DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Server? Aberatie?, lamuriti-ma

liviu_lb
post 2 Aug 2005, 09:24
Post #1

Membru incepator

Group: Members
From: Bucuresti

Stand de vorba cu un amic mai in varsta, vine vorba de calculatoare. Imi zice omu' ca acum vreo 10 ani a fost el intr-o firma in Anglia si a fost uimit cand a vazut ca pe birouri nu existau calculatoare, ci doar tastaturi si monitoare. Cand a cerut explicatii i s-a spus ca exista un server la care sunt conectati toti si pe care lucreaza toti simultan.

Exista un astfel de sistem sau abereaza omul la greu?
Daca da, cum se numeste si unde pot afla mai multe detalii?

--------------------
Dacia Logan Ambition 2004 1.6MPI
Fluence 1.5 dCi 110 cp
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
miki
post 2 Aug 2005, 09:28
Post #2

#Hırsızlargibigeceniniçine

Exista...!
Alea de erau numa' monitoare si tastaturi sint "terminal server" Nu au nimic pe ele ... nici macar sistem de operare...

--------------------
Renault Sedan 1.6 16V / Megane IV 1.33 TCE/Santa Fe 2004 / 2019/2008 - XX-B-XXX
#Hırsızlargibigeceniniçine

Funken Kurbelwelle
Uzun Araç!
Değer Aºılırsa
+
bj
post 2 Aug 2005, 09:29
Post #3

membru de nevoie

bineinteles. Ce ai vazut tu sunt console conectate la un mainframe.

Linux/UNIX este un sistem de operare multitask/multiuser si permite acest lucru. Pe vremea cand eram in facultate (Politehnica/Automatica) erau cateva laboratoare de acest fel. Aceasta practica a inceput sa scada odata cu scaderea preturilor PC-urilor. Insa pe vremea cand un computer costa enorm de mult era mult mai avantajos sa cumperi un mainframe si o gramada de console.

ca o paralela am vazut de curand Mac-uri care erau formate din monitor, tastatura si mouse. Tot ce tinea de partea de calculator era integrat in monitor biggrin.gif si asta mi-a adus aminte de vechile console.

--------------------
Skoda / BMW Fabia Variant - de munca / F650 - capra exLeon, exDSN - B-65-xxx
BMW F650ST - tot un fel de capra
+
Ov
post 2 Aug 2005, 09:54
Post #4

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori

exista si se folosesc si la noi. Din pacate nu pot sa dau nume de firme care le folosesc dar chiar se folosesc !

am vazut produse de HP si de Fujitsu-Siemens. Noi le zicem "prajitoare" smile.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
liviu_lb
post 2 Aug 2005, 09:59
Post #5

Membru incepator

QUOTE(bj @ 2 Aug 2005, 10:29)
bineinteles. Ce ai vazut tu sunt console conectate la un mainframe.

Linux/UNIX este un sistem de operare multitask/multiuser si permite acest lucru. Pe vremea cand eram in facultate (Politehnica/Automatica) erau cateva laboratoare de acest fel. Aceasta practica a inceput sa scada odata cu scaderea preturilor PC-urilor. Insa pe vremea cand un computer costa enorm de mult era mult mai avantajos sa cumperi un mainframe si o gramada de console.

ca o paralela am vazut de curand Mac-uri care erau formate din monitor, tastatura si mouse. Tot ce tinea de partea de calculator era integrat in monitor biggrin.gif si asta mi-a adus aminte de vechile console.
*

Doar Linux se preteaza la asa ceva? Pe Windows nu se poate?

--------------------
Dacia Logan Ambition 2004 1.6MPI
Fluence 1.5 dCi 110 cp
+
BAC
post 2 Aug 2005, 10:06
Post #6

Membru autentic

From: Reghin

Ceva asemanator se poate pe Windows Server 2003.

--------------------
ex. Opel ex.Vectra C 2007 OPC line - MS
+
Lolek
post 2 Aug 2005, 10:08
Post #7

Ignorog

QUOTE(liviu_lb @ 2 Aug 2005, 09:59)
*

Nu se poate...

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
Ov
post 2 Aug 2005, 10:10
Post #8

QUOTE(Lolek @ 2 Aug 2005, 11:08)
Nu se poate...
*

citrix iti spune ceva ? smile.gif

EDIT: am mai citit o data post-ul, vorbim de lucruri diferite aici, omul povesteste de console chioare (vt52-100, etc, aveam si eu in liceu asa ceva si intr-adevar se infigeau printr-un multiplexor intr-un server unix) si noi (eu cel putin) ii dam inainte cu "prajitoare" adica un fel de calculatoare dumb (un procesor risc la max 500 mhz, fara hard, cd, floapa si alte minuni, doar cu o placa de retea si niste usb-uri, care ruleaza un fel de linux care stie doar sa se conecteze la un alt server pe care se lucreaza efectiv). Astea din urma sunt "urmasii" consolelor de acu' multi ani. Si pe CORAL-uri se foloseau tot console

EDIT 2: exemplu de "prajitor" -> thin client in denumirea oficiala

This post has been edited by Ov: 2 Aug 2005, 10:16

--------------------
Dacia 1300 1972
+
AIX
post 2 Aug 2005, 10:15
Post #9

quite a regular

..poate aveau asa ceva, de la Sun:

http://www.sun.com/sunray/sunray170/index.xml

Chestie misto:

" The ability to immediately access your session exactly where you left off from any appliance in your workgroup."

--------------------
. . .
+
Lolek
post 2 Aug 2005, 10:28
Post #10

Ignorog

QUOTE(Ov @ 2 Aug 2005, 10:10)
citrix iti spune ceva ? smile.gif

Domnu' Ov, intr-o lume minunata ai putea face niste jmecherii, sa zicem cu hercules-ul si ceva efort hardware cu niste VT-370. Si profesional vorbind, e o solutie paguboasa rau (in cazul in care e posibila).
Ce rezulta insa, nu e deloc Windows, userul ala de la dumb terminals o sa vada MVS sau ceva de genul asta.

Explica-mi cu Citrix-ul ala...nu face invers? Nu emuleaza un terminal? Ca asa, mai sunt niste suite de pe la diverse firme care fac chestia asta...

Eu zic ca nu ai cum sa scapi de unitatea centrala de sub masa si sa ai platforma Windows.

This post has been edited by Lolek: 2 Aug 2005, 10:30

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
bogdan_o
post 2 Aug 2005, 11:42
Post #11

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

Asa ceva exista si in ASE si chiar m-am jucat la asemenea terminale. Se misca oribil de incet (imagine in reluare, pana iti incarca o pagina fumezi o tigara, etc). Ce vezi tu pe dumb terminal e o interfata tip Windows. Ca o fi doar un emulator si ca in spate e unix sau ca o fi ceva made by Bill gates nu stiu.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
zamolxes
post 2 Aug 2005, 11:55
Post #12

Membru incepator

In automatizari era pana acum cativa ani un laborator numit ED011 unde putea vedea astfel de terminale in folosinta.

Erau VT320 conectate la info.cs.pub.ro prin mainframe-ul lor care rula unix (dar nu mai tin minte ce). Sincer erau chiar haioase desi nu puteau afisa nimic grafic, fiind terminale chioare. Pe alea am obtinut eu primele notiuni de unix/linux. In momentul de fata mai exista asa ceva tot in automatizari, in cladirea ED, daca nu ma insel la etajul 2, laboratorul de langa cel de linux (ED208 cred). Se mai fac inca cursuri de SO pe ele pentru colegiu.

--------------------
Ford Mondeo Ghia 2L 2003 Full Options - B-77-BLD
Si uite asa se duc noptile..albe
+
Lolek
post 2 Aug 2005, 12:24
Post #13

Ignorog

QUOTE(bogdan_o @ 2 Aug 2005, 11:42)
Asa ceva exista si in ASE si chiar m-am jucat la asemenea terminale. Se misca oribil de incet (imagine in reluare, pana iti incarca o pagina fumezi o tigara, etc). Ce vezi tu pe dumb terminal e o interfata tip Windows. Ca o fi doar un emulator si ca in spate e unix sau ca o fi ceva made by Bill gates nu stiu.
*

inutila treaba dar tot e o realizare... curiozitatea mea extrema e ce tip de terminale sunt alea. Doar de curiozitate, nu de altceva. Ca sa managerieze nu stiu cate ferestre deschise in paralel, tre' ca nu mai sunt chiar asa de dumb...

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
zamolxes
post 2 Aug 2005, 14:58
Post #14

Membru incepator

cele de care zic eu (cred ca rulau pe un VAX daca imi aduc bine aminte) puteau sa tina 4 sesiuni de shell deschise in acelasi timp, switch-ul intre ele se facea cu F5 si apoi ">x" unde x era numarul sesiunii.
Mai faceam niste smecherii de genul rulat screen inainte de a incepe munca/joaca (prea multe MUD-uri se jucau acolo) smile.gif
Terminalele alea nu aveau posibilitati grafice de nici o culoare, stiau doar alb-negru iar daca voiai sa vezi ceva gen imagine...ASCII art era ce puteai vedea smile.gif

--------------------
Ford Mondeo Ghia 2L 2003 Full Options - B-77-BLD
Si uite asa se duc noptile..albe
+
cg_ivan
post 2 Aug 2005, 15:03
Post #15

Membru incepator

QUOTE(liviu_lb @ 2 Aug 2005, 10:59)
*

Se poate si pe Windows. Windows server 2000 si 2003 pot fi configurate pentru remote access.
Pe client trebuie rulata o aplicatie numita "Terminal services client" care merge de la Windows 3.1 in sus.
Exista inclusiv terminale "embedded" ruland Windows CE, care nu au nici macar harddisc local.

Si asta este doar una dintre posibilitati (cea mai usor de imlpementat/configurat)

--------------------
Dacia Logan Laureate 1.4 - B-00-XXX
Repar pompe de benzina de Trabant la preturi fara concurenta.
Bonus: reglarea litrometrului.
+
Lolek
post 2 Aug 2005, 15:08
Post #16

Ignorog

QUOTE(cg_ivan @ 2 Aug 2005, 15:03)
Pe client trebuie rulata o aplicatie numita "Terminal services client" care merge de la Windows 3.1 in sus.

e clar ca nu vorbim despre acelasi lucru. Ca sa rulezi o aplicatie "pe client" iti trebuie CPU pe client, si uite-asa pe langa terminal (aka monitor) si tastatura apare si unitatea centrala...

Deci ideea aici era daca se poate Windoze cu dumb-terminale, pe modelul mainframe-urilor sau Solarisului din Poli (parca Solaris e, nu?).

Dupa parerea mea discutia e un pic SF, dar nu ma deranjeaza...curiozitatea moare ultima.
De ce e SF? Ca terminal fara capabilitati de procesare, dar cu capabilitati grafice e cam absurd de conceput...

Ah, si ca omul vroia si un exemplu de astfel de sistem: IBM AS-400 cu Z/OS. In genere, sistemele astea au o fiabilitate pe care PC-urile n-o vor atinge niciodata in copilaroasa lor viata, cu sau fara Linux. Dar drept e...nci CounterStrike nu poti juca pe ele smile.gif.

Vorbim inclusiv de sisteme care stau in picioare de prin anii '80 si merg bine mersi si la ora actuala, prin banci si firme mari...Mic-si-moale incearca de mult sa penetreze bucata asta de piata insa din pacate chiar nu are ce sa ofere - din doua intrebari aia se ridica de la masa si ureaza un calduros "La multa revedere..."...

This post has been edited by Lolek: 2 Aug 2005, 15:22

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
bogdan_o
post 2 Aug 2005, 19:03
Post #17

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

Da,pot fi configurate pentru remote. La fel ca si XP. Dar, numai un utilizator poate intra remote pe ele. E, daca vrei, VNC-ul Linux-ului numai ca in cazul RDC nu poti vedea ce face ala care a intrat remote. In cazul VNC se poate.

De ce a facut ASE-ul treaba asta? Habar nu am dar ala care a fost cu ideea e clar ca a baut vre-un litru-doi de benzina inainte sa-i iasa porumblelul din gura. Ce exista acum la ASE poate fi folosit pentru navigare pe net si cam atat. daca vrei un word ceva stai de mori langa el pana il deschide. Doamne-fereste sa pui si-o poza ca ti se nasc nepotii pana ti se incarca respectiva poza. Eu cand am zic ca fumezi o tigara pana ti se incarca un site mai serios nu am glumit.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
Lolek
post 2 Aug 2005, 22:02
Post #18

Ignorog

bogdan, VNC sau RDC sunt terminale software, adica ai nevoie de o masina pe care sa le rulezi, ai nevoie de procesare.

La AS400 (si multe altele) e un server mare si baban si-n rest niste "monitoare" care stiu numai sa fataie ecrane in mod text. Serverul ruleaza un Dialog Manager care decide ce ecrane trebuie trimise la terminale. Ecranele se intorc de la terminale pe baza unei taste de submit. De-aia, asa cum zice omul, in primul post, pare magie (adica ai doar monitor si tastatura si hopa-tropa pretinzi ca lucrezi). Nici nu ai nevoie de o unitate centrala de procesare pentru ca chestia functioneaza pe principiul completat formulare:

- serverul trimite ecranul (formularul)
- terminalul primeste ecranul (formularul), si ti-l afiseaza
- scrii ce ai de scris (intr-o memorie ceva), apesi PF_RETURN si formularul pleaca la server, unde este procesat si ti se trimite ecranul urmator.

In felul asta, practic nu ai nevoie decat de un terminal (e un fel de "simplu monitor") si o tastatura - absolut nici un fel de aplicatie pe client, nici un fel de sistem de operare, nici un fel de nevoie de procesare.

Exemple de dialog managere: CICS, ADSO...

Eu nu stiu daca un RDC client poate fi implementat hardware...de-aia-s curios. Daca se exista asa ceva, misto. Ce vreau eu sa aflu e daca exista, realmente, in carne si oase.

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
ashu
post 2 Aug 2005, 23:52
Post #19

Membru erectil

QUOTE(Lolek @ 2 Aug 2005, 22:02)
- serverul trimite ecranul (formularul)
- terminalul primeste ecranul (formularul), si ti-l afiseaza
- scrii ce ai de scris (intr-o memorie ceva), apesi PF_RETURN si formularul pleaca la server, unde este procesat si ti se trimite ecranul urmator.
*

In ce memorie scrii? Io aveam impresia ca functioneaza la fel ca telnetu, adica tot ce scrii se duce direct la server si tot ce vine de la server se afiseaza pe ecran. Nu e asa?

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
neumann
post 3 Aug 2005, 08:50
Post #20

Membru autentic

From: Spermezeu

Io n-am mai vazut cam de multisor consola pe AS/400 pentru useri. De obicei sunt PC-uri cu emulator (AS/400 client) - Office rulz smile.gif . In general exista o consola de backup pentru cazuri disperate, dar care nu prea se foloseste decat cand schimbi benzi si mai dai cate o comanda din camera serverului, sa vezi ce e pe ele, daca ai pus-o pe aia care trebuie, etc.

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
cabanos ticalos
post 3 Aug 2005, 09:04
Post #21

Membru incepator

Pai in anii 80 calculatoarele Coral sau Independent asa lucrau. Acele calculatoare nu aveau CPU sau HDD, in loc de CPU era un intreg dulap de electronice, iar stocarea se facea pe cartele, streamere, floape de 8... Oricum ce vremuri... sistem de operare CP/M era ultimuol racnet, iar CUB/Z era tatal lor, al tehnologiei romanesti.

--------------------
El Camino El Camino - El Camino
+
walleye
post 3 Aug 2005, 12:05
Post #22

Membru

Group: Banned
From: Timisoara

exista multiplexoare kvm si soft pentru ele care permit unui windows sa
gestioneze mai multe ecrane, mausi, tastaturi etc. daca consideri ansamblul
"monitor + sobolan + clape" drept terminal, atunci da, poate si windowsul si
da, e foarte "dumb".

--------------------
Alco Century 628 - Monon 404
nu hraniti moderatorii
+
Lolek
post 3 Aug 2005, 13:17
Post #23

Ignorog

QUOTE(ashu @ 2 Aug 2005, 23:52)
In ce memorie scrii? Io aveam impresia ca functioneaza la fel ca telnetu, adica tot ce scrii se duce direct la server si tot ce vine de la server se afiseaza pe ecran. Nu e asa?
*

bre, m-am chinuit sa vad cum sta fizic treaba, ca cel putin programatic e asa cum spun eu (am avut de-a face cu IBM MP3000 cu CICS/BMS de web-enabluit).

Intr-adevar, VT-3270 cel putin e un protocol asociat pare-se cu Telnet-ul. Dar sunt cam 80% sigur ca functioneaza pe principiul formularelor, cum am zis eu mai sus. De restul de 20% tre sa sap adanc de tot si nu merge usor smile.gif. Asta e, chiar la physical relationship n-am ajuns cu those ugly monsters. Insa cel putin am dat un nume de protocol.

Programatic, in CICS e cam asa: EXEC CICS SEND MAP si EXEC CICS RECEIVE MAP, unde map-urile astea sunt descrieri de ecrane cu campuri DISPLAY si INPUT, descrieri facute intr-un format numit BMS. Trimiti ecranul si-l iei 'napoi completat de user.

This post has been edited by Lolek: 3 Aug 2005, 13:18

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
ashu
post 3 Aug 2005, 14:32
Post #24

Membru erectil

Pai si cine interpreteaza formatul asta, BMS? Ar trebui un procesor, nu? Si atunci inseamna ca nu mai e asa de dumb terminalul respectiv.

--------------------
+
Lolek
post 3 Aug 2005, 15:52
Post #25

Ignorog

QUOTE(ashu @ 3 Aug 2005, 14:32)
Pai si cine interpreteaza formatul asta, BMS? Ar trebui un procesor, nu? Si atunci inseamna ca nu mai e asa de dumb terminalul respectiv.
*

pai CICS-ul ca manager responsabil (de dialoguri) le proceseaza (interpreteaza) pe server din format de nivel (sa zicem inalt) intr-un format despre care n-am nici cea mai vaga urma de ramasita de idee...naiba sa le ia. Incerc sa "sap".

Teoretic exista terminale de la mod 1 la mod 5, fiecare suportand un anume protocol, care ala e. Ce face CICS-ul peste, face pe propria raspundere, cam asa zic eu smile.gif. Da' recunosc ca nu-s expert in sisteme din astea, m-am rezumat la a "specula" programatic, adica in spatele CICS-ului n-am trecut niciodata.

Cel mai bun exemplu ramane totusi Solaris-ul din Poli (muppets sau cum ii zicea). Daca poa' sa zica cineva despre cum functioneaza alea...scap si eu de dandanaua in care m-am bagat singur.

This post has been edited by Lolek: 3 Aug 2005, 15:57

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
ashu
post 3 Aug 2005, 16:59
Post #26

Membru erectil

Sper sa nu bat campii, dar din cate imi aduc aminte era un cluster de vreo 5 masini, care sharuiau unele resurse, cum ar fi memoria RAM (1 Giga, mi s-a parut covarsitor la vremea aceea), HDD-urile, userii. Lumea se conecta prin telnet atat de pe terminale dumb clasice, cat si de pe PC-urile alea 286 de la IBM, care desi aveau procesor nu aveau HDD si butau din retea in DOS de pe un server Novell. Telnetu folosit de pe calculatoatele alea era scris de niste studenti. Cam asta e ce imi aduc io aminte, vv ar trebui sa stie mai bine ca e inca legat de chestiile astea.
Concluzionand, indiferent de pe ce se conectau oamenii, foloseau telnet, iar acesta functioneaza simplu: tot ce tastezi merge la server, tot ce vine de la server se afiseaza pe ecran. Nu se proceseaza nimic pe client.

--------------------
+
Lolek
post 3 Aug 2005, 17:18
Post #27

Ignorog

Ma omori cu zile, bre.

Ok...uite aici: http://search390.techtarget.com/sDefinitio...i211498,00.html

Este despre 3277, nu 3270 (care cica a fost scos de pe piata in 77 blink.gif - aoleu mama...pe ce posibile boli cu pantalonii evazati am pus eu mana...Bee Gees, Abba, Boney M - bleah!). Si este aproximativ ca Telnet-ul doar ca nu e line-oriented ci field-oriented (probabil ceva in genul cum am spus eu).

"The 3277 terminal was a non-graphical (text only) monochrome (black screen with green letters) display that buffered data so that key strokes could be saved until the ENTER key was pressed. (Previous terminals sent every key stroke immediately to the computer to which the terminal was attached.) The 3277 was also field-oriented rather than line-oriented which meant that a program could write an output data stream to the terminal based on application-oriented fields rather than having to create the display output line by line."

Da stii ce? Hai batem palma si-i zicem ca-s niste monitoare cu tastatura care stiu Telnet si gata. In fond nu detaliile conteaza.

This post has been edited by Lolek: 3 Aug 2005, 17:24

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
Ov
post 3 Aug 2005, 17:19
Post #28

QUOTE(ashu @ 3 Aug 2005, 17:59)
foloseau telnet, iar acesta functioneaza simplu: tot ce tastezi merge la server, tot ce vine de la server se afiseaza pe ecran. Nu se proceseaza nimic pe client.
*

evident fara nici o criptare 04.gif

si cand a inceput sa se foloseasca telnetu' prin internet, a fost chiar funny smile.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
+
ashu
post 3 Aug 2005, 18:08
Post #29

Membru erectil

QUOTE(Lolek @ 3 Aug 2005, 17:18)
[...](Previous terminals sent every key stroke immediately to the computer to which the terminal was attached.)
*

Pai io de astea vorbeam. smile.gif

--------------------
+
Lolek
post 3 Aug 2005, 18:13
Post #30

Ignorog

Alea tre sa fi fost mega-fun...moartea pasiunii si mai multe nu...cred ca atunci s-au inventat IRC-ismele, scurt si la obiect, sa nu fie pierderi pe traseu biggrin.gif .

This post has been edited by Lolek: 3 Aug 2005, 18:14

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 27th July 2025 - 13:22
Forum Renault