Contractele in Romania, E corect fata de ambele parti?
![]() ![]() ![]() |
Contractele in Romania, E corect fata de ambele parti?
romulus |
![]()
|
||
![]() membru fost posesor de Dacie Group: Members Posts: 460 Joined: 11 January 05 From: Targu Mures ![]() |
|
||
--------------------
Daewoo
Cielo
1997
- MS 06 BCL pana la urma, totul se rezuma la obisnuinta...
|
|||
asarban |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Banned Posts: 2.288 Joined: 24 May 02 ![]() |
Se numesc "contracte de adeziune" adica acele contracte in care esti de acord cu totul cu clauzele prestabilite in ele, sunt nenegociabile.
Se merge pe principiul vrei bine, nu..altu la rand! Sunt specifice monopolurilor. Astea sunt..na.. |
-------------------- Intr-o apa adanca patru ochi luceste. Ce sa fie oare este doi de peste.
|
|
Lexy |
![]()
|
![]() Just ME Group: Members Posts: 531 Joined: 9 December 04 From: Bucuresti ![]() |
Oricum multi oameni sunt si prosti si daca le-ai pus un contract in fata si un pix in mana ghici la ce se reped prima oara..si pe urma daca's probleme..aoleu s aoleu.
Asta e! Dar sunt si situatii in care putem pune intrebari sa aflam toate detaliile...dar e prea multa lene,prostie,indiferenta...ma refer la banci credite si alte tampenii..unde chiar daca ei sunt smecheri si nu spun tot ne putem pune capul la contributie si sa judecam si sa intrebam. Oricum suntem unde suntem si ne meritam soarta! |
--------------------
Toyota
Corolla
1,6 VVTI / SOL
- B-01-LEXY Good girls go to heaven.Bad ones go to hell.
And girls with fast cars go anywhere they want. |
|
romulus |
![]()
|
![]() membru fost posesor de Dacie Group: Members Posts: 460 Joined: 11 January 05 From: Targu Mures ![]() |
|
--------------------
Daewoo
Cielo
1997
|
|
bomicabomic |
![]()
|
![]() Ex-membru DaciaClub Group: Members Posts: 1.072 Joined: 7 September 04 ![]() |
Nu va mai agitati atit, ca si in tarile cu apa calda la fel este. Sa nu-si inchipuie cineva, ca francezii negociaza cu Gaz de france sau cu EDF, contractul. Marii consumatori da, dar cei casnici niciodata.
Inchipuiti-va ce s-ar intimpla intr-un astfel de sistem daca, unu vrea ceva si altul altceva. Normal ca poti sa-i dai in judecata pentru ca nu si-au respectat obligatiile din contractul cadru, dar in general cu monopolurile e greu sa cistigi. Asta pe partea de utilitati (gaz, apa, electricitate). Cit priveste bancile si operatorii de telefonie, ai de ales. Nu te pune nimeni sa semnezi cu X sau Y, daca stii ca mai ai si alte optiuni. Daca si aia sunt la fel; asta e. Politicile unor astfel de companii sunt globale, nu individuale si se pot modifica in momentul in care rezultatele financiare sunt dezastruaoase. O doare fix la 200 m in spate pe BCR, ca eu sau altii nu vrem un credit decit de 10.000 euroi cu 6% dobinda fata de 8.5 dobinda lor, cind stie ca in spatele meu sunt inca 10.000 care asteapta. La fel si la telefonie. |
--------------------
x
x
- x
|
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
Pai sa va spun cu un mic dara mare monopolist in devenire- RDS. De o saptamana ma freaca la melodie ca nu gasesc nusce prapadenie de piesa. Eu sunt terminat fara mail de mare viteza, Si nu ma refer aici la mine ca persoana fizica, sau moderator stagiar pe daciaclub
![]() Cand am semnat contractul cu ei, nici n-am deschis bine gura sa zic ceva de contract ca mi-au si servit un " Mai vreti conectarea?" Cum alt provider in zonamai vine poate peste vreo suta de ani, am inghitit galusca si am acceptat cumintel toate impunerile. Acum de vreo saptamana, de cand nu mai merge, imi sar toti din firma in cap, ca sa dau RDS in judecata, sa ne plateasca daune. Cand le spun ca asta e SF, ca avem un contract care specifica doar ceva de genul "defectiunile se vor remedia in cel mai scurt timp posibil" mi se spune ca de ce am acceptat asta. Singura optiune pe o piata libera e sa reziliezi contractul si sa te duci la altul. Dar care altul? Pana nu s-o inghesui providerii la noi la usa, slabe sperante. |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
bomicabomic |
![]()
|
![]() Ex-membru DaciaClub Group: Members Posts: 1.072 Joined: 7 September 04 ![]() |
QUOTE(Ake @ 5 Apr 2005, 14:44) Cum dracu sa se inghesuie, cind ei si-au impartit zonele? Unde e RDS nu vezi Astral si invers. Ca astia sunt greii in momentul de fata pentru utilizatori persoane fizice. Ca mai sunt si altii , dar cind iti baga un abonament de nu stiu citi zeci de para si instalarea la fel, te lipsesti si treci la cartela si dial-up. ![]() This post has been edited by bomicabomic: 5 Apr 2005, 14:58 |
--------------------
x
x
- x
|
|
AL |
![]()
|
![]() Member Group: Members Posts: 2.495 Joined: 8 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Nu am timp acum dar o sa revin cu ceva comentarii maine, referitoare la domeniul meu de activitate... energia electrica si reglementarile domeniului, inclusiv contractele practicate pentru consumatorii casnici.
asarban are dreptate in principiu... doar ca, in prezent, aceste contracte nu sunt lasate la bunul plac al companiilor furnizoare de servicii (companii monopoliste pentru consumatorii asa-numiti captivi).... institutii de reglementare ale statului au ca sarcina elaborarea unor contracte-cadru iar companiile trebuie sa aplice aceste contracte intocmai... exista si clauze negociabile iar companiile trebuie sa informeze clientul despre acest lucru in toate materialele publice! Contractele cadru se fac dupa consultarea cu asociatiile consumatorilor si practic cu orice persoana interesata... documentele sunt puse pe site-ul ANRE si ocine le poate consulta si poate trimite observatii la care ANRE e obligata sa raspunda! In cazul unor neintelegeri referitoare la contracte sau contractare in general , orice persoana se poate adresa ANRE pentru mediarea problemei sau poate sesiza un eventual abuz al furnizorului. pentru informatii legate de furnizarea energiei electrice va invit sa studiati site-ul (nu prea frumos, dar plin de informatii utile) ANRE: www.anre.ro ceea ce am vrut sa spun este ca nu (mai) este chiar asa cum afirma initiatorul topicului... nu mai suntem chiar la mana bunului plac al unora sau altora... insa nu trebuie sa stam sa ne cada mura in gura ci trebuie sa folosim parghiile de care dispunem si ... sa nu ne lasam condusi de spiritul de turma si sa semnam orice ni se pune in fatza! |
--------------------
Skoda
KAROQ
2019
- B-21-NEW
|
|
GABY IS BACK ! |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 552 Joined: 15 February 05 From: bucuresti - 4 ![]() |
QUOTE(bomicabomic @ 5 Apr 2005, 15:56) Cum dracu sa se inghesuie, cind ei si-au impartit zonele? Unde e RDS nu vezi Astral si invers. Ca astia sunt greii in momentul de fata pentru utilizatori persoane fizice. Ca mai sunt si altii , dar cind iti baga un abonament de nu stiu citi zeci de para si instalarea la fel, te lipsesti si treci la cartela si dial-up. ![]() La mine pe scara ( si in tot blocul ) desi suntem "cablati" de mult timp de Astral, a mai aparut de curand un provider. A facut cablajul ( si cablu tv si telefon ) si acum astept oferta... Stau in berceni. This post has been edited by GABY IS BACK !: 5 Apr 2005, 16:42 |
--------------------
DACIA
SOLENZA
CLIMA 2003 CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!
NICI MACAR IN TRAFIC! |
|
adso |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 330 Joined: 19 January 04 ![]() |
nu sunt jurist, dar parca totusi contractele de adeziune nu sunt legale in romania. sigur, exista cai multiple de evitare a lor, cu rezultate identice, dar stiu ca in principiu asa e.
|
-------------------- Call me Ishmael...
|
|
asarban |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Banned Posts: 2.288 Joined: 24 May 02 ![]() |
E pe naiba!
Contractele de adeziune: contractul cu Distrigaz cu Renel, cu TVR (v-a intrebat careva daca vreti sa platiti abonamentul?) contractele cu firmele de cablu.. |
-------------------- Intr-o apa adanca patru ochi luceste. Ce sa fie oare este doi de peste.
|
|
adso |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 330 Joined: 19 January 04 ![]() |
Stiu, dar uite un exemplu: pentru un amic, am folosit punctele de fidelitate connex pentru un telefon subventionat. M-am dus la sediul lor pe bulevardul timisoara, si spunand ce vreau sa fac, mi-au varat sub nas nu un contract ci o .. oferta.
Adica ei imi ofereau un telefon de felul celui pe care il dorea amicul meu, contra punctelor de fidelitate si a prelungirii abonamentului inca un an. Eu am acceptat o oferta, nu am achiesat la un contract de adeziune... Adica: "make me an offer I can't refuse" ![]() |
-------------------- Call me Ishmael...
|
|
ashu |
![]()
|
![]() Membru erectil Group: Members Posts: 674 Joined: 10 December 02 From: Bucuresti ![]() |
Io unu am o mare problema mentala cu clauzele de genul: "ne rezervam dreptul de a refuza fara explicatii". Asta apare cel mai des in cererile de credit la banci. Cum adica fara explicatii? Da ce pielea mea sunt io, cersetor sau client? Chiar daca in realitate se dau explicatii, faptul ca este trecuta in cerere/contract mi se pare injositor, dispretuitor fata de client. Adica daca functionaru se uita scarbit la tine cand vii dupa raspuns si iti face semn sictirit spre usa sa pleci, tu n-ai voie sa comentezi nimic, doar ai semnat ca esti de acord sa ti se dea cu flit fara sa-si raceasca gura si sa-ti zica de ce. E o bataie de joc, nu inteleg de ce e legala.
|
--------------------
Pejo
206 2.0 HDi
2002
- - Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
|
|
SilviuB |
![]()
|
Membru de BUKOWINA Group: Members Posts: 281 Joined: 19 August 04 From: Suceava-Bukowina ![]() |
Sa punctez pe rand :
Nu stiu cum e prin alte orase dar la mine providerii de net sunt cam toti peste tot, ai de unde alege (viteza, tarife, trafic, etc). Banii la TVR si Radio se platesc de toti cetatenii tarii (PF sau PJ) pe baza de lege si nu contract, ca cica e televiziune si radio public, mama lor de hoti. ... si daca nu ne convine ceva schimbam furnizorul, fie ca e de telefonie, CATV, Internet, credite sau orice altceva. Mentalitatea se va schimba peste vreo 100 de ani. This post has been edited by SilviuB: 6 Apr 2005, 08:55 |
--------------------
VW
POLO
2005
- 8XSYL
|
|
romulus |
![]()
|
QUOTE(SilviuB @ 6 Apr 2005, 07:59) Sa punctez pe rand : Nu stiu cum e prin alte orase dar la mine providerii de net sunt cam toti peste tot, ai de unde alege (viteza, tarife, trafic, etc). Banii la TVR si Radio se platesc de toti cetatenii tarii (PF sau PJ) pe baza de lege si nu contract, ca cica e televiziune si radio public, mama lor de hoti. ... si daca nu ne convine ceva schimbam furnizorul, fie ca e de telefonie, CATV, Internet, credite sau orice altceva. Mentalitatea se va schimba peste vreo 100 de ani. Nu stiu cum e la tine, dar la mine, CATV e unul, Internet prin cablu e acelasi... Nu prea am de unde alege. Asa ca ori mananc ce-mi dau ei, ori raman flamand ![]() |
--------------------
Daewoo
Cielo
1997
|
|
SilviuB |
![]()
|
Membru de BUKOWINA Group: Members Posts: 281 Joined: 19 August 04 From: Suceava-Bukowina ![]() |
Naspa treaba !
Nu stau eu in cel mai klumea oras din tara, nici macar in cele mai rasarite, dar de bine de rau tot sunt unele lucruri bune. |
--------------------
VW
POLO
2005
- 8XSYL
|
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
pe langa practica monopolista "vrei bine, nu vrei si mai bine", mai exista un aspect exploatat la maxim de "cealalta" parte contractanta:
eu sunt un simplu cetatean cu un anumit nivel de educatie; ei sunt persoane juridice, specializate evident pe domeniul lor de activitate, avand in spate o armata de juristi; intre aceste doua parti se incheie un contract; mi se propune un contract (a carui draft a fost exersat indelung) blindat cu tot felul de termeni juridici si plin de chichite avocatesti ( bineinteles, in favoarea lor) in fata caruia orice simplu cetatean este dezarmat; ca sa inteleg pe limba mea prevederile contractului am nevoie in spate de un avocat cel putin la fel de dibaci ca juristii lor; pentru incheieri de contracte de maniera asta sunt tentative peste tot in lume numai ca...... ( in Franta parca) in urma cu vreo doi-trei ani, intrucat o firma de asigurari s-a prevalat de o chichita strecurata dibaci in contract ca sa nu plateasca niste despagubiri, respectivul client a dat societatea de asigurari in judecata solicitand plata despagubirilor si rezilierea contractului; cu toate ca societatea era acoperita de contract, a pierdut procesul si a trebuit sa plateasca despagubiri, sa rezilieze contractul in cauza si sa propuna tuturor celorlalti clienti un nou model de contract intrucat s-a considerat ca vechiul contract inadins a fost conceput plin de capcane pentru client, firma practic neriscand nimic. pe cand si la noi? |
--------------------
dacia
1300 Am avut o DACIA 1300
|
|
AL |
![]()
|
![]() Member Group: Members Posts: 2.495 Joined: 8 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Clientul are parte de consiliere gratuita (daca o cere!) de la OPC si de la autoritatile de reglementare... de asemenea e liber sa se informeze si sa fie asistat sau reprezentat!... e vina cuiva ca unii nu sunt constienti de ceea ce fac?... nu poate fi penalizat mediul de afaceri, adica companiile, prin supra-reglementare sau alte constrangeri, pentru ca potentialii clienti nu stiu carte sau nu au habar pe ce lume traiesc!.... insa trebuie sa existe forme de protectie si trebuie sa axiste informare si trebuie sa existe buna-credinta in atitudinea companiilor fata de clienti!... in ambele parti, asta se educa!!!
Repet: in domeniul electricitatii, gazelor, comunicatiilor, contractele sunt bazate pe contracte-cadru elaborate de autoritati cu considerarea protectiei clientului captiv acelui serviciu!!!.... pentru cei care doresc sa se edifice asupra sistemului de contracte, recomand site-urile: www.anrgn.ro (servicii comunale: apa, canalizare, salubritate, energie termica etc.) www.anre.ro (energiei electrica) www.anrsc.ro (servicii comunale) www.anrc.ro (comunicatii) si www.anpc.ro (protectia consumatorului) |
--------------------
Skoda
KAROQ
2019
- B-21-NEW
|
|
AL |
![]()
|
Inca ceva... atentie!...la noi legislatia privind protectia consumatorilor este inca una restrictiva pentru companiile furnizoare de bunuri si servicii...alinierea la practicile UE va conduce la diminuarea acestor reguli si a interventiei statului.... practic legislatia va fixa doar principii si standarde de performanta/calitate a serviciilor si consultanta, iar nemultumirea clientului va putea fi satisfacuta doar pe calea justitiei (si nu cum este acum prin decizii ale ANPC)!!!! ... si acordarea garantiilor vor fi mai lejera pentru companii!!!
Legea noua exista deja insa va intra in vigoare doar in 2007. |
--------------------
Skoda
KAROQ
2019
- B-21-NEW
|
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
QUOTE(AL @ 6 Apr 2005, 13:22) ... nu poate fi penalizat mediul de afaceri, adica companiile, prin supra-reglementare sau alte constrangeri, pentru ca potentialii clienti nu stiu carte sau nu au habar pe ce lume traiesc!.... insa trebuie sa existe forme de protectie si trebuie sa axiste informare si trebuie sa existe buna-credinta in atitudinea companiilor fata de clienti!... in ambele parti, asta se educa!!! imi aduc aminte ca la o intalnire intre amici am auzit o discutie la care un cadru medical povestea: "......in urma contuziei suferite i-a aparut un hematom sub dermic fronto-temporal stang si escoriatii la membrul superior " cum eu unul n-am priceput mai nimic dar deja ingrozindu-ma ca respectivul (de un copil era vorba) e facut zob am cerut lamuriri, la care tatal copilului imi raspunde in romaneste: a fugit, a cazut si are un cucui in frunte si o julitura la mana; deodata totul a devenit clar prin banalitatea evenimentului; asa si cu contractele: e de condamnat ( dupa cum am aratat justitia franceza a si facut-o) nu ca o parte contractanta incearca sa se protejeze ci ca o face prin tot felul de subtilitati inadins strecurate si limbaj pasaresc cand ar fi trebuit sa se spuna clar ce e de spus; o chestie oarecum similara a fost cea cu nivelul real al dobanzilor pana a pus bnr piciorul in prag |
--------------------
dacia
|
|
AL |
![]()
|
Perfect adevarat...insa creditele nu sunt utilitati publice!!! iar in Franta, chiat tu ai remarcar ca JUSTITIA a decis!... noi inca avem noroc ca avem institutii ale statului abilitate.... in Franta nu au! .... gandeste-te ce ar insemna sa mearga direct in justitie toti cei care azi apeleaza la OPC/ANPC pentru diferite probleme de garantii sau comportament abuziv al agentilor economici etc.!!!!
|
--------------------
Skoda
KAROQ
2019
- B-21-NEW
|
|
OCEBE |
![]()
|
ma gandesc ca, intr-o economie de piata adevarata, daca un client castiga un proces de genul asta, respectiva firma intra in umbra iar concurenta, in timp ce va savura momentul, va lua aminte sa nu pateasca la fel.
|
--------------------
dacia
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 13th July 2025 - 21:49 |