Istorie, lucruri pe care nu le-am facut la scoala..
![]() ![]() ![]() |
Istorie, lucruri pe care nu le-am facut la scoala..
yoncv |
![]()
|
||
![]() Membru ochelarist Group: Members Posts: 442 Joined: 28 September 06 From: Craiova ![]() |
|
||
--------------------
VW
Jetta
2017
- dj-17-???
|
|||
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.652 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(bion @ 23 Sep 2021, 23:06) Si a venit plocon cea mai prospera provincie.Ma rog in 30 de ani au facut-o praf ![]() Ca sa fim corecti ,au murit enorm de multi romani.Front si tifos Unul din strabunici,maior a ingrasat pamantul la Marasesti plocon nu a venit, ca au murit aia din regat ca sa iid ea pe unguri si nemti afara. Iar prosperi erau grofii si sasii, nu romanii. Dar e ok, ca averile astora au fost despagubite de statul roman dupa ce au plecat in ungaria sua austria/germania. |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Einstein tu esti orbit de obsesiila tale. Nu sufera comparatie calitatea vietii romanilor din Transilvania cel al celorlati romani din restul provnciilor roamenesti unde romanii erau suverani…
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.652 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
evident, de bine ce era s-au rasculat la 1848....
3/4 erau iobagi, si traiau la tara, ca in orase, in afara de brasov nu prea erau. Dar manacu cartofi ca le dadea brukenthal. Sa nu mai zic de maghiarizarea din ultimii 50 de ani ai imepriului. Care a dis intre 1901-1904 ca vreo 140 000 de romani sa plece din Transilvania . This post has been edited by einstein1984: 24 Sep 2021, 12:00 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Te pomenesti ca la 1907 iobagii nu muteau de bine sub conducerea inteleapta boierilor romani…
Nu judeca evimente istorice dupa curumele actuale. |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.123 Joined: 11 February 04 ![]() |
spre citire despre 1907
https://adevarul.ro/locale/botosani/lucruri...e8eb/index.html |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
einstein1984 |
![]()
|
tocmai, nu am zis ca o duceau bine in regat, dar tot suficient de bine ca sa aiba imigranti si sa nu emigreze ei in imperiu.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
QUOTE(einstein1984 @ 24 Sep 2021, 12:50) Tu macar realizezi ce aberatie a debitat neuronul tau mai sus? asighisoara, Mediasul medieval, Sibiul medieval dupa mintea ta au fost construite de regateni in perioada interbelica. Industria grea resiteana tot la fel… Ia spune-i lui Bion ca Timisoara lui iubita au construit-o regatenii interbelici. Ala se urca in masina si vine la tine in Bucuresti si te bate… Las-o cum a cazut, nu mai insitat. Mai convins ca nu cunosti istorie nici cat en elev de scoala generala. Nu emigrai ca nu aveau unde. La vreme respectiva erau considerati, oricat te-ar irita pe tine adevarul istoric, un neam inferior. Ia zi- mi, dupa mintea ta, din actualul teritoriu al Romaniei, care a fost zona care a atras cei mai multi imigranti, nivelul anului 1900? This post has been edited by radian: 24 Sep 2021, 15:55 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
einstein1984 |
![]()
|
Oradea cine a facut-o?
https://www.revistadesociologie.ro/sites/de...04-snegruti.pdf pentru date referitoare la migratie Esti pe bune? Adica faptul ca romanii nu aveau voie sa stea in orase e ok, ca oricum erau construite de sasi , asutrieci si unguri, deci aveau voie sa ii tina deoparte???? Asa cum nu aveau voie sa invete limba romana, si aia e ok ca nu romanii constuisera scolile.... bine, de fapt argumentul e interesant, romanii ardeleni ca bion si czh se mandresc cu ce au facut altii acolo, ca dupa ce au plecat aia stramosii lor nu au mai facut nimic....ACu nu o sa zici ca in 1919 plecau trenurile cu prada din ardeal la Bucuresti, nu? This post has been edited by einstein1984: 27 Sep 2021, 08:04 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Nu inteleg care este miza acestei dezbateri, cata vreme lucrurile sunt clare: gradul de dezvoltare (mai ales industrializare) a Transilvaniei, desi mai redus decat in Ungaria si Austria, era semnificativ mai ridicat decat in vechiul regat. Dovada ca PIB-ul mediu / locuitor din Ardeal era de minim doua ori mai mare decat cel din Regat. Cele mai multe date statistice vazute de mine cu cativa ani in urma (2017) spun ca in perioada 1900-1914 PIB-ul din Transilvania era cam de trei ori, trei ori si ceva comparativ cu cel din Regat. Cam ca diferenta de acum dintre Romania (PIB 2020: 12.757,5 USD) si R. Moldova (PIB 2020: 4.512 USD).
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
radian |
![]()
|
Imi vine greu sa-ti inteleg incrancenarea. Dar in fine, este problema ta.
Departe de mine sa sustin ca ocupatia austro-ungara a fost o perioada idilica, si de-a lungul istoriei sunt consemnate multe abuzuri si ale autoritatilor maghiare asupra romanilor si ale autoritatilor romane asupra maghiarilor. Nu cred ca are vreo relevanta sa facem o statistica care din ele a comis-o de mai multe ori. Ceea ce iti pot spune cu siguranta, caci chiar m-am documentat in domeniu, sunt coautor la carti scrise legate de istoria antebelica a targului meu, am tradus multe sute de pagini din presa locala antebelica. Lasand de o parte editorialele care reprezentau opinii politice, restul stirilor, cred, pot fi coniderate ca reale. Daca ziarul de azi zicea ca s-a dat in folosinta un spital care de fapt nu eixta decat pe hartie, cu siguranta isi pierdea credibilitatea. La nivelul anului 1900 exista institutia medicului comunal. Toti cetatenii urbei (inclusiv romanii...) erau obligati sa-si duca copii anual la vizita medicala. Autorul nu detaliaza din ce consta aceasta vizita medicala, dar cei care refuzau s-o faca riscau sa fie decazuti din drepturile parintesti. Scolarizarea copiilor era obligatorie (inclusiv pentru romani). Existau scolile confeionale (inclusiv pe langa biserica greco-catolica, ervident cu predare in limba romana, romani ortodocsi nu existau in zona) si scoli de stat cu predare in limba maghiara. Erau la moda balurile caritabile. Highlifeul local se chefuia si dona bani pentru diverse cauze, de regula sociale, cumpararea de haine, rechizite scolare pentru copii saraci (inclusiv pentru copii romani). O biserica greco-catollica (evident a comunitatii romane) aflata in constructie a ramas fara fonduri sa continue lucrarile. Ungurii au organizat un bal caritabil si au donat bani pentru finalizarea constructiei. Vorbesc in ideea in care centrele miniere si localitatile aferente au fost construite de austro-ungari. Inainte de ocupatia Austro-ungara nu exista activitate minera in zona, erau doar mici comunitati rurale. Romanii care s-au stabilit ulterior aici au fost fie din alte zone ale Transilvaniei, fie imigranti din Oltenia, Regat, etc. Singurii romani care erau in zona, erau momarlanii (ungurii ii numeau bastinasi), populatie redusa de oameni, care locuiau in catune imprastiate pe munti, populatie seminomada. Barbatii practicau oieritul iar femeile agricultura de subzistenta. Locuiau in bordeie sapate in pamant si evident, mortaliatea era uriasa datorita conditiilor insalubre de viata. A fost nevoie ca Parlamentul de la Budapesta sa adopte o lege care sa-i oblige sa-si construiasca locuinte supraterane. Daca asta inseamna oprimarea bastinasilor, atunci fie cum zici tu... Odata cu dezvoltarea activitatii industriale in zona, a devenit o problema mare asigurarea necesarului de hrana. Toti minerii (inclusiv romanii...) aveau ratie de hrana, alcool, imbracaminete, incaltaminte. Totul era adus cu trenul de la Budapesta, evident, cu cheltuielile aferente. Taranii romani din imprejurimi nu erau capabili sa asigure produse agricole pe care sa le cumpere companiile miniere. Parlamentul de la Budapesta a stabilit o comisie interdisciplinara care a luat la pas toata zona de la Hateg si pana in defileul Jiului unde era granita cu Regatul Romaniei (cca. 50 km), sa studieze posibilitatile de dezvoltare a agriculturii sa nu mai fie nevoie sa fie aduse cu trenul de la distanta mare. Printre altele, au constat ca taranii romani aveau un soi de vite, mici, cu productie de lapte / carne foarte scazuta. Le-au propus sa le dea gratuit vite de rasa, de prasila cu conditia ca surplusul de lapte, carne sa-l vanda compaiilor miniere. Au fost refuzati categoric. Conditia era ca vitele sa fie tinute in grajudri, nu rezistau la gerul noptilor de iarna sub cerul liber. Romanii nu concepeau ca un animal sa stea intr-o cladire pe timpul iernii... Astfel de exemple de "oprimare" pot sa-ti mai dau o gramada. Cum am zis si la inceput, nu contest atrocitatile facute romanilor de catre unguri, dar nci romanii, cand au avut ocazia nu au ezitat sa-si plateasca datoriile. Totusi, la o discutie la cafenea, lucrurile ar trebui privite mai detasat. Abordarea pe care o propui tu este marcata de ura rasiala care te obsedeaza. L.E. Evident, postarea de mai sus este o replica la postarea lui Einstein. De dragul discutie. La nivel local in perioada antebelica nu exista presa in limba romana. DE la partenerul meu in chestie d-astea, redactor sef la un ziar local si un client impatimit atat al arhivei judetene de la Deva cat si a celei regionale de la Cluj si a celei nationale de la Bucuresti, care a fotocopiat tot ce a prins (la mica intelegere cu arhivarii, nu e tocmai legal...) am in format electronic toata presa locala antebelica. Intr-un ziar de propaganda bolsevica din 1916 este un articol care se ocupa despre stationarea timp de cateva zile a unor trupe germane aflate in retragere. Bolsevicii vremii laudau corectitudinea comandantilor nemti care au platit pana la ultimul ban autoritatilor, toate serviciille de care au beneficiat pe perioada stationarii in Petrosani, cazare, hrana pentru soldati, hrana pentru animale. Acuma sper sa nu tragi concluzia ca as fi vreun admirator al nemtilor din primul razboi mondial... ![]() This post has been edited by radian: 27 Sep 2021, 09:29 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
einstein1984 |
![]()
|
Romani ortododocsi nu existau ca nu aveau voie sa-si faca biserici, nu ca plecasera toti in regat.
Pana in 1867 cand se ocupau austriecii de principat, a fost una (naspa, dar mai bine ca ce va urma), dupa dualism a fost alta situatia. De aia nu are nimic nimic cu austriecii azi... Romanii cand au intrat in budapesta au hranit populatia locala. Ce a facut Bela cu romanii din Transilvania care vroiau sa se uneasca cu tara stim... Deci ce au facut romanii ungurilor din zona aia e infinit mai putin decat ce au facut ungurii romanilor. Pana si numele tau Adrian, e unul latin, la fel ca tiberiu de exemplu, popular pri partile alea ca nu se putea maghiariza. End of story. This post has been edited by einstein1984: 27 Sep 2021, 10:01 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
Iar vorbesti aiurea. In calendarul romano-catolic exista Sfantul Adrian pe 5 aprilie. In maghiar se scrie Adorjan. Dar tu dai inainte cu ale tale.
In Petrosani nu au exista biserici ortodoxe fiindca nu au existat ortodocsi. Dar discutie parca nu era despre istoria religilor, aici chiar nu ma bag, ci despre oprimarea romanilor in periada antebelica. Eu ti-am dat cateva exemple ca nu a fost dracul chiar asa de negru. Dar, tu le stii mai bine. ![]() ![]() This post has been edited by radian: 27 Sep 2021, 10:29 Attached thumbnail(s) aaa.png ( Size: 10.56k ) Number of downloads: 234 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.735 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
În maghiară A nu este un pic spre O?
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.123 Joined: 11 February 04 ![]() |
Adorian e nume maghiar? Sau maghiarizat? Nu stiam.
De fiecare parte au fost si oameni normali dar si dobitoci. Poate ca acum gasim o solutie sa coabitam unii cu altii. Una dintre chestiunile care le consider contraproductive este refuzul de a invata alta limba , in afara de maghiara. Asta in conditiile in care rumanii invata maghiara macar la nivel de baza. This post has been edited by dizzy: 27 Sep 2021, 13:02 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
|
radian |
![]()
|
In maghiara da, "a" se pronunta "o". "A" in maghiara se scrie "Á". Gramatica llimbii maghiare este destul de grea. Au cinci variante pentru "O", mai exact a, o, ó, ő, ö, si mai este o cu un singur punct deasupra, nu-l gasesc pe tastura.
Dizzy, nu lua usa in spinare. ![]() This post has been edited by radian: 27 Sep 2021, 10:48 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.506 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.735 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Lui einstein i-ar fi prins bine o unguroaică. Avea ocazia să fie deasupra poporului maghiar
![]() |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
einstein1984 |
![]()
|
QUOTE(radian @ 27 Sep 2021, 11:26) Iar vorbesti aiurea. In calendarul romano-catolic exista Sfantul Adrian pe 5 aprilie. In maghiar se scrie Adorjan. Dar tu dai inainte cu ale tale. In Petrosani nu au exista biserici ortodoxe fiindca nu au existat ortodocsi. Desigur, si in secolul 9 nu existau oameni pe teritoriul transilvaniei, cand au venit ungurii erau doar cerbii si mistretii.... ![]() ![]() https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_l..._Petro%C8%99ani, manastirea lainici e la 20 km.... Greco catolicii crezi ca au aparut din romanocatolici sau protestanti? Se pare ca nu doar ungurii neaga adevaruri istorice, ci si romanii. @dizzy, am putea convietui daca nu e-am apuca sa face statui lu brukenthal sau bela kuhn... Sau cum zici tu, daca am avea decenta sa invatam SI limba oficiala din administratie. This post has been edited by einstein1984: 27 Sep 2021, 11:16 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
Mai om bun, chiar nu poti aborda chestiunea fara sa-ti pui ochelarii de cal?
Cine a zis ca in secolul 9 nu existau romani pe teritoriul Transilvaniei? Eu unul cu siguranta nu. Exemplul cu Manastirea Lainici e de asemenea ca nuca-n petete. In perioada antebelica zona Lainici tinea de Regatul Romaniei, mai exact zona Olteniei, iar Valea Jiului tinea de Imperiu, e drept era zona de frontiera. Daca ai drum prin zona, poti vedea, chiar la sosea, mai exita cladirea in care erau cantonati granicerii imperiali. Cu vreo 10 km inainte de Lainici. Da nu te lasa, fii prrseverent. Mai cauta, poate, poate iti iasa pana la urma… |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
QUOTE(einstein1984 @ 27 Sep 2021, 10:54) 1. in secolul 9 nu existau oameni pe teritoriul transilvaniei, cand au venit ungurii erau doar cerbii si mistretii... 2. Greco catolicii crezi ca au aparut din romanocatolici sau protestanti? 3. Se pare ca nu doar ungurii neaga adevaruri istorice, ci si romanii. 4. daca am avea decenta sa invatam SI limba oficiala din administratie. 1. Daca ai sa te documentezi PE BAZA DE DOVEZI, ai sa vezi ca sunt cateva secole cu "probleme" pentru sustinerea ideii de continuitate romaneasca. Iar asta nu o stiu din carti, ci de la profesori de la o facultate de istorie, care au facut inclusiv cercetari arheologice. Concluziile lor sunt destul de asemanatoare cu cele din bancul cu romanii si wireless-ul 2. Hai sa ne hotaram la ce nivel cronologic plasam discutia; cat priveste trecerea ortodocsilor la (greco-)catolicism, aici nu a fost vorba de constrangere, ci cel mult de o "mituire". Moral macar, daca este sa cautam un "vinovat", la mituire mereu sunt ambii: si cine da, si cine ia. 3. Tot baietii aceia istorici mi-au spus pe vremuri ca adevarurile istorice sunt de doua feluri: "adevarurile" din carti, care adesea nu au in spate nici un fundament probator (si care seamana al naibii de bine cu post-adevarurile de azi) si adevarurile bazate si intemeiate pe probe. Numai in baza celor din urma aproape nu ar mai scrie nimeni carti de istorie. 4. Principalii perdanti sunt fix cei care refuza sa invete limba oficiala a statului. Am avut ocazia ca inainte de pandemie sa merg de cateva ori in miezul secuimii, si la tara, si la oras si sa vad ca sunt si oameni care nu stiu romana, pe langa cei care o stiu macar cat de cat. Toti politicosi, fara exceptie. Difentele dintre acestia? Cei ce vorbeau si romaneste si locuiau cu toata familia in tara aveau un nivel de trai semnificativ mai ridicat decat cei care stiau doar maghiara. Am intrebat de soarta celor care aveau case si gospodarii frumoase si nu stiau romana. Cei mai multi aveau copiii stabiliti definitiv in Ungaria (case cumparate pe credit, joburi etc.) si era clar ca nu vor mai reveni decat ca sa-si îngroape parintii. Dealtfel, zicea unul ca, statistic, secuimea se depopuleaza in ritm mult mai alert decat restul tarii, cu tot sprijinul lui Orban (Victor) pentru ei... This post has been edited by dacis: 27 Sep 2021, 11:40 |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.506 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
dacis |
![]()
|
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
einstein1984 |
![]()
|
QUOTE(radian @ 27 Sep 2021, 12:23) Mai om bun, chiar nu poti aborda chestiunea fara sa-ti pui ochelarii de cal? Cine a zis ca in secolul 9 nu existau romani pe teritoriul Transilvaniei? Eu unul cu siguranta nu. Exemplul cu Manastirea Lainici e de asemenea ca nuca-n petete. In perioada antebelica zona Lainici tinea de Regatul Romaniei, mai exact zona Olteniei, iar Valea Jiului tinea de Imperiu, e drept era zona de frontiera. Daca ai drum prin zona, poti vedea, chiar la sosea, mai exita cladirea in care erau cantonati granicerii imperiali. Cu vreo 10 km inainte de Lainici. Da nu te lasa, fii prrseverent. Mai cauta, poate, poate iti iasa pana la urma… pasul 1, trecem cu vederea ca cea mai veche cladire din urbea matale e biserica ortodoxa, aia care ziceai ca nu exista pasul 2, sustinem ca religia urmareste granitee administrative, ortodoxia se oprea la poarta imperiului.... Bine, se oprea intr-un fel ca era greu sa o practici. <span class='edit'>27 Sep 2021, 13:19:</span> QUOTE(dacis @ 27 Sep 2021, 12:35) 1. Daca ai sa te documentezi PE BAZA DE DOVEZI, ai sa vezi ca sunt cateva secole cu "probleme" pentru sustinerea ideii de continuitate romaneasca. Iar asta nu o stiu din carti, ci de la profesori de la o facultate de istorie, care au facut inclusiv cercetari arheologice. Concluziile lor sunt destul de asemanatoare cu cele din bancul cu romanii si wireless-ul Nu ma apuc sa fac arheologie, dar ma bazez ca si istorici Britanici de renume (gen Keith hitchins si altii )sustin teoria continuitatii locuirii arcului intracarpatic dupa retragerea romana. Profesorii matale erau de la BAbes Bolyai cumva? Ca nu stiu cum dar numai aia de etnie maghiara sustin asta. This post has been edited by einstein1984: 27 Sep 2021, 12:20 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
Pe teme legate de religie ti-am mai spus ca nu bag. Nu stiu, nu masioneaza subiectul. Nu stiu care-i cea mare biserica din urbea mea. Exista o catedrala care acum e in constructie, deci nu se pune, in rest, ca si marime, restul sunt toate comparabile. Din perioada antebelica sunt vreo 3 sau 4 biserici care pana in 1948 au fost greco-catolice apoi au fot luate cu japca de ortodocsi. In rest mai exista o biserica romano-catolica, una evanghelica, una reformata, una luterana si vreo 3 sau 4 ale diferitelor ramuri de pocaiti.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
dacis |
![]()
|
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
dizzy |
![]()
|
Si daca maine se parasuteaza 100.000 (sau cat o fi numarul minim sa fie considerati minotritate) de... congolezi in romanika si cer cetatenie si o primesc, ei devin minoritatea congoleza si au drepturi egale cu minoritatea lipoveana de exemplu.
Pe de o parte, cred ca nu sunt multi cei care sa ii desconsidere pe unguri ca oameni. Pe de alta parte, e usor enervant cand cer "drepturi" in plus, numai pentru ei, care sa duca la enclavizarea lor. Enclavizarea naste probleme, mai devreme sau mai tarziu. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
Uai! Da' nu-i Bot'șeni?
|
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
radian |
![]()
|
QUOTE(dacis @ 27 Sep 2021, 12:35) 1. Daca ai sa te documentezi PE BAZA DE DOVEZI, ai sa vezi ca sunt cateva secole cu "probleme" pentru sustinerea ideii de continuitate romaneasca... Nu sunt istoric si departe de mine sa intru in contradcitie cu ei. Dar nprea diger ideea ca Transilvania a fost vreme de secole nelocuita. NU stiu daca pe cei care locuiau in zona ii putem romani sau mai degraba descendenti daco-romani, dar asta e alta problema. Legat strict de Valea Jiului, exista o lucrare de la inceputul secolului XX, autor Teglas Gabor, istoric din Deva, membru corespondent al Academiei de la Budapesta, azi un liceu din Deva ii poarta numele, autor al unei carti legate de istoria Vaii Jiului, zona a fost populata in vremea ocupatiei romane. Au fost gasite dovezi arheologice care atesta o comunitate romana in amonte pe paraul Maleia, numita Maleus Dava, unde s-au gasit inclusiv urme de eploatari de aur. Apoi exista vechiul drum roman, care venea de la Dunare si prin Pasul Valcan tranzita Valea Jiului si ducea la Sarmisegetusa. Dupa cutumele vremii, pe drumurile romane erauu construite turnuri de observatie astfel incat sa existe contact vizual intre ele si in caz de invazie sa poate transmite semnalele de rigoare, apoi, existau cetati unde erau incatruite trupele. O astfel de cetatea a existat si in apropiere de Petrosani, la Banita. Din pacate muncitorii italieni care au construit linia ferata Simeria - Petrosani la 1870 au cam demolat-o si au folosit pietrele la construirea terasamentului. Conform lui Teglas, dupa ocupatie romana zona Vaii Jiului a ramas depopulata vreme de cateva secole. Pe la 1400 si ceva, nu am memoria datelor, Regele Ungariei, Leopold al II-lea a emis o diploma prin care groful Kendeffy, care avea in proprietate Tara Hategului era improprietarit cu tot teritoriul de la Tara Hategului pana la grnita cu Oltenia. Kendeffy isi avea resedinta la Santamaria Orlea, la marginea orasului Hateg. Dupa preluarea puterii de catre comunisti castelul si restul cladirilor au fost transformate in grajduri. Dupa 1990 ansamblul de cladiri a fost reabilitat si vreme de cativa ani acolo a functionat o tabara scolara. In prezent, am inteles ca un bogatan din HU a cumparat toata proprietatea. Este intersis accesul publicului. Nu stie nimeni ce intetntioneaza sa faca, rezidenta privata, hotel, restaurant. Se preteaza la multe, dar de ani de zile este doar inchisa. Impreuna cu restul nobilior unguri proprietari de sate de romani din zona, ca orice nobil medieval care se respecta, cand nu era plecat la razboi, mergea la vanatori. Acestia veneau in Valea Jiului. Urmati de alaiul de slujitori din satele pe care le stapaneau. Fiecare isi avea propria tabara unde revenea in fiecare an. Cu timpul, pe parcursul a circa 3 secole, taranii care-si insoteau stapanii in campaniile de vanatoare, si-au facut in Valea Jiului, catune locuite permanent, care purtau nume derivate din satele de origine. Petrosaniul a fost infiintat de taranii proveniti din Petros. Lupeni dintarani proveniti din Valea Lupului. O comuna aflata la cca. 20 de km de oras.De prin secolul XVii, XVIII se poate vorbi de o populatie permanenta in zona, stramosii momarlanilor de astazi. Potrivit istoricului, in Valea Jiului chiar se poate vorbi de cateva secole de zona nepopulata, care a fost repopulata gratie nobililor unguri cu tarani romani. Evident, nu asta a fost intentia nobililor unguri ci a fost o consecinta a modului lor de viata. Dar asa cum au existat comunitati romanesti in Tara Hategului, banuiesc ca au existat si in restul Transilvaniei medievale. Nu foarte numerice si nu foarte elevate... Einstein, ce-i asa de greu de digerat ca Brukental a adus cartoful si porumbul in actuala Romanie? Cineva trebuia s-o faca. N-a facut-o din grija pentru foamea endemica a taranilor ci dintr-un capriciu. Conteaza? Cartoful si porumbul s-au raspandit si taranii infometati au avut ce sa-si umple matele. |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Pentru conformitate.Cartoful a fost impus cu forta si greu asimilatPorumbul a ajuns intai in Valahia si Moldova.In Ardeal mult mai tarziu.Multumita turcilor porumbul si porcul au ajuns frati cu romanii,
![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 22nd July 2025 - 20:46 |