Traiul la curte, vs. traiul la bloc
![]() ![]() ![]() |
Traiul la curte, vs. traiul la bloc
DannyY |
![]()
|
||
![]() Marele plictisit Group: Members Posts: 1.696 Joined: 5 May 09 ![]() |
|
||
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
- 0T04``` Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc |
|||
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Azi la 17 aveam in boiler apa la 17C, in conditiile in care imi intra in casa la vreo 12C si azi nu a fost nimeni acasa sa consume apa calda. Deci o instalatie solara la latitudinea noastra iarna este fix pix.
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DannyY |
![]()
|
Eu am renuntat din primul an sa astept caldura iarna de la panoul solar. Ma bucur de luxul asta incepand cu a doua jumatate din aprilie.
Mi s-a spart un tub din 20 ![]() |
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Eu am constatat ca iarna e mult mai importanta insorirea decat temperatura exterioara. In februarie anul asta a fost o zi cu maxima de -16 (dimineata a au fost -22, parca), toata ziua fiind un soare dintos rau, in care seara aveam in boiler apa la 44C.
Oricum, dupa 6 ani de utilizare a instalatiei mi-am dat seama ca, daca nu erau cei 6000 de lei de la Casa verde, instalatia e clar ca nu merita investitia. Economia de gaz este de 30-50 de lei lunar, din martie in octombrie. Practic, o medie de 300-350 de lei anual. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Citesc pe aci si ma descurajez. Am vrut si eu sa imi pun panouri solare dar preturile si experientele românești sunt descurajante.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
|
|
dacis |
![]()
|
Atitudine total gresita, cand stai la casa. De ce sa fii descurajat? Sigur, prima iarna va fi destul de nasoala, mai ales daca ninge mult.
![]() Cat priveste panourile solare, depinde ce vrei de la ele si ce ai acum ca surse de incalzire. Daca te gandesti la panouri ca sursa de energie pentru incalzit casa, esti perfect naiv. Daca ai deja gaz si vrei sa iti pui panouri pe banii tai, pentru apa calda, renunta. Chiar daca iti pui cele mai ieftine pocnitori cu boilerul pe casa (1800-2500 de lei), nu merita. Daca te iti faci apa calda cu energie electrica, ori iti pui o pocnitoare cu o tulumba de 150 de litri pe casa, ori iei bani de la Casa verde si iti faci un sistem cat de cat profi. Eu am de sapte ani o instalatie facuta prin Casa verde (diferenta platita de mine a fost de 1500 de lei, plus montajul, trecut la gramada la costurile cu termicele si sanitarele) si nu-s deloc convins ca mi-am recuperat banii pusi de mine. Probabil economia este de 35-50 de lei lunar, in perioada martie-octombrie. Deci fix pix. PS Daca te apuci vreodata sa iti faci o astfel de instalatie, asculta sfat de om patit: nu o monta pe acoperis, daca nu ai acces facil la locul montajului. Te termina cand pleci de acasa, cand trebuie sa umbli la supapa de suprapresiune etc. Monteaz-o la sol. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Pompa geotermala n-are nimeni?
|
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
DannyY |
![]()
|
Mi-as fi pus eu, dar subventia (8000) nu acoperea nici 25% din investitie. Eficienta, dupa instalare, e ceva de genul "la 1kWh electric consumat, primesti 5kWh caldura gratis din pamant".
|
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
Fără subvenție in vreo 20 de ani îți scoți banii.
This post has been edited by ady77: 17 Dec 2017, 15:20 |
--------------------
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(DannyY @ 17 Dec 2017, 14:24) Doar daca locuiesti la Baile Felix. Raportul standard este 1 la 3, iar la cele superperformante (si ultrascumpe!) este de 1 la 4. Dar cu toate astea s-au montat destul de multe, mai ales in Bucuresti si Ardeal. Ba chiar s-au facut proiecte pe bani UE pentru asa ceva, pentru institutii publice: scoli si primarii. Pe foarte, foarte multi bani. Pe care n-o sa-i recupereze nimeni niciodata, din diferenta de pret. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DannyY |
![]()
|
QUOTE(ady77 @ 17 Dec 2017, 14:29) Mie mi-a iesit acelasi rezultat cu tot cu subventie. O fi de la rotunjiri ![]() LE. Dacis, eu vorbesc de cifrele pe care mi le-a pus in fata omul interesat de lucrare, cu documentatia tehnica a producatorului. Probabil foarte mult marketing. Am zis pas, dar datele mi-au ramas in minte. This post has been edited by DannyY: 17 Dec 2017, 14:41 |
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Eu am citit ceva experiente ale unor americani care au facut panouri pentru incalzire apa si incalzire locuinta, cu rezultate bune. E drept ca erau doar aport la incalzire, pe langa incalzirea electrica, dar la ei curentul electric e mai ieftin decat la noi.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
DannyY |
![]()
|
Vrei sa zici ca n-au acciza, certificate verzi, CPC, taxa radio... Pai daca le scoti pe astea, deja ajungi la preturi comparabile intre curent si gaz.
This post has been edited by DannyY: 17 Dec 2017, 14:44 |
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(DannyY @ 17 Dec 2017, 14:37) eu vorbesc de cifrele pe care mi le-a pus in fata omul interesat de lucrare, cu documentatia tehnica a producatorului Si eu la fel. Tevaria si fitingaraia mea este Pexgol pipe in pipe si firma care livreaza in toata tara minunile astea instala si probabil ca mai instaleaza si azi pompe de caldura. Mi-au dat si vreo doua kile de prospecte la pompele de caldura si tot pe atatea pentru sistemele de incalzire in pardoseala... QUOTE(marksman @ 17 Dec 2017, 14:41) Eu am citit ceva experiente ale unor americani care au facut panouri pentru incalzire apa si incalzire locuinta, cu rezultate bune. E drept ca erau doar aport la incalzire Panouri solare? Toate au aport de incalzire. Zilele trecute imi intra apa in boiler la 12C si iesea la 17C, dupa care intra in centrala termica. Iar in februarie seara am avut la sub -15C, intr-o zi geroasa cu soare orbitor apa in boiler la 45C. Intrebarea este daca merita investitia pentru incalzire. Si raspunsul este clar la latitudini de peste 35-40C sigur nu. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
QUOTE(dacis @ 17 Dec 2017, 15:10) [...] Tevaria si fitingaraia mea este Pexgol pipe in pipe si firma care livreaza in toata tara minunile astea instala si probabil ca mai instaleaza si azi pompe de caldura. Mi-au dat si vreo doua kile de prospecte la pompele de caldura si tot pe atatea pentru sistemele de incalzire in pardoseala... Tevaria e Pexgol si la mine. Fitingaraia cred ca e ceva made in Turkey, ca si caloriferele. QUOTE Panouri solare? Toate au aport de incalzire. Zilele trecute imi intra apa in boiler la 12C si iesea la 17C, dupa care intra in centrala termica. Iar in februarie seara am avut la sub -15C, intr-o zi geroasa cu soare orbitor apa in boiler la 45C. Intrebarea este daca merita investitia pentru incalzire. Si raspunsul este clar la latitudini de peste 35-40C sigur nu. Dacise, aport la incalzire inseamna contributia panoului la micsorarea delta T incalzit de centrala. La ACM e mai usor de facut, pentru ca ACM inseamna peste 37 grade Celsius. Daca ACM provine din incalzirea apei reci de la 12 grade la sa zicem 40 de grade, un panou solar poate insemna ca din alea 12 grade se fac 25. La incalzire inseamna sa ai deja agentul termic la 35-45 de grade Celsius, ceea ce e mai greu de facut, si sa-l duci la 55-65 de grade Celsius. Asta inseamna mai multe panouri, deci mai multi bani. Cu doua panouri de 2 mp nu faci aport la incalzire iarna. This post has been edited by marksman: 17 Dec 2017, 15:41 |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.067 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Cam care`i durata de viata estimata la o pompa de caldura??
|
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(marksman @ 17 Dec 2017, 15:37) 1. Tevaria e Pexgol si la mine. Fitingaraia cred ca e ceva made in Turkey 2. Dacise, aport la incalzire inseamna contributia panoului la micsorarea delta T incalzit de centrala. La ACM e mai usor de facut 1. Ma mir. Din cate stiu eu Pexgol (aka aia facuta chiar in Israel) are fitingariaia proprie, care nu-i ieftina deloc. Plus ca garantia tevii (3-5-10 ani - drept sa-ti spun, am uitat) este conditionata de achizitia tuturor componentelor de la ei. Dar, na, poate intre timp s-or fi schimbat si la ei regulile. 2. Stiu foarte bine ce inseamna aport la incalzire. Numai ca uiti ca exista si DeltaT mai mic decat la ACM, respectiv in cazul incalzirii prin pardoseala (23-27C, temperatura optima de functionare). Teoretic aici ai putea avea aport semnificativ la incalzire, dar n-ai. Iarna, problema cu panourile solare este ca insorirea medie este foarte proasta, pe motiv de zile scurte si noroase. Din 15 noiembrie pana pe 28 februarie probabil ca cei aprox. 4 mp de panouri (30 de tuburi) ai mei reusesc sa ridice temperatura apei intr-un boiler de 200 de litri cu 10-12C, in conditiile in care de la 7,30 la 16 nu am deloc consum de apa. Ceea ce mie imi spune ca utilizand aceasta instalatie intr-un sistem de incalzire, probabil ca te costa mai mult energia electrica consumata de pompa de recirculare a antigelului... Iar un colector cu 30 de tuburi costa pe vremea aceea cam 5-600 de euro. Chiar nu merita. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
@dacis:
1. Elementul cheie e "cred". Instalatia e pipe-in-pipe, omul zicea ca asa a vrut instalatia si ca Pexgol in sus si Pexgol in jos. Caloriferele si robinetii in schimb sunt turcesti. M-am si gandit de ce naiba a pus Pexgol dar niste calorifere de duzina. 2. Daca vorbim de incalzire in pardoseala, clar delta T e mai mic, doar ca cel putin la mine nu e incalzire in pardoseala. Ar fi fost misto, am vazut la sor-mea cum e, si in plus nici nu mai ai caloriferele care-ti ocupa spatiul. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
dacis |
![]()
|
QUOTE(marksman @ 17 Dec 2017, 19:51) Vezi ca exista si Pexgol, si TIP Pexgol. Din ce am vazut acum vreo trei saptamani, si Valrom fabrica o teava tip Pexgol, chiar cu aceleasi culori, forme si grosimi ca ale israelienilor. Fitingareala originala este nevoie sa fie tot de la Pexgol din doua motive: 1. dimensiunile lor nu sunt standard si acelea universale nu se potrivesc; 2. nimeni nu da o caruta de bani fara sa fie sigur ca are si garantie. Gratie meseriasilor de la parchet care au impuscat o teava cu un surub de plinta de parchet, am avut ocazia sa vad ca sistemul ala de in locuire a tevii cu alta chiar functioneaza. In 30 de minute era inlocuita o conducta de 14 metri, din distribuitor in calorifer, fara nici un alt deranj. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
Acu ' habar n-am daca e Pexgol sau TIP Pexgol. Se vede in distribuitoare ca e pipe-in-pipe.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
psychoo |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.685 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
Io am cupru aparent fara distribuitoare. Am tras lozul scurt?
![]() |
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|
dacis |
![]()
|
Cupru? OK. Aparent? Discutabil. Fara distribuitoare? Destul de nasol.
PS Vezi ca este pai, nu loz |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
Ai mei au pexal aparent de vreo 17-18 ani, fara distribuitoare, fara termostat, fara robineti termostatati si cu calorifere de fonta in bloc neizolat. La parter spatiu comercial, apartamentul pe colt si spre nord. Caldura si apa calda, anul trecut pe frigurile alea mari, 500 de lei. LE: 68 mp si 3 camere.
This post has been edited by marksman: 17 Dec 2017, 22:28 |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
dacis |
![]()
|
Nimic iesit din comun. PexAl-ul Henco, de exemplu, este foarte bun. Iar acele calorifere din fonta le bat pe astea de tabla cum am si eu si tu.
|
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
marksman |
![]()
|
Asta zic si eu, ca in conditii adverse, fara termostat si robineti termostatati, platesc decent. O izolatie, un termostat si probabil o centrala moderna, in condensatie, ar reduce factura aia la vreo 300 de lei in aceleasi conditii climatice.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
AR-18-MOS |
![]()
|
![]() ( -_・) ︻デ═一 Group: Members Posts: 6.616 Joined: 19 August 07 From: Niedersachsen ![]() |
|
--------------------
BMW
730Ld
'07 High Executive
- AR - - M-Benz C350CDI 7G-Tronic '12 Avantgarde
M-Benz E350CDI 9G-Tronic+ 4Matic & Airmatic |
|
marksman |
![]()
|
MOSule, vezi ca era vorba despre altceva.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
dacis |
![]()
|
Au inceput placerile iernii. Azi: deszapezirea.
![]() ![]() |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
unde?
|
--------------------
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
În Lapoania.
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th May 2025 - 04:51 |