DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> cum e cel mai bine sa econimistesti banii?, in banci, in actiuni etc

stasi
post 24 Jun 2005, 11:54
Post #1

Membru

Group: Members
From: Iasi

am o suma. nu e mica nu e mare, insa e. si asta e bine. numai ca nu stiu cum e mai avantajos sa o pastrez. in certificate de depozit? am incercat, e plictistor sa merg lunar sa dau certificatele, sa-mi dea altele.
am fost azi la bcr, gandindu-ma sa fac un depozit. cozi mari, prea putin interes din partea celui de la informatii. din afise nu m-am prins exact care-i treaba. pot pune banii dar sa-i pot scoate cand vreau in caz ca aleg o dobanda la 12 luni? eventual ceva de genul certificatelor de depozit. sa pun banii si la fiecare luna sa stiu ca a crescut suma cu dobanda respectiva. dar in caz ca vreau sa-i scot dupa 2 luni sa-i pot scoate, fara bataie de cap.

sau alte metode. inca nu m-am hotarat si nici nu simt c-as fi pe-aproape de moment.

--------------------
Dacia Berlina 96
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
maxiK
post 24 Jun 2005, 12:00
Post #2

Membru autentic

pai, depinde cat de mare/mica este suma.
actiuni
imobiliare
s.a.

--------------------
dacia logan laureate1.6 - B 37 KNH
+
Charlton
post 24 Jun 2005, 12:04
Post #3

ان سيارتي ك

From: Gugulania

Dupa cum spunea un economist , daca ai mai multe oua ( bani) smile.gif , sa le pui in mai multe cuibare , eu i-am pus in depozit in lei , ma tenta gandul sa intru si pe Bursa , dar dupa cum mi-a spus un prieten ca daca investesc9 ( c-am 400.000.000 lei) , 1 an sa nu ma uit ca-ti vine rau daca vezi cum urca si coboara , iar daca " joci" pe Bursa trebuie sa c-am dispui de la 1 miliard cel putin
.Iti recomand sa-i trimiti un e-mail lui Ionut Popescu , cred ca el stie mai bine cum merge Bursa. smile.gif

--------------------
Dacia Logan Preferance 2005 / - CS-05-FUB
Batranul marinar cu alge in barba si scoici pe burta.
GPS...chinezarie da' bun.
+
costi
post 24 Jun 2005, 12:05
Post #4

Membru autentic

From: Bucuresti

pai ai depozite si fondurile mutuale;
in afara de depozitele clasice la 1,3 6 si 12 luni mai exista pe isi pe colo niste depozite hibride cu dobinda intre cont curent si depozit de unde poti scoate bani si inainte de termen ; trebuie sa te plibi pe site-urile banci lor la produse persoane fizice sio sa vezi;
despre fondurile mutuale poti afla din Ziarul Financiar (chiar cel de zi)

--------------------
DSN/SLZ
+
SilviuB
post 24 Jun 2005, 12:05
Post #5

Membru de BUKOWINA

From: Suceava-Bukowina

E o treaba destul de complicata si serioasa cu economisirea banilor.
Depinde de suma de care dispui.
Eu unul am avut o suma cum zici tu nici mica nici mare si mi-am facut un depozit la o banca mare si il astept pe RON ca sa imi iau certificate de trezorerie (sunt garantate 100%).
Ar mai fi o treaba cu actiunile la BVB dar trebuie sa te ocupi de treaba asta, sa urmaresti trend-ul, s.a.
Asa ca, tu decizi.

--------------------
VW POLO 2005 - 8XSYL
+
bomicabomic
post 24 Jun 2005, 12:06
Post #6

Ex-membru DaciaClub

Vad, ca s-a sters, desi scrisesem si on si off.mad.gif Mina lui Ake.
1. banca, cu capitalizare dobinda la luna
2. daca suma e mare, poti cumpara actiuni, ex. Flamingo, ca se poarta.
http://www.zf.ro/articole/Listarea-i-a-fac...ingo-51007.html

--------------------
x x - x
+
costi
post 24 Jun 2005, 12:08
Post #7

Membru autentic

mai omul a fost clar : are o suma medie si cocheteaza cu gindul unui depozit (de un anumit tip); nu-i mai impuiati capul cu Titluri de stat (care nu mai au nici un randament) sau cu Bursa unde iti trebuie bani sa joci!

bomica am senzatia ca subscrierea la Flamingo s-a inchis

This post has been edited by costi: 24 Jun 2005, 12:10

--------------------
DSN/SLZ
+
stasi
post 24 Jun 2005, 12:08
Post #8

Membru

QUOTE(Charlton @ 24 Jun 2005, 12:04)
.Iti recomand sa-i trimiti un e-mail lui Ionut Popescu , cred ca el stie mai bine cum merge Bursa. smile.gif
*

[off]
m-a sunat zilele trecute, c-a auzit un zvon.. cum c-as avea o gramada de bani... a zis ca-s prea multi si ca nu se baga. dar m-a sunat ca sa nu ma supar si sa-mi spuna ca nu m-a uitat. mi-a dat nr de telefon al cuiva din elvetia.

[on]
ma gandisem la bursa.. insa, mi-am dat seama ca pt ca sa poti face speculatii din care sa castigi, trebuie sa te pricepi. si nu e cazul.

This post has been edited by stasi: 24 Jun 2005, 12:12

--------------------
Dacia Berlina 96
+
costi
post 24 Jun 2005, 12:12
Post #9

Membru autentic

vezi poate a gresit si ti-a dat numarul de cont din CH smile.gif

La bursa fie te pricepi si folosesti banii altora, fie ai doar bani;
in ultimul caz te adresezi unui broker (priceputu') si face ala treaba pt tine !

Citeste si aici poate te ajuta :
http://www.hotnews.ro/articol_25174-Fondur...cu-inflatia.htm

si asta:

http://www.hotnews.ro/articol_25161-Topul-...or-la-Bursa.htm

This post has been edited by costi: 24 Jun 2005, 12:23

--------------------
DSN/SLZ
+
Lexy
post 24 Jun 2005, 12:26
Post #10

Just ME

Daca ai o suma frumusica si ai ambitie si hotarare fa o afacere -daca nu stai linistit ca la ce dobanzi au bancile si ce comisioane la extragere te trezesti ca ai tinut banii la ei ,s-au folosit de ei si tie iti dau praful de pe pusca...sau depune-i la o caseta din aia de valori...

Oricum la bursa nu,daca nu stii pe cineva priceput clar nu!!!
Du-te-n Germania vino cu o masina vinde-o si tot asa..esti barbat posibilitatile si oportunitatile sunt multe....

Oricum bafta!

--------------------
Toyota Corolla 1,6 VVTI / SOL - B-01-LEXY
Good girls go to heaven.Bad ones go to hell.
And girls with fast cars go anywhere they want.
+
stasi
post 24 Jun 2005, 12:39
Post #11

Membru

daca aveam de o masina buna... eh.. imi luam si n-o mai vindeam... dupa cum spuneam, suma nu e mica nu e mare, "dar e a noastra" smile.gif
insa nu vreau sa stau cu banii in casa pt ca e riscant... initial am inceput sa-i strang pt ca sa schim bolidul.. dar cum n-am de unde toata suma si cum n-am nici salariu mare pe cartea de munca incat sa-mi pot permite un credit, astept. nu stiu ce.

--------------------
Dacia Berlina 96
+
Ake
post 24 Jun 2005, 12:45
Post #12

Morderator

Group: Moderatori

pamant.
oriunde, oricat

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
"Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto)
+
bomicabomic
post 24 Jun 2005, 12:46
Post #13

Ex-membru DaciaClub

Stasi, banca-i sfinta, la citi bani zici ca ai in momentul de fata.

--------------------
x x - x
+
teodor
post 24 Jun 2005, 12:56
Post #14

.

Depinde ce vrei sa faci cu suma in final, daca ai ca tinta cumpararea unui imobil,masina,teren, sau mobila,etc...nu stiu, unii fac credit pt. telefon mobil de 17 mil blink.gif blink.gif este bine sa faci RONii=>$/Euro.
Daca vrei sa cumperi ceva dupa un anumit timp in valuta(adica lei dar impartiti la un curs=> x $/euro) eu zic sa faci un schimb valutar si sa faci depozitul in valuta, altfel nu se merita sa ii tii in lei si cand vrei sa cumperi constati ca nu ai destui RONi.
Daca te limitezi doar la un depozit in lei cauta banca cu comisionul cel mai mic, banca cu dobanda cea mai mare si cei mai serviabili.
Pt. bursa e simplu, cumperi actiuni si vinzi, dar iti trebuie o societate sau un broker care sa te ajute la inceput, sa fie interesat de ,,banii tai" si nu de ,,banii lui" adica comisione sau impozite.Trebuie sa fii atent la variatia si la cat dividend obtii de la soc. x dupa 1 an, altfel cu vanzare apoi revanzare rapida a lor trebuie sa cauti si sa te informezi din timp despre tendintele bursei, despre ce zvonuri circula, etc...
In ziua de azi cea mai importanta este informatia, daca o detii si te ajuta esti salvat.Eu era sa pierd o suma frumusica de bani din cauza SAFI-ului, am citit intr-un ziar ca au probleme ca nu mai calculeaza indicele de crestere si am fugit repede am scos(vandut) actiunile si am ramas cu banii , in 3 luni sa prabusit.Nu recomand fondurile de investitii.
Eu as schimba lei in valuta si as face un depozit la o banca care are cel mai mic comision la retragere si o dobanda mare(asta oricum o schimba ei dupa cum bate ,,vantul")

--------------------
Passat 4Mot 2.0TDI SLZ 1,9 Diesel 2006 - BZ-xx-www
M-am trezit Luni si m-am gandit Marti sa ma duc Miercuri la munca...Da` cand am vazut Joi ca vine Vineri, ce dreaq` sa caut Sambata la munca...cand Duminica e zi libera ...
+
Daedalus
post 24 Jun 2005, 13:02
Post #15

sound addicted

Am si eu o intrebare mai concreta. Sa zicem ca am 10.000 de euro (sau echivalentul in lei). Care e cea mai mare dobanda lunara pe care o pot obtine din suma asta? Si unde?

--------------------
Dacia Solenza Scala 1.4 MPI 2004 - B xx FTU
mda
+
bomicabomic
post 24 Jun 2005, 13:04
Post #16

Ex-membru DaciaClub

Daca schimbi leii in valuta nu faci nimic. Dobinda mica la valuta plus deprecierea ei in raport cu leul.
ii pui in valuta si pe urma vrei un Logan, ex. Cam cit pierzi? Fa un calcul si ai sa vezi.
Tu cumperi azi valuta cu 36500 si peste o luna o vinzi cu 35500. Cam naspa.
In afara de anii cind cursul crestea cu 5000 lei intr-o zi, plasamentele in lei au fost mult mai cistigatoare decit in valuta. Uita-te de la 2000 incoace.

This post has been edited by bomicabomic: 24 Jun 2005, 13:06

--------------------
x x - x
+
costi
post 24 Jun 2005, 13:16
Post #17

Membru autentic

pt cei interesati de dobinzi, fonduri , randamente, bursa, luati frate Ziarul Financiar si cititi:
de eg pt Daedalus, ZF de azi zice :

EUR la 1 luna: cea mai mare dob este 3,25 la RIB
3 luni: 3,8 la Romextera
6 luni: 4,25 Libra
9 luni: 4,5 Libra
12 luni: 4,74 Libra

This post has been edited by costi: 24 Jun 2005, 13:17

--------------------
DSN/SLZ
+
Daedalus
post 24 Jun 2005, 21:34
Post #18

sound addicted

3,25 inseamna de fapt 325 sau 3,25 euro dobanda pe luna ? Pentru suma de 10.000 Sunt fix pe langa

--------------------
mda
+
Ake
post 24 Jun 2005, 22:06
Post #19

Morderator

Daedalus, ar fi bine sa fie pe luna. Dar ai inteles gresit .
Toate valorile dobanzilor sunt PE AN. Numai termenle depozitelor se exprima in luni

Adica
un depozit de 10.000 euro
produce la depozit pe o luna d=3.25 > 27.08 euro pe luna
la depozit pe 6 luni d=4.25 > 35.42 euro pe luna
Daca ii scoti mai devreme de termen, ti se acorda dobanda de depozit la vedere. (Cred ca e 1 si ceva la suta.)
La scoaterea banilor, din cate stiu, majoritatea bancilor au un comision de retragere de 0,5% . adica 50 de euro.
Cu alte cuvinte, daca faci un depozit de 10.000 pe o luna si ii scoti fix dupa o luna ai o suma de 9977 euro, daca mai prelungesti o luna, ai 10004 euro.

sa continuam....
daca ii mai lasi o luna, ai 31 de Euro castig.
Daca ai fi facut insa de la inceput depozit pe trei luni, cu d= 3,8 ai scoate 10045, deci cu 14 euro mai mult.

--------------------
+
Daedalus
post 24 Jun 2005, 22:24
Post #20

sound addicted

Am inteles. Deci mai bine ma fac camatar ca atunci sa vezi dobanzile ce cad pe mine. biggrin.gif

--------------------
mda
+
IRONICK
post 25 Jun 2005, 09:50
Post #21

-

From: Romania

Are cineva idee la ce banca sa depun pentru 2 luni (1 +1) ceva lei ? Suma nu este mare (200.000.000) dar nu vreau sa stea degeaba. Multumesc

--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
+
stasi
post 25 Jun 2005, 10:21
Post #22

Membru

eu cred ca m-am hotarat... am sa cumpar in continuare certificate de depozit. desi tare mi-e incomod sa merg lunar sa le schimb.
la depozite normale e complicat tinand cont de faptul ca nu stiu exact cand vreau sa scot banii. nu pot depune pt un an pt ca nu stiu daca nu o sa vreau sa-i scot inainte. si daca-i scot inainte-mi da dobanda jenanta. pana acum, luam certificate de la banca romaneasca. dobanda 7% pe an. sa caut poate ofera altele dobanda mai mare.

--------------------
Dacia Berlina 96
+
Vlad Georgescu
post 25 Jun 2005, 13:21
Post #23

/----\ <--- Logan

Se pare ca un site bun despre bursa & stuff este http://www.kmarket.ro/

Baietii au scris si o carte pe tema asta, care insa NU este foarte buna pentru ca nu explica anumiti termeni.

--------------------
Volțvagăn Glonț 2080 Tdi Quad BiTurbo DSG 8 - -
Athos, Porcos si Bairamis
+
Ghidioneanu
post 25 Jun 2005, 13:39
Post #24

Membru autentic

From: IS

Nu stiu sa existe banca la noi care sa nu perceapa comision la retragere . Si drept sa spun , pentru un depozit pe termen scurt , 1-2 luni , nu ramai cu nimic , ba chiar la o luna iesi in pierdere . Un produs interesant mi-a fost oferit la ING , un card de debit la care se da dobanda de 8% daca soldul e mai mare de 7 000 000 lei , practic combina avantajele unui depozit in lei cu contul unui card . Probabil ca exista si multe alte posibilitati . Pe la banca Transilvania erau odata comisioane mici sau inexistente , acum s-au introdus si acolo .
Din toate investitiile mele , cea mai buna a fost intr-un teren , cumparat in urma cu 7 ani la Miroslava cu 0,70 $ pe metru patrat si care a ajuns pe la 8 euro pe metru patrat . Partea proasta e ca nu sa valorific investitia , mi-am luat un gratar misto si am unde iesi la iarba verde , mi-am pus copaci , am facut fantana , magazie , gard . Casa mai incolo ....

--------------------
Ford Focus 2007, 1,8 TDCI 115 cp - IS-xx-xx
Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința.
Solomon
+
Smiley
post 25 Jun 2005, 18:01
Post #25

Membru autentic

QUOTE(stasi @ 25 Jun 2005, 11:21)
eu cred ca m-am hotarat... am sa cumpar in continuare certificate de depozit. desi tare mi-e incomod sa merg lunar sa le schimb.
la depozite normale e complicat tinand cont de faptul ca nu stiu exact cand vreau sa scot banii. nu pot depune pt un an pt ca nu stiu daca nu o sa vreau sa-i scot inainte. si daca-i scot inainte-mi da dobanda jenanta. pana acum, luam certificate de la banca romaneasca. dobanda 7% pe an. sa caut poate ofera altele dobanda mai mare.
*

Stasi, solutia la problema ta se numeste depozit cu capitalizare.
Mai precis: depui banii intr-un depozit cu termen scadent mic (o luna sau 3 luni) si ceri ca acel depozit sa fie cu capitalizare. asta inseamna ca la data scadenta ti se va constitui un nou depozit din depozitul anterior + dobanda pe perioada respectiva.
Exemplu: ai 1000 RON, si depui intr-un depozit pe 1 luna, cu dobanda anuala de 12%.
La sfarsitul primei luni vei avea un depozit cu 1010 RON
La sfarsitul celei de a doua luni vei avea 1020.1 RON
La sfarsitul celei de a 3-a luni vei avea 1030.3 RON
Daca la mijocul celei de a 4-a luni te decizi ca ai nevoie de bani, vei putea scaote cei 1030.3 RON + dobanda la vedere pentru jumatate de luna. Nu vei pierde dobanda din lunile anterioare.

Sa iei in calcul si comisionul de retragere.

PS: partea cea mai frumoasa la depozitele cu capitalizare e ca nu trebuie sa te duci la scadenta sa scoti banii si sa-i depui la loc. Se face automat smile.gif.

This post has been edited by Smiley: 25 Jun 2005, 18:03

--------------------
+
Ake
post 25 Jun 2005, 19:12
Post #26

Morderator

QUOTE(Ghidioneanu @ 25 Jun 2005, 13:39)
Din toate investitiile mele , cea mai buna a fost intr-un teren , cumparat in urma cu 7 ani la Miroslava cu 0,70 $ pe metru patrat si care a ajuns pe la 8 euro pe metru patrat . 

Uite si-un intelept printre noi wink.gif

--------------------
+
bomicabomic
post 25 Jun 2005, 21:08
Post #27

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(Ghidioneanu @ 25 Jun 2005, 14:39)
Nu stiu sa existe banca la noi care sa nu perceapa comision la retragere . Si drept sa spun , pentru un depozit pe termen scurt , 1-2 luni , nu ramai cu nimic , ba chiar la o luna iesi in pierdere .
*

Banca este un instrument de economisire . Depui X lei iar la retragere ai X lei + un mic cistig, care acopera inflatia pe perioada respectiva. Alt mod de economisire este la "saltea", dar aceasta optiune nu-ti mai acopera inflatia.
Cind cineva alege optiunea "economisire", ce vrea in fond sa faca, sa puna banii undeva si sa fie sigur ca peste un anumita perioada de timp, va avea aceeasi suma acoperita de inflatie, deci alege un risc minim, care este garantat. Sa nu-mi sariti in cap cu BIR si alte banci fantome, ca acolo s-a dus lumea, ca la pomul laudat.

QUOTE(Ghidioneanu @ 25 Jun 2005, 14:39)
Din toate investitiile mele , cea mai buna a fost intr-un teren , cumparat in urma cu 7 ani la Miroslava cu 0,70 $ pe metru patrat si care a ajuns pe la 8 euro pe metru patrat .
*

Felicitari. Ai facut o treaba buna. Dar asa cum ai spus si tu, ai facut o investitie, nu ai economisit. Ai riscat o suma de bani, intr-un anume moment, sperind ca vei cistiga.
Dar la fel de bine, putea fi metrul patrat in momentul de fata 0.50 si .....
La fel si actiunile, azi te uiti la firma X si vezi un pret bun si in crestere si cumperi, ca speri ca vei face o treaba buna si miine il baga la pirnau pe patron si actiunile scad si ai pierdut. Deci nu s-a economisit.

Ce vreau sa spun cu exemplele astea este ca cine are in momentul de fata o suma de bani, trebuie sa faca diferenta intre "economisire", care e ceva si cumpararea de terenuri, apartamente, actiuni, participari la fonduri, care-s alta mincare de peste.
Parerea mea.

--------------------
x x - x
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 10th May 2025 - 09:58
Forum Renault