Cand folositi proiectoarele?
![]() ![]() ![]() |
Cand folositi proiectoarele?
Manuel |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.116 Joined: 27 November 02 From: VASLUI ![]() |
|
||
--------------------
Opel
Astra J Sports Tourer Active
2013 / 2.0 CDTI / 165CP
- VS15CMA "Base e un bou betiv." (corbex)
|
|||
bogdan_o |
![]()
|
![]() om ca, din pacate, din ce in ce mai putini Group: Members Posts: 3.940 Joined: 23 May 03 From: Bucuresti ![]() |
Pai da, sunt si detectoare de groapa. Ca faza scurta nu bate chiar din botul masinii, iar proiectoarele suplinesc acest rol. In plus, apreciezi mai bine adancimea transeului si asta mai ales cand pe jos este ud dupa vreo ploaie sau dupa ce trec astia cu masinile de stropit. Si eu cunosc bine rutele pe unde merg, dar prefer sa folosesc toate felinarele din dotarea masinii ca apar gropile de la o zi la alta.
|
--------------------
Dacia
SLZ 1.4 / Break CL E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
|
|
mewtwo |
![]()
|
![]() LA LA LA TRA LA LA Group: Members Posts: 129 Joined: 21 April 04 From: Bucuresti ![]() |
...le folosesc doar pe ceata si foarte rar noaptea ; ale mele chiar deranjeaza pe ceilalti . Cele de pe Solenze chiar nu deranjeaza !!!
|
--------------------
DACIA
LOGAN Laureate ....regimul HAMBURGHEZO-MOSIERESC.....
|
|
Daddy |
![]()
|
![]() Membru discret Group: Members Posts: 494 Joined: 29 April 04 From: Bacau ![]() |
Aici este o neintelegere si ar trebui sa o lamuriti.
Titlul topicului este "Cand folositi proiectoarele?" si toata lumea de aici discuta de halogene. Asa este ? Eu cunosc doua feluri de faruri suplimentare, si anume; 1- halogen lamp ( cu destinatia vreme nasoala si o lumina dispersata mult in lateral) 2- proiector lamp ( cu scopul de a lumina mai in fata de faza lunga si are fascicol de lumina concentrat in punct) Deci despre ce se discuta aici ? |
--------------------
Dacia
1300 F
1972
- BC-93-MAX Daciile sunt ca femeile....cat ai bani sa bagi in ele merg bine...cand nu mai ai bani te lasa cand iti este lumea mai draga...
|
|
Daddy |
![]()
|
![]() Membru discret Group: Members Posts: 494 Joined: 29 April 04 From: Bacau ![]() |
Si ca sa nu am discutii cu nimeni, ca mai sunt si "artagosi" pe aici am si dovada la cele afirmate de mine mai sus.
In avatarul meu este o masina care poseda in bara fata subt semnalizator o lampa dubla care indeplineste ambele functii. In masina am comanda separata pt. fiecare pereche, deci cunosc despre ce e vorba. Specific ca "botul" masinii este realizat de firma mama si nu artizanal, firma fiind una de notorietate - Porsche. |
--------------------
Dacia
1300 F
1972
- BC-93-MAX Daciile sunt ca femeile....cat ai bani sa bagi in ele merg bine...cand nu mai ai bani te lasa cand iti este lumea mai draga...
|
|
tye |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 73 Joined: 22 September 03 From: Urziceni ![]() |
am votat "Tot timpul". Cu toate ca nu e chiar asa .. adica 80% din timp .. cand am farurile aprinse (sau pozitii) .. am si proiectoarele aprinse.
stiu ca nu e bine .. dar asta sunt .. nu pot sa nu ma abtin sa nu le aprind. Ale mele bat oricum in jos .. . Liviu are dreptate ... nu poti merge noaptea doar cu ele aprinse .. nu vezi decat la maxim 10m in fata .... Acum .. daca ele bat doar la 10m in fata ... nu cred ca sunt deranjante pentru cei care vin din fata !! Io vad doar la 3m .. dar .. asta e ... Cred ca aia care merg cu proiectoarele aprinse .. cand nu este nevoie de ele ...... sunt un fel de ... "bashinoshi" .... "figuranti" ... "smecheri" (am zis un fel de .. pentru a nu jicni pe cei care au votat tot timpul) .... Cred ca si eu sunt un pic .... asta e .. asta sunt .. |
--------------------
Dacia
Solenza
2003 Scala Signed: TYE
|
|
Cips |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 4 Joined: 17 November 03 From: Timisoara ![]() |
Am votat si eu "tot timpul" desi e valabil tot in proportie de 80% din cazuri si anume:
- in oras doar spre seara, cand, pe majoritatea starzilor, inca nu e nevoie de faza scurta pentru a vedea drumul; - in afara orasului tot timpul. Motivul principal e acela de a ma vedea mai bine ceilalti soferi :shock: si nu de aspect cool al masinii 8) . Poate o sa radeti si nu aveti decat sa o faceti! O masina cu lumini aprinse se vede mult mai bine la drum lung si e mult mai usor de apreciat atat distanta cat si limitele precise ale vehicolului, fata de una cu lumini stinse. Parerea mea! Ca si precizari: cu vederea stau foarte bine, iar atunci cand sunt silit sa stau in spatele unei masini pe care nu o pot depasi de obicei opresc proiectoarele ca sa nu deranjeze. Privind insa din alt unghi, oare cei de afara degeaba merg cu faza aprinsa zi si noapte? |
-------------------- |
|
SYL |
![]()
|
||||
![]() doc Group: Members Posts: 2.876 Joined: 16 December 03 From: IF, Balotesti ![]() |
Si eu procedez la fel. Ziua in afara localitatii merg cu proiectoareel aprinse pt a fi vazut mai bine de ceilati soferi, mai ales ca am masina inchisa la culoare. In plus si in oras merg cu ele aprinse cand ploua, ninge....Dar niciodata nu merg cu faza si proiectoareel aprinse in acelasi timp pt a nu ii deranja pe ceilalti. Corect:
|
||||
--------------------
Dacia
Duster
1.33 TCe 4x4 (2024)
|
|||||
RIon |
![]()
|
![]() pasionat Group: Members Posts: 2.835 Joined: 22 May 04 From: CJ ![]() |
Eu am prins ceata cu vizibilitate la maxim 10m, ploaie deasa la primul meu drum, si pe un traseu greu, muntele Meses (ZALAU); am folosit proiectoare + faza scurta, mi se pare normal ca, in conditii de gen, sa le folosesc, mai ales ca le am, si ca l-am stresat pe electrician sa imi schimbe releul de la ele, care voia sa mearga doar din cand in cand.
Le-am folosit si cand am mers pe un drum aproape forestier, sau pe strazi intunecate din cartiere, pe unde stiu eu ca sunt gropi. |
--------------------
Skoda
Octavia 2
2005, TDI 160CP 2008, Ford Focus 115 CP
- de CJ www.raresion.ro
|
|
Ciombe |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 368 Joined: 9 January 04 From: Arad ![]() |
mai oameni buni, numai la noi e moda asta cu proiectoarele... De multe ori vedeam NOAPTEA cate un berbec care folosea pozitia + proiectoarele... becurile de faza scurta le tinea stinse (facea si el economie...)
La Olteanca nu am proiectoare... mi-am pus insa becuri "Phillips Night Vision Plus" de 100W90 si nu mai am treaba cu vederea petimp de noapte. farurile mele sunt reglate perfect si folosesc reglajul in functie de sarcina de cate ori e nevoie. Proiectoare din alea mici bengoase am avut pe mondeo - le foloseam si io asa ca sa ma dau bengos, cand mai mergeam cu prietenii pe strand. In rest nu prea le vad utiliteatea. ...Iar in Vest (Ungaria, Austria, Germania)Žte amendeaza daca te vede ca folosesti proiectoarele atunci cand nu e ceata sau ninsoare/ploaie abundenta! Numai bine! |
--------------------
Oltena 12 TRS,
Dacia 1304 Papuc
- B-83-JJJ, AR-30-JJJ
|
|
csergogaby |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 12 Joined: 13 February 04 From: Iasi ![]() |
Mie mi se pare o mare idiotenie sa folosesti proiectoarele atunci cand nu e ceata. NU degeaba dau amenzi cei din tarile mai civilizate...
Este foarte deranjant :shock: findca sunt putine masini care le au reglate bine. Si daca mergeti pe strada si le aveti aprinse si cineva fa baga faza lunga sa stiti ca ala pot fi eu, fiidca ma dispera acest obicei de tarani parveniti care le aprind ca "sa se dea bengosi". Si de obicei cei care fac acest lucru au un cd prins la oglinda si pe luneta un autocolant BOSS sau semnul Nike. Ah... uitasem sa zic si ca asculta manele cu toate geamurile jos. (tarani de tarani) Din pacate la noi a deveit o moda proasta... abia atept sa plec din tara asta de rahat. |
--------------------
Daewoo
Matiz
|
|
igs |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 40 Joined: 28 August 02 From: Bucuresti ![]() |
si cand ne parasesti ? in ce directie ?
|
-------------------- |
|
csergogaby |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 12 Joined: 13 February 04 From: Iasi ![]() |
Offtopic: Inca nu stiu cu exactitate cand, dar sigur in Canada.
|
--------------------
Daewoo
Matiz
|
|
echosektor |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 177 Joined: 16 April 04 From: Bucuresti ![]() |
le folosesc tot timpu.am observat ca strainii folosesc proiectoarele destul de des.sa fie o chestie de civilizatie?
|
-------------------- null
|
|
bogdan_o |
![]()
|
![]() om ca, din pacate, din ce in ce mai putini Group: Members Posts: 3.940 Joined: 23 May 03 From: Bucuresti ![]() |
Nope. Strainii merg mai tot timpul cu faza scurta. In afara orasului in anumite tari e obligatorie aprinderea farurilor. Ins chimb pentru proiectoare iti iei amenda daca nu le folosesti numai pentru situatiile pentru care au fost concepute, adica ceata.
|
--------------------
Dacia
SLZ 1.4 / Break CL E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
|
|
dragOn |
![]()
|
![]() Fost deținător Dacia (1310, Liberta, Solenza) Group: Members Posts: 692 Joined: 8 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Cred ca folosirea proiectoarelor aiurea ar trebui si la noi interzisa prin lege!
|
--------------------
VOLKSWAGEN
PASSAT
TDi 131CP/2002
- B xx UEX Never drive faster then your angel can fly !!!
|
|
bogdan_o |
![]()
|
Depinde de proiector. Spre exemplu alea de Dacii berline (alea patrate, nu astea pentru berlinele noi, in forma de lacrima) au pe sticla o bucata de tabla exact in dreptul becului. Asa ca nu deranjeaza, lumina fiind numai cea disipata de oala proiectorului. Iar daca pastrezi becurile originale de 55 (parca) si nu-ti pui becuri de 100 eu zic ca e chiar ok. Proiectoarele de SLZ se pot regla (dedesubtul proiectoarelor, in bara, exista o gaura prin care se baga o surubelnita si se pot regla), asa ca nu ar trebui sa deranjeze (cu mentiunea de se pastra becuri simlare cu originalele).
Eu as interzice de la comercializare becurile de 100 W. Indiferent cat de bine ar fi reglate farurile, cand mai vezi venind de pe contrasens venind o masina cu becuri din astea care iti bronzeaza retina nu poti sa ai decat cuvinte de lauda la adresa soferului . Am mai vazut si in marile magazine becuri pe care scria "a nu se folosi pe drumurile publice". Si-atunci de ce naiba le mai vand. E clar ce o sa se intample cu becurile alea, ca eu ma indoiesc ca iti halogene speciale pentru mersul pe camp. |
--------------------
Dacia
|
|
Uncle-Sam |
![]()
|
![]() MEMBRU DE PARTID Group: Members Posts: 1.377 Joined: 1 April 04 From: Bucuresti ![]() |
n-am avut ocazia decat de 2 ori sa le folosesc pe timp de ceata, da din aia sanatoasa ca in mlastina. Prima data eram cu clio lu taicamiu si a doua oara cu fosta mea iubire (1300). In rest le aprind mereu noaptea pt "basini" cum se zice smile.gif
|
--------------------
DACIA 1100
1971 / DAEWOO
TICO 1999
- B ** *** Eu am numai 3 pistoane si ma cheama piTICOt
|
|
SYL |
![]()
|
![]() doc Group: Members Posts: 2.876 Joined: 16 December 03 From: IF, Balotesti ![]() |
Pe mine ma enerveaza f tare cei care merg (in special noaptea) cu stopurile de ceata aprinse cand afara e senin. Scopul stopurilor de ceata e de a fi aprinse cand e ceata densa sau cand sunt precipitatii abundente care scad f mult distanta de vizibilitate; in schimb pe timp senin pe langa faptul ca fiind f puternice impiedica vederea corecta a stopurilor de frana, te si deranjeaza "la retina" cand stai in spatele unuia care merge cu ele aprinse.
Am citit mai demult un articol legat de acest subiect, in care se spunea ca e mai mare nesimtenia la cel care merge cu stopurile de ceata aprinse, decat unul care merge cu faza lunga (de drum) si uita sa treaca pe faza scurta (de intalnire) cand vine alt autovehicul din fata. Parerea mea e ca ar trebui si legea sa faca ceva in acest sens. |
--------------------
Dacia
Duster
1.33 TCe 4x4 (2024)
|
|
Cib |
![]()
|
![]() fost posesor de Solenza Group: Members Posts: 493 Joined: 27 July 04 From: Iasi ![]() |
pentru cei care aprind faza lunga atunci cand dati de niste proiectoare aprinse un sfat: Aveti grija ca si celalalt are faza lunga si uneori cu becuri de 100 w din acelea care iti arata drumul bine noaptea si pentru ca sa scaneze retina la nesimtitii care nu stiu sa schimbe faza. Becurile de 90/100w, daca ai farurile reglate bine, nu au de ce sa deranjeze. pe faza scurta ilumineaza mai bine aceeasi distanta ca unul de 55/60w Dar atentie ca sunt becuri si de 175w!!!
pentru cei carte sunt deranjati de proiectoare sau intensitatea luminoasa a unui far reglat corect: nu va obliga nimeni sa va uitati la farurile mele. Trebuie sa va uitati in drepta jos unde faza scurta trebuie sa lumineze un pic mai mult decat celelalte. Uneori proiect te ajuta sa vezi ce nu vezi in faruri |
--------------------
Nissan Almera Tekna
Oltcit 12TRS
2005
- B-43-ZGO, SV-02-SST Solenza... O masina buna! Pacat ca e facuta de romani.
nu ma cert cu nimeni, doar contrazic oamenii care spun tampenii |
|
bogdan_o |
![]()
|
Oricat le-ai regla, sunt prea puternice becurile de 100W si tot timpul, dar tot timpul deranjeaza. De ce crezi ca pe unele scrie a nu se foli pe drumuri publice? Faruri bine reglate sunt si alea cu xenon, dar nu cred ca exista persoana pe care sa nu o deranjeze acest tip de far. Toate farurile deranjeaza, chiar si alea de 60 de W, mai ales daca mergi pe un drum cu o singura banda pe sens. Dar unele deranjeaza cu mult mai mult decat celelalte.
Cat priveste lampa de ceata din spate, eu am proiectoarele legate pe inelul comutator al lampii de ceata si cand aprindeam proiectoarele se aprindea si lampa de ceata. Inca de cand am pus proiectoarele am scos becul din spate de ceata. E foarte agasant pentru cel din spatele tau. |
--------------------
Dacia
|
|
SYL |
![]()
|
Aici sunt si eu perfect de acord; un bec de 90/100W oricat de bine ar fi reglat farul respectiv tot deranjeaza. E si logic, acel bec da mai multa lumina, altfel lumea nu ar mai fi tentata sa isi puna asa ceva pe masina. Sunt perfect de acord ca un bec de 40/45 W prost reglat poate deranja chiar mai tare decat unul de 90/100W bine raglat, dar sa nu uitam chiar si bine reglat un bec de 90/100W deranjeaza !!!
La fel cum si folosirea proiectoarelor in acelasi timp cu faza deranjeaza, chiar daca becurile sunt cele de fabrica si farurile+proiectoareel sunt bine reglate, pt ca e o sursa dubla de lumina. |
--------------------
Dacia
Duster
1.33 TCe 4x4 (2024)
|
|
Cib |
![]()
|
![]() fost posesor de Solenza Group: Members Posts: 493 Joined: 27 July 04 From: Iasi ![]() |
Ma repet: farurile care sunt dotate cu becuri de 90/100 Narva sunt similare cu becurile Philips de 55/60(legale, nu??) ca luminozitate. Un far reglat bine cu becuri de 90/100 nu face altceva decat sa lumineze aceeasi distanta ca un bec de 55/60 dar mai puternic. De aceasta lumina se poate folosi cel care le are montate cat si cel care vine din contrasens daca stie cum si nu are o curiozitate sa vada filamentul becului celuilalt. dar atentie: la montarea unor becuri de 90/100 se fac alte regalje la faruri... Pe becuri scrie not for use in Europa nu altceva... Si daca o sa vedeti ca sunt masini din afara care au din constructie becuri de 100w ce o sa mai ziceti???
Becurile cu Xenon au si ele reglaje mecanice in afara de cele automate. Sunt multe masini care au prob de acest fel pentru ca la noi in Romania nu prea stiu sa le regleze. Sunt total impotriva folosirii Stopului de ceata in alte cazuri de conditii prielnice, dar sunt pro folosirii a proiectoarelor pentru ca la noi pe strazile patriei oricand pe marginea drumului poti gasi un betiv, o caruta cu fan, un biciclist cu capsa pusa, samd. Pe faza lunga si faza scurta iti asigura vizibilitate sporita in imediata apropiere a masinii, lucru care nu poate fi suplinit de faruri deoareca sunt prea sus. Nu au de ce sa deranjeze daca sunt reglate corect deoarece ele nu sunt perpendiculare si au rol de a imprastia lumina pe drum nu prin pomi. Inca o data aceste lucruri sunt valabile doar pentru cei care nu se uita la farurile celui care vine de pe contrasens. Daca se voia o lumina care sa nu aiba intensitate ramaneam la becurile de pe timpul anilor 80 si nici nu deranjai dar nici nu vedeai. Am boal pe cei care merg cu faruri dereglate, becuri montate prost sau care nu respecta faza de intalnire atunci cand dai de el pe drum, pe cei care circula noaptea doar cu pozitii sau numai cu proiectoarele aprinse, samd Merci |
--------------------
Nissan Almera Tekna
Oltcit 12TRS
2005
- B-43-ZGO, SV-02-SST Solenza... O masina buna! Pacat ca e facuta de romani.
nu ma cert cu nimeni, doar contrazic oamenii care spun tampenii |
|
Porta |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 10 Joined: 7 February 04 ![]() |
Daca nu ma inseala memoria, proiectoarele mai poarta si denumirea de DISPERSOARE DE CEATA.....deci ar trebui utilizate doar in acest scop ( si evident in caz de ploi torentiale, ninsori abundente...etc).
Treaba cu "folosesc proiectoarele ca sa nu dau peste o caruta sau un betiv"...este falsa si este doar o justificare pentru un gest taranesc. Dar pe drumurile patriei noastre sunt multi tarani asa ca adesea ii poti vedea in carute sau pomi ..... dar bine iluminati de proiectoare!!!! |
-------------------- Oriunde ajunge o supermasina, ajunge si Dacia mea (chiar daca mai tarziu). Unde ajunge Dacia mea nu ajung multe supermasini.......
|
|
GABY IS BACK ! |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 552 Joined: 15 February 05 From: bucuresti - 4 ![]() |
Din cate stiu eu, numai la "BURSA" dispare un topic dupa "ceva vreme".
La celelalte sectiuni, dispare doar daca il sterge un moderator. In rest, poate ( si este recomandat ) sa fie folosit SEARCH-ul, daca "nu ne mai aducem aminte" ca am si postat in el. Hai sa alegem totusi, UNUL din cele trei topicuri cu acelasi subiect. Scuzati OFF TOPIC-ul. On Topic: Am votat deja aici. |
--------------------
DACIA
SOLENZA
CLIMA 2003 CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!
NICI MACAR IN TRAFIC! |
|
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.526 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
le folosesc EXCLUSIV atunci cand vine din sens opus cate unu' cu proiectoarele in ochii mei sau faruri nereglate sau becuri de 100W !
Nu cred ca are rost sa va spun cum bat proiectoarele mele HINT: nu le folosesc niciodata cand sunt avioane in zona, nu vreau sa deranjez ![]() |
--------------------
Dacia
1300
1972 when life gives you lemon, make lemonade
|
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
continuam aici:
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=28358&st=0 e mai proaspat si are inclusa si lampa spate ![]() aici inchidem |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 14th July 2025 - 06:06 |