DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages « < 2 3 4 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Personalitati enervante, spuneti si motivul !

jaf
post 10 Nov 2005, 20:15
Post #91

Membru din mijloc

Group: Members
From: Cluj-Napoca

Andreea Marin.. deci o fiinta mai prefacuta si mai ..jos cenzura beep beep.. nu exista. "Fiul dvs este aici" 022.gif

--------------------
trotineta tri roti 2012 ful vidaut chiele
"ati facut dacia de rasul lumii cu 'inventiile' voastre"
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ursamajor
post 10 Nov 2005, 22:50
Post #92

Membru pasager

From: Orașul lui Panait Istrati

QUOTE(ashu @ 10 Nov 2005, 20:30)
Esti sigur? Poate in rusa asta. Ia gandeste-te: prenume, PRE-nume.

M-am certat o data rau pe tema asta cu un politist, ca s-a luat de mine ca m-am prezentat corect romaneste, zicandu-mi ca nu-s presedintele tarii ca sa-mi zic prenumele primu.

blink.gif

--------------------
Dacia Logan 1.0 Eco-G 2021 Comfort (+ 4 optiuni) - BR02UMa
Somnul adanc ajuta la prevenirea imbatranirii, mai ales daca dormi la volan.
+
walleye
post 10 Nov 2005, 23:43
Post #93

Membru

Group: Banned
From: Timisoara

pe mine ma enerveaza toti aia cu doua prenume: radu vasile, mircea sandu, netty sandu, costi ionita, carmen serban, etc

--------------------
Alco Century 628 - Monon 404
nu hraniti moderatorii
+
ashu
post 11 Nov 2005, 01:59
Post #94

Membru erectil

From: Bucuresti

QUOTE(ursamajor @ 10 Nov 2005, 22:50)
blink.gif
*

Spune-mi ce nedumeriri ai si o sa te lamuresc.

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
dacicuss
post 11 Nov 2005, 08:23
Post #95

Mare Vrajitor KKK

From: Poplaca

Corect...rusii au impus aberatia cu numele first...Gica contra biggrin.gif La ei are poate o logica cu terminatiile parca ceva, la numele de femei... tot rusii au modificat si cifra 7, punandu-i "-" sa fie ei mai cu mot...cica oftica imperialistu' american

--------------------
VW Passat 1.9TDI - ww-00-XXX
A religious war is like children fighting over who has the strongest imaginary friend...
The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.
+
pedrovl
post 11 Nov 2005, 10:31
Post #96

pedrovl

In primul rand cel care a dat numele topicului a fost foarte dragut cand a denumit "personalitati" pe cei care urmau sa fie enumerati de cei de pe forum. Pentru unii oameni cu o anumita educatie si un criteriu de valori aparte decat al "personalitatilor" ce se dau in stamba in fel si chip pe micile ecrane acesti oameni nu exista !!!
Eu nu inteleg cum pot unii sa-i admire pe Becali (scriu de toti ca unul e prea nesemnificativ). Cum de suntem asa de orbi sa votam leprele alea din parlament care isi bat joc de tara asta. Vedete de televiziune??? Avem noi asa ceva??? Sunt niste parveniti cantareti in struna ai puterilor ce se perinda pe la guvern si atat. Ati vazut vreo dovada de inteligenta la Mihaela Radulescu,Dan Negru, Teo, Andreea Marin, Virgil Iantu, Tuca ;i ar mai fi multi dar sunt atat de nesemnificativi pentru mine incat nici nu mi-i amintesc. Respectivele nulitati enumerate mi-au venit in minte pentru ca sunt atat de prezenti incat concureaza reclama din care parca si ei fac parte: "...undeva in lumea microbilor".

Imi este atat de sila de novalorile care apar pe TV incat nu ma mai uit decat la stiri si asta foarte rar ca safiu totusi informat. Am ajuns sa imi fie greata cand le vad fetele (ca ineptiile nu le mai ascult demult) .

--------------------
DACIA DUSTER 1,6 16v 4x4 Laureate
+
ursamajor
post 11 Nov 2005, 14:18
Post #97

Membru pasager

QUOTE(ashu @ 11 Nov 2005, 02:59)
Spune-mi ce nedumeriri ai si o sa te lamuresc.
*

(Nu că aș avea nevoie de lămuriri...)
Păi, de exemplu acel "Ești sigur?".
Da, sînt sigur că în limba română e acceptată ca variantă de prezentare (de evocare, comentariu etc.) a unor personalități formula Prenume-Nume. Cînd se vorbește despre un anume individ, gen Fane de la Sculărie, corect e Nume-Prenume.
Adică: "D-l Traian Băsescu a inaugurat, în fine, podul de la...." dar "Un anume cetățean Budală Andrei și-a părăsit domiciliul și pe cei 8 copii ai...".

Altfel stau lucrurile atunci cînd te prezinți pe tine însuți: poți să-ți spui Numele sau Prenumele înainte. Salut! Mă numesc Ioan Alexandru Brătescu Voinești... Din cîte mi-aduc eu aminte însă, se declină titlul și apoi Numele și Prenumele, asta dacă vrem să sune ca la carte. Ceva cam așa: Inginer Păpușă Stan, încîntat. tongue.gif

This post has been edited by ursamajor: 11 Nov 2005, 14:18

--------------------
+
catb
post 11 Nov 2005, 14:22
Post #98

Membru incepator

Pe mine m-ai ametit de tot. La exemplu de prenume ai pus nume si vitzavercea smile.gif

--------------------
_ _ _
If oranges smell like chicken, why are tomatoes blue? Think about it!
+
dacicuss
post 11 Nov 2005, 14:24
Post #99

Mare Vrajitor KKK

From: Poplaca

PREnume dom'le...PRE=inainte de...hai ma, ce naiba blink.gif
Prenumele te individualizeaza, rusii din dorinta de a uniformiza, au impus invers sa zicem...asta mi-a zis-o un prof cand eram in scoala.

This post has been edited by dacicuss: 11 Nov 2005, 14:25

--------------------
VW Passat 1.9TDI - ww-00-XXX
A religious war is like children fighting over who has the strongest imaginary friend...
The 50-50-90 rule: Anytime you have a 50-50 chance of getting something right, there's a 90% probability you'll get it wrong.
+
catb
post 11 Nov 2005, 14:26
Post #100

Membru incepator

Pai si la domnul inginer Papusa Stan cine e PRE-ul? biggrin.gif

--------------------
_ _ _
+
ashu
post 11 Nov 2005, 14:27
Post #101

Membru erectil

QUOTE(ursamajor @ 11 Nov 2005, 14:18)
(Nu că aș avea nevoie de lămuriri...)
Păi, de exemplu acel "Ești sigur?".
Da, sînt sigur că în limba română e acceptată ca variantă de prezentare (de evocare, comentariu etc.) a unor personalități formula Prenume-Nume. Cînd se vorbește despre un anume individ, gen Fane de la Sculărie, corect e Nume-Prenume.
Adică: "D-l Traian Băsescu a inaugurat, în fine, podul de la...." dar  "Un anume cetățean Budală Andrei și-a părăsit domiciliul și pe cei 8 copii ai...".

Altfel stau lucrurile atunci cînd te prezinți pe tine însuți: poți să-ți spui Numele sau Prenumele înainte. Salut! Mă numesc Ioan Alexandru Brătescu Voinești... Din cîte mi-aduc eu aminte însă, se declină titlul și apoi Numele și Prenumele, asta dacă vrem să sune ca la carte. Ceva cam așa: Inginer Păpușă Stan, încîntat.   tongue.gif
*

Pai din pacate stii incorect. Este complet gresit sa spui inginer Ionescu Gigel. Prenume, asa cum usor se poate deduce din denumire, inseamna inaintea numelui. Nu ii spune postnume. Deci se spune primul, indiferent daca omul este o personalitate sau sculer-matriter la uzina, asta n-are importanta. Asa a fost de cand lumea in limba romana. E un semn de incultura sa te prezinti cu Nume si apoi Prenume. Atunci cand se face o ordonare alfabetica dupa nume, CORECT in limba romana se trece Nume, (virgula) Prenume. Asta pentru ca in mod normal Numele nu are ce cauta inainte Prenumelui.
La rusi in schimb regulile limbii presupun intai numele de familie si apoi numele de botez. Asa a fost limba lor dintotdeauna. Plus ca se mai pun terminatii diferite pentru femei, se pune si numele tatalui nu stiu cum, sunt alte reguli gramaticale in cazul formarii numelui. Comunistii au imprumutat cu voiosie treaba asta de la ei, desi este incorecta dpdv gramatical in limba romana. Sper ca tot mai multa lume sa inteleaga ca asa e normal sa ne prezentam toti, nu numai vedetele de televiziune, cum naiv cred toti politaii.

--------------------
+
Lolek
post 11 Nov 2005, 14:29
Post #102

Ignorog

QUOTE(dacicuss @ 11 Nov 2005, 08:23)
Corect...rusii au impus aberatia cu numele first...
*

yup...in lumina chestiei asteia exista si moda aia superba cu apelatul pe numele (asa zis mare), gen Dobrescule, Constantinescule, "vorbeste cu Stanescu" samd, adica ceva de toata jena.

eu nu ma prezint niciodata cu numele mare in front, asa m-a invatat tata, ca oamenii educati zic intai prenumele si pe urma numele smile.gif.

--------------------
Dacia Pobeda - B-**-***
+
SilviuB
post 11 Nov 2005, 14:45
Post #103

Membru de BUKOWINA

From: Suceava-Bukowina

Pardon ashu, ,,politaii'' ?... cred ca mai corect e ,,militienii". icon_mrgreen.gif

--------------------
VW POLO 2005 - 8XSYL
+
ursamajor
post 11 Nov 2005, 15:39
Post #104

Membru pasager

QUOTE(ashu @ 11 Nov 2005, 15:27)
La rusi in schimb regulile limbii presupun intai numele de familie si apoi numele de botez. Asa a fost limba lor dintotdeauna. Plus ca se mai pun terminatii diferite pentru femei, se pune si numele tatalui nu stiu cum, sunt alte reguli gramaticale in cazul formarii numelui. Comunistii au imprumutat cu voiosie treaba asta de la ei, desi este incorecta dpdv gramatical in limba romana. Sper ca tot mai multa lume  sa inteleaga ca asa e normal sa ne prezentam toti, nu numai vedetele de televiziune, cum naiv cred toti politaii.
*

Am muncit la ruși, mai precis la Moscova, un an de zile și n-am băgat de seamă ce spui tu. Toți se prezentau cu prenumele în față: Iuri Gheorghiev, Vasili Iușcenko, Ivan Nikolaevici etc. Poate oficial folosesc, ca și la noi, Nume-Prenume. Asta n-am verificat.

Problema e că te poți prezenta cum vrea mușchiul tău, dar e vorba de chestii oficiale, acte, eu la asta mă refeream... N-am prea văzut CV-uri cu Prenume-Nume, buletin sau alte acareturi. Formula cu virgula între Nume și Prenume e anglo-saxonă.
Deocamdată nu m-ați convins și pînă la proba contrarie, adică stabilirea unor reguli undeva pe la Academie, nu pe la colț de stradă sau pe Net, rămîn la părerile mele.
(Și eu mă prezint cu prenumele în față, asta așa ca idee). icon_mrgreen.gif

QUOTE(dacicuss @ 11 Nov 2005, 15:24)
PREnume dom'le...PRE=inainte de...hai ma, ce naiba blink.gif

Vai de mine! M-ai luminat, mînca-ți-aș. 04.gif

This post has been edited by ursamajor: 11 Nov 2005, 15:42

--------------------
+
catb
post 11 Nov 2005, 16:45
Post #105

Membru incepator

QUOTE(ursamajor @ 11 Nov 2005, 15:39)
N-am prea văzut CV-uri cu Prenume-Nume

Deci eu am CV-ul gresit?

--------------------
_ _ _
+
ashu
post 11 Nov 2005, 17:20
Post #106

Membru erectil

Problema e că te poți prezenta cum vrea mușchiul tău, dar e vorba de chestii oficiale, acte, eu la asta mă refeream... N-am prea văzut CV-uri cu Prenume-Nume, buletin sau alte acareturi.
*

Normal, ca poti, ca nu se ia amenda pentru incalcarea regulilor gramatica, ca la cele de circulatie. smile.gif
Formula cu virgula între Nume și Prenume e anglo-saxonă.
*

Incearca sa-ti aduci aminte cum scria doamna profesoara de romana bibliografia care se dadea la inceputul fiecarui an. Vezi c-am zis de romana, nu de engleza.
Deocamdată nu m-ați convins și pînă la proba contrarie, adică stabilirea unor reguli undeva pe la Academie, nu pe la colț de stradă sau pe Net, rămîn la părerile mele.
*

Dar de ce ai impresia ca sunt reguli date de pe net sau de la colt de strada? Ti-am dat eu vreun link? Ti-am zis eu ca am ajuns la concluzia asta cu baietasii de cartier de la mine din bloc? Chiar sunt curios de unde pana unde superioritatea din textul de mai sus.
Vai de mine! M-ai luminat, mînca-ți-aș.  04.gif
*

Dar ai vreo explicatie de ce se cheama PREnume, in afara de cea evidenta, pe care vad ca o negi?

--------------------
+
paulp
post 11 Nov 2005, 17:26
Post #107

Bagator de seama!

From: Iasi

Vad ca ati dat-o in altceva, dar intreb si eu, de ce in engleza, ca tot ati adus vorba e First Name si Second Name? Poate ca sa fie mai clar care e PREnume si care e Nume...

--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
+
ursamajor
post 11 Nov 2005, 18:06
Post #108

Membru pasager

QUOTE(ashu @ 11 Nov 2005, 18:20)
Dar de ce ai impresia ca sunt reguli date de pe net sau de la colt de strada? Ti-am dat eu vreun link? Ti-am zis eu ca am ajuns la concluzia asta cu baietasii de cartier de la mine din bloc? Chiar sunt curios de unde pana unde superioritatea din textul de mai sus.

Dar ai vreo explicatie de ce se cheama PREnume, in afara de cea evidenta, pe care vad ca o negi?
*

Dragă, stai liniștit, n-a fost nici o aluzie la tine, nu te mai ofusca. Știu cît ești de sensibil. icon_mrgreen.gif Și nici de un fel de superioritate nu e vorba. Formulez altfel: pînă la adoptarea unor reguli oficiale, elaborate de Academia Română, actele se vor scrie tot în formula Nume-Prenume, chiar dacă PRE știu foarte bine ce înseamnă. PersoNULITĂȚILE de pe la TV-uri, VIP-urile maneliste își vor etala PREnumele înaintea numelui (deștepți băieți!), iar în sălile de judecată pîrîții, martorii etc. vor fi chemați tot sub forma Nume-Prenume. Poate acum am fost mai clar.
Normal că în limba vie, puțin îi pasă lui Gică Doi-Poli de reguli. Poa' să se prezinte cum vrea. icon_mrgreen.gif
Cît despre cum scria profesorul de română, nu-mi amintesc decît varianta cu PREnumele în față, nicidecum cu vigulă între. Poate prin Bibliografii de cărți tehnice, da.
Oricum, discuția e total lipsită de sens și conținut și prefer să cedez.

This post has been edited by ursamajor: 11 Nov 2005, 22:38

--------------------
+
4 Pages « < 2 3 4
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 8th June 2025 - 07:23
Forum Renault