DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> BNR, credite pt. persoane fizice si noi reguli, La sugestia lui Ashu

bomicabomic
post 6 Jul 2005, 08:33
Post #31

Ex-membru DaciaClub

Group: Members

QUOTE(klaus @ 6 Jul 2005, 00:31)
Vroiam sa zic ca aprecierea leului este de fapt SUB nivelul real de apreciere care ar fi fost in cazul unei piete libere...
*

Corect. In mod normal daca BNR nu intervenea ajungea pe la 31.000 - 33.000, prin februarie-martie, cind s-au resimtit intrarile masive de valuta.

This post has been edited by bomicabomic: 6 Jul 2005, 08:35

--------------------
x x - x
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cosmin_m
post 6 Jul 2005, 08:47
Post #32

Membru autentic

From: Bucuresti

Chestia e ca daca e capital speculativ cand o sa iasa din tara o sa fie jale pentru leul greu ...
Daca nu e capital speculativ sa mor daca inteleg de unde atatia bani, ca doar exportatorii plang pe capete, investitii masive nu am vazut ... Loganu' o fi da vina ? smile.gif

This post has been edited by cosmin_m: 6 Jul 2005, 08:47

--------------------
Lada / Logan 1200 / 1.6 8v ABS - B-NN-MMM
+
klaus
post 6 Jul 2005, 08:47
Post #33

步步

Group: Moderatori

As observa:
QUOTE(proiectul de norme)
Art. 7 - (1) Aprobarea fiecărui credit se va face pe baza unui referat care va fi întocmit și semnat potrivit reglementărilor interne ale împrumutătorului.
(2) Creditele de valoare mare se acordă cu avizul comitetului de administrare a riscurilor.

Poate ca ar fi trebuit sa faca mentiune ce inseamna valoare mare... 1.000, 10.000, 100.000 euro? uf, ce ti si cu ceata asta a legiuitorilor...

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
cosmin_m
post 6 Jul 2005, 08:48
Post #34

Membru autentic

Banca decide ce e mare si ce nu. Depinde de segmentul de piata pe care e axata, de volum, etc...
Trebuie stabilit prin procedurile interne de evaluare a riscurilor care e mare si care nu, BNR si alti auditori verifica "compliance"-ul ...
Daca banca e de retail, suma de 10.000 eur e mare, daca e banca de Trade-Finance, 10.000 e un mizilic ...

This post has been edited by cosmin_m: 6 Jul 2005, 08:50

--------------------
Lada / Logan 1200 / 1.6 8v ABS - B-NN-MMM
+
bomicabomic
post 6 Jul 2005, 09:00
Post #35

Ex-membru DaciaClub

Cosmin nu va fi nici o jale mare pentru ca intre timp au scazut dobinzile si au cam luat-o-n freza aia care nu i-au scos.
Insa scaderea de la 41.000 la 36.000 se datoreaza pe de o parte intrarii capitalului speculativ si pe de alta parte intrarilor masive de valuta de la cei care lucreaza afara, vreo 2 miliarde, au apreciat astia de la BNR.

--------------------
x x - x
+
klaus
post 6 Jul 2005, 09:31
Post #36

步步

2 miliarde, 2 miliarde... da pe an... Dar restul de 1,3 miliarde pe luna? aia cu 2 miliarde de la aia care lucreaza afara merge in republica moldova, unde economia este unde este, dar la noi?

--------------------
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
ashu
post 6 Jul 2005, 10:28
Post #37

Membru erectil

Ma, a innebunit lupu? Ce drecu e cu Mugurel, s-a tampit brusc? Exact ce ziceam in primul post, nu pot sa pricep de ce sa ingreunezi creditele la imobiliare. N-au treaba cu importurile, si in plus incurajeaza sectorul constructiilor, ceea ce e cat se poate de benefic pentru economie. Si cand colo, in mod absurd, sunt chiar mai restrictive ca creditele de consum (35% din venituri, nu 40%). Total bulversant.
Mai mult, chiar daca iti platesti toate ratele la timp, astia acuma tre sa te f*te la creieri in continuare cu adeverinte si copii dupa cartea de munca si ce-o mai fi, ca sa iti arati bonitatea. Complet stupid. Si daca nu ma mai calific, dar imi platesc tot timpul ratele la timp, ce-o sa faca? Imi iau casa? Pe ce baza, ca io nu le-am intarziat nici o rata? Tare bizara lege le-a basit mintea, sincer.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
DIONISOS
post 6 Jul 2005, 10:39
Post #38

Membru incepator

QUOTE(ashu @ 30 Jun 2005, 10:39)
Comentarii:

- io pot intelege ca vor sa limiteze importurile si de aceea incearca sa mai limiteze creditele de consum, insa de ce baga in aceeasi oala toate creditele? Creditele ipotecare sau imobiliare ce treaba au cu importurile? Io cred ca creditele pentru apartamente, case si terenuri ar trebui sa aiba alte reguli, din moment ce nu se aduce pamantul sau casa din strainatate. Din contra, se incurajeaza domeniul constructiilor, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru economie.

- din moment ce tot exista un excedent valutar pe piata, de ce ne speriem atata de creditele in valuta si de importuri? Bani sunt, BNR nu-i mai vrea, leul se apreciaza de-ampulea, da nu e bine sa-i folosim. Din punctul meu de vedere e ciudat, daca poate cineva sa-mi explice ce-mi scapa il rog s-o faca.

- nu au nici o logica conditiile astea aplicate fara discernamant la toata lumea, mai exact limitarea ratei la 40% indiferent de venit. Adica pentru cineva cu 200 de euro pe luna e mult si 40%, dar pentru unu cu 4000 de euro pe luna ar putea fi si 75% si tot i-ar ramane suficienti bani sa traiasca decent. Ar trebui rafinate un pic conditiile astea sau lasat la latitudinea bancii cum sa analizeze bonitatea fiecaruia. Pana la urma banca e cea care se inteapa in caz de imposibilitate de returnare a creditului si nu vad de ce nu isi poate stabili fiecare banca singura ce risc este dispusa sa-si asume.
*

Draga Ashu gandeste mai profund ce Dumnezeu...Uite punctual:
- pai tu te-ai uitat putin la materialele de constructii din comert !?!?Cate din ele mai sunt romanesti !?!...Cam tot ce intra acum in constructii (mai putin lemnul desi sunt multi care deja isi iau parchet din bambus - f.bun de altfel- si cimentul) e marfa de import. Iar sa dai credite pentru cumparat apartamente vechi iar mi se pare putin anormal ACUM. As da credite ptr constrctii tetelu da' numai cu materaile romanesti - si asta in special ptr. toate ANL-urile si alte firme din astea care lucreaza ptr. primarii. Mie nu mi se pare normal sa traim din credite de 15 ani de zile - si din ce aduc cei de muncesc pe afara - Pe de alta parte, pentru teren as cam da credite ca decat sa vina tot cel din vest sa-l ia (poate nu sti ce tam tam a iesit la polaci pe chestia asta cu terenull agricol ) mai bine dau credite la romanii care pot si vor sa cumpere teren in Ro;
- excedent valutar e ACUM pe moment daca ar fi sa facem un bilant n-am mai sta atat de bine !Si excedentul provine din banii fierbinti (asa numitul hot money capital - care te pot "arde" scurt odata cu retragerea lor - sunt capitaluri speculative intrate datorita dobanzilor mai mari ca in alte parti (inca).;

- aici te contrazici cu ce-ai scris in postul ala despre pensia maternala !Acolo sustineai ca aia bogati au nevoi mai mari deci le treb' si bani mai multyio aici sustii contrariul ..Vezi cum esti!?!.... rolleyes.gif ..;

Acum serios, ceea ce avem in momentul de fata e o banca centrala care incearca sa suplineasca lipsa de coerenta in politicile fiscale si economice prin parghiile care ii stau la dispozitie. Din pacate bancile vor avea grija sa eludeze cumva reglementarile BNR si pana la urma credite se vor da spre bucuria nostra a tuturor!Insa va veni un timp cand n-o sa ne fie bine !...Ah si inca ceva daca ai sa intrebi un bancher o sa-ti spuna ca bancile nu risca (direct) absolut nimic totul se duce pe societatile de asigurari si reasigurari si in final in caz de se va duce unde crezi ..??...Uite o intrebare ptr tine ...

--------------------
Mente et Maleo
+
ashu
post 6 Jul 2005, 10:56
Post #39

Membru erectil

QUOTE(DIONISOS @ 6 Jul 2005, 10:39)
- aici te contrazici cu ce-ai scris in postul ala despre pensia maternala !Acolo sustineai ca aia bogati au nevoi mai mari deci le treb' si bani mai multyio aici sustii contrariul ..Vezi cum esti!?!.... rolleyes.gif ..;
*

Vezi ce patesti daca citesti pe sarite? Oare 1000 de euro ramasi sunt la fel ca cei 120? In plus, in postul urmator am aratat exact ce situatie mi se pare de fapt de kk. Da tu intelege ce vrei, nu-i bai.
PS. Tot nu mi-ai raspuns daca esti clona lui Zamolxe sau nu.

--------------------
+
DIONISOS
post 6 Jul 2005, 11:16
Post #40

Membru incepator

QUOTE(ashu @ 6 Jul 2005, 11:56)
Vezi ce patesti daca citesti pe sarite? Oare 1000 de euro ramasi sunt la fel ca cei 120? In plus, in postul urmator am aratat exact ce situatie mi se pare de fapt de kk. Da tu intelege ce vrei, nu-i bai.
PS. Tot nu mi-ai raspuns daca esti clona lui Zamolxe sau nu.
*

ZaLmoxis !...Mai nu stiu ce intelegi tu prin clona !?!. rolleyes.gif ..Da' eram Zalmoxis da' mi-am luat-o de la voi ca m-am pp contra vantului ca sa zic asa!...Nu sunt la fel normal ca nu sunt la fel da' oare nu mata' erai cel care sustineai ca astia bogati au alte necesitati si deci relativ la acestea, 120 de eur ptr. saraci ar cam corespunde cu 1000 de euro ptr. bogati !Asa am retinut eu ca tu erai al de sustinea ca aia au si un BMW si treb' sa puna benzina, au gaz la megabutelie si ii costa mult intretinerea la vila etc etc ..Acu' vezi sa te superi iar pe mine!..Da' nici tu n-ai raspuns la Q.!...Ia zi unde crezi ca s-ar duce gaura aia de banuti!?!?

This post has been edited by DIONISOS: 6 Jul 2005, 11:26

--------------------
Mente et Maleo
+
bomicabomic
post 6 Jul 2005, 11:19
Post #41

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(DIONISOS @ 6 Jul 2005, 11:39)
Iar sa dai credite pentru cumparat apartamente vechi iar mi se pare putin anormal ACUM. As da credite ptr constrctii tetelu da' numai cu materaile romanesti - si asta in special ptr. toate ANL-urile si alte firme din astea care lucreaza ptr. primarii. Mie nu mi se pare normal sa traim din credite de 15 ani de zile - si din ce aduc cei de muncesc pe afara - Pe de alta parte, pentru teren as cam da credite ca decat sa vina tot cel din vest sa-l ia (poate nu sti ce tam tam a iesit la polaci pe chestia asta cu terenull agricol ) mai bine dau credite la romanii care pot si vor sa cumpere teren in Ro;
*

Hmmm...interesanta ideea.
Asta sigur va rezolva problema locuintelor pentru cei tineri, care s-ar incadra la un credit de 35.000, dar niciodata la unul de 100.000. excl.gif mad.gif

--------------------
x x - x
+
DIONISOS
post 6 Jul 2005, 11:28
Post #42

Membru incepator

QUOTE(bomicabomic @ 6 Jul 2005, 12:19)
Hmmm...interesanta ideea.
Asta sigur va rezolva problema locuintelor pentru cei tineri, care s-ar incadra la un credit de 35.000, dar niciodata la unul de 100.000. excl.gif  mad.gif
*

Stai linistit ca n-ar rezolva nici asa !!!...Problema e (uite sa vb. daca ai vreo relatie in constructii) ce marja de profit au firmele care construiesc case!...De la 100% in sus !...Nu-i gluma din pacate societate asta e total dominata de lacomie!!!...

--------------------
Mente et Maleo
+
ashu
post 6 Jul 2005, 13:11
Post #43

Membru erectil

Din cate stiu nu erau permise clonele. Poate se sesizeaza cineva...
Oricum asta e ultimul post in care iti mai raspund la ceva. De ce, pentru ca e ca si cum m-as certa cu Verdet sau Paunescu, si n-am ficatu pt. asta.
Tu nu reusesti sa citesti si sa intelegi ce idee iti transmite omu, tu o tii una si buna ca capitalismul e putred si comunismul e binefacatorul omenirii. Cand tu imi vorbesti ca din emisiunile "Din lumea capitalului", io cum dracu sa am ce sa zic? Cand ineptiile sunt prea mari, e greu sa-ti mai gasesti argumente.
Unde am zis io ma de bogati si de pus benzina in bemveuri, coane iliescule? Am spus-o acolo de enspe ori, da probabil e greu sa percutezi, ca noi nu vorbim de bogati si saraci, ci de saraci si de clasa de mijloc. Pe un bogat il doare la brisca de indemnizatia de maternitate, ca are MILIOANE de parai in cont. Bogat e Tariceanu, Catarama, Nastase, Tiriac, Patriciu, Erabasu, etc, etc. Io vorbeam de un om mediu, care are rata la apartament si masina. Poftim, unu cu Logan la care da 100 de euro pe luna si un apartament cu 3 camera in Balta Alba la care plateste 300 de euro pe luna. In total 400 de euro, dublu fata de cat ii da statul mamei respective. Si daca contributia nevestei la rata era de jumatate, respectiva familie a impartzanat-o. Sau te doare in miel de ei, ca sunt bogati, nu ca saracii aia de toarna 10 copii si traiesc pe 3 milioane de lei???

Si revenind la topicul curent, din pacate legea asta e la fel de ineptica ca si afirmatiile lui zamolcse. In loc ca oamenii sa fie lasati sa-si cumpere sau sa-si construiasca locuinte, prin facilitarea de credite, ea le ingradeste, facandu-i pe oameni sa se intoarca la aceeasi umilinta comunista, aducandu-i la mila statului (ANL, primarii = spagi, pile, cumetrii, bleahhhhhh). Ca sa nu mai zic ca industria constructiilor este o buna parte din motorul oricarei economii, e evident asta.

--------------------
+
klaus
post 6 Jul 2005, 13:32
Post #44

步步

S-a sesizat...
Off topic: vedeti mai ca e zalmoxe. Zamolxe era varianta intalnita initial , care s-a transformat mai tarziu in zalmoxe, mai usor de pronuntat ph34r.gif

--------------------
+
klaus
post 7 Jul 2005, 11:38
Post #45

步步

QUOTE(Averea)
Banca Nationala a Romaniei, ocolita prin creditele paralele

Majoritatea bancilor vor sa isi infiinteze sau sa isi dezvolte institutii de credit nebancar, care sa poata credita populatia fara restrictiile impuse bancilor de catre Banca Nationala (BNR).

Exista temeri ca si in cazul creditelor nebancare pot aparea reglementari, prin ordonanta guvernamentala, asa cum creditul non-bancar ipotecar si imobiliar este reglementat printr-o lege emisa cu ajutorul BNR. Piata bancara asteapta cu sufletul la gura decizia Consiliului de Administratie al BNR de maine si forma finala a conditiilor de creditare.

Surse din piata spun ca FMI ar fi cerut in mod clar Guvernului sa limiteze consumul din import pe credit, dand chiar exemplul unei tari asiatice care a procedat la fel. Limitarea creditarii bancare ar fi inutila, insa, daca s-ar permite institutiilor de credit nebancare sa functioneze in conditii libere de piata.

Ceea ce ar pleca de la banci, ar putea veni la aceste institutii alternative de credit, spun analistii.

Credisson, Estima Finance, ERS, BRD Finance sau Finans Servicii Financiare, toate entitatii non-bancare de creditare, vor avea curand noi rivali pe piata. Acestia vor fi infiin-

tati de mari retele de retail, dar si de unele banci, spun surse din piata.

Comunitatea bancara a aratat, in repetate randuri, ca o limitare a creditelor date de banci prin impunerea unor plafoane maxime este inutila, intrucat ar conduce clientul catre alte institutii de credit. Acest fapt ar crea concurenta neloiala intre institutiile de creditare si banci.

In acelasi timp, institutiile de creditare non-bancare se pregatesc sa-si suplimenteze fondurile pentru a putea absorbi clientii dezamagiti de bancile ce vor inaspri conditiile de imprumut. "Nu pot comenta pana nu vad despre ce este vorba. Noi incercam insa in mod uzual sa crestem nivelul creditelor", spune Pierre Boscq, director general BRD Finance.

"Cred ca masura BNR o sa produca o ingramadeala la ghiseele de credit, dupa care se va constata ca normele nu se inaspresc cu mult si va fi iar o relaxare. O miscare similara a avut loc in februarie anul trecut, cand BNR a emis o norma similara", ne-a declarat directorul de marketing al unei institutii non-bancare de credit.

"Bineinteles, exista directii de dezvoltare, ele nu pot fi insa facute publice. Ideea este sa ne consolidam pozitia de lider de piata", ne-a declarat si marketing managerul Credisson, Violeta Sarbu. Conform ultimelor date, Credisson are o cota de piata de 20% din volumul total al creditelor catre persoanele fizice, cu 300 de milioane de euro imprumuturi "la zi".

Sarbu s-a ferit sa faca alte comentarii.

Carmen Retegan, director general al firmei de creditare imobiliara si ipotecara Domenia Credit, spune insa ca nu intelege de ce se doreste limitarea creditarii creditului ipotecar, care ar trebui sa fie favorizat, si nu discriminat, intrucat nu din cauza lui creste deficitul consului curent.

"Creditul ipotecar inseamna bunuri si servicii produse in Romania. Ele nu afecteaza negativ balanta de plati. Pana acum societatile de credit ipotecar au fost in dezavantaj, pentru ca aveau deja impuse prin aceasta lege limite mai severe de creditare, care au fost adoptate in pofida argumentului pietei ca nu ar trebui sa existe discriminari si diferente", ne-a declarat Retegan.

Creditele restante reprezinta doar 1% din total

Creditele ipotecare ajung la 900 de milioane de euro, rata de impumuturi restante este de 0.3%, iar imprumuturile personale ajung la 1.1 miliarde de euro, cu o rata a debitelor neperformante de 1-1.5%. Conform statisticilor Biroului de Credit, institutie care monitorizeaza activitatea de creditare a 24 de banci din Romania, creditele restante sunt de 1.

100 miliarde de lei vechi (30 milioane euro). "La sfarsitul lunii mai existau circa 160 de mii de persoane cu restante si 195.000 de credite restante, din care doar 1.626 credite ipotecare", ne-au spus oficialii Biroului.

Averea, Bogdan Tudorache, 07 iul 2005

Ba, sa ma lase astia cu creditele restante pe viitor, ca 1% este mai putin decat epsilon!
Si imprumuturile de consum sunt doar 1,1 miliarde, nu sumele alea vehiculate de nea Isarescu

--------------------
+
ashu
post 7 Jul 2005, 13:06
Post #46

Membru erectil

Carmen Retegan, director general al firmei de creditare imobiliara si ipotecara Domenia Credit, spune insa ca nu intelege de ce se doreste limitarea creditarii creditului ipotecar, care ar trebui sa fie favorizat, si nu discriminat, intrucat nu din cauza lui creste deficitul consului curent.

"Creditul ipotecar inseamna bunuri si servicii produse in Romania. Ele nu afecteaza negativ balanta de plati. Pana acum societatile de credit ipotecar au fost in dezavantaj, pentru ca aveau deja impuse prin aceasta lege limite mai severe de creditare, care au fost adoptate in pofida argumentului pietei ca nu ar trebui sa existe discriminari si diferente", ne-a declarat Retegan.

Se pare ca nu-s aberant cand sustin ca-i aiurea sa limiteze creditele ipotecare si imobiliare. Uite ca si cei mai in domeniu sustin acelasi lucru.
Aveam o parere foarte buna despre Isarescu, chiar nu pot sa inteleg ce are in cap la faza asta. Chiar si acolo se zice ca FMI vrea limitarea creditelor de consum din importuri, deci nici vorba de credite pentru terenuri si locuinte. Alooo, benereul, sculareaaaa!

--------------------
+
Bobo
post 7 Jul 2005, 13:21
Post #47

Membru autentic

probabil ca isarescu merge cu gandirea prea departe.. case deci urmeaza frigidere bosch, masini de spalat whirlpool, microunde lg, aspiratoare phillips..
hehe...
oricum mare lucru nu rezolva cu aceasta limitare...portite se gasesc..sunt societatile de credit de consum care nu sunt reglementate de catre bnr deci ar trebui sa intervina si guvernul cu o ordonanta pentru astea...

nu mai stiu, pe astea de leasing cine le reglementeaza? bnr-ul?

--------------------
+
ovidiusoft
post 7 Jul 2005, 13:29
Post #48

Membru de sub patura

Intreb si eu ca nu ma pricep: nu cumva creditele de consum pot si inlocuite direct de magazine, prin vanzarea in rate?

--------------------
Dacia Logan Ambitios 1.6MPI-8V promotia 2005
aici ar veni semnatura, nu?
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 24th July 2025 - 01:27
Forum Renault