DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> retinerea permisului de conducere, bine de stiut

driver
post 24 Sep 2005, 22:36
Post #1


i'm not driving fast, i'm flying low...


Group: Members
Posts: 542
Joined: 10 November 04
From: South Coast




vazui intrebari ridicate pe ici pe colo, si cu search nu gasisi mare lucru, deci iaca cum sta treba:


RETINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE

Permisul de conducere se retine în urmatoarele situatii:

1. Când titularul a cumulat cel putin 15 puncte de penalizare într-un an.

2. Când titularul a cumulat cel putin 10 puncte de penalizare în decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare.

3. Când titularul a savârsit una din urmatoarele fapte care întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor la regimul circulatiei prevazute în Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002:

a) punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori remorca neînmatriculata sau a unui tramvai neînregistrat (art.77 alin.(1);

B ) punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de înmatriculare sau tractarea unei remorci cu numar fals de înmatriculare (art.77 alin.(2);

c) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu are drept de circulatie în România sau a unui autovehicul al carui certificat de înmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de directie sau frânare si placutele cu numerele de înmatriculare i-au fost retrase (art.77 alin.(3);

d) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, ori acesta i-a fost retras, anulat sau exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendata (art.78 alin.(2);

e) încredintarea, cu stiinta, a unui autovehicul sau tramvai pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane al carui permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, ori acesta i-a fost retras, anulat sau exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendata sau unei persoane care sufera de o boala psihica, ori se afla sub influenta unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora (art.78 alin.(3);

f) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 gr/l alcool pur în sânge ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora (art.79 alin.(1) si (3);

g) refuzul, împotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau de la testarea aerului expirat (art.79 alin.(4);

h) parasirea locului accidentului fara încuviintarea politiei, ori a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, precum si modificarea sau stergerea urmelor accidentului, de catre conducatorul oricarui vehicul angajat într-un accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni (art.81 alin.(1).

i) consumul de alcool sau de produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pâna la testarea alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice (art.82 alin.1);

j) participarea la concursuri neautorizate, precum si blocarea, cu intentie , a drumului public cu vehicule, daca prin aceasta se pune în pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic (art.84 alin.3).

În situatia savârsirii faptelor care întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, prevazute la lit.B ) – d) si f) - i) politistul retine, pe loc, permisul de conducere al persoanei vinovate, eliberând titularului dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.

4. Când titularul acestuia a savârsit una din urmatoarele fapte care întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de Codul penal:

- uciderea din culpa a unei persoane ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie (art.178 din Codul penal):

- vatamarea corporala din culpa, ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, daca pentru vindecarea victimei sunt necesare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile (art.184 din Codul penal);

5. Când împotriva titularului s-a dispus masura interzicerii dreptului de a conduce autovehicule, potrivit dispozitiilor art.64 lit.c) sau art.112 lit.c) din Codul penal.

6. Când fapta titularului a fost urmarita ca infractiune prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 iar instanta de judecata sau procurorul a dispus una din sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art.91 din Codul penal.

7. Când titularul nu a preschimbat permisul de conducere emis anterior datei de 1 decembrie 1996, cu ultimul model aflat în uz (art.230 lit.g) din H.G. nr.85/2003).

8. Când titularul nu a preschimbat permisul de conducere la schimbarea numelui ori domiciliului acestuia (art.230 lit.h) din H.G. nr.85/2003).

9. Când titularul a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice, de catre o institutie medicala autorizata (art.230 lit.i) din H.G. nr.85/2003).

10. Când prezinta modificari, stersaturi, adaugari ori se afla, în mod nejustificat, asupra altei persoane (art.230 lit.j) din H.G. nr.85/2003).

11. Când permisul de conducere este deteriorat (art.230 lit. k ) din H.G. nr.85/2003).

Permisul de conducere se retine si în cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea uneia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine odata cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii, de catre acesta, a unei reguli de circulatie.

Permisul de conducere nu se retine daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie.

În cazul în care autorul unui accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane a parasit locul accidentului, permisul de conducere se retine de catre politie odata cu identificarea autorului.

În situatia în care împotriva titularului s-a luat masura de siguranta de interzicere a dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicul prevazuta la art.112 lit.c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, permisul de conducere se retine la data luarii la cunostinta despre hotarâre de catre politie, titularului eliberându-i-se dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.

În situatia în care permisul de conducere se retine, pe loc, de catre politie, ca urmare a savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrage si sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la punctul 3 de mai sus, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 în 30 de zile, în baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau a celui care exercita supravegherea cercetarii penale, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti iar în cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei.

Permisul de conducere se retine, pe loc, odata cu constatarea faptei de catre politie, în urmatoarele situatii:

1 . Când titularul a fost depistat în trafic conducând un autovehicul sau tramvai sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, daca este constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate.

2. Când titularul a fost depistat în trafic conducând un vehicul cu defectiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, daca sunt constatate de politie împreuna cu specialistii institutiilor abilitate;

3. Când titularul a fost depistat în trafic conducând un autovehicul cu o viteza ce depaseste cu mai mult de 50 km/h, viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate.

4. Când titularul, la trecerea la nivel cu calea ferata, nu a respectat obligatia de a opri atuovehiculul atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;

B ) semnalul cu lumini rosii si/sau semnalul sonor sunt în functiune.

5. Când titularul nu a oprit autovehiculul la semnalele regulamentare ale politistilor la trecerea coloanelor oficiale sau când acesta s-a intercalat ori atasat la o astfel de coloana.

6. Când titularul nu a oprit la semnalul regulamentar al politistului, în scopul sustragerii de la control, daca a fost necesara urmarirea sa pentru oprire.

7. Când titularul nu a respectat semnificatia culorii rosii a semaforului, a regulilor privind prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident.

8. Când titularul nu a anuntat si/sau nu s-a prezentat la unitatea de politie competenta, în 48 de ore de la implicarea sa într-un accident, daca acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Odata cu retinerea permisului de conducere, titularului i se elibereaza o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, cu exceptia cazurilor prevazute la punctele 1, 2, 5, 6 si 8, când aceasta se elibereaza fara drept de circulatie.

Atunci când conducatorul de autovehicul sau tramvai care a încalcat o regula de circulatie pentru care se dispune sanctiunea contraventionala complementara de retinere a permisului de conducere în vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, prezinta la control dovada înlocuitoare a acestuia pentru o fapta savârsita anterior, aflata în termenul de valabilitate, i se retine dovada prezentata, eliberându-i-se o noua dovada, cu valabilitate pâna la 15 zile, fara a se depasi, însa, termenul de valabilitate al primei dovezi.

This post has been edited by driver: 24 Sep 2005, 22:37


--------------------
Nissan Leaf cu baterie - RLU
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
horsewhisperer27
post 25 Sep 2005, 00:17
Post #2


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.491
Joined: 15 March 04
From: Bucuresti




erau utile aici si niste detalii despre puncte....


--------------------
fan VAG!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
driver
post 25 Sep 2005, 01:02
Post #3


i'm not driving fast, i'm flying low...


Group: Members
Posts: 542
Joined: 10 November 04
From: South Coast




etete si puncte (http://www.autoghid.ro/info.go?page=nc_11)

ORDONANTA DE URGENTA privind circulatia pe drumurile publice
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutie, Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.
--------------------------------------------------------------------------------

Sistemul de penalizare

Amenzile corespund unui numar de puncte penalizare la permisul de conducere, care, insumate, pot duce la ridicarea carnetului, respectiv pentru cel putin 15 puncte penalizare intr-un an sau cel putin 10 puncte in decurs de 6 luni de la data expirarii perioadei de suspendare. Ridicarea carnetului se face si in situatiile an care conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor, cind acesta a depasit cu mai mult de 50 kilometri pe ora viteza maxima admisa, cind nu anunta in 48 de ore, cand este declarat inapt sau cand permisul a fost deteriorat.

Cuantum amenzi..................................Puncte penalizare la permis
intre 700.000 si 1.000.000 lei.................2 puncte
intre 1.000.000 si 3.000.000 lei..............3 puncte
intre 1.500.000 si 5.000.000 lei..............4 puncte
intre 2.000.000 si 8.000.000 lei..............6 puncte


Pentru depasirea cu mai mult de 30 kilometri pe ora a vitezei maxime admise se vor aplica 3 puncte de penalizare iar pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor instalate intr-o intersectie sau utilizarea telefoanelor mobile in timpul circulatiei se aplica 2 puncte de penalizare.



--------------------
Nissan Leaf cu baterie - RLU
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Dragos
post 27 Sep 2005, 13:27
Post #4


Membru autentic


Group: Members
Posts: 265
Joined: 17 August 04
From: Galati




Frate... frate... cand le vor aplica?
De peste 2 ani ne tot baga'n subconstient noul regulament, cand el deja a prins... praf.


--------------------
Dacia Solenza 1.4MPI Clima - ...
Posesor de Solenza...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 25th May 2025 - 10:30
Forum Renault