DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Codul penal si computerele, Pt. informarea publicului

cosmin_m
post 2 Sep 2005, 11:01
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

Caci au fost solicitate informatiile:

QUOTE(Codul penal al Romaniei @ din 28/06/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 575 din 29/06/2004)
TITLUL X
DELICTE CONTRA DATELOR ȘI SISTEMELOR INFORMATICE

CAPITOLUL I
DELICTE CONTRA CONFIDENȚIALITĂȚII ȘI INTEGRITĂȚII
DATELOR ȘI SISTEMELOR INFORMATICE
Accesul ilegal la un sistem informatic

Art. 440. - (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârșită în scopul obținerii de date informatice se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) sau (2) este săvârșită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 12 ani.
Interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice

Art. 441. - (1) Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică și care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepsește cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce conține date informatice care nu sunt publice.
Alterarea integrității datelor informatice

Art. 442. - (1) Fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, fără drept, se pedepsește cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.
(2) Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepsește cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancționează și transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice.
Perturbarea funcționării sistemelor informatice

Art. 443. - Fapta de a perturba grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ștergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricționarea accesului la date informatice se pedepsește cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani.
Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice

Art. 444. - (1) Se pedepsește cu închisoare strictă de la un an la 6 ani:
a) fapta de a produce, vinde, importa, distribui sau de a pune la dispoziție, sub orice altă formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârșirii uneia din infracțiunile prevăzute în art. 440-443;
b) fapta de a produce, vinde, importa, distribui sau de a pune la dispoziție, sub orice altă formă, fără drept, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parțial la un sistem informatic în scopul săvârșirii uneia din infracțiunile prevăzute în art. 440-443.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și deținerea, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică dintre cele prevăzute în alin. (1) în scopul săvârșirii uneia din infracțiunile prevăzute în art. 440-443.

CAPITOLUL II
DELICTE INFORMATICE
Falsul informatic

Art. 445. - Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, dacă fapta are ca rezultat obținerea de date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare strictă de la 2 la 7 ani.
Frauda informatică

Art. 446. - Fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, prin restricționarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, se pedepsește cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani.

CAPITOLUL III
DISPOZIȚII COMUNE
Sancționarea tentativei

Art. 447. - Tentativa la delictele prevăzute în prezentul titlu se pedepsește.
Sancționarea persoanei juridice

Art. 448. - Persoana juridică se sancționează pentru infracțiunile prevăzute în prezentul titlu. 

Înțelesul unor termeni sau expresii

Art. 449. - (1) În sensul prezentului titlu:
a) prin sistem informatic se înțelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic;
b) prin program informatic se înțelege un ansamblu de instrucțiuni care pot fi executate de un sistem informatic în vederea obținerii unui rezultat determinat;
c) prin date informatice se înțelege orice reprezentare a unor fapte, informații sau concepte într-o formă care poate fi prelucrată printr-un sistem informatic. În această categorie se include și orice program informatic care poate determina realizarea unei funcții de către un sistem informatic;
d) prin măsuri de securitate se înțelege folosirea unor proceduri, dispozitive sau programe informatice specializate cu ajutorul cărora accesul la un sistem informatic este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori.
(2) În sensul prezentului titlu, acționează fără drept persoana care se află în una din următoarele situații:
a) nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract;
b) depășește limitele autorizării;
c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente să o acorde, potrivit legii, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfășura cercetări științifice sau de a efectua orice altă operațiune într-un sistem informatic.

--------------------
Lada / Logan 1200 / 1.6 8v ABS - B-NN-MMM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Patefon
post 2 Sep 2005, 11:08
Post #2

Membru gajait

Faptul ca virusezi pe cineva NEINTENTIONAT intra sub incidenta articolului 443 sau 444 ?

--------------------
Seat New Leon - B-#######-11/8 2006 Sport
Cu stima,
Patefon
+
cosmin_m
post 2 Sep 2005, 11:09
Post #3

Membru autentic

Ia arunca un ochi la art. 447 wink.gif

--------------------
+
Lolek
post 2 Sep 2005, 11:13
Post #4

Ignorog

pai tentativa include si cazurile neintentionate ?

(eu o sa-mi iau ceva timp sa studiesc chestiunea si sa aplic ceva exemple sa vad cum tine)

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
cosmin_m
post 2 Sep 2005, 11:21
Post #5

Membru autentic

Habar n-am.
Ce nu mi-e clara mie e urmatoarea situatie.
Trebuie sa fac ceva, constructiv, pe plantatia unde sunt sclav. Buuun.
Dar prin procedura exista riscul sa afectez serviciul X sau Y. Constient fiind de acest risc demarez procedura si, ghinion, serviciile sunt afectate.
Mi-o iau sau nu daca vrea stapanul sa-mi faca fripte ? Intentia nu a fost de a produce daune, dar stiam ca e posibil sa le produc prin actiunile mele.
Teoretic ar fi sa nu mi-o iau, dar ... parca nu reiese foarte clar din aceasta lege.

Ar mai fi de studiat vro doua acte:

Conventia cu EU publicata in MO 343 din 20/04/2004
Legea 285 din 23/06/2004

This post has been edited by cosmin_m: 2 Sep 2005, 11:23

--------------------
+
driverx
post 2 Sep 2005, 11:21
Post #6

--- Membru cu ralanti ---

QUOTE(Lolek @ 2 Sep 2005, 12:13)
pai tentativa include si cazurile neintentionate ?
*

blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif
tentativa nu cumva presupune....premeditare.....neintentionatul nu prea e premediat. laugh.gif

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
Patefon
post 2 Sep 2005, 11:34
Post #7

Membru gajait

QUOTE(cosmin_m @ 2 Sep 2005, 13:01)

Art. 443. - Fapta de a perturba grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ștergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricționarea accesului la date informatice se pedepsește cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani.

*

Daca eu sunt infectat de un virus si la randul mei il transmit mai departe (fara sa am cunostinta ca acest lucru se intampla) sunt candidat la mititica! asa scrie acolo. sad.gif

--------------------
Seat New Leon - B-#######-11/8 2006 Sport
Cu stima,
Patefon
+
driverx
post 2 Sep 2005, 11:42
Post #8

--- Membru cu ralanti ---

QUOTE(Patefon @ 2 Sep 2005, 12:34)
Daca eu sunt infectat de un virus si la randul mei il transmit mai departe (fara sa am cunostinta ca acest lucru se intampla) sunt candidat la mititica! asa scrie acolo.  sad.gif
*

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Eu zic sa inchideti calculatoarele. Sa le inchidem toti si sa nu mai aberam pe forumuri biggrin.gif

Just another stupid romanian law.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
Liviu M
post 2 Sep 2005, 12:09
Post #9

Membru

From: Germania

QUOTE(Patefon @ 2 Sep 2005, 11:34)
Daca eu sunt infectat de un virus si la randul mei il transmit mai departe (fara sa am cunostinta ca acest lucru se intampla) sunt candidat la mititica! asa scrie acolo.  sad.gif
*

Daca o faci intentionat (te-ai prins ca ai primit un virus si-l dai mai departe - gen virusul albanez), esti vinovat. Daca virusul se trimite singur, nu cred.
Desi poate ar fi mai bine sa da. Poate asa constientizeaza si lumea putin mai bine ca un calculator neprotejat in internet e un pericol si pentru altii si mai instaleaza un antivirus, un firewall, nu mai da click pe orice prostie de genul "Ai castigat premiul cel mare, clicaie aici"...

--------------------
Ford Mondeo
+
Dany
post 2 Sep 2005, 12:24
Post #10

Membru autentic

Ce nu inteleg eu este situatia urmatoare. Merg pe strada cu laptopul si gasesc o retea wireless. Imi apare ca "Open network". Nu are nici o cheie, nici o parola, nici o filtrare dupa MAC, nimic. Pur si simplu am infipt in calculator o placa wireless si mi-a alocat un IP real. Si, evident, a inceput sa curga netul.

Eu incalc vreo lege in cazul asta? Sau, tinind cont ca este vorba de o "open network" - nu fac decit sa beneficiez de ceea ce pluteste in aer?!?

blush.gif

--------------------
Renault Laguna III Coupe - B 00 XXX 2009 / Dynamique
"Tata, mama, toti cei dragi tie si restul oamenilor mari pe care ii vezi zilnic mergand la munca platesc taxe si impozite pentru ca noua tuturor sa ne fie mai bine." Ministerul Finantelor, pagina copiilor
+
Ciumonk
post 2 Sep 2005, 13:24
Post #11

EPURUL UCIGAS

From: Oradea

Pai in ritmul asta eu ar trebui sa stau vreo 25 de ani la facultate...

--------------------
Fiat 500,Fiat 600 `64 Fiat 600 VTM, - BH-xx-xxx;BH-xx-xxx `65 VW 1200
+
Nicu
post 2 Sep 2005, 13:48
Post #12

Membru incepator

Legea asta uita de faptul ca orice n-are protectie sau nu este marcat vizibil ca privat, este public. A se vedea site-urile web, serverele ftp, etc. Atita timp cit contul anonim sau guest sint active e vina doar a administratorului ca nu si-a protejat datele. Altfel ar trebui ca toti sa facem studii aprofundate la facultate (eventual si doctoratu' laugh.gif )

--------------------
:) Cool messing the settings!:)
+
cosmin_m
post 2 Sep 2005, 15:06
Post #13

Membru autentic

Dani, iata ce inseamna "fara drept":

(2) În sensul prezentului titlu, acționează fără drept persoana care se află în una din următoarele situații:
a) nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract;
cool.gif depășește limitele autorizării;
c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente să o acorde, potrivit legii, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfășura cercetări științifice sau de a efectua orice altă operațiune într-un sistem informatic.

Deci acum, ca ne-am lamurit ce inseamna "fara drept" as zice ca poti fi incadrat la art.440. pentru ceea ce ai facut conform acestei legi.
Dar ... eu nu sunt avocat. Poate vine dansul si ne lumineaza.

--------------------
+
bertro
post 2 Sep 2005, 15:48
Post #14

Membru dezmembrat

From: IASI, rumenia

existenta unui cont activ care permite accesul oricui in sistemul/reteaua respectiva (guest, anonymous, etc) mie mi se pare un accept implicit din partea proprietarului/administratorului sistemului sau retelei in cauza.

--------------------
DACIA Nova GT - xx xx XXX
posesor de DrACIA NOVA GT
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 29th July 2025 - 09:07
Forum Renault