DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages < 1 2 3 4 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Europa dă afară șoferii din marile orașe...

dadoshel
post 30 Jun 2011, 07:46
Post #61

Membru autentic

Group: Members
From: cluj-napoca

eu cred ca multi sunt de fapt prea lenesi ca sa fie comozi....cred ca de fapt problema celor care nu folosesc masina in oras nu este incalzirea globala; este mult mai simplu: nu au nervi sa caute loc de parcare, nu au rabdare sa stea la semafoare etc
@axe, fara nici o intentie de a te jigni: daca te dai asa tare in vant dupa bicicleta, de ce incerci de atat amar de vreme sa iti schimbi megane-ul din dotare, cu..... ce? culmea, cu o masina mica "de oras"

--------------------
Renault/Dacia Arkana/1310 Zen 2022/TLX 1989 - CJ37CUC/CJ10YET
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
dizzy
post 30 Jun 2011, 08:43
Post #62

Work smart not hard!

Mergeti si voi intr-o tara cu apa calda si o sa vedeti acolo cum e organizat transportul. De exemplu Paris, Viena, Barcelona. Acolo exista un orar afisat in statie. Autobuzul 11 vine la ora 10.35. Poti sa pui pariu ca cel tarziu la 10.37 e acolo. Autobuzele sunt curate, nu exista ciorditori, nu exista imbulzeala, nu asculta nimeni manele la telefon, nu miroase urat. Metroul e si mai bun. Partea proasta e ca o calatorie costa peste 1 EURO, de obicei 1,1-1,3 EURO, deci cam de 4-5 ori ca la noi. Practic costa o calatorie cat un litrui de benzina, deci daca ai de mers mai putin de 10 km, mai bine iti iei masina.

--------------------
Whirpool ex Dacia Logan 2005 - B zzz SXX
Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds.
+
Squirrel
post 30 Jun 2011, 08:43
Post #63

Captain of Black Pearl™…

From: partea mea: Drum bun!

Ne-au lăsat totuși o portiță cu cele electrice…Așa că cei care au de cărat, pot apela la un Kangoo ZE wink.gif Ușor-ușor ajutăm și firma mamă a celui mai mare exportator român actual…

--------------------
Dacia Duster 2010 1,6 16v 4Ś4 Laureaté Noir Nacré - RO 44 AWD
Fire, walk with me...in 4 strokes, water cooled.
+
klaus
post 30 Jun 2011, 09:50
Post #64

步步

Group: Moderatori
From: Bucuresti

QUOTE(dizzy @ 30 Jun 2011, 09:43)
Autobuzele sunt curate, nu exista ciorditori, nu exista imbulzeala, nu asculta nimeni manele la telefon, nu miroase urat. Metroul e si mai bun.
*

Sa avem pardon. Eu cu ochii mei am vazut 3 ciorditori in tramvai la Lisabona, de s-a lasat cu usi inchise, cu politie, cu vizionari de inregistrari video la sediul RATB-ului lor (au camere de filmat in tramvaie care transmit live si se inregistreaza la depou).
Iar ca metroul e si mai bun, e adevarat, dar din punctul de vedere al faptului ca vine mai des, exista retea dezvoltata. Ca astea ale noastre sunt niste metrouri chiar ok (din pdv al vagonului)

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
M i h a i
post 30 Jun 2011, 09:56
Post #65

QUOTE(dizzy @ 30 Jun 2011, 08:43)
Mergeti si voi intr-o tara cu apa calda si o sa vedeti acolo cum e organizat transportul. De exemplu Paris,
*

Eu zic ca nu ai dat un exemplu potrivit cu paris wink.gif (ma refer la cetatenii care circula impreuna cu tine )

This post has been edited by M i h a i: 30 Jun 2011, 09:57

--------------------
------ ------ ------
+
Axe
post 30 Jun 2011, 11:31
Post #66

Membru autentic

QUOTE(dadoshel @ 30 Jun 2011, 07:46)

@axe, fara nici o intentie de a te jigni: daca te dai asa tare in vant dupa bicicleta, de ce incerci de atat amar de vreme sa iti schimbi megane-ul din dotare, cu..... ce? culmea, cu o masina mica "de oras"
*

Nu ca ma dau in vant dupa bicicleta, este mijlocul meu de transport zilnic. Daca ai sa urmaresti topicul cu vanzarea masinii mele vei observa ca a facut 93.200km in 11 ani, folosita 95% IN AFARA, este exact cauza pt care pledez si aici ! Nu ai frate ce cauta singur in masina pentru 10-15km pana la munca, ia-ti o bicicleta ca doar nu esti olog !? In cel mai rau caz un scuter. Ma adresez la general, nu cuiva anume.
Ah, daca esti olog, te va intelege toata lumea, mergi la o comisie si probabil ti se va da un certificat/adeverinta ca ai acces cu masina oriunde.
Esti lenes, ai burta de parca esti insarcinat !? Atunci plateste tata ca poluezi sau ca tranzitezi centrul orasului cu masina,..., deh !

--------------------
Renault Megane 1.5dci, 2013, 90CP inca vii...
+
kato
post 30 Jun 2011, 12:21
Post #67

Membru autentic

From: barlad

@axe. lumea nu se reduce numai la bucuresti, sa stii. drumurile mai sunt si in panta, de aceea am dat exemplul iasiului. un alt aspect este clima, practic pe bicicleta poti sa mergi cel mult 5 luni pe an, dupa aceea vine frigul, ploile, ninsoarea. de aici inutilitatea bicicletei si necesitatea automobilului...sa nu mai spunem si de faptul ca unii dintre noi mai avem si copii mici care trebuiesc dusi la doctori, bunici etc.

--------------------
renault scenic 2000 rxt - scenic III 1.6 dci - vs 05 glx vs 79 glx
+
IsNa
post 30 Jun 2011, 15:16
Post #68

Membru autentic

From: Timisoara

QUOTE(kato @ 30 Jun 2011, 14:21)
@axe. lumea nu se reduce numai la bucuresti, sa stii.
*

Asta-i un lucru bun de retinut si atunci cand la aflarea unei stiri despre organizarea transportului in Europa, toata populatia Bucuresteana a forumui sare in sus ca ce prostie e, ca RATB-ul pute, ca soferii de Bucuresti nu-s atenti la bicilisti, ca in Bucuresti nu-s piste de biciclete, etc...

Pricepeti odata ca restul Europei e cu un secol de civilizatie inaintea noastra, si la ei e fezabil ce se discuta acolo.

La noi nu e, azi, nu dintr-o data. Totusi, cand facem alegeri de urbanism ce ne vor defini orasele pt. urmatoarele 3-4 decenii (e.g. autostrazi urbane suspendate sau nu) poate ar fi bine sa vedem unde sunt si in ce directie se indreapta cei ce sunt deja inaintea noastra. Altfel vom ramane mereu cu acel secol in urma.

This post has been edited by IsNa: 30 Jun 2011, 15:18

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
dizzy
post 30 Jun 2011, 15:19
Post #69

Work smart not hard!

Mai kato, nu intelegi ca nu mai ai voie? Du-l cu bicicleta sau pe jos.
Ce daca ai copilul de dus la gradinita, du-l pe jos fata!
Ce daca trebuie sa fii in costum la servici, du-te pe bicicleta.
Ce daca te ataca vreo hoarda de caini, inseamna ca esti un om rau si meriti asta.
De-abia astept sa vina unii pe bicicleta cu frigiderul, cu aragazul, cu laptopul, cu desktopul, televizorul de 100, cu aerul conditionat.
Nu stiu daca iti aduci aminte dar in benzina sunt niste taxe, inclusiv una numita taxa de drum, numita pe vremuri taxa Basescu. Nu crezi ca ar trebui pusa taxa si pe biciclete? Ca le-au facut benzi separate, ar trebui sa plateasca si taxe, ma gandesc ca asa ar fi corect. Si cred ca ar trebui sa aiba si ITP si asigurare, ca circula pe drumurile publice.
Si ar trebui sa ai permis de conducere biciclete, nu asa, fiecare pe oriunde.
Eu recunosc cinstit ca mi-e mai comod cu masina, si platesc destule pt asta: impozit, taxe in benzina, rovinieta, ITP, taxe de pod, RCA, CASCO, loc de parcare, etc. Astazi trebuie sa ma duc cu copilul la doctor si sa in ciuda ta, o sa-l asez in scaunelul lui din masina si o sa ma duc cu masina. O sa ard 1 litru de benzina dus si 1 litru intors. Cred ca platesc destul pt asta, peste 10 RONI.

This post has been edited by dizzy: 30 Jun 2011, 15:21

--------------------
+
ionutctn
post 30 Jun 2011, 15:29
Post #70

Membru cu TDI

Isna, eu sunt dispus sa renunt la mersul cu masina prin oras si sa folosesc Metroul prin Bucuresti cu conditia sa fie ca in tarile alea pe care le pomenesti: metroul sa vina la 2-3 minute iar distanta medie dintre 2 statii de metrou sa fie 5-600 de metri 2 statii nu neaparat pe aceeasi magistrala). As fi dispus sa dau 250-300 lei pe un abonament lunar la metrou cu conditia sa fie civilizat. Exact cum ai spus tu: nu sa puta, sa aiba scaune murdare si sa merg de ma satur pe jos de la statia de metrou pana la destinatie. Nu cred ca cerem imposibilul. Am fost si noi pe afara si stim cum este. Stiu ca singurul oras din Europa (sau mai este inca unul parca) la care mijloacele de transport in comun (RATB) sunt toate echipate cu aer conditionat este Madridul. Nu cere nimeni ceva absurd. Multa lume ar fi dispusa sa renunte la masina prin oras si chiar sa plateasca niste abonamente mult mai scumpe decat ce exista in prezent dar trebuie sa imi ofere si ceva civilizat la schimb.

This post has been edited by ionutctn: 30 Jun 2011, 15:30

--------------------
Dacia 1310 1998
Skoda Superb Elegance
People who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it.
+
kato
post 30 Jun 2011, 15:47
Post #71

Membru autentic

QUOTE(dizzy @ 30 Jun 2011, 16:19)
Mai kato, nu intelegi ca nu mai ai voie? Du-l cu bicicleta sau pe jos.
Ce daca ai copilul de dus la gradinita, du-l pe jos fata!
Ce daca trebuie sa fii in costum la servici, du-te pe bicicleta.
Ce daca te ataca vreo hoarda de caini, inseamna ca esti un om rau si meriti asta.
De-abia astept sa vina unii pe bicicleta cu frigiderul, cu aragazul, cu laptopul, cu desktopul, televizorul de 100, cu aerul conditionat.
Nu stiu daca iti aduci aminte dar in benzina sunt niste taxe, inclusiv una numita taxa de drum, numita pe vremuri taxa Basescu. Nu crezi ca ar trebui pusa taxa si pe biciclete? Ca le-au facut benzi separate, ar trebui sa plateasca si taxe, ma gandesc ca asa ar fi corect. Si cred ca ar trebui sa aiba si ITP si asigurare, ca circula pe drumurile publice.
Si ar trebui sa ai permis de conducere biciclete, nu asa, fiecare pe oriunde.
Eu recunosc cinstit ca mi-e mai comod cu masina, si platesc destule pt asta: impozit, taxe in benzina, rovinieta, ITP, taxe de pod, RCA, CASCO, loc de parcare, etc. Astazi trebuie sa ma duc cu copilul la doctor si sa in ciuda ta, o sa-l asez in scaunelul lui din masina si o sa ma duc cu masina. O sa ard 1 litru de benzina dus si 1 litru intors. Cred ca platesc destul pt asta, peste 10 RONI.
*

alo colegu, tu cu cine te certi? blink.gif nu consideri ca te apuci ca boala de om sanatos? si reia fraza bolduita inca o data, ca sa capete un sens.
p.s. nu stiu ce fete visezi dumneata, dar te anunt ca io fac pipi din picioare:mrgreen:

--------------------
+
klaus
post 30 Jun 2011, 15:57
Post #72

步步

Group: Moderatori

doh.gif
Cred ca era o ironie si nu-ti era tie adresata in fapt...

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
kato
post 30 Jun 2011, 16:00
Post #73

Membru autentic

QUOTE(klaus @ 30 Jun 2011, 16:57)
doh.gif
Cred ca era o ironie si nu-ti era tie adresata in fapt...
*

de cand am citit fata, am vaut rosu in fata ochilor blush.gif si cand a mai continuat ma jos cu "in ciuda ta" blink.gif am luat povestea mai personal un pic blush.gif

--------------------
+
IRONICK
post 30 Jun 2011, 16:26
Post #74

-

From: Romania

QUOTE(ionutctn @ 30 Jun 2011, 16:29)
Exact cum ai spus tu: nu sa puta, sa aiba scaune murdare si sa merg de ma satur pe jos de la statia de metrou pana la destinatie
*
Tu de cand nu ai mai mers cu metroul?

--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
+
T.rac3Er
post 30 Jun 2011, 16:31
Post #75

cr8or

@kato radmasa.gif
cred ca userul uxe era tinta. de fapt citind rapid topicul cred ca el era "adversarul tau" in discutii si dizzy tocmai se alaturase taberei tale.
dar tu, ca un roman tipic, jap una in cap radmasa.gif
.................
textul de mai devreme este un pamflet si trebuie citit ca atare, fara atac la persoana.

vin sa imi las si eu opinia aici. s-a cam zis esentialul de mai multi coforumisti. e clar ca acest trend GREEN este o manevra la nivel inalt, si nu are nici o treaba cu salvarea planetei. nu stiu unde am vazut o replica memorabila.

Crezi tu, fiinta infima, ca TU salvezi planeta asta? Pamantul a existat cu mult inainte ca samanta de viata sa fie, si tu ai impresia ca salvezi planeta? Tu esti un graunte de praf in imensitatea universului.

Deci, lasati bullshitul cu salvarea planetei. O era glaciara este asteptata in ciclul planetei. S-a anuntat ca i-a cam trecut vremea, si in perioada urmatoare sa o asteptam. Noi, generatiile actuale nu vom avea parte de aceasta "fericire", dar vom vedea pasii inceti - pt noi, praful cosmic - care se indreapta spre situatia respectiva. Nu este vorba de "poluarea noastra", ci de cicluri mult mai presus de controlul nostru. Soarele are viata si efectele lui, viata in sine, pe planeta aceasta de asemenea are mersul ei. Noi nu putem de cat sa NE ADAPTAM. noi NU controlam planeta asta nici macar cat negru sub unghie.
Da, putem sa distrugem, ohohooo. Toate nuke-urile la un loc vor distruge viata de pe planeta asta. 99.99% vor fi decimati (tot felul de vietuitoare) Dar din acel mic fragment, voata va reveni. Da-o naiba de treaba. Cat tupeu sa ai sa te crezi dumnezeu pe pamant.

Recunoasteti ca o faceti pt binele vostru. Mergi pe bicla ca e sanatos (in parcuri nu pe strazi sa te incarci cu 3 kg de praf / zi)
Merci fara masina ca nu poluezi aerul pe care TU il respiri
Numai bine, "dumnezeilor". (aka, eco freaks)

--------------------
Citro-mobil C4 2006 VTR+
Why waste energy on fighting the old when you can just use it to create something new. All life has the creation gift inside. Use it.
+
kato
post 30 Jun 2011, 16:35
Post #76

Membru autentic

hai mai ca am fost temperat inca icon_mrgreen.gif ma uitam si io, ca nu am scris mare lucru si m-am trezit luat in colimator blush.gif plus ca aria mea de actiune e cafeneaua, unde schimburile de amabilitati sunt la ele acasa : rolleyes.gif

--------------------
+
aphophis
post 30 Jun 2011, 16:50
Post #77

Membru autentic

aprop de filmul lui axe din olanda pe timp de iarna, cum dracu cureti seaua aia de ploaie, de zapada astfel incat sa-ti stea dosul pe ceva uscat? Si in plus , ce faci vara cand e CALDURA si dai la pedale si incepi sa duhnesti mai rau ca un sconcs?

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
+
Axe
post 30 Jun 2011, 17:00
Post #78

Membru autentic

QUOTE(IsNa @ 30 Jun 2011, 15:16)
Asta-i un lucru bun de retinut si atunci cand la aflarea unei stiri despre organizarea transportului in Europa, toata populatia Bucuresteana a forumui sare in sus ca ce prostie e, ca RATB-ul pute, ca soferii de Bucuresti nu-s atenti la bicilisti, ca in Bucuresti nu-s piste de biciclete, etc...

Pricepeti odata ca restul Europei e cu un secol de civilizatie inaintea noastra, si la ei e fezabil ce se discuta acolo.

La noi nu e, azi, nu dintr-o data. Totusi, cand facem alegeri de urbanism ce ne vor defini orasele pt. urmatoarele 3-4 decenii (e.g. autostrazi urbane suspendate sau nu) poate ar fi bine sa vedem unde sunt si in ce directie se indreapta cei ce sunt deja inaintea noastra. Altfel vom ramane mereu cu acel secol in urma.
*

E bine ca vom fi obligati wink.gif

QUOTE(aphophis @ 30 Jun 2011, 16:50)
aprop de filmul lui axe din olanda pe timp de iarna, cum dracu cureti seaua aia de ploaie, de zapada astfel incat sa-ti stea dosul pe ceva uscat? Si in plus , ce faci vara cand e CALDURA si dai la pedale si incepi sa duhnesti mai rau ca un sconcs?
*

Dai cu mana zapada si pui poponetzu pe ea ! tongue.gif
Daca te speli bine, temeinic si zilnic nici nu putzi wink.gif

--------------------
+
aphophis
post 30 Jun 2011, 17:08
Post #79

Membru autentic

cu bicicleta intr-o dupa amiaza de pedalat,poti sa faci dusul lui peste prajit dimineata, ca pana la firma te imputi tot. Deci, trebe dushuri la firma. SI haine de schimb. Ce te faci insa daca ai de iesit de mai multe ori din firma cu treburi, de mers la clienti, la furnizori? smile.gif Le ceri sa mergi la dush mai intai? tongue.gif

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
+
kato
post 30 Jun 2011, 17:14
Post #80

Membru autentic

QUOTE(Axe @ 30 Jun 2011, 18:00)
E bine ca vom fi obligati wink.gif
Dai cu mana zapada si pui poponetzu pe ea ! tongue.gif
Daca te speli bine, temeinic si zilnic nici nu putzi wink.gif
*

corect, insa asta daca poti sa o faci la scarbici treaba cu apalatul! ma indoiesc insa sincer ca fiecare are la servici conditii de facut un dus scurt. apoi, un alt aspect de luat in seama e timpul. nu esti numai tu in firma aia, mai sunt si alti colegi, daca mai sunt si doamne, treaba se impute si mai tare la dusuri. cand mai pleci de acasa, cand mai ajungi, cand mai faci dus, cand te mai schimbi ( ca doar ai transpirat)? dupa ce ai facut asta, urmeaza sa muncesti cel putin 8 ore si sa te reintorci acasa, unde in cazul cel mai fericit ai cumparaturile gata facute.....

--------------------
+
T.rac3Er
post 30 Jun 2011, 17:27
Post #81

cr8or

rush-hour pe bicle. doamne, aia sunt deja turbati. daca noi cu masinile ne-am bucura de niste bicle sa scapam de ambuteiaje, aia la ce se mai roaga? jetpack?! radmasa.gif

--------------------
Citro-mobil C4 2006 VTR+
Why waste energy on fighting the old when you can just use it to create something new. All life has the creation gift inside. Use it.
+
Axe
post 30 Jun 2011, 17:33
Post #82

Membru autentic

QUOTE(kato @ 30 Jun 2011, 17:14)
corect, insa asta daca poti sa o faci la scarbici treaba cu apalatul! ma indoiesc insa sincer ca fiecare are la servici conditii de facut un dus scurt. apoi, un alt aspect de luat in seama e timpul. nu esti numai tu in firma aia, mai sunt si alti colegi, daca mai sunt si doamne, treaba se impute si mai tare la dusuri. cand mai pleci de acasa, cand mai ajungi, cand mai faci dus, cand te mai schimbi ( ca doar ai transpirat)? dupa ce ai facut asta, urmeaza sa muncesti cel putin 8 ore si sa te reintorci acasa, unde in cazul cel mai fericit ai cumparaturile gata facute.....
*

Atentie, sunt doamne care adora feromonii emanati de unii barbati transpirati. Problema este ca daca faci miscare regulat, transpiratia nu miroase a canal refulat, daca te misti o data pe an mirosi sigur de unii ar chema si IML-ul ! radmasa.gif
Daca inveti sa mergi pe bicicleta, sa dozezi efortul, sa folosesti corect respiratia nu va mai parea un gest atat de eroic, uitati ca vorbiti cu cineva care face asta asa cum altii se spala pe dinti ?! E o rutina, inveti mai intai cum sa intri in aceasta rutina...
LE: o poza la -15grd, insotit de un prieten

This post has been edited by Axe: 30 Jun 2011, 17:37

Attached thumbnail(s)
herstrau_iarna__15grd.JPG ( Size: 783.33k ) Number of downloads: 292

--------------------
+
kaspersky
post 30 Jun 2011, 17:34
Post #83

maistru Zen

From: Cluj-Napoca

QUOTE(aphophis @ 30 Jun 2011, 18:08)
cu bicicleta intr-o dupa amiaza de pedalat,poti sa faci dusul lui peste prajit dimineata, ca pana la firma te imputi tot. Deci, trebe dushuri la firma. SI haine de schimb. Ce te faci insa daca ai de iesit de mai multe ori din firma cu treburi, de mers la clienti, la furnizori? smile.gif Le ceri sa mergi la dush mai intai? tongue.gif
*

ce vorbesti?? daca esti eco, bio de asta fanatic n-ai treaba nici cu sapunu', nici cu deodorantu' ca dauneaza naturii!!!! si apa se foloseste foarte putina, nu vezi ca milioane de locuitori ai planetei sufera din cauza lipsei de apa??? un dus scurt la o saptamina ajunge! lasa-i naibii pe colegii de munca risipitori sa sufere in liniste din cauza putorii radmasa.gif

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
bygy007
post 30 Jun 2011, 22:26
Post #84

Membru autentic

From: BUCURESTI

lasati ca se face autoritatea metropolitana detalii aici asa ca biletul va fi comun

--------------------
RENAULT CAPTUR E-Tech full hybrid 145 2024 - B 07 BGY
din subteranele Bucurestiului
+
IsNa
post 1 Jul 2011, 08:36
Post #85

Membru autentic

From: Timisoara

Mai o observatie: voi vorbiti ca si cand strategia asta ar fi ceva ce niste guvernanti ar dori sa bage cu forta pe gat unor bieti asupriti danezi.

In realitate aceste schimbari sunt un raspuns la dorintele oamenilor de acolo. Oamenii de acolo au decis ca doresc orase fara trafic rutier aglomerat, in care aerul sa fie curat (mai putine gaze de esapamant , mai putin praf), si racoros ( coroane de arbori umbroase in loc de asfalt incins), sa fie liniste (poate chiar ciripit de pasari dimineata) si sa te poti deplasa in siguranta prin orasul tau ( fara sa te simti ca un animal haituit care se uita mereu in 7 directii ca nu stii de unde apare un autovehicul ce te poate ucide intr-o secunda).
Si acesti oameni au mai decis ca sunt dispusi (majoritatea) sa lase masinile acasa, dar in schimb isi doresc trotuare, piste de bicilete, transport in comun comfortabil si frecvent.

Masurile descrise asta fac: dau prioritate dezvoltarii infrastructurii pt. oameni, in detrimentul infrastructurii pt. masini.

Stati linistiti, ca nu va veni nimeni sa va impuna cu forta astfel de masuri, sa va strice frumusetea de Bucuresti. Puteti, daca doriti, sa-l umpleti de autostrasi suspendate cu 16 benzi, mii de hectare de parcari, si un milion de semafoare.
Spor la treaba!

This post has been edited by IsNa: 1 Jul 2011, 08:38

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
IRONICK
post 1 Jul 2011, 08:48
Post #86

-

From: Romania

Scurt si la obiect.

--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
+
Steel Tormentor
post 1 Jul 2011, 09:13
Post #87

Membru autentic

From: Constanta

QUOTE(IsNa @ 1 Jul 2011, 08:36)
Si acesti oameni au mai decis ca sunt dispusi (majoritatea) sa lase masinile acasa, dar in schimb isi doresc trotuare, piste de bicilete, transport in comun comfortabil si frecvent.
*

Colegu`, tu pe ce planeta traiesti? In ce tara? Prin ochelarii de biciclist se vede ceva imprejurul tau? Faci comparatii de mentalitate cu Danemarca, care e la ani lumina ca nivel de trai. Cand o sa ne apropiem si noi macar la jumatate din nivelul lor de trai atunci putem sa stam si sa ne gandim linistiti la pasarele, aer curat in oras, iarba verde pe sosele, etc...Acum insa traim in alta lume, avem alte prioritati. Fie ca ne place sau nu. Da, si mie mi-ar placea sa traiesc intr-o tara ca Danemarca si sa ma plimb cu bicicleta toata ziua, dar ghici ce: ghinion! M-am nascut in Romania, in comunism.....si nu mai continui...

--------------------
Dacia Logan 2007 Preference 1.4MPI
+
Axe
post 1 Jul 2011, 09:48
Post #88

Membru autentic

Referitor la pericolul reprezentat de masini pentru "animalele haituite", mare dreptate ai, nu mai putin de acum doua ore pe Bd. Tineretului s-au lovit 4-5 masini dar zob nu in gluma.
Pentru schimbarea mentalitatii este suficient sa plagiezi, sa copiezi la propriu ce fac cei ce spuneti ca sunt cu mult inaintea noastra dar nici aia care spun asta nu fac nimic sa iasa din mocirla, e usor, de maine las masina acasa si ma duc cu orice altceva la munca ...! unsure.gif

--------------------
+
Dsign
post 1 Jul 2011, 09:51
Post #89

Led Tuning Man

Pentru ca toata lumea se leaga pe topicul asta de marile orase europene, hai sa va zic un pic cum e in Barcelona, capitala turistica a Spaniei... Locuiesc aici de 4 luni, deci stiu ce zic.

Asadar:

1. Transportul in comun :
- trenuri de scurta si medie distanta care au statii subterane sau supraterane in centrul orasului si care te pot duce in aproape orice localitate din apropiere (unele localitati sunt intre munti, dificil de patruns cu trenul pana acolo). Trenurile au toate sistem de aer conditionat si sunt folosite de cei care locuiesc in vecinatatea Barcelonei pentru a veni la lucru. Ma aflu in aceasta categorie, deoarece locuiesc intr-un "sat" de langa, la vreo 10km.
- autobuze de zi, cu orare fixe, aer conditionat, scaune tapitate, nerupte, netocite, cu loc special pentru ancorarea caruciorului de bebe sau a scaunului cu rotile, cu punte rabataabila electric pentru a facilita accesul acestora din urma. In momentul in care ajunge in statie, soferul elibereaza aerul din pernele suspensiei de pe partea dreapta, pentru a facilita accesul calatorilor. Acestia se urca prin fata, taxeaza sau platesc cu cash si coboara prin spate. NU am vazut niciodata aglomeratie in asa hal incat sa nu iti poti baga mana in propriul buzunar, ca la noi!! Exista sistem de supraveghere cu cate 2 sau 3 camere.
- cateva linii de tramvai - tramvaiul are podeaua la nivelul refugiului, asa ca nu este nevoie sa faci escaladari ca sa intri in el. Aici exista multiple usi, intri sau iesi pe unde vrei, dar daca nu ai taxat, te paste o ditai amenda. Idem, camere de supraveghere.
- muuuuuuuuuulte linii de metrou, desi orasul este relativ mic, care te duc unde nici nu gandesti, unele dintre ele ies la suprafata in satele de langa Barcelona, altele au statii comune cu trenurile. Aer conditionat, niciodata supraaglomerat, insa aici isi fac treaba nenorocitii nostri de rromi si romani, umbla prin buzunarele turistilor cascati...
- bicicleta. Da, bicicleta din sistemul BICING este considerata mediu de transport in comun. Se circula pe baza unei cartele magnetice pe care o apropii de citittorul statiei. Acesta iti indica ce bicicleta sa iei, o elibereaza, o iei de acolo, o verifici ca e in regula (sa aibe rotile umflate, sa tina franele, etc), iti efectuezi calatoria si returnezi bicicleta la o alta statie, unde-ti convine. Nu ai voie si nici nu ai pentru ce sa tii bicicleta mai mult de 2 ore. Daca intr-adevar iti trebuie mai mult de 2 ore, o returnezi pe prima, astepti 10 min si iti iei alta. Bicicletele sunt usor de folosit, au 3 viteze, sistem solid pt reglarea scaunului, sunt construite destul de solid pentru a fi folosite de toata lumea. Daca multitudinea de statii de metrou (care chiar sunt muuulte, mergi prea putin de la o statie la alta) nu te satisface, atunci poti gasi in puncte cheie ale orasului o multitudine de statii BICING. Abonamentul costa 30e pe an, iar calatoria costa 50centi/jumatate de ora. Daca mergi 10 min si returnezi tzicla, iti trage 50centi din cont. Plata se face automat, in momentul in care ai returnat bicicleta, i se trage din contul bancar. Este un sistem bine pus la punct, insa la bolnavii mintal de la noi nu s-ar putea pune asa ceva in practica.

Pentru transportul in comun exista cartele cu multiple calatorii, sau abonamente.
Cea mai cunoscuta si folosita acrtela este T10, adica 10 calatorii, costa 8e si se gaseste oriunde ai statie de metrou, tramvai, chiosc de ziare, gara. Exista la ghiseu sau la automate speciale pt vaanzarea lor.

Cu o calatorie de pe aceasta cartela, poti merge o ora jumatate, timp in care ai voie sa schimbi de 4 ori mijlocul de transport, fara sa te taxeze suplimentar. Adica, o calatorie imi este suficienta sa iau autobuzul din sat pana la gara, apoi sa iau trenul iar apoi sa iau autobuzul sau tramvaiul din gara pana la serviciu. Asadar, pretul de 80 centi mi se pare unul corect, avand in vedere faptul ca pot sta jos in oricare din aceste mijloace de transport, exista aer conditionat si nu miroase urat.

2. Cat despre masini: cei de aici prefera sa NU mearga cu masina in Barcelona, pentru ca nu exista locuri de parcare, iar unde exista sunt cu plata. Prefera sa foloseasca sistemul de transport in comun, bicicleta personala (au de-alea pliabile de incap intr-u geanta diplomat) sau... scuterul. Este ceva obisnuit sa vezi doamne si domni imbracati la 4 ace mergand pe 2 roti. Oamenii astia au inteles demult ca daca vor sa ajunga la serviciu in fiecare zi la timp, este cazul sa-si lase masinile acasa.

Sincer, niciodata nu am stat in trafic, la volaan, in Barcelona, asa cum se sta in Bucuresti. NICIODATA. Am prins ore de varf pe autstrada, cu zeci, sute de masini, dar care se misca, strazi inguste pe care abia iti incaape un vw polo pe care m-am miscat, nu am asteptat minute in sir...

V-as ruga sa va opriti la ora 17-18 pe Pantelimon, in zona Capatul tramv 14 - Cora si sa observati un pic lucrurile: un bulevard cu 3 benzi pe sens plin de gropi si plin de masini lasate aiurea, astfel incat abia poti circula pe o banda din cele 3, uneori cu riscul de a fi acrosat de tramvai. Apoi, daca faci asa ceva aici, esti mancat. 40e este amenda pentru oprire neregulamentara, si probabil mai mult pt stationare. Cu politia nu discuta nimeni, ca e vecinul, cumatrul, fratele, cumnatul, nasul lui x agent...

Postul e lung, insa: aaltii, la care ne uitam, sunt cu 20 ani inaintea noastra si tot inainteaza. Noi stam in loc iar treaba e imputita de sus, de la conducere, pana la ultimul cetatean.
Europenii nu vor renunta la masini, cu siguranta, deoarece le sunt UTILE, vor schimba insa agregatul, vor trece pe electric. Nici electricul nu este foarte ecologic, insa se muta poluarea din marile centre catre producatorii de curent electric.

Ei deja au trotuare late, cu pomi inalti cu coroana deasa, cu piste de bicicleta/role moderne pe care nu.ti rupi gatul in gropi, canale sau radacini de copaci, etc.

Deja aici se ingrijoreaza astia ca sunt prea multe scutere si exista riscul sa creasca numarul de accidente. Deci ei se sesizeaza de pe acum, nu dupa ce au deja o statistica cu raniti/morti...

This post has been edited by Dsign: 1 Jul 2011, 09:54

--------------------
D Logan 2004 Preference 1.6MPI Egee - B 48 CUP
http://youtu.be/OQ-ukXOBfI4
+
dizzy
post 1 Jul 2011, 10:21
Post #90

Work smart not hard!

Foarte tare postul tau, Dsign. Spune-mi te rog si care sun temperaturile medii in Barcelona, ca ceva imi spune ca e per medie mai cald ca la noi.
InBarcelona am mers numai cu acel autobuz turistic d'aia nu mi-am exprimat parerile vis-a-vis de sistemul lor public. Mi se pare foarte desteapta partea aia cu calatoria de o ora jumate.
In ciuda lui Axe, am dus copilul ieri la doctor tot cu masina.
Azi dimineata l-am dus la gradinita tot cu masina. Apoi m-am dus pana la o sectie de politie tot cu masina si apoi la o intalnire si acum sunt la birou. Daca ma duceam pe jos sau cu mijloacele detransport in comun cred ca inca eram pe la sectia de polutie.

This post has been edited by dizzy: 1 Jul 2011, 10:26

--------------------
+
4 Pages < 1 2 3 4 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 2nd June 2025 - 23:54
Forum Renault