DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Carte de munca, to be or not to be

Luka
post 23 Jun 2005, 11:13
Post #31

Membru autentic

Group: Members

Trebuie facuta o explicatie clara a termenului de 'a avea carte de munca'. Exista 2 situatii:

1. a avea carte de munca = a lucra legal
2. a avea carte de munca = a poseda o carte de munca (documentul propriu-zis)

1. un angajat este angajat legal in cazul in care contractul sau de munca este inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca, respectiv acel contract poarta viza ITM (numar de inregistrare, data, parafa inspector ITM, semnatura inspector ITM)
*o persoana poate fi angajata legal chiar daca nu poseda documentul numit carte de munca; in acest caz fie i se cumpara de catre societate o carte, fie i se elibereaza la incetarea activitatii in cadrul societatii o adeverinta de vechime (are valoarea unei dovezi a vechimii si va fi trecuta in cartea de munca la momentul cumpararii unui carnet de catre o alta societate)

2.Cazul al doilea: angajat legal (cu contract de munca) nu poseda carnetul de munca - i se cumpara de catre societate (s-a explicat mai sus)

Exista cateva obligatii ale angajatorului la momentul angajarii, una dintre ele fiind aceea de a-i inmana angajatului un exemplar de contract vizat de catre ITM (contractul se intocmeste in 3 exemplare - cate unul la fiecare parte si unul la ITM). Daca n-ati primit acest exemplar in cel mult 1 luna de la angajare (termen legal de inregistrare este de 20 de zile), solicitati-l de la angajator.

Alta mentiune este aceea ca la plecarea din cadrul societatii, angajatorul este obligat sa va elibereze decizia de incetare (vizata de ITM), cartea de munca inchisa (vizata de ITM) sau adeverinta de vechime (vizata de ITM; daca nu aveti carte de munca). Termenul este de aproximativ de 2-3 saptamani de la data incetarii activitatii.Nu intrati in panica daca nu primiti cartea de munca in 2 zile de la data incetarii. Dureaza ceva vizatul la ITM.

Cam atat deocamdata. Pt mai multe lamuriri, mai astept intrebari ca de asta ma ocup:)

--------------------
Renault Laguna II 2002, Privilege, 2.0 benzina, 134 CP
Francezii nu s-au gandit la pietele unde drumurile sunt denumite asa din lipsa de imaginatie
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Luka
post 23 Jun 2005, 11:17
Post #32

Membru autentic

QUOTE(nairam @ 22 Jun 2005, 17:53)
Daca are contract de munca cu functia de baza si program de 8 ore la societatea respectiva Inregistrat si vizat la ITMB, atunci taxele se opresc automat de catre societate iar daca le platesc sau nu asta deja este problema lor, pentru ca tie ti le-au scazut si oprit din salariu.

Chestia asta se numeste stopaj la sursa si este pedepsita prin Legea 19/2000 (legea pensiilor)

--------------------
Francezii nu s-au gandit la pietele unde drumurile sunt denumite asa din lipsa de imaginatie
+
b64chr
post 23 Jun 2005, 11:24
Post #33

Moderator incepator

Group: Moderatori
From: Buzias, Timis

Am si eu doua intrebari. Sotia a incetat activitatea la o firma, dar aceasta nu ii da cartea de munca pe motiv ca nu are pe cine trimite la inspectoratul de munca si sa se duca ea personal sa o scoata.
1. Este sau nu obligatia angajatorului de a-i inmana cartea de munca.
2. Daca da, si el nu vrea, cum poate fi obligat sa o faca.

--------------------
Dacia Solenza 2003 / Skoda Octavia 2009
+
Luka
post 23 Jun 2005, 11:51
Post #34

Membru autentic

1. Este obligatia angajatorului sa-i dea cartea de munca.
2. Exista mai multe cai, in ordinea numerelor de pe tricou:
a - daca i-au facut decizia de incetare si sunt in regula cu state de plata, ii pot face chiar sotiei o imputernicire si se va duce sa-si depuna singura actele si sa ia cartea de munca
b - daca nu vor acest lucru (e posibil sa nu fie in regula cu actele sau altceva), se merge la ITM, se intreaba la camera 13 (daca este vorba de ITM Bucuresti) la ce inspector este societatea respectiva si se face o reclamatie scrisa ce se lasa fie inspectorului. fie la registratura

This post has been edited by Luka: 23 Jun 2005, 11:52

--------------------
+
b64chr
post 23 Jun 2005, 12:20
Post #35

Moderator incepator

Group: Moderatori
From: Buzias, Timis

Banuiesc ca sunt in regula cu actele, dar la inspectoratul de munca (Timisoara) sunt cozi imense si iti pierzi o zi intreaga. As fi vrut sa stiu daca si unde pot reclama (telefonic, e-mail, recomandata) ca societatea X nu a inmanat cartea de munca sotiei.

--------------------
Dacia Solenza 2003 / Skoda Octavia 2009
+
Luka
post 23 Jun 2005, 14:11
Post #36

Membru autentic

QUOTE(b64chr @ 23 Jun 2005, 12:20)
Banuiesc ca sunt in regula cu actele, dar la inspectoratul de munca (Timisoara) sunt cozi imense si iti pierzi o zi intreaga. As fi vrut sa stiu daca si unde pot reclama (telefonic, e-mail, recomandata) ca societatea X nu a inmanat cartea de munca sotiei.
*

Incearca la http://www.itmtimis.ro/comision.html.

--------------------
+
victor23ro
post 15 Jul 2005, 09:05
Post #37

Membru incepator

From: Timisoara

Am si eu o intrbare , si v-as ruga sa ma lamuriti daca puteti. Pana acum am fost angajat la o firma ca si tehnician, cu carte de munca tot tacamul, seful mi-a spus la angajare ca o sa treaca in contract la salar doar 5 milioane ca sa nu plateasca multe taxe, desi eu aveam salar net mult mai mare stabilit, totul ok pana aici, acum am terminat facultatea si a zis (seful), ca o sa ma incadreze ca inginer proaspat absolvent , ca are ceva avantaje...deci logic facem alt contract de munca ,
Acum vine nelamurirea , ce avantaje are el (firma, seful) ca angajeaza un proaspat absolvent, si ce avantaje as avea eu direct (de care sa beneficiez eu direct, ) ??? va multumesc.....

--------------------
daewoo tico - TM
Sa traiti, ... bine ?
+
Lexy
post 15 Jul 2005, 09:14
Post #38

Just ME

From: Bucuresti

Daca ai stagiatura, statul parca ii ofera 1 an sau 2 vreo cateva milioane bune ca te-a angajat..asta ca sa stimuleze angajarea noilor absolventi.Oricum atitudinea atsa cat castiga el de pe urma mea nu mi se pare cea mai fair-play...poti gandi altfel: cat valorez eu ca individ,cat valoreaza munca mea in firma si raportata la cat primesti...ca mi se pare normal ca patron sa ia partea mai mare ptr ca el alearga/el face rost de proiecte/el are responsabilitatile mai mari/plus costuri cheltuieli,dotari,etc etc...asta nu inseamna sa te exploateze binenteles....

Oricum este f.important ptr un sef sa stie sa-si STIMULEZE oamenii.....

Si eu cu o intrebare:
Daca lucrez intr-un loc cu carte de mulca totul pe bune si daca vreau sa-mi gasesc ceva part time si acei ar avrea sa-mi treaca si ei alea alea pe cartea de munca ar fii ok?S-ar putea...?Banuiesc ca da...2 joburi in acelasi timp trecute ambele pe carte....

--------------------
Toyota Corolla 1,6 VVTI / SOL - B-01-LEXY
Good girls go to heaven.Bad ones go to hell.
And girls with fast cars go anywhere they want.
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 17th July 2025 - 05:37
Forum Renault