STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU SIGURANȚĂ RUTIERĂ, 2011 – 2020
![]() ![]() ![]() |
STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU SIGURANȚĂ RUTIERĂ, 2011 – 2020
george_scala_2004 |
![]()
|
||
Membru autentic Group: Members Posts: 6.580 Joined: 16 April 09 ![]() |
|
||
--------------------
...
...
...
|
|||
adip |
![]()
|
![]() Banned Group: Members Posts: 2.177 Joined: 12 July 06 From: Melbourne, Victoria ![]() |
QUOTE(Fratzica @ 22 Feb 2012, 21:18) Tampenie mai mare decat asta n-am auzit pana acum. Da, numai tampiti pe lumea asta, ca sa vezi:http://www.vicroads.vic.gov.au/Home/Licenc...arnerpermit.htm [...] How old do I need to be? You must be at least 16 years of age and a Victorian resident to be eligible to apply for a learner permit Da, stiu acum, o sa inceapa lumea pe-aici s-o dea cu "da baaah, da' voi n-aveti acolo cocalari si pitipoance acolo, baaa!!!!1!1!!1!1!!" Am mai avut o data discutia asta tot aici si eram efectiv singurul de acord cu propunerea de a conduce de la 16 ani cu un adult cu permis in dreapta. Dar nu e nici o surpriza si nici nu condamn in nici un fel opozitia, nu e timpul potrivit, cata vreme societatea inchistata (sa-i zic retarda, sau e un cuvant prea greu?) din Ro nu e pregatita pentru asa ceva e clar ca nu e o masura buna. |
--------------------
*
*
* What you live with you learn.
What you learn you practice. What you practice you become. What you become has consequences . |
|
Fratzica |
![]()
|
![]() Zen Group: Moderatori Posts: 2.925 Joined: 6 April 04 ![]() |
Da` repede uitasi de unde plecasi. Lasa-ne cu invatamintele de la mii de km departare, se pare ca e o boala generalizata printre expati. Noi traim aici, tu ai plecat.
De ce este necesar ca niste copii de 16 ani sa conduca? La 18 ani toti sunt teribilisti, ma gandesc ca la 16 nu pot fi decat criminali. Nu pot ajunge la discoteca pe jos sau?! La voi in Australia, mare parte din continent e nepopulat iar drumurile sunt lungi. E clar ca daca pot fi mai multi soferi in masina se reduce riscul de accident datorita oboselii. Acolo acea lege are rost. La noi nu. Daca tot arunci cu noroi aiurea, baga si un motiv real pentru care este necesara aceasta lege. This post has been edited by Fratzica: 25 Feb 2012, 15:07 |
--------------------
Kia
Sportage
T-GDI 2021 "The happier we are, the less we see." - some japanese guy
|
|
Maxy25 |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 184 Joined: 26 March 11 ![]() |
QUOTE(klaus @ 22 Feb 2012, 23:18) - Statistica spune ca la nivel european gradul de incasare al amenzilor e spre 90%. In Romania e de ... 40%. La pg. 26 din strategie sunt masuri propuse pentru cresterea acestui grad. Tare e aia cu "tichetului de contravenție" care insoteste permisul (alt document pe langa permis, buletin, talon) pentru ca, evident, politia habar nu are daca ai platit sau nu amenzile, si baga o cartela, ca acum 50 de ani... - Propunerea de eliminare a prescrierii proceselor verbale e o NESIMTIRE. Astia de la MI sunt incapabili sa trimita PV-urile in termen de 6 luni, aia de la primarii sunt in incapacitate de a executa datoriile in termen de aproape 6 ani, si vor sa nu se prescrie PV-urile (adica sa vina ei si peste 40 de ani sa-ti ceara banii. Sa vad eu cine tine documente de plata de acum zeci de ani sa demonstreze ca de fapt a platit) - Se mai propun (pg 31): taxe de congestionare, extinderea tarifarii parcarilor (deci fara parcari gratuite!!), taxarea progresva la detinerea de mai multe autovehicule ne-comerciale - Se fac footnote-uri cu linkuri catre ... wikipedia (!!!). Foarte bune sursele de documentare, ce sa zic. - se propune introducerea inspectiei tehnice dupa accidente, si radierea definitiva a autovehiculelor care au fost decontate ca dauna totala (pg. 35) Ca mod de organizare a documentului: principiile si definitiile care ar trebui sa fie primele sunt pe la mijloc (pg. 36 si urmat.), cand se citeaza implicatiile juridice a strategiei nu sunt in stare sa lege 2 cuvinte despre ele (pg 42). La pg. 49 se spune si pana cand se doreste imbunatatirea ratei de colectare a amenzilor: pana in ... 2020. Normal, de ce sa ne grabim? Parerea mea: un document cu propuneri bune, cu cateva patinari marlanesti, document intocmit de niste aburiti (probabil a fost o colationare de la mai multe surse), cu masuri propuse preluate parca din plenarele PCR (cel putin 50%) Mare dreptate ai , cel putin legat anularea termenului de prescriere al PV zic eu ca este o ABERATIE FARA MARGINI practic iau o amenda azi si trebuie sa tin chitanta tot restul vietii ![]() Eu cred ca ei au copiat pasaj cu pasaj din normele UE si le-au mai schimbat putin ordinea ca sa mai scoata si ei ceva bani pe spatele altora si sa spuna ca au mai scos si ei ceva legi. Ciudat este ca in normele UE respectiv Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 nu se precizeaza nimic de cati km de autostrazi vor fi finalizati anul acesta , cate gropi vor fi rezolvate definitiv , cate guri de canale vor avea capace , cati pietoni care traverseaza aiurea platesc 500 ron amenda , cati carutasi care circula noaptea fara nici o lumina sunt deposedati de vehiculele respective etc. doar si acestea din urma sunt generatoare de accidente nu ? Au gasit iar pisica moarta in curtea soferilor . Sunt de acord in schimb cu marirea termenului de suspendare al permisului pentru macar 3-5 luni . |
--------------------
renault
megane
1,6 16v classic 2001
- bv79bcm
|
|
adip |
![]()
|
![]() Banned Group: Members Posts: 2.177 Joined: 12 July 06 From: Melbourne, Victoria ![]() |
QUOTE(Fratzica @ 25 Feb 2012, 23:03) Da` repede uitasi de unde plecasi. Lasa-ne cu invatamintele de la mii de km departare, se pare ca e o boala generalizata printre expati. Noi traim aici, tu ai plecat. Se pare ca e boala generalizata ca cei ramasi in tara sa sara imediat de fund cand cei plecati de afara sunt / par / se dau mai destepti. Vezi ca se poate formula si invers? Si la fel, are logica ![]() QUOTE(Fratzica @ 25 Feb 2012, 23:03) De ce este necesar ca niste copii de 16 ani sa conduca? De ce nu? Ai facut 10 clase, stii sa scrii si sa citesti, poate mergi la olimpiade pe tara sau, poate pur si simplu, vinzi bong in scoala. Care-i problema? De ce sa nu poate incepe sa invete sa conduca mai devreme? De ce sa astept pana la 18 ani ca sa capat *EXPERIENTA* in trafic intr-un cadru supravegheat?QUOTE(Fratzica @ 25 Feb 2012, 23:03) La 18 ani toti sunt teribilisti, ma gandesc ca la 16 nu pot fi decat criminali. Nu pot ajunge la discoteca pe jos sau?! Vezi ca faci niste presupuneri foarte riscante. O vorba din adanca intelepciune anglo-saxona zice ca "assumption is the mother of all f@%*ups". Poti avea nevoie de masina in mult mai multe ocazii, inclusiv sa la / de la discoteca. Daca nu ai baut nimic, esti odihnit si esti insotit de un sofer cu permis si cu capul pe umeri, de ce nu?QUOTE(Fratzica @ 25 Feb 2012, 23:03) La voi in Australia, mare parte din continent e nepopulat iar drumurile sunt lungi. E clar ca daca pot fi mai multi soferi in masina se reduce riscul de accident datorita oboselii. Acolo acea lege are rost. La noi nu. De ce nu are rost in Ro dar in Au are? Cea mai mare parte din condusul in Au e in urban. Poate ti se pare paradoxal la distantele de aici, dar stii care e media de km/an aici? Undeva pe la 18.000! La distantele lungi te asteptai la mai mult, este? Ete ca nu e asa, e doar o presupunere gresita ![]() QUOTE(Fratzica @ 25 Feb 2012, 23:03) Daca tot arunci cu noroi aiurea, baga si un motiv real pentru care este necesara aceasta lege. Nu mi se pare ca arunc cu noroi, in fine, sa revenim. Motive:1. statisticile. Tu spui ca la 16 ani un sofer e criminal. O alta presupunere hazardata in contextul discutiei despre sofat. Trebuie sa-ti sustii afirmatia cu ceva, Te astept cu niste statistici facute in tarile in care se permite sofatul de la 16 ani cu insotitor, vreau sa vad cum apar in statisticile cu accidente pe grupe de varsta cei intre 16-18 ani. Cat la suta din accidentele rutiere sunt provocate de incepatorii intre 16-18 ani (observi ca insist sa repet 16-18). 2. *experienta* la volan. Un sofer teribilist la 18 ani cu 150-200 ore de condus in trafic e foarte probabil mai putin periculos decat unul cu 5 ore in poligon si inca 10-15 facute cu un instructor care-i calca pedalele si-i lua virajele. In toate tarile din lumea asta grupa de varsta 18-25 e cea mai expusa accidentelor din cauza faptului ca la varsta respectiva tinzi sa-ti asumi riscuri aiurea. In situatii limita experienta te poate scoate din rahat, in timp ce lipsa ei te afunda cu totul. 3. implicarea mai mare a adultilor in educatia rutiera a copiilor. Nu mai ai nici o scuza tu, ca parinte, sa dai vina pe instructorul auto, politie, anturaj, drumuri proaste etc. in cazul in care copilul tau o comite, stiind ca era si datoria ta sa te implici in dezvoltarea lui ca sofer. Da, tactica strutului ("n-am vazut, nu ma intereseaza, e treaba instructorului sa-mi invete copilul sa conduca") pare la prima vedere mult mai la indemana, dar uite ca nu prea functioneaza. Ca sa fie mai usor de asimilat ideea asta cu condusul de la 16 ani, poate ca ar fi buna implementarea unor "grade" cum sunt aici: incepator, provizoriu, B-plin. Intai iei permisul de incepator cu care ai anumite restrictii, dupa care la 18 ani ai voie sa-l iei pe cel provizoriu, care are si ala restrictii si dupa alti 3 ani de la dobandirea celui provizoriu iei in sfarsit B-ul. Dar ca sa iei B-ul trebuie sa ai un istoric curat (fara suspendari sa zicem in ultimele 24 luni, fara amenzi prea multe pentru aceeasi contraventie de circulatie repetata, gen depasiri de viteza) si asa mai departe. Toate gradele astea se pot discuta, dar trebuie sa se vrea si lumea sa fie deschia pentru asa ceva. In caz contrar, repet, nu-si are rostul. This post has been edited by adip: 25 Feb 2012, 15:58 |
--------------------
*
*
What you learn you practice. What you practice you become. What you become has consequences . |
|
Victoras2001 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
N-are nicio relevanta. Poate avea 16 ani si poate fi ok, sau poate avea 30 si e un distrus. Ala care conducea raba pe autostrada, fara permis, n-avea 16 ani. Nici ala care s-a rasturnat cu camionul peste un scuterist amarat n-avea 16 ani. Nici aia care se infasoara pe stalpi n-aveau 16 ani. Nici Rosianu de la Poli care mergea cu 250 pe drum c-o banda pe sens si cu doi copii in masina n-avea 16 ani. Nici aia care se dau jos pe trei carari de la volan si canta in sediul milirtiei n-au 16 ani. Si multi altii...
Orice padure are uscaturi. Nu poti pedepsi majoritatea pentru cativa minoritari idioti. |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(Victoras2001 @ 25 Feb 2012, 23:53) N-are nicio relevanta. Poate avea 16 ani si poate fi ok, sau poate avea 30 si e un distrus. Ala care conducea raba pe autostrada, fara permis, n-avea 16 ani. Nici ala care s-a rasturnat cu camionul peste un scuterist amarat n-avea 16 ani. Nici aia care se infasoara pe stalpi n-aveau 16 ani. Nici Rosianu de la Poli care mergea cu 250 pe drum c-o banda pe sens si cu doi copii in masina n-avea 16 ani. Nici aia care se dau jos pe trei carari de la volan si canta in sediul milirtiei n-au 16 ani. Si multi altii... Orice padure are uscaturi. Nu poti pedepsi majoritatea pentru cativa minoritari idioti. ![]() Jos palaria pentru modul de gandire. |
--------------------
*
*
|
4x4 |
![]()
|
![]() Übermensch Group: Members Posts: 3.394 Joined: 24 March 07 ![]() |
Foarte bine, dar voi cand ati vazut ultima data niste copii de 16 ani? Eu nu i-as lasa nici macar pe bicicleta.
|
--------------------
W
S
S Attere Dominatum!
|
|
tibitu |
![]()
|
![]() slab Group: Members Posts: 384 Joined: 13 July 05 From: bucuresti ![]() |
eu propun si eliminarea taxei auto, obtinand astfel speta : soferul de 16 ani + insotitorul cu permis de 18 ani + bmw-ul de 1000 de euro din gemanica...ar fi genial
This post has been edited by tibitu: 25 Feb 2012, 16:16 |
--------------------
Nissan
MICra
2011
|
|
kog |
![]()
|
![]() epuri orijinali Group: Members Posts: 1.916 Joined: 27 November 08 From: Lipova - Arad ![]() |
sunt inconstienti. Bun, le dai drept de conducere cu un adult in dreapta, dar cum poti verifica daca e respectata legea? In dreapta pot fi distrusii de care vorbeste victoras, sau poate ca nu e nime pe baza "nu se intampla nimic ca dau o fuga pana in oras cu masina si ma intorc repede", aici e problema. Nu poti garanta ca in dreapta va fi un responsabil. Politistii au un rol mai mult decorativ, nu ii prind pe astia care conduc acum beti, teribilisti sau fara permis. Daca mai si ingrosam randurile astora punem de-o mamaliga
|
--------------------
Dacia
1310
1989 TLX
- AR-05-DGF Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos... "ti ciuda ca consum putin?" by argon |
|
Fratzica |
![]()
|
QUOTE(adip @ 25 Feb 2012, 15:51) Se pare ca e boala generalizata ca cei ramasi in tara sa sara imediat de fund cand cei plecati de afara sunt / par / se dau mai destepti. Vezi ca se poate formula si invers? Si la fel, are logica ![]() Schimba-ti stilul de exprimare si vei vedea ca numai sare nimeni de fund in sus ![]() QUOTE De ce nu? Ai facut 10 clase, stii sa scrii si sa citesti, poate mergi la olimpiade pe tara sau, poate pur si simplu, vinzi bong in scoala. Care-i problema? De ce sa nu poate incepe sa invete sa conduca mai devreme? De ce sa astept pana la 18 ani ca sa capat *EXPERIENTA* in trafic intr-un cadru supravegheat? Daca e sa ne luam dupa judecata ta, ar fi ok sa dam permis de la 14 ani, de ce sa mai asteptam pana la 18 ani? Sa vezi atunci abundenta de masini pe strada. Citeste asta QUOTE Nu mi se pare ca arunc cu noroi, in fine, sa revenim. Motive: 1. statisticile. Tu spui ca la 16 ani un sofer e criminal. O alta presupunere hazardata in contextul discutiei despre sofat. Trebuie sa-ti sustii afirmatia cu ceva, Te astept cu niste statistici facute in tarile in care se permite sofatul de la 16 ani cu insotitor, vreau sa vad cum apar in statisticile cu accidente pe grupe de varsta cei intre 16-18 ani. Cat la suta din accidentele rutiere sunt provocate de incepatorii intre 16-18 ani (observi ca insist sa repet 16-18). Statistici Iar statisticile sunt fix pix daca din cauza unui singur "sofer" de 16 ani moare o persoana, care poate fi cineva drag oricaruia din noi. Repet, nu vad necesitatea de a conduce pentru un copil de 16 ani. Daca vrea sa invete sa conduca, sa se duca pe camp, asa cum ma duceam si eu cu orele de la 12-13 ani pana mi-am luat permisul. Daca are bani, poate sa isi cumpere un microcar limitat la 50 la ora si sa se plimbe pana se plictiseste, dar nu vreau sa vad copii la volanul unor masini care pot lua suta la ora. In caz ca pierde controlul, insotitorul din dreapta ce dracu mai face? Trage frana de mana? Daca incepatorul ala de 16 ani se urca la volan fara insotitor (ca doar a condus de multe ori, n-o fi bai daca pleaca si el o data singur la volan) si face accident, cine raspunde in fata legii? |
--------------------
Kia
Sportage
|
|
4x4 |
![]()
|
![]() Übermensch Group: Members Posts: 3.394 Joined: 24 March 07 ![]() |
Luati in considerare si hormonii, la 16 ani ala se poate supara destul de ciudat in trafic.
|
--------------------
W
S
S Attere Dominatum!
|
|
Markos |
![]()
|
![]() fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale ![]() |
|
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Daca e sa ne luam dupa judecata ta, ar fi ok sa dam permis de la 14 ani, de ce sa mai asteptam pana la 18 ani? Sa vezi atunci abundenta de masini pe strada. La 14 ani nu poti ajunge intotdeauna la pedale ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Citeste asta Am vrut sa citesc dar m-am oprit la asta si n-am mai continuat ca n-avea rost: [...] they don’t have enough hours or time driving under the different weather conditions [...] Care-i argumentul ca soferii la 16 ani sunt periculosi? Experienta? Ding-ding!!! Pai normal fratzica (sic!) ca n-au experienta, ca doar *NU* au condus, D'OH! ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Mersi pentru link, sunt acolo niste puncte interesante. In principal cei de 16-17 sunt asimilati in general celor din grupa 15-20. Am dat in schimb, tot acolo, de ceva care merita citit cu atentie:In states with GDL programs that include at least five of the most important elements, there was a 20% reduction in fatal crashes involving 16-year-old drivers. M-am uitat un pic ce inseamna GDL si am gasit http://www.rmiia.org/auto/teens/Graduated_...s_Licensing.asp Graduated Drivers Licensing, or GDL, is a three-stage approach to granting young drivers full license privileges. Most states have some form of GDL laws in place. Generally, the three stages of GDL are: * Supervised learning period. A young driver, after passing a qualifying test, is granted a learner's permit. The new driver is allowed to drive only with a supervising adult in the car for a given period of time or minimum number of hours before earning an intermediate license. * Intermediate license. At this stage, the driver has earned a license and no longer needs supervision to drive, but is subject to restrictions, such as a curfew, no cell phone, or the number of passengers allowed in the car. Restrictions vary from state to state. * Full-Priviledge license. The driver meets the age and any other requirements to earn an unrestricted drivers license. Requirements vary from state to state. QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Iar statisticile sunt fix pix daca din cauza unui singur "sofer" de 16 ani moare o persoana, care poate fi cineva drag oricaruia din noi. Irelevant. Inlocuieste 16 cu 18, 19, 29, 89, s.a.m.d si cezi ce obtii.QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Repet, nu vad necesitatea de a conduce pentru un copil de Tu nu o vezi, eu o vad: castigarea experientei la volan asa incat la 18 ani sa aiba cateva sute de ore in trafic16 ani. QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Daca vrea sa invete sa conduca, sa se duca pe camp, asa cum ma duceam si eu cu orele de la 12-13 ani pana mi-am luat permisul. Asta e o gluma, sau cum? Zi-mi te rog ca asta ai scris-o la misto. Cum adica sa inveti sa conduci pe camp Tu erai sofer dupa ce ai condus pe tarla? ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 04:27) Daca incepatorul ala de 16 ani se urca la volan fara insotitor (ca doar a condus de multe ori, n-o fi bai daca pleaca si el o data singur la volan) si face accident, cine raspunde in fata legii? Exista legi, se aplica, asta e. Se poate sui foarte bine si fara permis, cum de altfel se si intampla, nu? Pe cand, daca ii sansa cuiva care vrea sa invete sa conduca pe bune (nu mergand cu a-ntaia si a doua pe tarla, ca ala nu inseamna sa inveti sa conduci, sa fim seriosi), sansele sunt mai mari ca la 18 ani, cand tu esti convins ca esti sofer fiindca ai trecut ca prin branza printr-o scoala de soferi care nu te-a invatat nimic, sa ai un tanar cu testosteron in exces care e mai bine pregatit pentru diverse situatii de trafic.Vreau sa fim bine intelesi, nu sustin aici ca parintele sau alt adult poate suplini complet ce face un instructor auto. Dar se poate ajunge undeva la un compromis in care se impune pentru cei intre 16-18 ani obligativitatea unui numar N de ore cu un instructor autorizat, pe langa ce conduce cu alt insotitor. QUOTE(4x4 @ 26 Feb 2012, 05:40) Luati in considerare si hormonii, la 16 ani ala se poate supara destul de ciudat in trafic. Care-i diferenta hormonala intre unul de 16 si unul de 18? |
--------------------
*
*
|
Fratzica |
![]()
|
QUOTE Irelevant. Inlocuieste 16 cu 18, 19, 29, 89, s.a.m.d si cezi ce obtii. Ba e perfect relevant. Carnetul la 16 ani e un moft, de la 18 ani incolo e in mare parte o necesitate, ca sa ajungi din punctul a in punctul b. Cati copii de 16 ani stii tu cu slujbe sau cu alt fel de obligatii care sa necesite deplasarea rapida? QUOTE Asta e o gluma, sau cum? Zi-mi te rog ca asta ai scris-o la misto. Cum adica sa inveti sa conduci pe camp Tu erai sofer dupa ce ai condus pe tarla? .... Stai linistit ca nu ma refeream la condusul pe tarla, ci pe drumuri izolate unde nu exista riscul sa lovesti ceva. Eu asa am luat contact cu condusul, la tara, si uite-ma la peste 500.000 km de cand mi-am luat permisul fara vreun accident, nici macar din vina altora. QUOTE Exista legi, se aplica, asta e. Aici ai vorbit clar ca unul care a plecat de ceva timp din tara. Ce legi se aplica?! In Romania?! Nu zau. Poti sa omori un om cu camera video legata de tine si iei pedeapsa cu suspendare. |
--------------------
Kia
Sportage
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 03:01) , si uite-ma la peste 500.000 km de cand mi-am luat permisul fara vreun accident, nici macar din vina altora. Asta clar e meritul tau. ![]() Acum e adevarat ca la 16 ani n-ai nici pe departe maturitatea de la 18-20. ![]() Generalizezi si nu faci bine. Oricum, in subiectul asta dreptatea e undeva pe la mijloc. Asa cum tu sustii ca, la 16 ani, un copil n-are ce cauta la volan, asa si eu sustin ca sunt copii la locul lor, cu parinti la locul lor, care n-ar deranja pe nimeni pe anumite portiuni de drum. Pentru ca nu se pune problema de nevoia stringenta pentru deplasari cu masina. In cazul asta il duce ta-su, nu? Asa as putea face si eu o comparatie intre un adolescent la volan, cu un adult in dreapta, si tu, de capul tau pe tarlalele patriei. E adevarat ca vor aparea pustii de 16 ani cu un "adult" de 18 in dreapta si e posibil s-o comita. Dar in acest caz, probabilitatea ca acel adult s-o comita cand e el insusi la volan, e extrem de ridicata. Si atunci ce facem? Daca stii ca pustanul e diliu, tu ca adult responsabil, nu te sui cu el la volan. Iar pedeapsa pica pe umerii tai, ca la scoala de soferi. Mi se pare foarte simplu. Repet, Cine lasa un pusti iresponsabil sa conduca, e la fel de iresponsabil ca el. Si cand e el la volan tot iresponsabil e, stai tu linistit. |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|
cielo99 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 478 Joined: 21 November 10 ![]() |
QUOTE(Victoras2001 @ 26 Feb 2012, 06:16) Asta se evita destul de usor.Bagi un articol in lege in care adultul din dreapta trebuie sa aiba permis de minim 5 ani, si atunci ala din dreapta trebuie sa aiba minim 23 de ani. This post has been edited by cielo99: 26 Feb 2012, 07:34 |
--------------------
Daewoo/Peugeot
Cielo/307
1999/gle 2003/break
- de cluj [COLOR=blue]Banii in lipsa inteligentei sunt foarte periculosi.[/COLOR]
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 12:01) Carnetul la 16 ani e un moft, de la 18 ani incolo e in mare parte o necesitate, ca sa ajungi din punctul a in punctul b. Aici suntem partial de acord. Carnetul la 16 ani *poate fi vazut ca* un moft, e clar ca nefiind la varsta in care sa ai nevoie sa faci bani te poti descurca si fara pana la un moment dat. Dar 150-200 de ore in trafic intre 16 si 18 ani, in cadru legal, te pot pregati ca la 18 ani sa poti aborda cu totul altfel situatiile din trafic.QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 12:01) Stai linistit ca nu ma refeream la condusul pe tarla, ci pe drumuri izolate unde nu exista riscul sa lovesti ceva. Si de ce crezi tu ca acolo inveti sa conduci, unde-s riscuri zero, cat anume din evenimentele dintr-o zi normala in trafic intalnesti conducand masina pe camp cu a doua? Interesant punct de vedere din partea unui moderator pe un forum auto, inteleg ca asta e de fapt cultura auto locala? "Am condus pe tarla masina lu' tata, deci sunt sofer!"QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 12:01) Eu asa am luat contact cu condusul, la tara, si uite-ma la peste 500.000 km de cand mi-am luat permisul fara vreun accident, nici macar din vina altora. Uau, impresionant ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 12:01) Aici ai vorbit clar ca unul care a plecat de ceva timp din tara. Ce legi se aplica?! In Romania?! Nu zau. Poti sa omori un om cu camera video legata de tine si iei pedeapsa cu suspendare. Ok, de acord, poate legea nu se aplica intotdeauna cum trebuie, sau cum ne-ar place noua, dar de undeva trebuie pornit, nu? Ai o stare de fapt, un status quo in care constanta sigura e ca numarul de accidente rutiere nu scade. Deci pare cumva ca exista o problema care persista, sau se agraveaza. Cum o rezolvam? Sau macar, cum o abordam? Aratand cu degetul inspre politisti, manelisti si adolescenti cu galeti de testosteron? In Romania se face asta de ani de zile, se dau la TV exemple nenumarate de accidente cu morti si raniti, peste tot e sange improscat pe caldaram, politia acuza, reporterii acuza, opinia publica acuza. Adica, cu alte cuvinte, toata lumea arata cu degetul undeva, dar nimeni nu face de fapt nimic. Ce s-a obtinut? Ce rezultate avem?QUOTE(Victoras2001 @ 26 Feb 2012, 15:16) Acum e adevarat ca la 16 ani n-ai nici pe departe maturitatea de la 18-20. Ups, asta a durut un pic ![]() QUOTE(Victoras2001 @ 26 Feb 2012, 15:16) Generalizezi si nu faci bine. Exact asta sustin si eu. Generalizarile si presupunerile fac un mare rau, fiindca nu lasa loc de discutii. Una e sa tratezi un subiect de genul asta la modul "astia de 16 ani au creierul subdezvoltat si judecata le pleaca dintre picioare, nu din creier" si alta e sa incepi discutia cu o abordare "avem o problema, ce putem face?" Cand arati din start cu degetul spre celalalt te pozitionezi instantaneu pe o pozitie opusa, esti contra. Dar daca lasi un pic revolta initiala si frustrarile stranse sa se disipe si incerci sa apuci problema de rever intr-un mod constructiv, nu distructiv, poate incet-incet iese ceva bun, cine stie?QUOTE(Victoras2001 @ 26 Feb 2012, 15:16) E adevarat ca vor aparea pustii de 16 ani cu un "adult" de 18 in dreapta si e posibil s-o comita. Dar in acest caz, probabilitatea ca acel adult s-o comita cand e el insusi la volan, e extrem de ridicata. Exact!!! Practic, interzicand celor de 16 ani sa practice condusul intr-un cadru controlat nu faci decat sa amani deznodamantul potential cu 2 ani.QUOTE(cielo99 @ 26 Feb 2012, 16:33) Asta se evita destul de usor.Bagi un articol in lege in care adultul din dreapta trebuie sa aiba permis de minim 5 ani, si atunci ala din dreapta trebuie sa aiba minim 23 de ani. Excelenta idee, prin lege sa incerci sa-l responsabilizezi suficient de mult pe supraveghetor ca sa reduci cat se poate din derapaje! Se poate pleca de aici la definirea unui set de restrictii, atat pentru sofer cat si pentru supraveghetor, pentru mentinerea unui nivel acceptabil/acceptat de siguranta in trafic. Daca face un minim efort sa lasam prejudecatile deoparte, sa avem curaj sa acceptam situatia si sa ne punem mintea la contributie eu zic ca putem, incet-incet, misca lucrurile. Uite ca sunt si membri care, in loc sa ia pozitia lui Gica Contra, propun solutii la probleme punctuale, deci se poate, nu? Haideti, oameni buni, sa nu mai fim asa negativisti, sa incercam sa lasam frustrarile deoparte si sa cautam solutii in loc de a arata cu degetul.Ca sa nu existe dubii prea multe: nu pretin ca ceea ce sustin eu e bine apriori, ci incerc sa sugerez ca exista niste alternative care pot fi luate in considerare. Incepand activ educatia rutiera de la 16 ani in cel mai direct mod posibil sunt probabil sanse mai mari sa responsabilizezi mai bine pe detinatorul de testosteron in exces expunandu-l la situatii reale de trafic. Nefacand asta pana la 18 ani nu facem altceva decat sa amanam eventualele situatii tragice cu doi ani. Care-i castigul? This post has been edited by adip: 26 Feb 2012, 11:12 |
--------------------
*
*
|
cielo99 |
![]()
|
Eu prefer sa intalnesc in trafic un sofer de 18 ani care a condus 2 ani cu insotitor decat unul care a condus 40 de ore in scoala de soferi.Experienta si reflexele sunt mult mai bune dupa 2 ani de condus decat dupa 6 saptamani cat tine scoala acum.
Se pot restrictiona si drumurile pe care circula ala de 16 ani, de exemplu se poate interzice accesul pe autostrazi si drumuri europene.Va putea conduce pe drumuri judetene care sunt mai putin aglomerate, dar ii vor permite sa castige experienta in condus. |
--------------------
Daewoo/Peugeot
Cielo/307
1999/gle 2003/break
- de cluj [COLOR=blue]Banii in lipsa inteligentei sunt foarte periculosi.[/COLOR]
|
|
corbex |
![]()
|
![]() Desi nu pare, ma plimb cu Dacia Group: Members Posts: 8.198 Joined: 11 July 06 From: bucuresti ![]() |
Io sint de parere ca la 16 ani nici sa fwti nu stii ca lumea. Din asta insa nu rezulta victime.
Sa conduci de la 16 ani? de ce nu de la 14? De ce nu de la 12? Invatatul condusului pe tarla nu te obisnuieste cu traficul, dar te obisnuieste cu masina. Ajungi s-o cunosti si s-o stapinesti. Nu ti se intimpla ulterior sa fii nevoit sa pui frina si tu sa calci acceleratia, asa cum se intimpla acum unora. Si Victoras si Adip au dreptate, cel mai dreptate are Fratica, cind spune ca muciosul de 16 ani poate ajunge la discoteca, la bar, in parc si fara masina. Chiar si la scoala, daca si-ar pune ambitia sa fie prezent, ar putea ajunge fara masina. De ce sa ne legam la cap cind nu ne doare? Creem o problema noua, ca sa avem obligatia de a gasi solutii ulterior? Sintem atit de buni in gasitul solutiilor? Prevederea cu absolvirea a 10 clase e o prostie. Din cauza situatiei de fapt, nu ca n-ar fi buna teoretic. Intii ceri 10 clase si pe urma observi ca nu mai ai de unde recruta soferi. Pentru ca absolventul de azi al unui liceu e prea domn sa se mai faca sofer profesionist. Nici o munca denumita altfel decit manager nu e de demnitatea lui. |
--------------------
dacia
solenza
2005, cheala
|
|
Steel Tormentor |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 954 Joined: 30 March 07 From: Constanta ![]() |
Bravo tataie. De acord.
|
--------------------
Dacia
Logan
2007 Preference 1.4MPI
|
|
cielo99 |
![]()
|
Eu zic sa nu mai lasam pe nimeni sa conduca pana la 30 de ani ca atunci li se stabilizeaza hormonii.Si dupa 55 de ani iar nu mai ai voie sa conduci ca nu mai poti sa fwti calumea.
Problema nu se pune de a te deplasa cu sau fara masina ci de a avea ceva experienta cand te trezesti singur la volan. This post has been edited by cielo99: 26 Feb 2012, 12:04 |
--------------------
Daewoo/Peugeot
Cielo/307
1999/gle 2003/break
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(corbex @ 26 Feb 2012, 20:44) Sa conduci de la 16 ani? de ce nu de la 14? De ce nu de la 12? Fiindca n-ajungi la pedale, am scris mai sus ![]() QUOTE(corbex @ 26 Feb 2012, 20:44) Invatatul condusului pe tarla nu te obisnuieste cu traficul, dar te obisnuieste cu masina. Ajungi s-o cunosti si s-o stapinesti. Nu ti se intimpla ulterior sa fii nevoit sa pui frina si tu sa calci acceleratia, asa cum se intimpla acum unora. Corect si asta, da' ia zi: nu mai bine imbini placutul cu utilul si capeti si ceva experienta pe bune intr-un cadru organizat si legalizat? Cu ce ma ajuta pe mine sa stapanesc la perfectie pozitia pedalelor daca eu nu stiu sa ma orientez in trafic la 80-90km/h, sau in oras intr-o intersectie cu tramvaie?QUOTE(corbex @ 26 Feb 2012, 20:44) Si Victoras si Adip au dreptate, cel mai dreptate are Fratica, cind spune ca muciosul de 16 ani poate ajunge la discoteca, la bar, in parc si fara masina. Chiar si la scoala, daca si-ar pune ambitia sa fie prezent, ar putea ajunge fara masina. Pe bune, ne invartim in cerc, unii scriem degeaba pe aici fiindca altii nu citesc, dar sunt asi in a-si da cu parerea. Inca si inca si inca o data: NU conteaza unde merge cu masina mucosul de 16 ani, conteaza CAT, CUM, CAND si CU CINE. Si mai ales, DE CE! De ce? Ca sa capete experienta fratele meu!QUOTE(corbex @ 26 Feb 2012, 20:44) De ce sa ne legam la cap cind nu ne doare? Creem o problema noua, ca sa avem obligatia de a gasi solutii ulterior? Sintem atit de buni in gasitul solutiilor? Abordare tipica de executant docil, imi cer anticipat scuze daca sar calul, dar e din categoria: "noi muncim, noi nu gandim".QUOTE(cielo99 @ 26 Feb 2012, 21:00) Problema nu se pune de a te deplasa cu sau fara masina ci de a avea ceva experienta cand te trezesti singur la volan. Stii care e problema? Iti spun eu: oamenii care considera ca ai un trafic rutier mai sigur daca tii o persoana doi ani pe bara, fara sa o inveti nimic intre timp fiindca e prea proasta / mucoasa / criminala ca sa priceapa cum e cum covrigul. Si ca e mult mai bine sa conduci pe tarla, fara permis si fara sa dai socoteala cuiva pentru faptele tale, decat sa o faci legal pe un drum public unde ai si sansa sa inveti cum e cu pericolele din jur. |
--------------------
*
*
|
Fratzica |
![]()
|
Mie mi se pare hilar cu cat patos imi rastalmacesc unii cuvintele, de parca asta e ultima problema a tarii asteia, ca n-au voie copiii sa conduca. Adevarul e ca totul merge brici, sistemul sanitar in care ar trebui ingrijite potentialele victime ale copiilor soferi e pus la punct, sistemul de invatamant de asemenea scoate pe banda numai copii cu carte si bun simt.
QUOTE Asta clar e meritul tau. E si meritul meu, se numeste precautie ![]() QUOTE Generalizezi si nu faci bine. Nu generalizez nimic, ma refer insa la o mare parte din populatia tinerilor de 16 ani. Parintii prietenei mele sunt profesori. Daca va imaginati ca atmosfera intr-o sala de clasa e aceeasi ca atunci cand eram noi elevi, va inselati. N-aveti idee cat de mare e procentajul de handicapati in scolile din romania. QUOTE Asa as putea face si eu o comparatie intre un adolescent la volan, cu un adult in dreapta, si tu, de capul tau pe tarlalele patriei. Hai nu exagera doar pentru noi doi am avut unele discutii in trecut ![]() QUOTE Daca stii ca pustanul e diliu, tu ca adult responsabil, nu te sui cu el la volan. Iar pedeapsa pica pe umerii tai, ca la scoala de soferi. Mi se pare foarte simplu. Repet, Cine lasa un pusti iresponsabil sa conduca, e la fel de iresponsabil ca el. Si cand e el la volan tot iresponsabil e, stai tu linistit. Hai sa iti descriu o situatie care la noi se intalneste din ce in ce mai des. Se da pustiul de 16 ani cu parinti cu bani (interlopi, mari afaceristi, etc). Asta micu il ia pe unu din acolitii lu` tasu cu permis si-l baga in masina, ca trebuie sa ajunga la clubul de intelectuali (sic). Ce poate sa ii zica ala pustiului sa o ia mai incet? |
--------------------
Kia
Sportage
|
|
Markos |
![]()
|
![]() fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale ![]() |
QUOTE(cielo99 @ 26 Feb 2012, 12:00) corbexe, ai depus permisul? Mie cea mai interesanta mi s-a parut chestia aia cu 24 de ore la racoare pentru cei depistati bauti la volan, o amenda babana si vreo 3 ani de stat pe tușă. This post has been edited by Markos: 26 Feb 2012, 13:34 |
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 22:21) E si meritul meu, se numeste precautie Eu zic ca, tinand cont ca ai invatat sa conduci pe tarla - cum singur ai sustinut - de fapt meritul tau e ca esti exceptional de norocos, nu are nici o legatura cu precautia. (Da, corect, e o presupunere ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 22:21) Parintii prietenei mele sunt profesori. Daca va imaginati ca atmosfera intr-o sala de clasa e aceeasi ca atunci cand eram noi elevi, va inselati. N-aveti idee cat de mare e procentajul de handicapati in scolile din romania. Recunosc aici tiparul "pe vremea noastraaaa..." ![]() QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 22:21) Se da pustiul de 16 ani cu parinti cu bani (interlopi, mari afaceristi, etc). Asta micu il ia pe unu din acolitii lu` tasu cu permis si-l baga in masina, ca trebuie sa ajunga la clubul de intelectuali (sic). Ce poate sa ii zica ala pustiului sa o ia mai incet? Fix aceeasi situatie se poate repeta la 18 ani. Si la 18 ani, cu permis dar fara experienta la volan, il inlocuiesti pe acolitu' lu' tac'su cu 4 tovarasi. Care-i diferenta?Iti sugerez si eu o alta situatie, care procentual vorbind are sanse sa se intample mult mai des. Copilul de 16 ani vrea sa invete sa conduca si sa-si ia tata / mama / sora mai mare in dreapta dupa ce a dat un test de legislatie si l-a si luat. O situatie foarte normala si, paradoxal, imposibil de acceptat tocmai prin normalitatea ei. Putem aduce exemple si contraexemple cate vrem, putem face exercitii de retorica la nesfarsit dar pana la urma, cand tragi linie, raman rezultatele: cu ce te alegi in urma starii de fapt existente si ce optiuni ai? Ca veni vorba de optiuni, hai ca ma facurati curios toti cei care va opuneti cu inversunare ideii de a conduce de la 16 ani cu insotitor: ce se poate face, alternativ, pentru a mari siguranta in trafic, exclusiv din punctul de vedere al soferului? Lasam la o parte drumurile infecte, semnalizarea defectuoasa si cultura auto de tarla mostenita din tata'n fiu: ce credeti voi ca se poate face ca numarul de accidente grave sa scada, ca soferii sa devina mai bine pregatiti, mai responsabili si sa coopereze mai bine in trafic? Astept sugestii. |
--------------------
*
*
|
Fratzica |
![]()
|
Eu zic sa iti vezi de cangurii tai si sa termini cu aprecierile legate de persoana mea. Thanks Mate!
|
--------------------
Kia
Sportage
|
|
adip |
![]()
|
QUOTE(Fratzica @ 26 Feb 2012, 22:58) Eu zic sa iti vezi de cangurii tai [...] Fair enough. Atat ca sper ca, macar un pic, discutia asta sa te fi impins cat de cat sa vezi lucrurile si altfel decat pana acum. Ca moderator ai un oarecare amestec in a forma / modela opinii, ia-o ca pe o datorie, nu doar ca pe un privilegiu. Foloseste-te de pozitia ta si de cei 500.000km+ in spatele volanului ca sa iti deschizi modul de gandire si, prin asta, sa-i influentezi si pe altii sa faca la fel ca tine.Multa bafta. This post has been edited by adip: 26 Feb 2012, 14:16 |
--------------------
*
*
|
cielo99 |
![]()
|
La fel cum acum ala de 18 ani face o scoala de soferi, isi ia permisul si are dreptul sa conduca singur, cel de 16 poate sa faca o scoala de soferi, sa dea un examen atat din legislatie cat si proba practica de condus, isi ia permisul, doar ca nu are voie sa mearga singur pana la 18 ani, la fel cum nu are voie pe anumite categorii de drumuri.
Fac pariu ca la 18 ani cand va merge singur va fi mult mai bine pregatit decat ala care a facut scoala la 18 ani si l-ai pus la covrig. This post has been edited by cielo99: 26 Feb 2012, 14:35 |
--------------------
Daewoo/Peugeot
Cielo/307
1999/gle 2003/break
|
|
Markos |
![]()
|
Io am mai zis-o: permisul se obtine mult prea usor, în ziua de azi, indiferent ca-l iei la 16, 18, 34 sau 58 de ani. Scoala de soferi e la misto, examenul a ajuns o gluma. Asta, apropo de ce s-ar putea face.
|
--------------------
Reno
Megan
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 15th May 2025 - 18:16 |