DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Schimbari in fiscalitate, microintreprinderi, TVA and stuff

Vlad Georgescu
post 19 Aug 2005, 16:19
Post #31

/----\ <--- Logan

Group: Members
From: Bucuresti

QUOTE(ovidiusoft @ 19 Aug 2005, 17:08)
Si in rest, toate cheltuielile le factureaza pe firma: benzina, chirii si utilitati, mobila, electronice, chiar si mancarea de la supermarket.
*

Mincarea de la supermarket NU se poate cumpara pe microintreprindere, cu exceptia cazului in care microintreprinderea are un restaurant sau ceva de genul asta.

Daca facturezi mincare pe firma asta se considera cheltuieli de protocol, ori microintreprinderile NU au voie sa aiba asa ceva.

Pentru decontarea benzinei trebuie foi de parcurs.

Cit despre mobila.. merge pentru mobilier de birou.

--------------------
Volțvagăn Glonț 2080 Tdi Quad BiTurbo DSG 8 - -
Athos, Porcos si Bairamis
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
madalina
post 19 Aug 2005, 16:21
Post #32

Membru autentic

QUOTE(florindu @ 19 Aug 2005, 16:12)
Evaziunea este de doua feluri: legala si ilegala.
Printre altele, evaziunea fiscala legala reprezinta evitarea platii unui impozit pe profit prea mare, intrand aici sponsorizarile (care, desi aparent, vor sa reprezinte o cauza nobila, sunt o forma de diminuare a impozitului pe profit), investitiile, cheltulelile de protocol, etc.
Evaziunea fiscala ilegala cuprinde tot ceea ce nu e legal facut in acelasi scop.

Asa ca in a-ti infiiinta o microintreprindere pentru a incasa un salariu de 1500 euro pe luna, dar platind TVA (inclus in contract in plus fata de suma neta negociata) si cei 3% (de asemenea, uneori inclusi in contract), nu reprezinta o cale ilegala. Platesti, in fond, un contabil cu 500 mii/luna si o asigurare sociala si una de sanatate, dar ramai cu mult mai mult in mana.
Pentru ca, de obicei, angajatoruli propune variante: ori 1500 (+TVA+3%) cu micro, fie 800 cu contract de munca.
Cred ca toti am alege varianta 1.
*

Cheltuielile de protocol - de cele mai multe ori sunt cheltuieli personale, dar factura e luata pe firma, fiiind un mod de a te utiliza legal de banii firmei in interes personal!

Investitiile - evaziune fiscala?!? Adica daca eu fac gogosi si cumpar un echipament mai nou si mai performant fac evaziune fiscala?!? Eu credeam ca e un mijloc de a eficientiza firma, cu un calcul prealabil cost - rezultate!

Unde gasesti tu contabila cu 500 k lei vechi?!?

--------------------
Toyota/Opel Yaris/Corsa - B00ooo
cu fular de steaua in galeria lui dinamo :-)))
+
florindu
post 19 Aug 2005, 16:27
Post #33

Membru' doar, dar vechi!

From: ...acu' Timisoara

Exista si variante fara manarii.
Iei facturi pentru tot ceea ce cheltui, inregistrezi in contabilitate toate platile, astfel incat sa nu mai apara numerarul in casierie.
Iar la sfarsit poti chiar sa nu ai profit.

Iar despre contabili putem deschide un alt topic. Sunt satul de asa-zisi contabili, fara studii, capabili sa te bage in puscarie din ignoranta, si nici macar nu raspund ei, ci administratorul.

Pe de alta parte, varianta micro este un avantaj cand lucrezi pentru o firma mare, pentru ca ai un portofoliu de contracte bine garnisit daca vrei sa pleci in alta parte. Consultanta pe management, marketing, resurse umane e bine vazuta daca ai lucrat cu nume mari.

--------------------
Renault MeganeII 1,5dCi/80CP 2005 -
Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004
Juniorul: Nintendo Wii

Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin
+
Vlad Georgescu
post 19 Aug 2005, 16:29
Post #34

/----\ <--- Logan

QUOTE(florindu @ 19 Aug 2005, 17:27)
Exista si variante fara manarii.
Iei facturi pentru tot ceea ce cheltui, inregistrezi in contabilitate toate platile, astfel incat sa nu mai apara numerarul in casierie.
Iar la sfarsit poti chiar sa nu ai profit.
*

De ce nu intelegeti ca asta nu este legal? Da, faci asa - dar ce se intimpla cind vine un control?

Iata ce a patit un prieten de-al meu care a facut ce a descris Florindu mai sus, pe o microintreprindere:

- La control s-a descoperit ca anumite lucruri (un costum de haine cumparat pe firma, etc) nu au nimic in comun cu firma. S-au anulat acele facturi. Amenda 1.

- S-a considerat ca acele cheltuieli de fapt le-a luat ca dividende, si l-au obligat sa plateasca impozitul pe acele dividende. Impozit 1 de plata.

- Pentru ca anumite cheltuieli au fost anulate, s-a considerat ca a tinut contabilitatea gresit. Amenda 2 de plata.

TOTAL DE PLATA

Amenda 1 + Amenda 2 + Impozit 1 = suma foarte mare

De putut se poate orice. Iacubov de exemplu si-a scos bani din firma ca "restituire creditare firma", desi el nu creditase firma.

Intrebarea e ce se intimpla cind vine controlul!

Nu se poate cumpara pe firma orice si oricum. Se pot cumpara numai bunuri si servicii care pot aduce profit firmei.

Pe de alta parte intr-adevar, daca nu tii cont de ce se intimpla la un control, atunci poti face foarte multa evaziune fiscala - pur si simplu netinind cont de lege. Dar asta se poate face INDIFERENT daca ai microintreprindere sau macro (daca platesti impozit pe profit).

QUOTE(madalina @ 19 Aug 2005, 17:21)
Cheltuielile de protocol - de cele mai multe ori sunt cheltuieli personale, dar factura e luata pe firma, fiiind un mod de a te utiliza legal de banii firmei in interes personal!
*

Din cite stiu microintreprinderile NU au voie sa aiba cheltuieli de protocol. Deci nu poti sa maninci pe firma.

This post has been edited by Vlad Georgescu: 19 Aug 2005, 16:45

--------------------
+
Lolek
post 19 Aug 2005, 16:29
Post #35

Ignorog

Vlad, s-a facut pe-aici o demonstratie ca fenomenul exista si este raspandit. De aici incolo ar ramane sa dau eu in gat pe varu Maftei sau pe nu stiu cine pentru extra-credibilitate (ceea ce evident ca n-o sa fac).

Parerea mea e ca asta e filonul pe care-l tintesc ei prin eventuale masuri la nivelul IMM-urilor (desi in mod normal diferenta de taxe si impozite oricum mi se pare enorma - aproape ca nu se merita sa ai firma mare in momentul asta).

Eu zic sa vedem forma finala a chestiunii si sa vedem daca tinteste unde trebuie sau vor exista si victime colaterale. Daca in domeniul imobiliar masura aia cu "cine vinde in mai putin 3 ani de la cumparare sa fie cocosat de impozite" e ok, aici o masura gen "se desfiinteaza IMM-urile cu mai putin de 5 angajati" nu mi se pare de acelasi efect. In primul caz (cel imobiliar) am fost chiar surprins de inteligenta masurii, in al doilea mi se pare cu cantec, deci nu ma considera drept un adept. Sa vedem.

This post has been edited by Lolek: 19 Aug 2005, 16:29

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
florindu
post 19 Aug 2005, 16:42
Post #36

Membru' doar, dar vechi!

Cred ca, de fapt, iar se pune caruta inaintea cailor!
Nu toti sunt evazionisti, nu toti sunt infractori. Dar la noi in sistemul fiscal asta e premisa: toti agentii economici sunt tratati din start asa, si ei trebuie sa dovedeasca contrariul.

Exista o mare parte a agentilor economici care sunt corecti si, pentru nivelul de dezvoltare a afacerii lor, microintreprinderea e exact ceea ce le trebuie!

Cheltuielile de protocol nu sunt folosite numai in interes personal. Inregistrez cheltuieli de protocol de zeci de mii de euro anual, care nu sunt folosite deloc asa. Pur si simplu, sunt protocoale absolut necesare in domeniul in care activez.

Iar in ceea ce priveste amenzile de care spui, Vlad, ele pot fi si contestate. Probabil era vorba si de o TVA considerata deductibila pe ceea ce spui tu, si care nu era, deci trebuia trecuta tot pe cheltuieli, motiv pentru care apare amenda.
Daca vrei sa iei un costum pe firma e absolut OK, insa ajungem iar la problema cu contabilul. Nefiind o cheltuilala deductibila, nimeni nu poate spune ceva. Poti sa mergi si la curve pe firma (daca ar elibera bon fiscala sau factura) si e absolut in regula din punct de vedere contabil. Chiar si daca nu e microintreprindere.

This post has been edited by florindu: 19 Aug 2005, 16:57

--------------------

+
steph
post 19 Aug 2005, 17:39
Post #37

Membru autentic

ashu> de unde naiba conceptia asta ca toate mini firmele sunt facute ca sa sustragi bani, sa faci combinatii, sa pacalesti statu etc.

vlad georgescu> a pus muuuulte puncte pe I in toate posturile sale si ca o concluzie ... cum vad eu masura asta.

guvern incapabil -> gestionarea dezastruasa a fondurilor -> au ramas prostii fara bani la buget -> aproba legea asta idioata -> fiecare firma se vanforma si v-a mai angaja fictiv persoane pt. a atinge acest prag, nu va platii salarii va platii doar impozite pt. acesti asa zisi angajati -> uite asa idiotii astia lovesc tot in cei mici pt. a se scoate din rahat, ca deh daca ii atingeai pe bastani nu prea iti era bine.

sper ca ne-am inteels care e rostu acestei legi smile.gif

--------------------
Toyota Yaris TS - Bucuresti
+
ashu
post 19 Aug 2005, 18:05
Post #38

Membru erectil

steph>, n-am zis ca toate, ci ca foarte multe. La fel au afirmat si altii, si asta e realitatea. Tot nu mi-ai raspuns de ce nu iti poti schimba statusu in firma normala, nu micro-intreprindere?
Si in plus, de unde pana unde au ramas fara fonduri la buget? Ai tu informatii pe care noi nu le avem? Mai era un cetatean care afirma senin ca astia fura mai mult decat ceilalti, asta desi io nu-mi aduc aminte sa fi abundat presa de astfel de cazuri, asa cum s-a intamplat inainte.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
florindu
post 19 Aug 2005, 19:02
Post #39

Membru' doar, dar vechi!

Pana la urma, scopul microintreprinderilor este cel de a permite tuturor sa faca o afacere legala din care sa-si scoata painea. Dace pentru unele categorii de activitati exista posibilitatea de a te desfasura ca persoana fizica autorizata, care plateste tot o alta forma de impozit, daca vrei sa-ti angajezi o persoana care sa te ajute, nu poti decat ca firma.
Si atunci apare forma asta de organizare, care, acum cativa ani, beneficia si de alte facilitati fiscale.
Daca vrei, de exemlu, sa vinzi martisoare si mai ai nevoie de un lipitor de hartie, pe care sa-l angajezi (ca sa fii in regula) e singura solutie.
Iar dintr-un "business" din asta no sa faci niciodata avere, ca sa te mulga statul cu 16%.

--------------------

+
ashu
post 19 Aug 2005, 19:14
Post #40

Membru erectil

Da din salariu faci? Ca acolo te mulge bine mersi cu 16%. (iar cei dupa care unii sunt nostalgici te mulgeau cu 40%).

--------------------
+
LOVENDAL
post 19 Aug 2005, 19:16
Post #41

Membru autentic

QUOTE(maddan @ 19 Aug 2005, 10:10)
IMM-urile cu mai putin de 5 angajati au fost o metoda de a ocoli taxele pe salariu, alea obisnuite.
*

Si crezi ca daca ar fi asa ar fi numai apanajul microintreprinderilor? Adica pt.cei de la 10 salariati in sus nu se mai ocolesc taxele?

This post has been edited by LOVENDAL: 19 Aug 2005, 20:58

--------------------
Renault / Dacia Renault Megane 2 - IS-XX-DWB
+
florindu
post 19 Aug 2005, 19:17
Post #42

Membru' doar, dar vechi!

Depinde de salariu....
Daca e de parlamentar, se pare ca poti face averi nebanuite!
Case, firme, conturi, masini, vacante, toate iti devin accesibile dintr-un salariu de bugetar!
Eu unul am castigat la schimbarea impozitului la 16%, asa ca pot zice cu mana pe inima ca e mault mai bine.

--------------------

+
steph
post 19 Aug 2005, 19:26
Post #43

Membru autentic

ashu> iti scapa unele trburi si ma faci sa ma repet. singura metoda legala de a scoate in timpul anului bani din firma este sa fi salariat in propria firma. deci eu platesc impozit ca si tine pe banii pe care ii scot. dividentele de la sf. anului sunt si alea impozitabile IAR.

d c sa fiu micro intreprindere? pt. a nu plati impozit mai mare, pt. ca sunt la inceput si nu am puterea financiara pt. a platii acelasi impozite ca niste frme mult mai mari cu un rulaj mult mai mare...

Ce opreste firmele mici sa iasa de sub cupola micro intreprinderilor? tocmai faptul ca sunt mici cu putini angajati ... adica mai utin de 9 adica prin lege esti IMM.

si nu nu am surse sigure ca nu au bani la buget dar e clar ca asa miroase. Alti au surse sigure sa spuna ca psd fura si spanzura ???

--------------------
+
Valentine
post 19 Aug 2005, 19:31
Post #44

Old Timer

From: California

QUOTE(steph @ 19 Aug 2005, 20:26)
d c sa fiu micro intreprindere? pt. a nu plati impozit mai mare, pt. ca sunt la inceput si nu am puterea financiara pt. a platii acelasi impozite ca niste frme mult mai mari cu un rulaj mult mai mare...
*

Stai un pic ca daca esti la inceput nu vad de ce nu ai vrea sa ai firma normala (daca esti la inceput se presupune ca nu faci oricum cine stie ce profit)! ... e chiar aberant sa fii la inceput si sa platesti impozit si sa nu faci nici un profit! smile.gif

--------------------
Ford Focus 2009
Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.

Atentie, atentie, si iar atentie!
+
ashu
post 19 Aug 2005, 19:35
Post #45

Membru erectil

Steph, dar o gramada de cheltuieli le faci pe firma, nu trebuie sa scoti bani din ea. Am si io o cunostinta pe care a pus-o firma unde lucreaza (si e o firma mare) sa-si faca microintreprindere ca sa-si ia salariu in modul asta. O s-o intreb cand am ocazia cum face sa se foloseasca de bani. Cert e ca fenomenul exista.

Oricum, noi vorbim acum mai mult pe zvonuri. Haide sa vedem cum va arata legea, care sunt argumentele Guvernului, si apoi putem discuta in cunostinta de cauza. Cine stie, poate o sa fiu de partea ta, daca o sa mi se para ca legea e o aberatie.

Cat despre partea cu furturile pesedeului, m-ai dezarmat. Tu chiar ai lipsit din tara in ultimul an? Pai numai pe Omar Haisan daca il aduc in discutie si deja am facut norma la hotii pe 10 ani. Ce naiba, nici asa.

--------------------
+
madalina
post 19 Aug 2005, 20:17
Post #46

Membru autentic

QUOTE(ashu @ 19 Aug 2005, 18:05)
steph>, n-am zis ca toate, ci ca foarte multe. La fel au afirmat si altii, si asta e realitatea. Tot nu mi-ai raspuns de ce nu iti poti schimba statusu in firma normala, nu micro-intreprindere?
Si in plus, de unde pana unde au ramas fara fonduri la buget? Ai tu informatii pe care noi nu le avem? Mai era un cetatean care afirma senin ca astia fura mai mult decat ceilalti, asta desi io nu-mi aduc aminte sa fi abundat presa de astfel de cazuri, asa cum s-a intamplat inainte.
*

Poti alege sa te incadrezi la micro sau la impozit pe profit numai la inceputul anului! Cine nu si-a facut un calcul la inceputul anului, acum pierde!

Eu eram microintreprindere, indeplineam toate conditiile legale pentru a fi micro si a plati 3% din venit impozit! Numai ca am venituri maricele pentru o micro, insa cheltuielile la fel de mari (cheltuieli reale, nu ale mele personal bagate pe firma), asa ca imi este mult mai avantajos sa platesc impozit pe profit!

--------------------
Toyota/Opel Yaris/Corsa - B00ooo
cu fular de steaua in galeria lui dinamo :-)))
+
Vlad Georgescu
post 19 Aug 2005, 20:43
Post #47

/----\ <--- Logan

QUOTE(steph @ 19 Aug 2005, 20:26)
Ce opreste firmele mici sa iasa de sub cupola micro intreprinderilor? tocmai faptul ca sunt mici cu putini angajati ... adica mai utin de 9 adica prin lege esti IMM.
*

Minim un angajat, maxim noua.

--------------------
+
steph
post 19 Aug 2005, 22:17
Post #48

Membru autentic

dah faza cu omar m-a cam dezamagit si pe mine.

recunosc suntde partea psd ... astia de acum sunt aerieni si impresia mea e ca nu stiu pe unde sa mai scoata camasa. Basescu in schimb are stofa de conducator ( parca ) dar nu prea are cu cine. pana la noi ordine asteptam sa vedem ce o sa iasa cu legea asta wink.gif

--------------------
+
Codrin
post 20 Aug 2005, 10:28
Post #49

Membru autentic

da, bine ca era psd-u cu picioarele pe pamant si se fura organizat mad.gif

--------------------
Mazda . .
+
crintea1949
post 20 Aug 2005, 22:11
Post #50

Membru incepator

Domnilor ne pierdem în amănunte.
Au dispărut uzine și fabrici întregi-nu mai avem uzine care poluiează atmosfera dar șomajul este în floare- nu-i valea călugărească, combinatul chimic nu viile, copșa mică.uzina de negru de fum, Laminorul Brăila- este demolat, uzina progresul care producea utilaje de contrucții-buldozere, excavatoare, Tohan de lângă Brașov nu mai fabrică pe Mobra, nici minimobra, uzina de pompe de la Botoșani, canci, fabrica de benzi transportoare de cauciu de la Botoșani, pentru oleoductul Marea Neagră -trieste, Uzina de Țevi Sudate București în loc să pună botul pe contract, este în comă de privatizareAerofina , care producea piese pentru BAC, 1-11, impreună cu Turbomecanica sunt în comă profundă după privatizare samd.
În presă oficiali recunoșteau că avem cele mai multe taxe și impozite din europa.
Dece Franta subventionează cu 60 % agricultura, iar la noi 2 milioane de ha sunt suficiente și înregidtrăm costuri mari că nu sunt subvenționate, de aia produsele din vest sunt ieftine la desfacere
Bătrâna Dacie , era Made în România, aum nu mai avem nimic made în românia.
Benzinele și motorina au ajuns peste valoarea din UE, mașina este considerată un obiect de lux ca și celelalte, așteptăm noi surpize.
noapte bună

--------------------
dacia solenza - B33HRZ
+
nairam
post 21 Aug 2005, 13:15
Post #51

Posesor de bebelus...

QUOTE(Vlad Georgescu @ 19 Aug 2005, 16:52)
Ma indoiesc profund ca 90% din microintreprinderi sint firme care fac asta. In primul rind pentru ca managerii cu salarii mari nu au timp sa faca asa ceva.

Ar trebui sa intrebam pe cineva care are o firma de contabilitate, cum ar fi Nairam - ce procent din microintreprinderile la care tine el contabilitatea sint facute cu scopul de a nu plati niste impozite pe salariu, si ce procent sint firme serioase care muncesc din greu pentru bani.

*

Intradevar procentul de 90% mi se pare cam mare. Un 35% ar fi cel real (pentru partea cu salarii luate pe firme), Ar mai fi cam 10-15% micointreprinderi care sunt facute pe langa cele mari in scopul de a "usura" impozitele firmelor cu 16 % imp pe profit IN MOD LEGAL, iar restul trag de le ies ochii din cap.....
Later Edit:
Protocol are voie sa aiba ori ce firma, poti sa bagi si mancare si ori ce iti trece prin cap pe firma. Ideea este ca protocolul
1. Nu este deductibil, decat intr-un procent foarte mic (3 % din profit, deci nu ai profit nu deduci protocol) Valabil pt. Societatile care platesc impozit 16% pe profit, Pentru alea cu 3 % impozit pe venit nu conteaza ... poti sa si "mananci pe firma"
2. TVA-ul din protocol nu se deduce ... la nici unele.

Daca pun astia conditia cu minim 5 angajati pentru microintreprinderi atunci e naspa pentru cei care sunt foarte mici .. Traiasca domnia liberala ... este exact asa cum am spus mai sus .. Cei bogati sa castige mai mult iar cei saraci sa fie si mai saraci (sa plateasca mai mult).... pe scurt, sintetic si in termeni "populari", asta este analiza facuta de mine (pe cifre) pentru cele 44 de societati la care tinem contabilitatea... cam 15 sunt cu 16% impozit pe profit iar restul microintreprinderi (3%impozit pe venit)
Confidentialitatea ma opreste sa va dau si cifrele asa ca nu am alt argument decat acela de a va ruga sa ma credeti pe cuvant .... tongue.gif

Hai sa traiti Bine !!!

This post has been edited by nairam: 21 Aug 2005, 13:43

--------------------
Toyota Avensis 2009 Executive - 1.8 129 horses
Benzina, Culoare Light Olive, antijeg ....

Daca vrei sa fii fericit o clipa, razbuna-te, daca vrei sa fii fericit o viata, iarta !
+
ashu
post 21 Aug 2005, 13:24
Post #52

Membru erectil

Noapte buna domnule Crintea!

--------------------
+
Vlad Georgescu
post 21 Aug 2005, 13:31
Post #53

/----\ <--- Logan

QUOTE(nairam @ 21 Aug 2005, 14:15)
Un 35% ar fi cel real (pentru partea cu salarii luate pe firme), Ar mai fi cam 10-15% micointreprinderi care sunt facute pe langa cele mari in scopul de a "usura" impozitele firmelor cu 16 % imp pe profit IN MOD LEGAL, iar restul trag de le ies ochii din cap.....
*

Multumesc pentru informatii. Chiar eram curios care e procentul real de astfel de firme.

This post has been edited by Vlad Georgescu: 21 Aug 2005, 13:32

--------------------
+
Vlad Georgescu
post 21 Aug 2005, 13:36
Post #54

/----\ <--- Logan

QUOTE(crintea1949 @ 20 Aug 2005, 23:11)
Bătrâna Dacie , era Made în România, aum nu mai avem nimic made în românia.
*

Acum avem catastrofism made in Romania.

Si noua Dacie unde este facuta?

Dacia a exportat anul asta peste 25000 de automobile Logan. Daca ar fi continuat sa faca Dacia Berlina, cite ar fi exportat acum in 2005?

Sint foarte curios sa aflu masurile concrete care se vor lua in 2006 din punct de vedere fiscal.

Imi cer scuze pentru dublul post, dar acum nu mai am ce sa-i fac.

This post has been edited by Vlad Georgescu: 21 Aug 2005, 13:38

--------------------
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 14th July 2025 - 09:13
Forum Renault