DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Intra in vigoare formularul de constatare amiabila

DannyY
post 2 Jul 2009, 17:44
Post #31

Marele plictisit

Group: Members

murfi:

1. OUG 195/2002 (plus Regulament de aplicare)
2. Politistul da verdictul si procedezi in consecinta, ca pana acum.

--------------------
Opel/Honda/Opel Astra G/Civic 4D/Corsa E 2004/2015/2019 - 0T04```
Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Shush
post 2 Jul 2009, 19:42
Post #32

٩(Ś̯Ś)۶

From: Brasov

Dar pentru incidente in care este implicata doar o masina (gropi, canale, borduri, zgarieturi gasite in parcare) tot trebuie sa mergi la politie ?

--------------------
Seat Leon 2008 Reference 1.6 - Bv-29-Trei Litere
Yamaha YZF-R125 2009 - Bv-88-Aceleasi Trei Litere
ex Dacia Logan 2005 Laureate 1.4
If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat ?
+
adi_ar
post 3 Jul 2009, 07:50
Post #33

Membru autentic si conservator

Group: Moderatori
From: Arad

Atunci cand este vorba de o singura masina implicata, nu se pune problema de intelegere amiabila, nu exista "vinovat", respectiv RCA.
Pentru situatia unei asigurari facultative, in acest caz, procedura este aplicata inca din ianuarie, se merge direct la asigurator, care va face constatarea.

Ar fi bine sa interpretati asta "intelegere amiabila" strict din punctul de vedere al RCA, unde trebuie sa existe vinovat.
Nu va faceti iluzii ca inspectorii de asigurari vor "inghiti" vinovatii aiurea, dimpotriva!
De asemenea, nu va faceti iluzii (alimentate de media) ca aceasta intelegere va va scapa de orice responsabilitate la legea circulatiei. Preluarea responsabilitatii de catre asigurator presupune vinovatia clientului lor, conform principiului RCA iar documentul semnat presupune asumarea unei vinovatii, degeaba se vorbeste pe toate canalele cum ca intelegerea nu reprezinta recunoasterea vinovatiei - este o declaratie sub semnatura privata, ca pricare alta.
Deocamdata este putin nebuloasa procedura insa lucrurile se vor "unge" in relatia politie-asigurator iar cea mai buna proba este propria declaratie (intelegere amiabila). Este suficient sa se comunice copia declaratiei la politie si o mica "ajustare" OUG referitor la constatare.

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
AL
post 3 Jul 2009, 08:03
Post #34

Member

From: Bucuresti

intrebare (chiar am nevoie de raspuns, fiind autorul unui moc accident petrecut ieri)... dupa ce completam formularul unde trebuie sa mergem... vinovatul ma consider eu iar celalalt e de acord smile.gif... el va rezolva masina lui pe RCA-ul meu iar eu am probleme minore care nu necesita service...

dupa completarea formularului trebuie sa mergem la care asigurator?... la cel la care am eu RCA?... mergem amandoi sau doar el sa deschida dosar de dauna?... trebuie sa valideze cineva formularul de constatare amiabila sau sa stabileasca vinovatia?... ce acte trebuie sa primesc eu daca totusi as avea nevoie pentru CASCO (ma refer la ceva care inlocuieste dovada de reparatie pe care o elibereaza politia)???

mai concret: eu am RCA la BCR Asigurari si CASCO la Asiban; celalalt sofer are RCA la ARDAF si casco la Allianz... eu vinovat (asumat), el victima...

dupa citirea Ordinului 21 si a OUG 195 nu mi-e clar ce trebuie sa fac... iar "instructiunile" de pe site-ul CSA nu sunt clare... si nici domnisoara de la call centerul BCRAsig nu stia mai multe decat mine...

asa incat, ce trebuie sa fac?

multumesc anticipat pentru raspunsuri!

P.S. am atasat si cateva informatii utile... formularul... ordinul CSA...

Attached File(s)
Attached File  constat_amiabil.pdf ( 3.33mb ) Number of downloads: 206
Attached File  formular_constatare_am_iabila_ro.pdf ( 44.45k ) Number of downloads: 294
Attached File  Informatii_utile_constat.pdf ( 36.66k ) Number of downloads: 184
Attached File  Ordin_21_CSA.pdf ( 84.49k ) Number of downloads: 134

--------------------
Skoda KAROQ 2019 - B-21-NEW
+
adi_ar
post 3 Jul 2009, 08:07
Post #35

Merge doar el sa deschida dosarul, in principiu.
Pentru inceput, datorita neclaritatilor, ar fi bine sa mergi impreuna cu pagubitul.
De CASCO inteleg ca nu este cazul.

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
AL
post 3 Jul 2009, 08:18
Post #36

Member

merge el (sau amandoi) la BCR Asigurari, adica la comapania la care am eu RCA?

la daune sau la orice agentie/sucursala?...

eu ce document primesc (nu am nevoie dar vreau sa stiu in caz ca...)

--------------------
Skoda KAROQ 2019 - B-21-NEW
+
adi_ar
post 3 Jul 2009, 08:25
Post #37

Documentul "amiabil" este in 2 exemplare autocopiant. Ambele au aceeasi valoare juridica.
Practic documentul in sine nu stabileste vinovatii ci permite, pe baza lui, stabilirea vinovatiei (si deschiderea dosar RCA) de catre asiguratorul celui considerat "nevinovat".

Eu zic sa completati formularul si sa mergeti amandoi la BCR Asig - daune, avand si restul documentelor la indemana: talon, CI, permis, polita asigurare.

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
Danezu
post 3 Jul 2009, 09:05
Post #38

un fost proprietar de megan.....

Mergeti impreuna la asiguratorul tau(BCR),tu trebuie sa dai o declaratie si acolo.

Bafta!

--------------------
Saab 9-3 2.2 TiD Vector
+
ursu_83
post 3 Jul 2009, 09:49
Post #39

Membru autentic

eu zic ca asiguratorul celui vinovat deschide dosar ptr. cel nevinovat...
cred ca mai logic e asa.
pagubitul are dreputl la indemnizatie pe baza rca-ului persoanei vinovate de producerea evenimentului.

--------------------
dacia solenza 2003/clima - B 30 URS
+
Maskatu
post 3 Jul 2009, 09:52
Post #40

Logan 0.9 TCE

Group: Moderatori DaciaClub
From: zuzu

Eu mă bucur că am fost la poliție azi-noapte și nu "ne-am" înțeles pe cale amiabila la asigurator. După ce a făcut poliția verificări atât mie cât și individului, am aflat că mai avea încă 9 puncte + 3 pe care abia le luase... Încă 3 și pa permis. Ei cum era dacă mă înțelegeam cu el? Eu nu aveam probleme... mașina tot îmi era reparată, dar poate că mâine sau poimâine lovea pe altul. Nu uitati că avea 9 puncte pentru diverse încălcări ale legii și toate în ultima luna. Mă bucur că am făcut așa. Poate se mai calmează și conduce mai atent. Consider că am făcut un bine atât mie cât și celorlalți participanți la trafic .

--------------------
Dacia Logan 0.9 TCE - 2019 - ---
+
ursu_83
post 3 Jul 2009, 09:56
Post #41

Membru autentic

practic constatul amiabil il avantajeaza pe cel vinovat care nu mai primeste puncte ,amenda....daca are casco e si mai simplu.
deci cel vinovat isi repara masina pe casco si nu mai primeste nici un fel de''MUSTRARE''din partea politiei.e un pic incorect fata de cel pagubit.
dar asta e legea:)

--------------------
dacia solenza 2003/clima - B 30 URS
+
namidee
post 3 Jul 2009, 11:30
Post #42

Membru autentic

From: Frankfurt

AIci e un aspect pe care eu nu-l pricep deloc. Ce se intampla dupa ce amandoi au ajuns la asigurator? Ar fi doua variante:
-1) Cumva asiguratorul are OBLIGATIA sa trimita formularele alea de intelegere amiabila mai departe la politie, si acolo se iau masurile corespunzatoare (puncte penalizare si/sau puncte amenda). Asta mi s-ar parea cel mai logic, daca n-ai dat prioritate si l-ai busit pe unul nu mai stai cu orele la politie sa faca o amarata de constatare, dar nici nu scapi de suspendarea permisului.

-2) Asiguratorul nu trimite nimic mai departe la politie, se rezuma doar la a plati daunele. Asta-i versiunea mai ciudata.

Stie cineva care din variantele de mai sus e cea corecta?

--------------------
Dacia Sandero 1.4 MPI 2008
+
vijelie
post 3 Jul 2009, 11:35
Post #43

membru violet

Pana in acest moment, varianta 2.
Dar m-as mira sa ramana asa, ar insemna ca la buget sa nu mai intre niste bani din amenzi. De puncte nu mai vorbesc, cata vreme ele nu se dau tuturor celor care au abateri, sistemul e discretionar si desuet.

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
Maskatu
post 3 Jul 2009, 11:37
Post #44

Logan 0.9 TCE

Versiunea a doua este cea reală.... tocmai de aceea se numește soluționare pe cale "amiabilă". La poliție dacă te duci să declari te pune la sfârșit să scrii în declarație. "declar că nu am menționat accidentul la altă unitate de poliție și doresc ca poliția să soluționeze cazul". sau ceva de genul tocmai pentru că TU ai ales să vii la poliție și nu la asigurator și vrei poliția să rezolve cazul.

--------------------
+
PhilipMorris
post 3 Jul 2009, 14:17
Post #45

dependent de internet banking

From: Where the streets have no name

Postat gresit:)

This post has been edited by PhilipMorris: 3 Jul 2009, 14:21

--------------------
MK2 Black panther, sexiest hatchback ever TiVCT
Dacă vrei să iti arati superioritatea și ți-e rușine ca nu intelegi cuvintele potrivite, posteaza un link.
+
murfi
post 3 Jul 2009, 14:30
Post #46

Membru autentic

Sa inteleg ca daca il lovesc pe unul din vina mea, imi recunosc vina si-i dau formularul pentru asigurare semnat nu mai am obligatia sa ma duc la politie in cele 24 de ore?

Totusi nu am gasit nici un act care sa anuleze obligativitatea prezentarii la politie in24h.

haideti sa luam 4 exemple:

1) accident din vina mea. Eu vinovat ii dau constatul amiabil prin care imi recunosc fapta celuilalt conductor. Eu mi-am facut datoria si normal nu ar mai trebui sa ma duc la politie. Celelat conductor insissta sa mergem la politie si nu semeneaza constatul amiabil. Trebuie sa ma prezint la politie in 24?

2) accident din vina mea. Eu vinovat ii dau constatul amiabil prin care imi recunosc fapta celuilalt conductor. Eu mi-am facut datoria si normal nu ar mai trebui sa ma duc la politie. Celelat conductor insissta sa mergem la politie dar semneaza constaul amiabil. Trebuie sa ma prezint la politie in 24?

3) accident din vina celuilalt conductor(in opinia mea). Fiecare isi spune punctul lui de vedere pe constatul amiabil dar nu ne punem de acord. Putem sa ducem constatul amiabil la asigurator si sa-l lasam pe el sa decida sau trebuie sa mergem la politie in 24h?

4) accident in care sunt implicate 3 autoturisme, vina fiind a unui singur conductor si si-o recunoaste.
Se poate face constat amiabil cu fiacer dintre ceilalti 2 sau trebuie neaparat mers la politie?

This post has been edited by murfi: 3 Jul 2009, 14:42

--------------------
+
Duyu
post 3 Jul 2009, 14:47
Post #47

Membru dependent de forum

From: B u c u r e ș t i

* Chiar daca esti, chiar daca nu esti vinovat, ambii soferi trebuie sa se prezinte la societatea de asigurari.
* Constatarea amiabila este valabila numai pentru cazul in care sunt implicate 2 autoturisme intr-un accident usor, soldat doar cu avarii, fara victime.
* Daca nu va intelegeti asupra vinovatiei va duceti la politie.

Cam asta am inteles eu din toata treaba cu constatarea amiabila.

--------------------
Renault Clio Symbol 1.5 dCi, 65 CP - with Vredestein Snowtrac 3

An Fabricație: 2006

Kilometraj: ~95.000 km
+
Mosion
post 3 Jul 2009, 16:31
Post #48

Membru incepator

Stiu pe cineva care a facut constare amiabila. Ea CASCO+RCA la BCR, vinovata. S-au dus la BCR, au completat formularul respectiv, fiecare parte a luat un exemplar. Urmeaza ca in baza documentului respectiv fiecare sa isi faca programare pentru constatare. Daca ai formularul, nu trebuie mers impreuna la asigurator, fiecare isi face constatarea separat, unul pe RCA-ul vinovatului celalalt pe CASCO, daca il are.

--------------------
VW Passat Mitsubishi Lancer 2008
+
brigada_diverse
post 3 Jul 2009, 17:47
Post #49

Dacist cu permis si experienta mai mare de 30000 km :D

From: Constanta

si daca chiar isi recunoaste unu vina(care m-a busit pe mine) , si eu vreau sa ma duc la politie numai ca sa isi ia ala amenda sau sa ii suspende permisul e vreo problema?

--------------------
Dacia ex: Dacia 1310 / actual: Dacia Logan TLX 1989/ Abs Plus 1.4 MPI
Let us die young or let us drive Dacia
FRANEZ BRUSC SI FARA ROST!
+
Duyu
post 3 Jul 2009, 19:07
Post #50

Membru dependent de forum

From: B u c u r e ș t i

Daca nu vrei sa rezolvi situatia pe cale amiabila, mergeti amandoi la politie.

--------------------
Renault Clio Symbol 1.5 dCi, 65 CP - with Vredestein Snowtrac 3

An Fabricație: 2006

Kilometraj: ~95.000 km
+
allyn
post 3 Jul 2009, 19:57
Post #51

Membru incepator

Singurul lucru benefic este ca nu mai pierzi vremea pe la politie sau cel putin asa pare la prima vedere ca iti vei pierde mai putin timp cu birocratie. Asta ramane de vazut.
In schimb se liberalizeaza accidentele! Adica poti face cat de multe, cat de dese si sa te doara la basca daca ai un casco. Poti fi manga de beat, poti sa nu mai respecti nici o regula de circulatie nu mai conteaza, nu patesti nimic. Semnezi un rahat de hartie, ii dai asigurarea si pa! Treci sa-l busesti pe altul! Sa-l vad pe ala care se va duce la politie cand coloratu` si cocalaru` (fara carnet si beat crita) iti va impune sa semnezi acea hirtie ca altfel iti ia gatul!

--------------------
dacia logan 1,4mpi ambiance /2008
+
bulan
post 3 Jul 2009, 21:16
Post #52

Membru autentic

E clar ca legiuitorul a trebuit el sa inventeze apa calda din nou cand mai simplu ar fi fost sa trimita un ghertoi din comisia juridica pana in Germania sau etc sa faca un accident usor ca sa vada ce se intampla la aia.La aia si daca te duci la politie nu te primesc!Te intreaba scurt:Sunt raniti?Daca nu plecati de aici ca nu avem ce va face noi!
La aia se completeaza constatarea amiabila in felul urmator:sofer A si sofer B.Fiecare isi scrie toate datele personale in constatare si celalat verifica verdicitatea inscrisurilor.Apoi unul face schita accidentului si marcheaza cu un 'X"locul impactului pe fiecare masina implicata in accident.Pentru cei care vor sa dea lamuriri suplimentare asiguratorului sau ca sa nu fie scos vinovat si ulterior marita prima de asigurare exista aparate foto cu 5 pozitii de unica folosinta.Constatarea amiabila o duce fiecare la asiguratorul lui impreuna cu aparatul foto care doar o data poate fi scos filmul din el si asiguratorii se inteleg intre ei tot amiabil cine este vinovatul si cine plateste cui.

--------------------
a b c
+
Maskatu
post 3 Jul 2009, 21:48
Post #53

Logan 0.9 TCE

La poliție nu mai e ca pe "timpuri". Ieri cât am stat 4 ore să aștept vinovatul, au venit cam 3-4 accidente minore. Centrul de la splai e atât pentru sectorul 4 cât și pentru 5 și din ce am înțeles la candiano nu mai poți să te duci pentru că, candiano s-a mutat pe splai... deci nu mai e ca înainte.

--------------------
+
adi_ar
post 4 Jul 2009, 09:48
Post #54

@bulan:
Asa complicat!? Aparat de unica folosinta? Nicht oekologishe! biggrin.gif

PS
Unii, pentru o bara smulsa ori un stop, fac schimb de carti de vizita si se inteleg ei pe urma! Fraieri! tongue.gif

--------------------
iGO 9.6.29.357899
+
Marian66
post 5 Jul 2009, 15:03
Post #55

Membru autentic

From: Bucuresti, Pantelimon

caz concret: joi, 2 iulie, mergeam pe banda 2 si un *** parcat pe oprirea interzisa pe banda 1 a deschis usa fix in farul meu! nu eram cu masina mea, eram cu o bora. mi-a facut aripa franjuri, bara, capota, usa, numai nebunii. spark cu care era el ajunsese model "flinstones" smile.gif
am fost la politie, la masina de paine, iar politistul i-a explicat ca dupa ce ca e vinovat, e si prost, ca nu s-a uitat (exact asa a zis, prost). eu eram pe acolo cu gura mare, ca oprit pe oprirea intersiza, ca nu s-a asigurat, etc.
politistul i-a spus ca daca se face constatarea la politie, ii da si 2 amenzi, pt ca nu s-a asigurat si pt ca stationa pe oprire interzisa, si i-a sugerat sa ma roage frumos sa facem o constatare amiabila.
am mers a doua zi unde avea biroul de constatari firma unde era el asigurat, si am rezolvat. problema e ca agentii constatatori nu au astfel de formulare, si a trebuit sa mergem pana la sediul firmei respective

ps: multumesc lui klaus ca repeta obsesiv "faceti poze cand aveti accident"! asta am facut primu lucru, si a contat mult la politie, chiar daca nu era vina mea, pt ca politistul s-a "urcat" si mai rau pe ala

Nota moderator: Atentie la limbaj!

This post has been edited by adi_ar: 5 Jul 2009, 19:44

--------------------
Dacia / Smart Logan VAN / ForTwo 2009
+
O.A.N.A.
post 6 Jul 2009, 22:23
Post #56

$,"!!@#^%R$##@....parerea mea...

Aveti grija cum completati foaia respectiva.
Exista 2 coloane ( A si B ).
A (stanga) este pentru cel vinovat, iar B (dreapta) pentru celalalt.

eu nu am stiut si am completat-o invers.

This post has been edited by O.A.N.A.: 6 Jul 2009, 22:24

--------------------
fara masina ! ....
+
DannyY
post 7 Jul 2009, 06:21
Post #57

Marele plictisit

Unde scrie?
Daca nu scrie, cine spune? In baza a ce?

--------------------
+
Batrânul
post 7 Jul 2009, 07:20
Post #58

Membru autentic

"Unde scrie?" - nu scrie nicaieri.
"Daca nu scrie, cine spune?" - userul O.A.N.A., mai sus.
Dar probabil ca asa este. E bine de retinut.

--------------------
Renault Clio IV 2015 / Life 1.2 16V
Ex Dacia 1300 (1975), Oltcit (1984), Dacia 1310 (1996), SuperNova (2001), R. Symbol (2007)
Cine nu are batrani sa-si cumpere... Astept oferte...
+
DannyY
post 7 Jul 2009, 07:51
Post #59

Marele plictisit

Daca nu scrie nicaieri, ambele sectiuni au aceeasi valoare.
Imi permit sa postez niste instructiuni (copy+paste):
Citez:

Instructiuni de utilizare a formularului

" 2. Preferabil utilizand un pix, completati in totalitate fie partea
galbena fie cea albastra
a constatarii amiabile (este nevoie sa
completati datele conform politei de asigurare, cartii verzi si
permisului de conducere).
3. Atunci cand considerati ca ati completat corect formularul
semnati-l si luati un exemplar semnat si de catre celalalt sofer
(15).

...
c. Desenati o schita a accidentului mentionand toate informatiile
solicitate - pct. 13.

CÂND VA INTOARCETI ACASA
Trimiteti imediat formularul Constatare amiabila catre asiguratorul
dumneavoastra.

NOTA SPECIALA
Acest formular poate fi utilizat si in cazul in care nu a fost implicat un
alt vehicul, la asigurarile CASCO, spre exemplu pentru: daune numai la
propriul vehicul, furt, incendiu, etc., in limitele legislatiei aplicabile.

Daca aveti pretentii de despagubire, trebuie sa va adresati asiguratorului
RCA al celeilalte parti implicate in accident.

Am incheiat citatul

Vinovatia se stabileste conform schitei accidentului si casutelor bifate cu X. Nu conform sectiunii stanga-dreapta.
Atentie la partea verde: daca imi cade un copac pe masina si folosesc sectiunea stanga inseamna ca eu am doborat copacul?
Poate ca se va incetateni o regula nescrisa, dar e cam devreme deocamdata. Plus ca regula nescrisa nu va avea nici o valoare juridica.
Asa se nasc legendele in trafic...

--------------------
+
O.A.N.A.
post 7 Jul 2009, 09:33
Post #60

$,"!!@#^%R$##@....parerea mea...

QUOTE(DannyY @ 7 Jul 2009, 07:21)
Unde scrie?
Daca nu scrie, cine spune? In baza a ce?
*

Asa-i nu scrie nicaieri. Mi -a spus o tanti de la Omniasig treaba asta.

--------------------
fara masina ! ....
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 7th June 2025 - 12:34
Forum Renault