DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> contract de munca, cat e de legal?

bradone
post 7 Jan 2010, 21:55
Post #1

Membru autentic

Group: Members

Salut,

A aparut de azi urmatoarea problema: o persoana, angajata de peste 5 ani la un IFN, este chemata de superiorul direct spre a-i fi inmanata, spre semnare, o demisie deja scrisa si, in acelasi timp, un cotract pe termen limitat ( 6 luni ), facut cu o societate de recrutare. Toata chestia este facuta pentru ocolirea obligatiilor din contractul colectiv de munca semnat in prealabil cu angajatorul. La intrebarea " ce se intampla daca nu semnez?" raspunsul a fost :" nici nu ma gandesc la acest lucru!", fara nicio alta explicatie. Pe parcursul activitatii la aceasta firma, s-a incheiat un contract prin care se stipula ca, daca se pleaca din firma in mai putin de 2 ani, persoana in cauza va fi obligata la plata unor despagubiri. Acum, la mentionarea acestei clauze, avand in vedere ca " isi da demisia", seful a raspuns ca " va asigur EU ca nu veti plati nimic".

Va rog sa ma ajutati cu un sfat despre ce se poate face. Daca se semneaza demisia, atunci se duc pe apa sambetei toate zilele de concediu ramase restante, fara posibilitatea de plata a acestora, toate orele suplimentare, fara posibilitatea platirii lor, nu se poate intra in somaj, nu se vor plati salariile compensatorii stipulate in contractul colectiv de munca.

Multumesc!

--------------------
skoda octavia II 2008
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Cocojambo
post 7 Jan 2010, 22:11
Post #2

Membru autentic

From: Bucuresti

pai atunci sa nu isi dea demisia... sta pana o/ il da afara. in afara de cateva zile fripte ce poate sa pateasca?

E destul de greu sa te dea angajatorul afara pe motive de indisciplina, dureaza ceva.

--------------------
Dacia Logan Ambition 1.5dci 2006 - B-86-...
-
+
Tamango
post 7 Jan 2010, 22:11
Post #3

Biciclist

Parerea mea de neavizat este ca daca semnezi esti bun de plata. Ce e aia asigurare verbala ? Vorba volent. Daca e musai, solicita un alt contract sau ceva scris, oficial, in care firma renunta la plata despagubirilor.

--------------------
Suzuki Vitara 1,6 AT 2017
Confectionam fumigene direct din acordeoane ...
+
romeo3108ro
post 7 Jan 2010, 22:33
Post #4

Conducator de Twingo

From: Dirty Bucharest

nu are ce sa ii faca din punct de vedere legal
daca semneaza e bun de plata

--------------------
i help if i can
Ex Dacia Berlina 1310
Opel Zafira Y20DTH
Twingo 1.2 16 ventricole
ex angajat renou :))
Alan 42 Multi + Ml 145 / MIO Moov 500 cu Igo 8.3 si Ioana
+
klaus
post 7 Jan 2010, 22:34
Post #5

步步

Group: Moderatori

Conform art. 55 din codul muncii contractul de munca inceteaza prin 3 modalitati:
1. de drept (s-a incheiat perioada de contract)
2. ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea
3. ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege. (=demisie sau "demitere").
Daca se incheie ca urmare a vointei unilaterale a angajatului (demisie) atunci, contractual, e bunde plata. Poate rasturna obligatia prin alte metode (sa se duca cu un martor sa-si dea demisia "obligat" si sa poata cineva depune marturie, sa inregistreze cu telefonul).

De asemneea poate semna un act aditional prin care se abroga/nu mai e valabil prevederea respectiva din cotnractul de munca.

Sau poate inceta contractul prin acordul partilor.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
bradone
post 7 Jan 2010, 22:41
Post #6

Membru autentic

Pai cam despre demisie fortata e vorba, persoana in cauza a fost asteptata de sef cu demisia deja scrisa, trebuind doar semnata, alaturi de noul contract cu firma de consultata HR.

--------------------
skoda octavia II 2008
+
Mirciulik
post 7 Jan 2010, 23:25
Post #7

Membru autentic

From: Galati

Nu stiu ce contine contractul de munca insa nu prea inteleg ce are de pierdut firma daca renunta la serviciile angajatului.

Eu am o mica firme....cu 3 angajati. Cand a venit criza si nu am mai avut un volum mare de munca.....am vorbit cu unul din angajati .....i-am explicat situatia...si am desfacut contractul de munca printr-un articol de genul : Restrangere de activitate.

Contractul de munca era unul standard....cu 15 zile preaviz...insa am rugat baiatul sa stea acasa....si i-am mai acordat un salariu. De cand nu mai lucreaza la mine ma impac mult mai bine cu el....ba chiar avem program sambata seara pentru partida de rummy.

--------------------
Dacia 1310 Break 1997
+
driverx
post 7 Jan 2010, 23:29
Post #8

--- Membru cu ralanti ---

Ok ok. Te-ai laudat ce fair esti tu ca patronel, dar in cazul asta NU poate fi vorba de partide de rummy sambata seara dupa ce patronica ala i-a inmanat DEMISIA buna numa' de semnat ...

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
Danezu
post 8 Jan 2010, 14:16
Post #9

un fost proprietar de megan.....

Eu,din ce am inteles,respectiva persoana este angajata de 5 ani in firma,deci nu pleaca in decursul celor 2 ani (primii) => nu are ce plati.
Cred ca firma se obliga conform contractului sa plateasca angajatului o anumita suma daca il da afara si de aceea s-a ajuns la semnarea demisiei,ca sa se sustraga de la plata celor 2-3 salarii(din contact).
In cazul asta nu trebuie sa semneze nimic. Daca incep sicanele,sa inregistreze toate convorbirile cu patronii si ii da in judecata!

Bafta!

--------------------
Saab 9-3 2.2 TiD Vector
+
bradone
post 8 Jan 2010, 15:17
Post #10

Membru autentic

E o magarie facuta de firma pentru a scapa de plata obligatiilor stipulate in contractul colectiv de munca. Dupa spusele lor, vor sa scape de 8-9% din angajati, dar prin modul " placut " pentru ei: demisia.

P.S. Din clauza de 2 ani a trecut doar 1.5 ani

This post has been edited by bradone: 8 Jan 2010, 15:19

--------------------
skoda octavia II 2008
+
lag_ph
post 8 Jan 2010, 15:19
Post #11

miles away...

From: Bucuresti // Ploiesti

Ca sa faca concedierea, necesita timp si vizite de la cei de la ITM.. e cu bataie de cap pentru angajator, cateva luni de zile.
Daca restrange activitatea, angajatorul nu are niciun stres.
Daca isi semneaza demisia, ciao somaj/plati compensatorii pentru angajat.

--------------------
Renault Laguna 1.8 16v - 05.10.1998 - de PH
+
Marian66
post 8 Jan 2010, 15:25
Post #12

Membru autentic

From: Bucuresti, Pantelimon

sa stea tare pe pozitie!

--------------------
Dacia / Smart Logan VAN / ForTwo 2009
+
dandee
post 13 Jan 2010, 21:55
Post #13

Membru autentic

lucrez la stat si in momentul in care nici macar contractul de munca nu il aveam semnat sefa mea m-a pus sa mi scriu demisia mai putin data pe care urma sa o pun cand imi dadea cu flit!nici macar in ziua de azi nu a avut tupeul jegos sa faca asa ceva!de 3 luni stau 8 ore pe zi cu o carte in fat prefacandu ma ca muncesc! si de tot atat de mult se chinuie sa ma uscheasca deci fi tare poti sa ti iei si o carte! nu are ce sa ti faca atat timp cat vii la program si eventul inregistreazal si poti sa te duci la ITM cu inregistrarea sigur dupa o amenda de vreo 200 de milioane nui mai trebuie dat afara!

--------------------
dacia berlina 1999
+
bradone
post 14 Jan 2010, 22:39
Post #14

Membru autentic

Pana la urma totul s-a incheiat cu demisia, semnarea contractului pe 6 luni-perioada determinata cu posibilitate de prelungire. La contractul de fidelizare s-a semnat act aditional de renuntare din partea firmei la toate penalizarile prevazute acolo.Cealalta varianta, de a nu semna, insemna disponibilizare pe motive economice incepand cu data de 01.02.2010, cu salariile compensatorii (2) prevazute in contractul colectiv de munca si somaj. Dintre cele doua rele, cred ca s-a ales raul mai putin rau, sa zic asa...
Multumesc pentru sfaturi.

--------------------
skoda octavia II 2008
+
dandee
post 14 Jan 2010, 22:45
Post #15

Membru autentic

speram sa ti gasesti cat mai repede alt loc de munca!!!multa bafta! sa le fie rusinica!!!

--------------------
dacia berlina 1999
+
C a t a l i n
post 14 Jan 2010, 22:47
Post #16

dandee, e clar că ai înțeles perfect ce-ai citit... Bravo... Apropo, pe banii cui te prefaci tu că muncești de 3 luni?

--------------------
- - -
Când vrei și, și, iese nici, nici!
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 17th July 2025 - 17:23
Forum Renault