la o ratie la alta; primul lucru pe care l-am facut pentru a mai economisi benzina la proaspat cumparata d1410 a fost sa inlocuiesc jiclorul principal de 140 sau 145 (nu mai stiu exact cat era) cu unul de 135; senzatia a fost ca s-a redus consumul; am sa iau cartea sa vad daca teoretic exista o formula care sa lege consumul de dozaj; daca nu gasesc, apelez la Mythbustersi ![]() Pai da, este si 4 si 5... dar imi place mie sa urc in 3, sa turez putin ![]() Pe carb de 1400 jiclorul pp e de 140, sigur. Daca ai avut si tu senzatia de reducere, suntem 3! Totusi, treaba cu turele si viteza la 80kmh e valabila, si nu mi-o explic...si cum spuneam, am observat-o dupa schimbarea jiclorului, fara alte modificari... ![]() Octavian, sper sa gasesti vreo formula... Teoretic consumul e mai mic daca mergi cu turatie cat ami mica, bine, nu subturat, adica nu sub 1500rpm... e, la motorul lui paul se duc 10l la mine mai mult, nici asta nu imi explic foarte bine. This post has been edited by RIon: 9 Mar 2005, 15:28 |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
@rion "Pai da, este si 4 si 5... dar imi place mie sa urc in 3, sa turez putin"
ideea era ca nu ai cum sa atingi 80km/h fiind in a III-a si sa ai numai 3000 de ture (normal ar fi ceva in jurul a 4000 de ture); in a IV-a da. |
--------------------
dacia
|
|
RIon |
![]()
|
QUOTE(OCEBE @ 9 Mar 2005, 16:40) @rion "Pai da, este si 4 si 5... dar imi place mie sa urc in 3, sa turez putin" ideea era ca nu ai cum sa atingi 80km/h fiind in a III-a si sa ai numai 3000 de ture (normal ar fi ceva in jurul a 4000 de ture); in a IV-a da. Pai e diferenta fata de masina ta, ca eu am motor de 1600, CV mai scurta parca, deci raportul e altul... |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
OCEBE |
![]()
|
asta seamana a cutie lunga nu scurta; cu toate ca nu-s convins ( am condus toate tipurile de dacie mai putin logan, dar n-am vazut ca la 3000 de ture in a treia sa ai 80), o las moarta; cine stie ce pinioane ai in cutie si ma contrazic degeaba.
|
--------------------
dacia
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
He, he, he...
Fiindca Rares mi s-a adresat direct: La masinile cu transmisie clasica (adica: motor->ambreiaj "normal"->CV cu trepte-> diferential), in stiuatia in care ambreiajul nu patineaza, formula este: v=n*i1*i2*Pi*R*2 (toate exprimate in SI), in care: v: viteza in m/s (1m/s=3,6 km/h) i1: raportul de transmisie al treptei cuplate in CV (adimensional) i2: raportul de transmisie al diferentialului (adimensional) Pi: numarul 3,1415927... (adimensional) R: Raza rotii in metri, in punctul de contact cu solul (anvelopa se deformeaza sub influenta greutatii masinii) n: viteza unghiulara a arborelui motor in rad/s (1rad/s=Pi/30 RPM) Formula neglijeaza variatiile deformarii rotii in timpul deplasarii. Aceasta formula este valabila tot timpul (repet, daca ambreiajul nu patineaza). Pentru a avea alta turatie la aceeasi viteza ar trebui asadar: 1. schimbata treapta de viteza *sau/si* 2. sa patineze ambreiajul *sau/si* 3. schimbate pinioanele corespunzatoare din CV/diferential. Variatia presiunii de umflare a anvelopei modifica (putin) viteza fata de sol prin modificarea R din formula, dar *nu* modifica viteza afisata la bord (prelevata de la arborele de iesire al CV). Prin urmare, cred ca Rares s-a inselat. Ar mai fi o explicatie (semi-)Sci-Fi: daca masina e echipata cu aprindere electronica multiscīnteie, sa se produca cine stie cum scīntei suplimentare pentru aprinderea amestecului devenit mai sarac (are aprinderea senzori pentru asa ceva???) . Aceste scīntei suplimentare ar putea influenta turometrul (comandat tipic de impulsiri prelevate de la aprindere). Asta inseamna insa ca indicatia e falsa si *nu* ca intr-adevar motorul are alta turatie (formula ramīne valabila). Octavian This post has been edited by os: 9 Mar 2005, 16:05 |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
RIon |
![]()
|
sunt in ceata...hai sa continuam aici:
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...entry16915073 sa nu fim off-topic, aici e cu jicloarele ![]() |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
steph |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 775 Joined: 18 July 03 From: Bucuresti ![]() |
si mie la un mment dat mi-a pus un mecanicos.... alt jiclor mai mic.
nici o diferenta de consum ... urmatoru mecanic mi le-a scos si mi-a pus de 1400 iar ![]() |
--------------------
Toyota
Yaris
TS
- Bucuresti
|
|
OCEBE |
![]()
|
|
--------------------
dacia
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Salutare tizule... N--am siut ca purtam acelasi prenume si n-am vrut sa-ti "iau fata"
La subiect: nu cred ca ai sa gasesti o formula acceptabil de simpla, fiindca fenomenele sunt ele insele complicate. Ceea ce pot sa afirm cu destula siguranta este: daca amestecul prea sarac (dar de la ce limita incepe "prea"?), randamentul scade: arderea se face mai lent, gazele stau un timp mai lung in contact cu o suprafata mai mare a cilindrului si pierd energie catre acesta. In acest regim, motorul are tendinta de a se supraincalzi. Pentru a saraci amestecul si a preintimpina acest fenomen "unii" folosesc injectia directa stratificata: amestecul este mai bogat in apropierea bujiei - nu-i cazul insa la masini cu carburator si nici la cele cu injectie in galerii (indirecta). os This post has been edited by os: 10 Mar 2005, 11:59 |
--------------------
.
.
|
RIon |
![]()
|
Ca sa fiu sincer, era vorba de OCEBE, dar nu m-am suparat, ca sunteti minti luminate
![]() |
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
OCEBE |
![]()
|
am gasit niste consideratii teoretice, un grafic ce leaga dozajul de consum si putere dar n-am gasit vreo formula;
pe scurt: se definesc doua tipuri de dozaje: - sarac (sau economic) cu care motorul poate lucra in toare regimurile mai putin acceleratii si sarcina totala; avantaje: economie de combustibil; dezavantaje: supraincalzire a motorului, lipsa de putere, pericolul aparitie detonatiilor, etc. motoarele obisnuite se regleaza pentru dozaje sarace, dozajul fiind ceva mai dogat decat limita inferioara la care apare mersul neregulat; pentru cazurile in care e necesar un dozaj mai bogat, carburatorul se prevede cu dispozitive suplimentare (pompa spritz, jiglor suprasarcina, etc) care lucreaza numai ocazional -bogat necesar functionarii motorului in sarcina totala; printre alte avantaje: elimina dezavantajele dozajului sarac; acest dozaj este folosit pentru motoarele cu caracter sportiv; dozajul se regleaza pana la limita superioara, pana la care motorul ar lucra neregulat sau s-ar ineca. granita dintre cele doua dozaje o reprezinta dozajul stoichiometric. pentru mine e clar: micsorarea jiglorului principal duce la economii de combustibil. Attached thumbnail(s) grafic.jpg ( Size: 49.25k ) Number of downloads: 216 |
--------------------
dacia
|
|
RIon |
![]()
|
Acum practica e confirmata de teorie, bun...
|
--------------------
Skoda
Octavia 2
- de CJ www.raresion.ro
|
|
os |
![]()
|
Well done, OCEBE. La ultima ta propozitie ar mai fi de adaugat "daca nu cumva reglajul original al carburatorului este la raportul lambda optim pentru consum ul specific." Cred de asemenea ca ar trebui intervenit si asupra tubului emulsor/jiclorului de aer din capul acestui tub.
This post has been edited by os: 11 Mar 2005, 11:08 |
--------------------
.
.
|
OCEBE |
![]()
|
@os:
corecta observatia ta dar am vrut sa nu ma intind prea mult; plecand de la experienta descrisa ceva mai sus cand prin inlocuirea jiglorului de 140 cu 135 nu s-a intamplat nimic rau in mersul motorului (cu exceptia scaderii performantelor dinamice), am presupus ca in general mai este loc de strangulat cu vreo cateva sutimi jiglorul pana sa se atinga limita, ca doar n-o fi nimeni nebun sa incerce sa mearga cu un minijiglor cand vede foarte bine ca motorul nu vrea si pace. |
--------------------
dacia
|
|
os |
![]()
|
Multumesc OCEBE, cred ca in fond suntem de aceeasi parere. Scriu aici si nu MP datorita comentariului urmator:
Nu trebuie sa uitam ca cel mai important mijloc de economisire se afla (am mai scris undeva) la noi: conducerea lipsita de agresivitate. Din punctul meu de vedere este preferabila o masina cu raspuns dinamic onorabil (care oricum nu-i punctul forte al berlinei) uneia care consuma in medie 0,2 l/100km in minus (cred ca nu-si inchipuie nimeni ca se economiseste 20% din consum). Cit face asta - trei-patru tigari? Reteta mea este mai degraba: reglaje bune, consumabile de calitate, stare tehnica onorabila, conducere decenta. Octavian |
--------------------
.
.
|
OCEBE |
![]()
|
s-a mai discutat la greu (m-am bagat si in discutii) pe tema asta, tema care pare inepuizabila:
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...entry16869897 |
--------------------
dacia
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 01:18 |