Comunismul, solutie alternativa?
![]() ![]() ![]() |
Comunismul, solutie alternativa?
ady77 |
![]()
|
||
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
|
||
--------------------
|||
Cosstel |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 25 Joined: 4 November 05 ![]() |
QUOTE(radian @ 11 Jan 2017, 16:53) In vara lui 1987 am facut practica la mina si conducerea minei ne-a facut contract de munca pe perioada practicii sa poata sa ne plateasca ceva banuti. Aici imi da cu virgula !!! Practica platita ?!! ai dreaq-ului si comunistii astia ![]() Eu am luat ceva banuti la cules de gogosari si ardei kapia la munci agricole, masa, casa/pat de fapt si apa din bratul Borcea ![]() Era sa ma si inec aici, apa linistita, eu nestiutor in ale plutitului pe apa ![]() Am scapat ![]() Mai spui tu pe acest topic ca ai putut sa te angajezi pe perioada vacantei de vara, eu n-am reusit performanta asta, de fapt imi lipseau pilele necesare ![]() Da in fine hapsini comunistii aia marksman - la cei cu spatiu excedentar le calculau o chirie ceva marit dar nesemnificativa totusi si cu toate astea era o minoritara cu vreo trei copii, fara mascul ce nu-si putea plati chiria si se jeluia celei de la icral, avea 4 camere, naspa vremuri si pentru astia in rest e ca voi ![]() |
--------------------
VW
Caddy Furgon
2006
- B03??? I'm a simple man, I see boobs, I press LIKE!
|
|
ady77 |
![]()
|
![]() راحتزیل یو Group: Members Posts: 1.729 Joined: 15 December 05 From: near Bacau ![]() |
|
--------------------
|
Cosstel |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 25 Joined: 4 November 05 ![]() |
|
--------------------
VW
Caddy Furgon
2006
- B03??? I'm a simple man, I see boobs, I press LIKE!
|
|
luck33ro |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.720 Joined: 8 March 06 ![]() |
Ausi ma Cosstele, tie iti place la parnaie? Iti dam si ceva bani acolo (cand o se te scoata Firicica la lopata) si o sa te simti ca in comunism
![]() This post has been edited by luck33ro: 11 Jan 2017, 20:27 |
--------------------
**
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Tov. Cosstel aia cu spatiu excedentar era pe bune. Am trait-o pe proprie piele. Apartamentu in care stateam cu socrii si un cumnat becher depasea nevoile calculate de tavarasi.Exista varianta A predai spatiu si ti se repartizeaza unul corespunzator( erau norme f. detaliate cate camera daca esti telectual sau paor etc.) sau varianta B: se repartiza conform normelor spatial excedentar altui tovaras.
Am gasita varianta C am facut mutatie la noi unui var care locuia la bunica-sa dar fiind om al muncii avea dreptul la nuj cati metri patrati ). Altfel iti faceai sau cumparai o casa. Sau iti luai un apartament de bloc cu bani de la stat. Dadeai banu si asteptai sa se construiasca . Proiectele erau si acolo standardizate dar puteai sa ciugulesti o camaruta in plus. Chiria era mare pentru vremurile alea. |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(Cosstel @ 11 Jan 2017, 19:58) ... Practica platita ?!! ai dreaq-ului si comunistii astia ... Mai spui tu pe acest topic ca ai putut sa te angajezi pe perioada vacantei de vara, eu n-am reusit performanta asta, de fapt imi lipseau pilele necesare ... Esti rautacios. Suntem cam de aceeasi varsta si am fost studenti cam in aceeasi perioada. Cei cu pile beneficiau de 2, 3 tabere / sezon din care macar una in strainatate nu de "dreptul" de a-si petrece vacanta de vara ca muncitor necalificat... In aceea perioada minieritul era considerat un domeniu de activitate cu forta de munca deficitara. Spre deosebire de restul studentilor (daca nu ma insel, cred, ca si cei de la constructii au avut un regim asemanator) pe noi nu ne duceau la munci agricole in schimb ne bagau in mina. Toate practicile de toamna si doua din cele de vara le-am facut la mina. Cei care "prindeau" la minele din Valea Jiului erau angajati pe perioada practicii. Baietii. Fetele pwla... Nu era obligatoriu dar era o practica curenta. Si nu-ti trebuiau pile pentru asta, ci doar sa nimeresti la vreo mina cu un director mai omenos... Sa nu-mi spui ca pe perioada vacantelor de vara ai vrut sa te angajezi si n-ai reusit. Chiar nu te cred. Eu m-am angajat si in vacanta de vara de dupa clasa a X-a de liceu si in cea de dupa clasa a XI-a. Si multi din colegii mei au facut la fel. Si chiar nu aveai nevoie de pile sa te angajezi muncitor necalificat la vreo fabrica, la carat fieratanii de colo, colo, sau la vreo cooperativa la reparat ladite de lemn. Nu-ti trebuiau pile, era suficient sa ai nevoie de niste bani de buzunar si sa te tina balamalele sa inghiti bascalia lui alde Dorel si verisorii sai... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
vercingetorix |
![]()
|
![]() Dusmanii imi poarta pica, dar n-au valoarea mea... Group: Members Posts: 138 Joined: 20 April 06 ![]() |
|
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
2 canistre de benzina shpaga la IDMS
|
|
luck33ro |
![]()
|
Pai cine era proprietar cand toate casele erau nationalizate? Ceausescu si poporu...
|
--------------------
**
|
|
vercingetorix |
![]()
|
![]() Dusmanii imi poarta pica, dar n-au valoarea mea... Group: Members Posts: 138 Joined: 20 April 06 ![]() |
Cine muncea si putea plati o rata la CEC isi cumpara un apartament proprietate personala.
Ai mei au contractat prin 1965 un apartament de 80.000 de lei platibil in 20 de ani cu o dobanda de 2% anual si avans 5% din pretul de achizitie. Rata lunara nu depasea vreo 500 de lei... Dar ma rog, era dictatura. |
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
|
|
ady77 |
![]()
|
Asa orice perioada are si partile bune.
Dar de aici pana a face apologia comunismului... |
--------------------
|
vercingetorix |
![]()
|
Ii las pe altii s-o faca pe cea a capitalismului biruitor la orase si sate.
|
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
|
|
luck33ro |
![]()
|
Vorbeam de perioada dinainte de 60.... Inainte sa inceapa minunata sistematizare (lagarele de munca din orase)
![]() This post has been edited by luck33ro: 12 Jan 2017, 10:29 |
--------------------
**
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
QUOTE(vercingetorix @ 12 Jan 2017, 10:09) Cine muncea si putea plati o rata la CEC isi cumpara un apartament proprietate personala. Ai mei au contractat prin 1965 un apartament de 80.000 de lei platibil in 20 de ani cu o dobanda de 2% anual si avans 5% din pretul de achizitie. Rata lunara nu depasea vreo 500 de lei... Dar ma rog, era dictatura. Nu zic ca nu puteai sa faci asta, dar eu stiu alte intamplari. In anii '60, rudele mele care erau chiriasi in fosta lor casa, povesteau ca voisera sa cumpere de la stat casa nationalizata, dar nu li s-a aprobat pentru ca statul pierdea un apartament (doua camerw, bucatarie si baie). Acelasi demers in anii '80 a avut ca rezultat tot un refuz. Abia la finalul anilor '90 au reusit sa-si recupereze casa, dupa ani de procese cu statul. Apartamentele la bloc stiu ca puteau fi cumparate, dar aveai nevoie de o pila ca sa-l scoata din fondul locativ al statului. Plus ca o chirie era, tot din auzite, de vreo 200 de lei pe luna la 3 camere confort 1. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Charlie Foxtrot: Massively vote Charlie Golf for President!
|
|
vercingetorix |
![]()
|
Ceea ce a fost "fond locativ de stat" nu a facut vreodata obiectul unei vanzari in perioada regimului.
Se construiau blocuri de catre OCLPP, ICVL sau ICRAL (in Bucuresti) prin contractare cu persoane fizice, cu banii jos sau cu banii in rate prin CEC. Era loc pentru toata lumea ce muncea si isi vedea de treaba. |
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.679 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
Din ce zici tu, nu puteai sa cumperi decat apartament nou. Totusi, stiu cazuri in care, in anii '80, oamenii au cumparat apartamentele in care stateau cu chirie, dupa ce au cotizat unde trebuia.
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
vercingetorix |
![]()
|
Posibil, nu te contrazic.
|
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Bolsevitorix. Iar dezinformezi. Prin 1973 cred statul falit a scos la vanzare apartamentele.O perioada scurta s-au putut cumpara oricare. Si cele construite de stat si cele nationalizate. Rapid tovarasii au fost atacati de afara si nu au mai indraznit sa vanda cele nationalizate.Au ramasa cutiile de chibrituri comuniste. Tot prin 1970 a aparuta posibilitatea sa " comanzi " un apartament la bloc. Pentru unii alesi s-a permis construirea unor blocuri numite asociatii. Aici proiectul il faceau propietarii dupa dorinta lor dar nu erau f. mari din cauza pretului si IL 18.
Blocurile comuniste le putea cumpara oricine far nici o pila. Abia asteptau sa iti ia banii.ICRAL scapa si de intretinerea si repararea lor. |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
Ai mei au cumpărat doo apartamente: unu' de doo camere care s-a dovedit mic pen'că eram eu și sor-mea și ai mei.
Apoi unul de 4 camere, nu de nou, e drept, prin schimb cu cel de doo, dar tot apropitari au devenit. Au plătit la ăla de le-a ieșit părul prin căciulă și acum se dovedește a fi mare, nici eu nici sor-mea nu locuim cu ei. ![]() |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
vercingetorix |
![]()
|
QUOTE(bion @ 12 Jan 2017, 13:54) Prin 1973 cred statul falit a scos la vanzare apartamentele. Nu inteleg ce tot nu intelegi, tovarase. Cine are informatii suplimentare, sa le spuna. Eu am spus ce stiam, nu exclud sa fi fost si alte situatii specifice. Mai usor cu acuzele imbecile. p.s. ca sa vezi cat de falit era Statul in 1973 ia cauta sa vezi ce crestere economica era in anii respectivi... This post has been edited by vercingetorix: 12 Jan 2017, 13:23 |
--------------------
Dacia 1310
break 1985 pt. export
|
|
marksman |
![]()
|
Bioane, matale ai prins vremurile alea si nu pot sa te contrazic. Da' cum se face ca era o adevarata odisee sa primesti o locuinta? De cumparat pe vremea aia, am auzit dupa cum spuneam, de doua categorii:
1. Aia care aveau banu' si mergeau hotarati "vreau apartament in cutare loc, il cumpar". Chiar si astia cica mai cotizau. 2. Aia care stateau in chirie, stransesera banu' si voiau sa cumpere apartamentul in care stateau. Astia trebuia sa cotizeze serios, ca apartamentul era in fondul locativ si trebuia facut cumva disponibil pentru vanzare. Nu vorbesc de alea nationalizate, am scris mai sus ce-au patit neamurile mele care vroiau sa-si rascumpere casa, ca sa scape de chiriasi. |
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
bion |
![]()
|
1. cotizau ca erau putine blocuri din alea si nu erau toate la fel . Si mai ales pentru zona. Ex. Blocul ala curbat din giratoriul Marasesti.
2. Nu era problema. Parintii mei l-au putut cumpara la fel ca toti vecinii imediat ce a fost voie. Ratele te cam cocosau. Greu era sa primesti repartitie pentru o locuinta .Erau liste la locul de munca pe diverse criterii ( nr. copii , nevasta sot bolnavi, vechime etc.) |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
|
miki |
![]()
|
![]() #Hırsızlargibigeceniniçine Group: Members Posts: 1.213 Joined: 30 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Si apartenenta la pcr
|
--------------------
Renault
Sedan 1.6 16V / Megane IV 1.33 TCE
2004 / 2019
- XX-B-XXX #Hırsızlargibigeceniniçine
Funken Kurbelwelle Uzun Araç! Değer Așılırsa |
|
gibonu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.190 Joined: 29 May 06 ![]() |
In cazul in care nu l-ati vazut, va recomand filmul QED.
Adica asta: http://www.dailymotion.com/video/x2k9f9t Cu Florin Piersic Jr. in rol de securist inovator. Filmul mi s-a parut foarte tare. Mi s-a parut atent facut si insisita pe detaliile specifice epocii (sfarsitul anilor '80): tomberoane de tabla, remaiat ciorapi de dama, etc. Mai spre final este o discutie intre doua femei, pe tema tampoane (igienice) vs repartitie la doua camere. Nu va dezvalui mai mult. Vizionare placuta. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
Inform 1.5
- B 00 XXX BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
QUOTE(bion @ 12 Jan 2017, 14:00) Greu era sa primesti repartitie pentru o locuinta .Erau liste la locul de munca pe diverse criterii ( nr. copii , nevasta sot bolnavi, vechime etc.) QUOTE(miki @ 12 Jan 2017, 14:05) Nu neaparat. Liderul de sindicat hotara. Taica-miu (D-zeu sa-l odihneasca) a fost ceva sef de sindicat sectoare cale la actualul "Carfil", el a repartizat o gramada de locuinte angajatilor (in chirie, dupa '90 s-au putut cumpara); la sfarsitul anului trecut, cand imi pregateam masina de iernat in fata garajului (langa un pietonal spre Carfil), trece unul la ~ 60-65 de ani, imi admira dacia si ma-ntreaba daca-l cunosc pe... (taica-miu), ca are garaj p-acolo. Ii zic ca-i dus de vreo 7 ani, si tipul incepe sa planga... "el mi-a dat locuinta, la fel ca altor zeci sau sute de muncitori la "Uzina 2". Nu-i singura sursa, multa lume stie ca asa se obtineau locuinte pe vremea aia. Nici macar spaga nu se dadea, spre surprinderea unora, iar imparteala nu se facea dupa criteriul "cine imparte, parte-si face", ca noi am stat intr-o "cutie de chibrituri", 50 mp, parter. |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
marksman |
![]()
|
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Asta era un spritz intre 4 ochi, ca-ntre prieteni, echivalentul unei mici socializari de azi.
|
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
marksman |
![]()
|
Cam asa...
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
|
|
Bicicleta galbena |
![]()
|
![]() Sunt nembru, domnule! Group: Members Posts: 2.182 Joined: 29 January 13 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Han Solo @ 10 Jan 2017, 16:03) io unu' am avut o perioada mai tulbure de vreo cateva luni, in care a trebuit sa-mi mai amagesc foamea cu paine si 'pasta de caise'. incercam sa o mai amestec cu chestii, era de fiecare data inca si mai nasoala. doar cu cacao rezultatul a fost o idee mai comestibil. oricum, de atunci n-am mai pus gura pe nimic care a trecut mai aproape de un metru de un cais. epoca de aur din cur. QUOTE(bion @ 10 Jan 2017, 20:40) Fragment din "Jurnal din anii ciumei - 1987 -1990" a scriitorului si profesorului universitar Liviu Antonesei din Iasi. scuze pt poza This post has been edited by Bicicleta galbena: 14 Jan 2017, 22:55 Attached thumbnail(s) Fotografie_0320.jpg ( Size: 1.11mb ) Number of downloads: 204 |
--------------------
Peugeot
407 1.8 16v
2005 , ex-Dacia Solenza 1.4 Mpi 2003 ______________
Nemțoaicele e tancuri. Japonezele nu se strică. Franțuzoaicele e proaste. Italiencele e cele mai proaste. |
|
diaconuliviu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 5.569 Joined: 17 August 04 From: Space, the final frontiere ![]() |
QUOTE(bion @ 10 Jan 2017, 20:40) De initiatori nu se leaga nimeni. La noi unii cu nume de Pauker/Neulander/Bodnarenko...etc. La rasarit le spune ca aici; http://www.descopera.ro/istorie/16059615-e...lui-creat-de-el Cum spune si in articol, cind spun "feisbuciuc" e de bine, cind striga "holocaust" ii coafeaza, cind sa recunoasca astea, uita. Pe cale de consecinta/prin recurenta, nu tot ei sint "papusarii" din epoca de aur a capitalismului postlovilutionar? This post has been edited by diaconuliviu: 17 Jan 2017, 09:37 |
--------------------
Opel
Corsa
2001
- xx Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur. SSP,K! |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 11th May 2025 - 01:04 |