Un topic pentru off topic
![]() ![]() ![]() |
Un topic pentru off topic
radian |
![]()
|
||
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
|
||
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|||
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Discutile cu persoane care nu au aceleasi subiecte sunt inutile. Jr. fin tm se umfla ca hrisca cu ce lasa el in urma si ca prezentu e totul. Numai caprezent sii viitor nu exista fara trecut.Nu stiu ce a intrat ca musca in ceva care ii era total strsin. Poate reflexul brutal de mai da-iinpizdamasii cu cartile lor A cunoaste si a impartasi nu e aroganta. Ca eu sunt relativ multumit sau nu de ce am facut in viata evitand cat am putut compromisuri nu e relevant in speta Si sunt patriot inclusiv local si sufar cand vad ignorantii spus eufemistic, care distrug ce au cladit sute de generatii cu truda si uneori sange. Si numai ca nu stiu dar nu vor si nu sunt capabili si educati sa priceapa. Atitudini din astea proletare simpliste...
O sa raman cu cei care gandesc simt au spirit civic si patriotism local mandri de locul in care traiesc si pe care il respecta Am sperat in van ca a impartasi cunostinte e bine dar educatia comunistoida e inca puternica si va mai fi pana pier niste generatii. Trist e ca isi cresc copiii in acelasi cult al burtii al traiului pe moment si al apologiei "clasei muncitoare" care face si drege. Mistocareala pe care am mai facut-o presupune pentru intelegere niste chestii ![]() Sa va traiasca soacrele si istoria o sa va foota amarnic. |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.023 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Totuși nenea psichoo q inventat termostatul ăla demontabil.
E p O realizare totuși |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
psychoo |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.699 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
Nea bion, judeci fara sa cunosti si te informez ca te inseli cel putin in privinta mea
Ma faci incult, necitit, ca nu stiu istorie si ca ma deranjeaza cunoasterea, ca nu am spirit civic, etc Am sa fiu mai bun si voi considera ca ai zis la mod general despre altii care au venit prin timis dar si prin alte zone. Desi nu stiu ce esantion ai, pot sa iti dau dreptate ca sunt persoane cum cataloghezi. Si olteni, si banateni deodata. Vezi cum au decazut scolile in ultimii 15-20 de ani, este un fenomen global din pacate Tind sa precizez ca am cunoscut personal si olteni si moldoveni si bucuresteni si tigani care sunt oameni de nota 20 din orice punct de vedere, dar cumva te focusezi doar pe gloata inerta care stie sa faca scandal la club si sa dea cu piciorul in jardinierele de pe michaelangello Totusi sa ii bagi pe toti in aceeasi oala e putin gresit si jignitor pentru cei care vor sa sfinteasca locul |
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.023 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Nenea psichoo eu am cunosxut pe nevasta mea a treia.
Nu zic e bine sa cunosti oameni, toti sunt diferiți dar ai dreptate cand zici că ceva nu mai merge bine. |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.448 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Agrig @ 23 Jun 2023, 15:47) Sa stiti ca aia din Cluj n-au nici o treaba cu ciobanii, cu ciobanii sint sibienii, v-o spune unu nascut la Dej care a si locuit pe vremea liceului la Sibiu ca tata era sibian, si ma rog, avea tangential treaba cu ciobanii ca era inginer agronom! ![]() Iar de "superioritate"...imi aduc aminte doar de termenul provincie si provincial, ala nu clujenii l-au inventat, nici banatenii. clujenii, oameni "faini", l-au inventat pe ala de "vinitura" mult mai peiorativ decat la de provincial, care dealtminetri vine din latina defineste pe cineva care nu e din capitala. |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.082 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
De unde pina unde l-au inventat clujenii?
Poate-l folosesc, aia e altceva insa de auzit l-am auzit din anii 70 si nu in Cluj. Totusi, care-i "durerea" asa de mare impotriva clujenilor? ce-au gresit de-s asa de "iubiti" de bucuresteni? Aaaa... acuma am priceput, ce greu de cap mi-s si io, daca-i din latina e clar sfint, n-are nici o conotatie peiorativa, ce finuti baietii... This post has been edited by Agrig: 26 Jun 2023, 08:16 |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.448 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Cum ziceam mai sus, animozitatea banatenilor fata de olteni sau bucuresteni mi se pare pistol cu apa fata de cea a clujenilor fata de aia din jur. Si mult mai putin vizibila.
i pe fb, orice masina de cluj face vreo nesimitire, imediat pare un comentator sa zica ca ala nu e clujean adevarat, sigur e vreo vinitura, si exemplele pot continua. |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
Fiecare cu motivele lui. Problema pe care o am eu cu unii clujeni, și anume ăia care trag in București din toate pozițiile când îl compară cu Cluj, e că sunt la fel dar se țin cu coada pe sus că-s mai cu moț: tot ce au pățit vreodată în București e cauzat de bucureșteni, dar când vine vorba de chestiile nasoale de la ei de acasă sar repede să spună că aia e din vina celor care nu-s clujeni pursânge, viniturile și bla-bla-bla.
|
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
einstein1984 |
![]()
|
Corect!
This post has been edited by einstein1984: 26 Jun 2023, 08:36 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
Termenul de vinitura nu stiu in ce masura poate fi atribuit clujenilor dar cu siguranta este folosit in tot Ardealul iar conotatia peiorativa este data de contextul in care se foloseste. Ca de altfel si termenul de provincial. Nu este olbligatoriu sa aiba conotatie peiorativa.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
GBX |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 610 Joined: 26 May 13 From: aproape de Cluj ![]() |
Disputa clujo-bucureșteană începuse a fi una pur corporatistă. Plecată de la fudulia clujenilor în ceea ce privește tendința unor firme mari de a deschide afaceri, cu precădere de tehnologie și IT, pe meleagurile lor.
Acum e preluată, pavlovian, și evident dusă spre extreme, de oameni simpli, măcinați de frustrări, deja versați în "lupta" cu viniturile din Maramureș, Sălaj sau Bistrița. Deocamdată, și sper ca proporția să se păstreze, cei cu mintea la ei, prin Cluj, sunt majoritari. Și nu intră în jocul ăsta. <span class='edit'>26 Jun 2023, 09:46:</span> QUOTE(radian @ 26 Jun 2023, 09:43) Nu le aparține, ei doar l-au dus spre noi orizonturi. ![]() This post has been edited by GBX: 26 Jun 2023, 09:36 |
--------------------
ex. Renault
19 Europa
1997
|
|
einstein1984 |
![]()
|
Nu l-am auzit in alt context decat peirorativ si doar de la clujeni, poate nu stiu destui ardeleni sau restul au bunul simt sa il folsoeasca doar in discutiile cu alti ardeleni si nu in spatiul public.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
GBX |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 610 Joined: 26 May 13 From: aproape de Cluj ![]() |
E folsit peste tot în Ardeal, de regulă în mediul rural sau de către persoane provenite din acest mediu și se referă la cei ce nu sunt din partea locului. Nu e peiorativ mereu, deși așa pare.
|
--------------------
ex. Renault
19 Europa
1997
|
|
radian |
![]()
|
Einstein, te asigur ca e folosit in tot Ardealul. E superioritatea nativilor dintr-o localitate pentru ai desemna pe cei stabiliti acolo dintr-un motiv sau altul, ulterior momentul zero cand au fost adusi de barza. Eu personal nu-l folosesc. La mine-n zona vinituri sunt considerate barabele, adica populatia oraselor, spre deosebire de populatia locala din mediul rural care sunt cunoscuti sub denumirea de momarlani. Din randul acestora unii sunt mandri ca sunt momarlani alti considera ca este o jignire.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
Ghici ce. La fel și termenii "provincie" și "provincial". Dar cam toți cei care reacționează când sunt folosiți termenii ăștia sar ca mușcați de streche, de parcă ar fi cea mai mare invectivă ce le-a fost adresată vreodată.
|
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
axabrt |
![]()
|
Devaru că am o cunoștință care are mama in cluj. De pemtimpul lu Ceaușescu. Sta la bloc deci e clujean original.
Ei clujeanii ăștia adevărați nu sunt fericiti de ce a ajuns astăzi Clujul. Sa nu mai zic de mătuși mea bucureșteanca cu acte de când era studentă și a prins repartiție la semănătoarea. Nici ei nu i place "noul" București. Eu ploieștean cu acte de când am venit pe lume, am ajuns la concluzia că orașul Ploiesti e nașpa, și am plecat de acolo. Mai frumos la țară. |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
|
|
einstein1984 |
![]()
|
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
radian |
![]()
|
Culmea este ca eu sunt nascut, crescut in Petrosani, cu exceptia armatei nu am lipist niciodata din oras mai mult de cateva saptamani consecutiv dar momarlanii ma considera vinitura.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
einstein1984 |
![]()
|
Eh, sunt si unii care nu te considera bucurestean decat daca esti de 3 generatii minim pe aici....
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
marksman |
![]()
|
Post mortem nihil est Group: Members Posts: 7.700 Joined: 1 November 04 From: sat ![]() |
... Pantelimon, capătul lui 14?
|
--------------------
Opel / Mazda
Crossland X / CX-30
2019 / 2020 Nick Ușor
|
|
radian |
![]()
|
Einstein, indeplinesc si criterul cu 3 generatii.
![]() |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
IRONICK |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 22.597 Joined: 19 April 05 From: Romania ![]() |
img_1_1687776008776.jpg ( Size: 25.41k )
Number of downloads: 210
maneta de semnalizare a bucurestenilor |
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Vinitura ist etwas spotisch in Banat.
|
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
einstein1984 |
![]()
|
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
GBX |
![]()
|
QUOTE(bion @ 26 Jun 2023, 13:47) Nu e deloc onorabil (termenul, nu persoana căreia i se atribuie) nicăieri, dar nici peiorativ. Mai degrabă delimitativ. O vinitură poate fi învățător, doctor, șef de post. E clar că nu e disprețuit, doar că nu-i "di la ei", nu-i "întreg", nu știe "ce și cum" prin acea zonă. This post has been edited by GBX: 26 Jun 2023, 13:21 |
--------------------
ex. Renault
19 Europa
1997
|
|
psychoo |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.699 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
Niciodata nu m.am uitat câș la oltenii veniti la univ din petrosani, ca erau vinituri pentru unii. Sa fii om e lucru mare, nu conteaza unde te.ai nascut sau unde platesti chirie/rate
Toti pe care i.am intalnit care au folosit termenul de vinitura l.au folosit peiorativ ca se simteau mai deosebiti, vezi doamne altii aspira la batatura lor. Doar ca batatura lor e o darapanatura inghitita de buruieni si relicve ale industriei comuniste. Nu conceaza, e fruncea! Cand viniturile si.au facut cartier si l.au ingrijit se uitau cu jind dar tot cu aere de superioritate, evident nejustificate, dar au fost primii, ca batranii aia de arunca cu borcane in masinile parcate "io am fo primul aici, parchez de 30 ani aici, e locul meu" desi nu are acte si se cearta cu cel care a platit locul... Cat despre provincie, cei care folosesc cuvantul nu am sesizat sa il foloseasca peiorativ, ei asa stiu. Ca majorritatea de pe plaje care vorbesc din diafragma, sa stie toti ca ei sunt acolo. E o aroganta proprie si nici nu realizeaza ca sunt perceputi asa, pentru ei e normalul. Sa reduci intreaga suprafata a tarii la "provincie si bucuresti" e aroganta, chiar daca nu se intentioneaza, asa "se vede" My 2 cents |
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.227 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
Chestia cu "provincia e veche, de pe vremea lu' impuscatu': "Astept provoncia" in anunturi la ziare, scenete tv., si altele.
|
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.082 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Si din pacate delimitarea provincie Bucuresti este o realitate actuala, nu-i doar o inchipuire sau parere.
Vinitura eu l-a auzit in Banat, adevarat in perioada sfirsitului anilor 60, inceputul anilor 70... banatenii stiu cam care a fost situatia in anii aia... |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
einstein1984 |
![]()
|
QUOTE(maho @ 26 Jun 2023, 15:48) Chestia cu "provincia e veche, de pe vremea lu' impuscatu': "Astept provoncia" in anunturi la ziare, scenete tv., si altele. atunci se zicea astept provincia, acu zicm "trimit si prin curier". Pt mine provincie era orice nu era orasul tau, deci si unul din cluj care era solictata d eunul din bistrita tot "din provincie era cautat". Nu asa eraiu si tarifele la posta, loco si provincie? |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 1st June 2025 - 18:46 |