DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

13 Pages « < 8 9 10 11 12 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Pro sau contra Rosia Montana?, Comentarii,articole,pareri...

Esti pro sau contra proiectului minier de la Rosia Montana

Pro [ 8 ] ** [9.88%]
Contra [ 66 ] ** [81.48%]
Nu ma intereseaza [ 7 ] ** [8.64%]
Total Votes: 81
Guests cannot vote 
mrkiry
post 24 Jun 2012, 22:07
Post #271

Din tara unde nici apocalipsa nu ajunge...

Group: Members
From: Bucuresti

Sa ramana,ca prea multe sunt la mijloc...
Pentru cei care au rabdare sa citeasca:
"RMGC este o societate pe actiuni, in care Gabriel Jersey avand majoritate, decide totul. RMGC cheltuie bani dupa cum vrea Gabriel Jersey pentru proiectul Rosia Montana, proiectul Bucium si mai nou proiectul Baisoara (pe relatii guvernamentale, pe licenta de exploatare la Rosia Montana, licenta de explorare la Bucium, taxe, impozite, etc., pe explorari, pe descarcari de sarcina arheologica, sponsorizari, sprijin logistic acordat “Grupului independent de monitorizare”, achizitii de case la Rosia Montana, reclame in media, avocati, etc.); dar RMGC nu are bani de cheltuit, capitalul social fiind mic. Atunci,

- RMGC imprumuta cu dobanda bani de la Gabriel Jersey, actionarul majoritar; la randul sau, Gabriel Jersey ia banii de la compania parinte, Gabriel din Canada; Gabriel din Canada nu are nici ea bani (merge pe pierderi in fiecare an – a se vedea rapoartele anuale ale lui Gabriel) dar ii obtine prin emisia de actiuni, cotate la bursa, pe seama aurului de la Rosia Montana si Bucium; deci RMGC, facand imprumuturi de la Gabriel Jersey, face datorii la Gabriel Jersey (creante);

- cand datoriile RMGC devin prea mari (raportul Activ Net/Capital social scade sub 0,5, unde Activul Net = totalul activelor – totalul datoriilor) Legea 31/1990 a societatilor comerciale cu modificarile ei obliga RMGC, prin art. 153 , la: reintregirea capitalului prin emisia de actiuni, reducerea lui la valoarea ramasa sau dizolvarea Societatii. Nu se pune problema dizolvarii RMGC (am vazut ca actionarii nu au voie sa ceara dizolvarea) si se decide continuarea activitatii. RMGC face atunci majorare de capital social, incalcand astfel art. 153 .

- Majorarea de capital pe care o face RMGC este egala cu datoria (sau o parte din datorie) la Gabriel Jersey plus suma ce va fi platita de investitorii minoritari (Minvest si cele 3 companii mici) ca sa-si mentina procentele de participare in afacere. Astfel,

- Gabriel Jersey nu plateste nimic („fara nici un cost suplimentar pentru Gabriel”), partea sa fiind acoperita prin conversia createlor (datoriile lui RMGC la Gabriel Jersey) in actiuni RMGC;

- Minvest si ceilalti actionari minoritari primesc dreptul de subscriere la un numar de actiuni RMGC care sa nu modifice procentele lor de participare la RMGC; si pentru ca nu au bani sa subscrie (si este prevazut in actul constitutiv (ulterior infiintarii) ca procentele lor nu pot scadea), sunt imprumutati tot de catre Gabriel Jersey cu bani, fara dobanda, cu obligatia sa restituie acesti bani cand productia va incepe la Rosia Montana si RMGC va distribui dividende"

--------------------
Renault Megane2 2004 Lux Privilege - GR85KYR
Renault Megane 2,1.6 16v,113 cp,an 2004
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
radian
post 24 Jun 2012, 22:35
Post #272

gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama...

From: petrosani

Este de apreciat ca ai pus intre ghilimele textul citat, doar ca ai "uitat" sa precizezi de unde citezi...

QUOTE(mrkiry @ 24 Jun 2012, 22:02)
Explorarea se refera la previziuni,studii etc..Cat se afla acolo,ce se afla,cum se afla si tot asa.Dezvoltare urmeaza dupa explorare-pregatirea propriu-zisa pentru exploatarea.
Lucrurile ar sta cam asa:
Explorare-Dezvoltare-Exploatare
*

Daca tai cuvantul din mijloc iti dau dreptate. Intre explorare si exploatare nu exista nicio etapa numita "dezvoltare". Sa dezvolti ce?

Explicatia de mai jos se pune? Mai am vreo 10 dictionare pe acasa, daca nu te-am convins mai caut...

Attached thumbnail(s)
development1.JPG ( Size: 31.23k ) Number of downloads: 336

--------------------
dacia logan ambition 2005 - HD 06 LDM
+
mrkiry
post 25 Jun 2012, 09:17
Post #273

Si tot nu are drept de EXPLOATARE wink.gif

--------------------
+
Andrei C.
post 25 Jun 2012, 10:21
Post #274

Utilizator de diacritice

From: Timișoara

QUOTE(radian @ 23 Jun 2012, 23:21)
Lumineaza-ne!

Pagina de wiki (e acolo și varianta în română)

--------------------
Dacia Logan 1.2 16V Laureate, 2010
+
catalin-g3
post 25 Jun 2012, 22:26
Post #275

Membru autentic

From: BaileGovora ; BUCURESTI

Imi place foarte mult reclama cu Maia Morgenstern.....

This post has been edited by catalin-g3: 25 Jun 2012, 22:27

--------------------
AsconaC/AstraF BERLINA 85/96
"Esti prost si vrei să te remarci? Aprinde proiectoarele!
Esti cel mai prost? Aprinde si stopul de ceată!" - MAERSK
+
radian
post 26 Jun 2012, 08:23
Post #276

Chiar iti place?

--------------------
+
mrkiry
post 26 Jun 2012, 08:58
Post #277

zici ca vine dupa doua nopti de bautura laugh.gif

--------------------
+
radian
post 26 Jun 2012, 21:11
Post #278

Hai sa nu sarim dintr-o extrema in alta. N-as putea zice ca imi "place" o astfel de scena. Este o forma de protest. Dusa un pic in extrem. Chiar daca nu-i impartasesc punctul de vedere, o respect pentru determinarea ei.

--------------------
+
kxz
post 3 Sep 2012, 17:31
Post #279

Membru autentic

From: Cuiul de la harta.

Se pare ca a iesit cine trebuie la alegeri, o prima exploatare pe baza de cianuri a si primit acordul.

Proiectul minier propus la Certej, județul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societății Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara

Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver care operează și în Grecia, Turcia, China și Brazilia. Compania minieră a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deținea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acțiuni fiind deținute de compania de stat Minvest Deva.
România intră oficial în EPOCA de AUR"

"Proiectul minier propus la Certej, județul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societății Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, creând astfel un precedent extrem de periculos pentru România", se arată în comunicat.

O MINĂ de AUR din România se deschide. Canadienii primesc UNDĂ VERDE pentru exploatare

Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, rețeaua de acționari, respectiv companiile deținătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roșia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizațiilor de protecția mediului din România.

Proiectul, care ocupă o suprafață de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentrație de 1,8 g de aur pe tonă de minereu - și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca și în cazul proiectului Roșia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 de hectare. 

"Cerem USL-ului și Guvernului României să își asume public această decizie, emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri și să explice tuturor românilor beneficiile sale de mediu, economice și sociale". a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

http://www.realitatea.net/o-mina-de-aur-di...l#ixzz25Q6dhivz

--------------------
Dacia 1410 / Opel Corsa
--------------------
Și-oricât de-ngustă o fi calea
Oricâte piedici m-or lovi din greu
Eu sunt stăpânul sorții mele
Sunt căpitanul sufletului meu.
+
4x4
post 3 Sep 2012, 17:41
Post #280

Übermensch

Ia uitati ceva amuzant:

--------------------
W S S
Attere Dominatum!
+
Ghidioneanu
post 3 Sep 2012, 19:06
Post #281

Membru autentic

From: IS

Eu nu inteleg ceva. In momentul in care se deschide o fabricuta, o mina sau orice alta firmulita de ce vreti voi, se fac niste locuri de munca in firma respectiva. Dar, firma aia are nevoie de lopeti, de exemplu. Asta inseamna ca dam de lucru la fabrica de lopeti. Lopetile se fac din fier, dam de lucru la siderurgisti. Lopetile au cozi de lemn, dam de lucru la fabrica de cozi de lemn . Lopetile trebuie carate cu camionul la firma, dam de lucru la sofer. Soferul cumpara cauciucuri pentru camion, dam de lucru la fabrica de anvelope, la cea de facut asfalt pentru drum, la militianul care pune amenzi la soferul ce cara lopeti, etc
Daca nu se deschide nimic, ramanem cu aurul lui Maia Morgenstern ( tare mi-s dragi evreii la ei acasa...)
Deci, facem locuri de munca sau ne plangem in continuare? Ganditi-va ca toti cei enumerati mai sus ar plati impozite, ar castiga bugetul de stat si profesorii, si medicii, si judecatorii, etc. Asa platim ajutoare sociale si de somaj...
Oare cei din guvern au facut vreunul economie politica?
Si apropo, mi-e o greata de asa-zisii ecologisti...

--------------------
Ford Focus 2007, 1,8 TDCI 115 cp - IS-xx-xx
Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința.
Solomon
+
vizitatorul
post 3 Sep 2012, 19:22
Post #282

Membru autentic

io propun o fabrica de maciuci....

--------------------
Dacia 1310 L 1998 - B453SCU
+
bion
post 3 Sep 2012, 19:22
Post #283

Membru autentic

From: TM

Asa o fi ca prea o zici cu foc. Dar dupa 16 ani totul se inchide.Ramanem cu sute de hectare de halde de steril si cu catva lacuri artificiale splendide( cu cianuri unde apropos de nationalismul matale si macar moldovenii nu pot trai).
Deci un tanar care se angajeaza acum acolo ajunge la vreo 40 de ani somer avand la baza o meserie care nu se cauta.
Aurul ala nu ramane in Romanica. Daca tot e sa ne otravim terenurile si apele macar acel gram de aur la o tona de minereu sa ramana in pusculitza BNR.

--------------------
Dacia SLZ Scala 2003 - TM54
Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații
Crîșmarii care toarnă apă-n vin !
+
vijelie
post 3 Sep 2012, 19:34
Post #284

membru violet

In 16 ani le repar drumurile de acces de cateva ori. rugaciune.gif

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
DragosP
post 3 Sep 2012, 19:35
Post #285

Nu zic nimic...nou

Group: Moderatori
From: Lumea mea

De 15 ori mai exact.

--------------------
Ceva de plastic . . - BRRC
Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu!
+
kxz
post 3 Sep 2012, 19:37
Post #286

Membru autentic

QUOTE(Ghidioneanu @ 3 Sep 2012, 19:06)
( tare mi-s dragi evreii la ei acasa...)
*

Uneori, unii moldovenii nu mi's deloc dragi, nici macar la ei acasa...

--------------------
Dacia 1410 / Opel Corsa
--------------------
+
vijelie
post 3 Sep 2012, 19:38
Post #287

membru violet

Detalii, proiectele de drumuri tehnologice si de acces in zona au inceput prin 2000, cu Frank Timis.

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
Markos
post 3 Sep 2012, 21:57
Post #288

fost programator

From: Scursurești Vale

QUOTE(vizitatorul @ 3 Sep 2012, 20:22)
io propun o fabrica de maciuci....
*

io propun una de petarde.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
radian
post 3 Sep 2012, 23:44
Post #289

Eu astept desecretizarea contractului.

--------------------
+
Ghidioneanu
post 4 Sep 2012, 06:43
Post #290

Membru autentic

From: IS

QUOTE(bion @ 3 Sep 2012, 21:22)
Asa o fi ca prea o zici cu foc. Dar dupa 16 ani totul se inchide.Ramanem cu sute de hectare de halde de steril si cu catva lacuri artificiale splendide( cu cianuri unde apropos de nationalismul matale si macar moldovenii nu pot trai).
Deci un tanar care se angajeaza acum acolo ajunge la vreo 40 de ani somer avand la baza o meserie care nu se cauta.
Aurul ala nu ramane in Romanica. Daca tot e sa ne otravim terenurile si apele macar acel gram de aur la o tona de minereu sa ramana in pusculitza BNR.
*

Asta seamana cu povestea cu drobul de sare...care o sa cada candva...
Decat sa facem ceva, mai bine sa nu facem nimic. Stam cu mainile incrucisate !
Presupun ca in 16 ani se va gasi si o solutie tehnologica de depoluare, doar avem o gramada de ingineri. Sau preferati sa importam chinezi? Gasesc ei ceva...

--------------------
Ford Focus 2007, 1,8 TDCI 115 cp - IS-xx-xx
Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința.
Solomon
+
radian
post 4 Sep 2012, 08:28
Post #291

Solutii exista si acum nu trebuie sa asteptam 16 ani pentru ele.

Un contract onest, in concordanta cu practicile internationale, ar trebui sa prevada ca dupa incetarea exploatarii, perimetrul minier sa fie ecologizat, redat circuitului natural existent inaintea inceperii exploatarii. Solutii tehnice exista.

Statul roman din redevente ar putea castiga mai mult decat daca s-ar ocupa direct de exploatarea zacamantului. O noua regie a statului nu ar face decat sa produca un nou grup de manageri si administratori numiti politic care se imbogatesc in detrimentul statului.

Nu in ultimul rand, nivelul redeventelor trebuie renegociat anual. Daca o fabrica are in momentul instrainarii o valoare determinata mai mult sau mai putin corect, care valoare in timp se diminueaza, deoarece cladirile / utilajele oricat ar fi ele de moderne la un moment dat vor fi afectate de uzura fizica si de cea morala, unui perimetru minier ii poate creste valoarea in timp. Pe de o parte in functie de evolutia pretului la substanta minerala extrasa pe de alta parte, prin descoperirea de noi rezerve exploatabile necunoscute la momentul concesionarii.

Ce-mi plac mie ecologistii astia care si-au gasit vocatia peste noapte cum se dau ei cu capul de toti peretii de grija unor riscuri potentiale, dar nici la un metru in fata pwlii n-au dureri legate de adevaratele bombe ecologice existente si care polueaza la greu clipa de clipa. Ma refer in primul rand, dar nu numai, la termocentrale si la gropile de gunoi.

Daca firmele private au fost stranse de oo si vrand, nevrand au scos banii din buzunar pentru adoptarea unor solutii tehnice care sa reduca emisiile poluante in limite tolerate (fabricile de ciment, de exemplu) regiile statului n-au nicio jena sa invoce lipsa resurselor materiale si sa-si continue activitatea fara sa aiba prea multe dureri de cap legate de protectia mediului.

This post has been edited by radian: 4 Sep 2012, 08:30

--------------------
+
Andrei C.
post 4 Sep 2012, 08:58
Post #292

Utilizator de diacritice

Dar nu ne lasă ăștia în pace cu chimicalele lor?! Când merge greu cu deschiderea unei măcinători și otrăviri de munți dau avize la alta. Mie unul nu îmi trebuie să vizitez lacuri otrăvitoare toxice cand mă plimb prin munți și nici nu am nevoie de riscul ca aceste substanțe să ajungă prin vreun accident direct în vreun râu care se varsă până la urmă în Dunăre - vezi ce s-a mai întâmplat deja chiar la noi în țară... Că așa de infiltrat în apa freatică și de distrus sănătatea tuturor ființelor din zonă se știe că oricum se va întâmpla - vezi cum sunt exploatările identice în alte țări (la care promisiunile au fost aceleași)...

În același timp mă îndoiesc să ne ridice nivelul de trai în vreun fel sesizabil.
Bravo USL! Oare de ce nu sunt surprins? Cu guvernările ne-USL a fost scandal ani de zile legat de deschiderea Roșiei Montane, acum USL (care critica proiectul respectiv... sau nu?) dă acorduri pentru cealaltă. Că doar știu ei ce e mai bine pentru noi toți.

--------------------
+
sorin1983
post 4 Sep 2012, 09:16
Post #293

Membru autentic

From: Bucuresti-Rahova

Eu un singur lucru nu l-am inteles... de ce nu putem sa exploatam pentru noi acel aur? De ce in majoritatea domeniilor trebuie sa vina altii sa ia tot?

--------------------
Renault Megane1- -Sisteme electronice de securitate
"Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
+
kxz
post 4 Sep 2012, 09:24
Post #294

Membru autentic

Radiane, io stiu ca tu vorbesti frumos, din carti.
Dar in realitate stii ce ramane din ce spui tu acolo? Un mare kk.
In realitate se va fura la maxim, aia'si vor baga ceva in ecologie, ca decat sa investesti 10 milioane, mai bine dai spaga un milion, etc... Decat sa negociezi pentru stat redeventa, nu mai bine iei o spaga frumoasa, sa-ti rezolvi familia pe 3 generatii? Parca ai venit de pe luna si nu stii cum se petrec lucrurile in romania.
Poate urmasii urmasilor nostri vor prinde o clasa politica rezonabila, in care totul sa se faca cinstit si corect, asa ca mai bine lasam aurul ala acolo, ca sta linistit, or avea nevoie si nepotii nostri de resurse.

--------------------
Dacia 1410 / Opel Corsa
--------------------
+
neumann
post 4 Sep 2012, 09:28
Post #295

Membru autentic

From: Spermezeu

QUOTE(Ghidioneanu @ 4 Sep 2012, 07:43)
Asta seamana cu povestea cu drobul de sare...care o sa cada candva...
Decat sa facem ceva, mai bine sa nu facem nimic. Stam cu mainile incrucisate !

Taietorii de lemne din Parcul National Piatra Craiului nu vor decat sa munceasca!

Presupun ca in 16 ani se va gasi si o solutie tehnologica de depoluare, doar avem o gramada de ingineri.
*

radmasa.gif radmasa.gif

Siiigur, eventual dupa ce compania de proiect o sa dea faliment. O sa plateasca statul roman pe depoluare (si aici vine UE cu sula in coaste, nu prea merge sa zici ca o lasam asa cum a cazut, ce sa facem...) de 3-4 ori mai mult decat a incasat in total.

QUOTE(radian @ 4 Sep 2012, 09:28)
Solutii exista si acum nu trebuie sa asteptam 16 ani pentru ele.

Un contract onest, in concordanta cu practicile internationale, ar trebui sa prevada ca dupa incetarea exploatarii, perimetrul minier sa fie ecologizat, redat circuitului natural existent inaintea inceperii exploatarii. Solutii tehnice exista.

*

Siguuur, pana acum numa' contracte oneste s-au facut cu statul, de la Petrom pana la Bechtel.

Mai trebuie asteptat cateva zeci de ani, pana cand situatia politica in Romania se imbunatateste, vor fi legi clare care se vor si aplica. Pana atunci, aurul ala nu pleaca nicaieri. Ba, e posibil sa apara si tehnologii mai putin poluante intre timp. Oricum, mafiotul ala romano-canadian si increngatura aia de companii care se detin reciproc nu-mi inspira deloc incredre.

4 Sep 2012, 10:31:
Se discuta pe aici despre microcentralele de pe riul Capra. Acolo, era o chestie simpla, trebuiau sa faca lucrarile fara sa intervina in albia principala. Si-au bagat picioarele si au deviat albia principala pe perioada cat au lucrat ei, sa iasa mai repede si cu costuri mai mici. O chestie absolut simplu de facut in mod legal si corect, conform autorizatiei. Si aici vorbim de iazuri de decantare cu milioane de metri cubi de cianura...

This post has been edited by neumann: 4 Sep 2012, 09:31

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
corbex
post 4 Sep 2012, 09:32
Post #296

Desi nu pare, ma plimb cu Dacia

From: bucuresti

QUOTE(Ghidioneanu @ 4 Sep 2012, 07:43)
Presupun ca in 16 ani se va gasi si o solutie tehnologica de depoluare, doar avem o gramada de ingineri.
*

Gaaareett!! Vezi ca te striga neshte oameni!

--------------------
dacia solenza 2005, cheala
+
george_scala_2004
post 4 Sep 2012, 09:53
Post #297

Membru autentic

Câinii latră la Roșia Montană, licența trece la Certej

*  Eldorado Gold Corporation: "Producția de aur de la Certej va începe în 2015"
    *  Proiectul minier a obținut acordul din partea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara
    *  ONG-urile de mediu: "Cerem USL și Guvernului României să își asume public emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri"
    *  Ministrul Mediului cere demiterea directorului executiv al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara
    *  Gabriela Lambrino, directorul Agenției Regionale de Mediu Timișoara: "Decizia finală în cazul Certej a fost luată în prezența consilierului ministrului Mediului"
    Informația transmisă ieri de mai multe ONG-uri potrivit căreia proiectul minier de la Certej a primit autorizația de mediu a stârnit tensiuni între autoritățile competente. În timp ce Roșia Montană Gold Corporation așteaptă de ani buni avizul de la Ministerul Mediului, proiectul de la Certej, în județul Hunedoara, nu a avut nevoie decât de aprobarea Agenției de Mediu Timișoara, pe care a și primit-o, în iulie 2012.
    Producția în cadrul proiectului minier de la Certej (județul Hunedoara), deținut de Deva Gold SA, ai cărei acționari sunt Eldorado Gold Corporation (80%) și compania de stat Minvest Deva, va începe, cel mai probabil, în trimestrul al doilea din 2015, potrivit site-ului investitorului străin.
    Eldorado Gold anunță, totodată, că proiectul de la Certej a primit acordul de mediu în iulie acest an.
    Zăcământul de la Certej este bogat în aur și argint.
    Potrivit estimărilor investitorului străin, producția de aici va fi de 130.000 uncii aur/an, respectiv de 660.000 uncii argint/an.
    Contactat de ziarul BURSA, directorul general al Deva Gold, Nicolae Stanca, ne-a transmis că procedurile de obținere a avizelor pentru exploatarea de la Certej au început în 2009, fiind finalizate în iulie 2012:
    "A fost o procedură transfrontalieră, coordonată de Ministerul Mediului, cu dezbateri repetate ce au avut loc inclusiv în Budapesta".
    "Ungurii și-au spus punctul de vedere, care a fost în afara legislației românești și a celei europene. S-au împotrivit, pentru că Mureșul curge și pe la ei.
    Am primit avizele de mediu pe două legislații: cea românească și cea europeană.
    Au avut loc mai multe întâlniri, la care au participat
    Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului. S-a întrunit comisia tehnică din cadrul Ministerului Mediului. Au fost și Apele Române.
    După ce au tot cerut completări, acum, în iulie, s-au dat avizele.
    Reprezentanții comisiei de analiză tehnică au spus că nu mai au nimic de comentat și că s-a respectat legislația națională și internațională în materie".
    *  ONG-urile: "Ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat în numai două luni de la numire"
    Asociațiile "Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu", "Alburnus Maior" și "Re.Generation" condamnă emiterea recentă a acordului de mediu pentru proiectul Certej, "prima exploatare a aurului la scară largă pe bază de cianuri din România".
    ONG-urile au declarat: "Prin detaliile sale - impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, rețeaua de acționari, respectiv companiile deținătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roșia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizațiilor de protecția mediului din România.
    Proiectul, care ocupă o suprafață de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentrație de 1,8 g de aur pe tonă de minereu - și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca și în cazul proiectului Roșia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 de hectare".
    ONG-urile arată, totodată, că ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat în numai două luni de la numire: "Deși, atât premierul Victor Ponta, cât și ministrul Mediului și Pădurilor Rovana Plumb susțineau cu tărie, la începutul mandatului, că proiectul minier de la Roșia Montană nu poate merge înainte fără garanții de mediu, renegocierea participației statului sau desecretizarea contractului, mimând astfel responsabilitate față de implicațiile serioase pe care asemenea proiecte de exploatare le ridică la adresa mediului și comunităților afectate, Guvernul nu a solicitat nicio garanție de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participația statului român, similară celei de la Roșia Montană, este acceptată în forma actuală, iar contractul ce stă la baza acestui proiect este tot unul secret".
    Mai mult, în emiterea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, autoritățile au considerat ca acceptabil impactul produs de consumul a 29 de milioane de metri cubi de apă din râul Mureș, defrișarea a 187 de hectare de pădure și suprapunerea proiectului minier cu situl Natura 2000 - ROSPA 0132 Munții Metaliferi pe o suprafață de 108 hectare, subliniază ONG-urile.
    Eugen David, președintele Alburnus Maior, spune:
    "Cerem USL-ului și Guvernului României să își asume public emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri și să explice tuturor românilor beneficiile sale de mediu, economice și sociale".
    *  Ministrul Mediului, Rovana Plumb, dispune verificarea acordului de mediu pentru Certej
    Ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgență, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, a transmis, ieri, printr-un comunicat, Ministerul Mediului și Pădurilor. Documentul mai precizează:
    "Se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale.
    De asemenea, ministrul Mediului și Pădurilor a solicitat conducerii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului demiterea directorului executiv al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes național și internațional".
    Dacă Ministerul va constata că acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta va fi anulat.
    *  Gabriela Lambrino, directorul ARMT: Agenția a urmat toți pașii înaintea emiterii acordului de mediu pentru Certej
    Agenția Regională de Mediu Timișoara (ARMT) a urmat toți pașii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej,
    iar legislația nu prevede informarea autorității de mediu în astfel de cazuri, a declarat, ieri, pentru Mediafax directorul agenției, Gabriela Lambrino. Domnia sa a precizat: "La nivel de aplicare a legislației, totul a fost în regulă. Legislația de mediu încă în vigoare așa prevede, nu e necesară anunțarea autorității naționale de mediu. Nici acum legislația de mediu nu prevede ca un amplasament într-o regiune să fie aprobat de Agenția Națională de Mediu. Dacă, de exemplu, proiectul se întinde pe două regiuni, atunci competențele revin Agenției Naționale".
    Gabriela Lambrino a spus că nu sunt motive pentru a fi demisă și că nu intenționează nici să demisioneze din funcție: "Acel proiect nu avea de ce să ajungă la Agenția Națională de Mediu. Doamna ministru Rovana Plumb are competențe să trimită Corpul de control. Deocamdată mi s-a solicitat un calendar cu toată procedura, iar mâine (astăzi - n.r.) îl vom trimite la minister. Nu înțeleg de ce doamna ministru nu i-a consultat și pe colegii din minister, de la compartimentul de autorizări, care cunoșteau o bună parte a actelor".
    Gabriela Lambrino a explicat, totodată, că primul pas în obținerea acordului de mediu a fost solicitarea avizului de PUZ, iar ultimul pas a fost emiterea acordului de mediu: "Primul pas a fost solicitarea avizului de PUZ prin care s-a schimbat funcțiunea zonei, din teren agricol în teren industrial pentru destinația de exploatare minieră auro-argintifieră. Solicitarea a fost depusă în anul 2007 și s-au urmat toate procedurile legale din legislație, inclusiv trimiterea către minister a faptului că această unitate ar putea avea impact transfrontier, în sensul că ar putea fi afectate statele învecinate. Mai exact, în cazul în care nu se respectă anumite chestiuni: nu se face un baraj solid și apele care spală exploatarea, care au un oarecare conținut de cianuri, se varsă în râul Mureș și dau peste toate stopurile din cale, peste baraje, e normal ca Mureșul să poată polua prin circuitul de apă. Dar la cât e debitul de pe Mureș, nu au cum să polueze, nici măcar peștii nu vor fi afectați. Impactul transfrontier s-a făcut cu consultarea părților vizate și anume Ministerul Mediului din Ungaria și Ministerul Mediului din Serbia".
    Directorul Agenției Regionale de Mediu Timișoara a subliniat că procedura până la emiterea acordului de mediu a fost una anevoioasă și s-au ținut ședințe de consultări în cele trei state vizate:
    "Procedura până la a ajunge să emiți un acord de mediu e anevoioasă. S-au ținut consultări în Ungaria, la Budapesta și Szeged, dar și în Serbia. S-au ținut astfel de consultari și la Timișoara. În final, Ministerul Mediului a trimis documentul care atesta oficial că s-au încheiat consultările dintre cele trei state, anul acesta, în luna februarie. În decembrie anul trecut a avut loc ultima rundă de consultări în Timișoara. În cadrul procedurii au avut loc inclusiv dezbateri publice din care a rezultat că se dorește construirea proiectului respectiv. În iulie 2012, după ce existau toate avizele și documentele solicitate, nemaijustificându-se altă solicitare, s-a emis acordul de mediu. O respingere nu se poate da decât în condiții de ilegalitate, iar aici nu era cazul", a spus Lambrino.
    Mai mult, Gabriela Lambrino a spus că decizia finală în privința acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, în prezența Georgetei Barabaș, actual consilier al ministrului Mediului:
    "Decizia finală a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, când doamna Rovana Plumb era deja numită ministru, împreună cu toate instituțiile care ne acuzau, până în acel moment, de încetinire a proiectului, inclusiv Agenția Județeană de Mediu, condusă atunci de Georgeta Barabaș, actualmente consilieră a ministrului Mediului, Rovana Plumb".
    *  Ungaria, direct afectată în cazul unui accident la Certej
    În cadrul discuțiilor cu autoritățile române, Ungaria s-a opus proiectului de la Certej, motivând că Mureșul este sursa de aprovizionare cu apă a proiectului. Mai mult, dacă ar avea loc un accident la iazul de decantare, Mureșul ar fi principalul curs de apă afectat.
    Deși proiectul de la Certej se va întinde pe aproape 500 de hectare, pe o suprafață cu mult mai mică decât cea de la Roșia Montană (1600 hectare), iar cantitatea procesată de minereu va fi la jumătate, se pare că, din punct de vedere tehnic, proiectul hunedorean este mult mai slab, ne-au declarat surse.
    Acestea au aflat, în urma unor discuții cu oficiali unguri, că vecinii noștri trebuie să se decidă dacă vor desfășura demersuri diplomatice pentru opirea lucrărilor de la Certej sau vor apela la Curtea Europeană de Justiție.

http://www.bursa.ro/cainii-latra-la-rosia-...col=181033.html

Super: ni i-am pus in cap si pe canadienii de la rmcg si pe unguri...sa vezi scandaluri acum...

--------------------
... ... ...
+
radian
post 4 Sep 2012, 10:02
Post #298

Atatea balarii circula pe piata cu privire la acest proiect, cele mai multe sunt temeri care seamana leit cu procesul de intentie.

Ar fi totusi interesant de urmarit o dezbatere argumentata intre cei care vor sa implementeze proiectul si experti in diverse domeniii care au obiectii din varii motive. Exclus ecologistii de mucava.

--------------------
+
Andrei C.
post 4 Sep 2012, 10:08
Post #299

Utilizator de diacritice

Păi da. Ce să caute ecologiștii unde se discută despre o posibilă poluare majoră.
Aia nu e treaba lor...

Edit: Înainte să dea acordurile de mediu și ce mai e nevoie, ar fi fost frumos sa meargă cu o echipă de specialiști pe unde mai sunt proiecte dinastea în lume, atât în derulare cât și încheiate, și să măsoare exact ce se întâmplă (corect, nu pe bază de mită). Ce metale grele/alte toxine sunt în oamenii/animale/vegetație și în ce cantități, evoluția sănătății locuitorilor în funcție de distanța față de exploatare, suprafețele afectate, poluarea din ape, aspectul zonei după reabilitare etc. Nu trebuie să se ia după estimări - pot face măsurători exacte.

This post has been edited by Andrei C.: 4 Sep 2012, 10:44

--------------------
+
radian
post 4 Sep 2012, 10:17
Post #300

Care ecologisti ma? Te referi cumva la cretinii aia de Grean Peace care militau de zor prin toata Europa impotriva finalizarii drumului din Valea Jiului inspre Baile Herculane pe motiv ca distruge ultima rezervatie montana din Europa (Retezatul) bla, bla, bla. Liderii Gren Peace nu stiu nici macar sa arate pe harta unde e localizat drumul cu pricina dar ei protestau.

Asta ca sa vorbesc de ecologistii cu patalama si staif, exaltatii care-s ecologisti fiindca le place rezonanta cuvantului nici nu merita bagati in seama.

--------------------
+
13 Pages « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 8th June 2025 - 07:23
Forum Renault