Cum leg niste leduri..., ...la12V (in instalatia electrica)
![]() ![]() ![]() |
Cum leg niste leduri..., ...la12V (in instalatia electrica)
dacia_slk |
![]()
|
||
![]() If I'm not back in five minutes... wait longer! Group: Members Posts: 544 Joined: 13 November 09 From: Milky Way ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
SLK
55 AMG That's why I told you "touch nothing"... But you're a bunch of cowboys...
"Consilio et animis." |
|||
superstrutz |
![]()
|
![]() Tires Heater Group: Members Posts: 83 Joined: 10 December 09 From: Turnu Magurele ![]() |
inseriezi o rezistenta de 1k la led ii tragi + si - vezi ca la led piciorusul mai lung e +, si o sa mearga perfect;)
numai bine This post has been edited by superstrutz: 27 Jun 2010, 08:32 |
--------------------
Dacia
1310
1998
- TR 82 CMF Tel: 0764.87.20.78
banuta.bogdan@yahoo.com TR 82 CMF - Dacia 1310 L 1998 - in curs de modificare |
|
Paulorossi |
![]()
|
![]() Ing. electro-automatist BEIUS-STEI Group: Members Posts: 1.133 Joined: 27 January 10 From: Bihor-Stei ![]() |
sau le legi in serie tot cate 4.
|
--------------------
dacia
1310Li
2002 Ing. electro-automatist BEIUS-STEI
Instalatii electrice si automatizari de calitate/service/modificari/reparatii |
|
radu_ |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 230 Joined: 6 August 07 From: ARAD ![]() |
http://www.hebeiltd.com.cn/?p=zz.led.resistor.calculator
14.8-15V ii mult, la tensiunea asta iti fierbe bateria Si sa scapi de problema cu sigurantele poti curata papucii sa faca contact mai bine, sau daca ai dacie mai veche poti lua un bloc de sigurantre nou pe la 25-30 de lei |
--------------------
Mercedes-Benz
c200
1995
- /////AMG
|
|
payty |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.329 Joined: 17 January 05 From: Bucuresti ![]() |
vezi ca exita si leduri albe de 12 v. un pic mai scumpe, dar nu te mai complici cu rezistente. eu imi luasem sa pun in bord in locul becurilor indicatoare.
|
--------------------
dacia
1310
1996 1.6/2002 1.4
- B-##-### Chuck Norris does not sleep. He waits!
|
|
iuliano_smile |
![]()
|
![]() Dependent de D1300 Group: Members Posts: 1.217 Joined: 5 November 08 From: Ploiesti ![]() |
Rezistente de 1kilo sunt suficiente. Recomand a se pune pentru fiecare in parte.
Tablou de sigurante se poate face cu 2 tablouri de 1300.Si chiar mai raman 2 locuri : p . |
--------------------
Dacia
Solenza si o Berlina Furioasa
2004 Scala cu 1980 editia de Lux Schimb iluminarea la masini:tablouri de bord, plafoniere.
|
|
bygy007 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.177 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
I=U/R
adica 0,02(I led)= 14/R matematica pura ![]() |
--------------------
RENAULT
CAPTUR E-Tech full hybrid 145
2024
- B 07 BGY din subteranele Bucurestiului
|
|
dacia_slk |
![]()
|
![]() If I'm not back in five minutes... wait longer! Group: Members Posts: 544 Joined: 13 November 09 From: Milky Way ![]() |
Ba frate, eu n-am nici un fel de rezistente si nu am de unde sa cumpar...
Daca pun tot cate 4 in serie, cum a zis Paulorossi, nu e bine? 28 Jun 2010, 03:23: QUOTE(radu_ @ 27 Jun 2010, 11:47) Nu chiar atat in mod constant, astea sunt doar varfurile de tensiune... ![]() La 50A cat are alternatorul meu, nu duce faza mica, proiectoarele (legate la faza mica ![]() 2000rpm (cand baga peste 14V); la sub 2000 ajunge si la 10-11V. ![]() in jur de 5000rpm ![]() Cred ca o sa leg ledurile in serie tot cate 4 cum a zis Paulorossi. ![]() This post has been edited by dacia_slk: 28 Jun 2010, 03:23 |
--------------------
Dacia
SLK
55 AMG That's why I told you "touch nothing"... But you're a bunch of cowboys...
"Consilio et animis." |
|
paul_p |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.133 Joined: 1 April 06 From: psd=evil ![]() |
|
--------------------
Fara
roti
fara ipocriti
- 2010
|
|
gangara |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 882 Joined: 30 October 07 ![]() |
Aia cu legatul a 4 in serie pica....nu stam de explicatii acum.
Cum s-a mai spus....R(valoarea rezistentei care o legi in serie cu LED)=Ubaterie(14;15..cat ai tu pe acolo)-ULED(intre 2 si 3 V-depinde de LED)/ILED (curentul absorbit de led..cca 0.02 A) Deci..in mare poti sa inseriezi o rezistenta de cca 550-600 Ohmi...recomand 600 Ohmi...mai ales ca ai ceva pb la regulatorul de tensiune Si cu asta sper sa se incheie complicatul calcul de alegere a rezistentei...nu de alta, dar s-a mai "vb" despre asta pe forum de N ori bafta |
--------------------
Renault
Megane
2011/E2
- rosii
|
|
dacia_slk |
![]()
|
Nu ma luati cu de-astea. Merge sau nu merge sa inseriez 4 buc. leduri? Ca
rezistente n-am de unde sa iau. |
--------------------
Dacia
SLK
"Consilio et animis." |
|
bygy007 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.177 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
pai din .... silicon valley , astia fac de toate acolo
This post has been edited by bygy007: 2 Jul 2010, 21:27 |
--------------------
RENAULT
2024
|
|
dacia_slk |
![]()
|
Uuuha! Ai pus punctul pe I! Adica degetul pe rana...
![]() ![]() This post has been edited by dacia_slk: 2 Jul 2010, 17:55 |
--------------------
Dacia
SLK
"Consilio et animis." |
|
crick |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 666 Joined: 2 January 09 From: Bucuresti ![]() |
Poti pune 4 inseriate,dar trebuie neaparat o rezistenta(aproximativ de 150 ohmi) si obligatoriu ledurile sa fie identice.Atentie la inseriere ca au plus si minus.
|
--------------------
Dacia Solenza
Scala
2003
- B _____
|
|
bv-08-fgm |
![]()
|
![]() Old School Mother Fucker Group: Members Posts: 1.214 Joined: 11 May 10 From: Brasov ![]() |
merge fara probleme,io am 3 inseriate si merge perfect.
P.S 4 numi placeau ca nu lumina la puterea lor maxina,si am pus cate 3 inseriate(leam folosit la ceasurile de la bord) |
--------------------
Dacia
1310
1996
- BV-91-FGM,1.4 VW Vento 1992 - BV-22-MKR,1.8
Toyota MR2 1992 - K626 YMO, 2.0 16v TSI |
|
Paulorossi |
![]()
|
![]() Ing. electro-automatist BEIUS-STEI Group: Members Posts: 1.133 Joined: 27 January 10 From: Bihor-Stei ![]() |
QUOTE(crick @ 2 Jul 2010, 19:32) Poti pune 4 inseriate,dar trebuie neaparat o rezistenta(aproximativ de 150 ohmi) si obligatoriu ledurile sa fie identice.Atentie la inseriere ca au plus si minus. Nu trebuie nici o rezistenta.Toate rezistentele pe care le vei pune iti vor consuma curent,deci ce rost are sa pui led,doar ca e simpatic? Puse cate 4 in serie vor lumina la 3,5 V/led la tensiunea de 14 V,e mai mult decat suficient. |
--------------------
dacia
1310Li
|
Ciorapel |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 435 Joined: 31 December 08 ![]() |
@Paulorossi, prosti au fost producatorii de electronice ca folosesc rezistente ....
Rezistentele "consuma" curentul care este "in plus" (asta daca sunt calibrate bine), deci au o foarte buna logica acolo unde sunt puse. Daca inseriezi 3 led-uri, si se arde unu` ce faci ? Pai sunt doua variante : a) acesta se intrerupe, si nu mai lumineaza nici unul ![]() Sanatate ! |
--------------------
r
m
2
|
|
Paulorossi |
![]()
|
Ciorapel,mai studiaza nitel...
Rezistenta respectiva este pusa acolo pt a creea o cadere de tensiune necesara functionarii ledului.Curentul il ia el in functie de rezistenta sa.De ce un led de la bricheta cu gaz nu are nici o rezistenta,acolo nu se limiteaza curentu? Am mentionat acolo ca led-urile sa suporte 3,5 V pt a le putea lega in serie.Te asigur ca nu se va intampla nimic. This post has been edited by Paulorossi: 3 Jul 2010, 23:50 |
--------------------
dacia
1310Li
|
ghitza |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.806 Joined: 23 April 08 From: ARAD ![]() |
ai putea face o schema simpla cu ele legate in serie ?mss
|
--------------------
Dacia/BMW 316i an 99
1310 li
2003 Berlina
- Ar-07-GIB/BG
|
|
Ciorapel |
![]()
|
Paulorossi, o baterie mica (cum se gasesc in brichete) are o tensiune de 1.2v. 3 baterii mici, au 3.6v ... deci nu are ce sa limiteze.
La magazinul de unde iau eu de obicei electronicele, sunt niste fasii de led-uri si sunt organizate astfel : Fasie de led-uri legate in module in paralel. Un modul are 3 led-uri si o rezistenta (toate in serie), si pentru a le lega la masina (ele sunt calculate pentru 12v) mai trebuie pusa o rezistenta calculata in functie de consumul acelui montaj si caderea de tensiune de pe rezistenta. Adica ii trebuie o rezistenta de ~100ohmi, care va disipa 0.04w. Nu am zis ca nu o sa mearga legarea lor in serie, ci am zis ca este MULT mai indicata legarea lor in paralel, fiecare cu rezistenta in serie. Crede-ma, am ajuns la concluzia asta dupa ce am schimbat cateva module care functionau la 12v, pe care le montasem fara rezistenta. Acea tensiune de MAXIM 0.8v in plus pe fiecare led (fara sa luam in calcul si caderea pe rezistenta deja integrata pe acel modul) era suficienta incat sa le prajeasca o data la ... ceva timp. [edit] @ghitza, legarea in serie : se alimenteaza (- +)(- +)(- +), adica piciorul de - al primului LED il legi la masa, piciorul de plus al lui la piciorul de minus de la al doilea led, piciorul de plus de la al doilea led la piciorul de minus de la al 3-lea, si in final piciorul de + de la al 3-lea led la + al masinii. This post has been edited by Ciorapel: 4 Jul 2010, 10:56 |
--------------------
r
m
2
|
|
djasu82 |
![]()
|
![]() MEMBRU DACIA CLUB Group: Members Posts: 11.714 Joined: 26 December 06 From: Bucuresti ... ![]() |
si tot le arzi fiindca nu ti cont de tensiunea inversa care apare pe circuitul de alimentare si depaseste 5V si asa se duce naiba ledu. Mai bine se face un stabilizator cu lm317 la 2,8V si nu mai ai dureri de cap iar pe borna de minus se pune o dioda de sens 1n4001 pentru a taia tensiunea inversa care poate apare pe circuitul de alimentare.
Si realizand asa ceva te va tine 40.000 de ore de functionare cat le da producatorul. |
--------------------
Dacia Super Nova
Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm
1999 / 2003 / 2008 /2011
- nnn
|
|
dacia_slk |
![]()
|
Ma baieti, bagati niste scheme ceva... sa stiu ce sa cumpar...
|
--------------------
Dacia
SLK
"Consilio et animis." |
|
Ciorapel |
![]()
|
djasu82 deja ce spui tu e complicat. Oricum, cred ca-mi dai dreptate in legatura cu modul in care sfatuiesc eu sa fie legate.
P.s. Poti detalia "curentul invers" ? Dacia_slk : http://www.multizone.fr/shop/images/led_strip.jpg Asa este fasia de led-uri. Tai din ea cat ai nevoie (exista un numar minim de led-uri, majoritatea fasiilor au nr. minim de 3). Inseriezi aceasta fasie cu o rezistenta de 100 ohmi, si ii dai bataie. Sau legi aceasta fasie direct .... nerecomandat. This post has been edited by Ciorapel: 4 Jul 2010, 12:23 |
--------------------
r
m
2
|
|
Paulorossi |
![]()
|
QUOTE(Ciorapel @ 4 Jul 2010, 10:53) Paulorossi, o baterie mica (cum se gasesc in brichete) are o tensiune de 1.2v. 3 baterii mici, au 3.6v ... deci nu are ce sa limiteze. La magazinul de unde iau eu de obicei electronicele, sunt niste fasii de led-uri si sunt organizate astfel : Fasie de led-uri legate in module in paralel. Un modul are 3 led-uri si o rezistenta (toate in serie), si pentru a le lega la masina (ele sunt calculate pentru 12v) mai trebuie pusa o rezistenta calculata in functie de consumul acelui montaj si caderea de tensiune de pe rezistenta. Adica ii trebuie o rezistenta de ~100ohmi, care va disipa 0.04w. Nu am zis ca nu o sa mearga legarea lor in serie, ci am zis ca este MULT mai indicata legarea lor in paralel, fiecare cu rezistenta in serie. Crede-ma, am ajuns la concluzia asta dupa ce am schimbat cateva module care functionau la 12v, pe care le montasem fara rezistenta. Acea tensiune de MAXIM 0.8v in plus pe fiecare led (fara sa luam in calcul si caderea pe rezistenta deja integrata pe acel modul) era suficienta incat sa le prajeasca o data la ... ceva timp. [edit] @ghitza, legarea in serie : se alimenteaza (- +)(- +)(- +), adica piciorul de - al primului LED il legi la masa, piciorul de plus al lui la piciorul de minus de la al doilea led, piciorul de plus de la al doilea led la piciorul de minus de la al 3-lea, si in final piciorul de + de la al 3-lea led la + al masinii. Tu ai spus ca rezistenta pe led limiteaza curentu.Tu stii ce capacitate au cele 3 baterii de 1,2 V?Am mai spus ,un led care functioneaza la 3,5 V poate fi legat in serie,tot cate 4,per total 14 V.Desigur ca legatu in paralel iti confera o fiabilitate mai mare,daca ti se arde,se arde doar unu,dar trebuiesc rezistente in plus care iti vor hali din curentu de pa baterie,probabil neseminficativ,fiercare e liber sa puna ce vrea.Pt tensiuni inverse se poate monta o dioda in paralel cu ledurile. Uite aici un utilitar de calcul al rezistentelor pt cazul de legare in paralel Solutia lui djasu82 e cea mai buna iti confera stabilitate in functionare dar te va costa in plus. |
--------------------
dacia
1310Li
|
Ciorapel |
![]()
|
Adica 3v la 100ma aprind LED-ul corect, fara sa-l arda in timp, si 3v la 100A il ard ?
|
--------------------
r
m
2
|
|
Paulorossi |
![]()
|
Normal.Ia pune un consumator de forta in serie cu ledu,montat dupa el sa vezi ce se intampla.Tu stii ce inseamna 100A?Stii ce sectiune ar trebui sa aiba conductorul electric cu care faci legaturile?
Undeva peste 12 mm2...,realizezi? |
--------------------
dacia
1310Li
|
Ciorapel |
![]()
|
Adica toate firele din masina au sectiuni cat degetu` mare ? Ca bateria are 60Ah+ (depinde de masina, a mea de ex. are 90Ah); eu zic ca se pun fire in functie de consumatori, si nu iti trebuie rezistente si alte chestii pentru ca acel consumator pus de tine poate "trage" maxim din instalatie X mA, sau X A, asa ca firul trebuie pus in functie de consumator.
Iti garantez ca pui LED fara probleme DIRECT la baterie (daca acesta este de 12v) prin 2 firicele cat firul de par, si nu se intampla nimic. P.s. Sa nu se considere offtopic, deoarece incercam sa deslusim misterul LED-urilor, al firelor etc. |
--------------------
r
m
2
|
|
bygy007 |
![]()
|
vad ca unii nu fac diferenta intre curent si tensiune , la un led care este in principiu o dioda conteaza curentul maxim suportat de el (cel din catalog) si nu tensiunea , curent care este limitat de rezistenta si care se calculeaza , pe pe led va cadea o tensiune constanta + caderea de pe rezistenta , suma celor doua trebuie sa dea tensiunea de alimentare
un led alimentat la o sursa de 3V si 1000A va lumina normal si va lua un anumit curent (cam 20 mA , 0,02A) care nu va influenata functionarea, in cataloage este si puterea disipata in W daca se va conecta la o sursa cu tensiune mai mare va trebui limitat curentul la valoarea specificata de catalog 5 Jul 2010, 16:02: QUOTE(Ciorapel @ 5 Jul 2010, 14:12) Iti garantez ca pui LED fara probleme DIRECT la baterie (daca acesta este de 12v) prin 2 firicele cat firul de par, si nu se intampla nimic. iti garantez ca daca nu pui rezistenta serie ledul sau cele 2 firicele ca firele de par se vor arde in secunda 1 This post has been edited by bygy007: 5 Jul 2010, 15:02 |
--------------------
RENAULT
2024
|
|
dacia_slk |
![]()
|
Ba frate nu va mai certati atata si ziceti-mi cum sa leg prostiilea alea de leduri ca m-ati zapacit.
Daca va mai sfaditi mult p-aici le dau dracu, ma p-s pe ele si le dau foc. |
--------------------
Dacia
SLK
"Consilio et animis." |
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
da-le!
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 5th May 2025 - 12:37 |