DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Va pricepeti la ventilatie ?, Probleme cu circuitul aerului la bloc

Patefon
post 10 Jan 2006, 16:14
Post #1

Membru gajait

Group: Members
From: Bucuresti

Va salut !

De curand ma confrunt cu un fenomen de inversie a circulatiei aerului in coloanele de ventilare in sensul ca aerul intra si nu iese pe gurile de ventilatie atunci cand bate vantul. Interesant este ca nu toate gurile de ventilare se comporta la fel; 2 din 4 (pe acolo pe unde sunt si tevile de apa aerul intra cu miros de subsol cu tot) prezinta fenomenul celelalte doua functionand normal. As dori sa stiu daca coloanele de ventilare trebuiesc sa inceapa musai din subsolul blocului sau trebuiesc etansate la nivelul plafonului de la parter.

De mentionat ca apartamentul in cauza este la parter si subsolul prezinta guri de ventilatie pe perimetrul exterior al blocului.

Multumesc anticipat.

--------------------
Seat New Leon 2006 Sport - B-#######-11/8
Cu stima,
Patefon
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
florindu
post 10 Jan 2006, 19:26
Post #2

Membru' doar, dar vechi!

From: ...acu' Timisoara

Locuiesc in aceleasi conditii ca si tine...cu aceleasi manifestari ale aeratiei.

Egzplicatie: coloana de ventilatie este acoperita/infundata undeva mai sus de tine, iar vantul care intra in subsol, prin gurile de ventilatie laterale, creaza o suprapresiune; in acest moment, aerul in surplus vine in vizita din subsol (cu tot cu mirosuri!). Infundarea poate fi si cu panze de paianjen, praf stratificat si intarit, gunoaie/frunze/diverse pe bloc pe gura de aerisire.

Solutia? La mine s-a rezolvat spontan la una din aerisiri, dupa o furtuna mai strasnica. La cealalta astept, inca...

--------------------
Renault MeganeII 1,5dCi/80CP 2005 -
Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004
Juniorul: Nintendo Wii

Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin
+
Liviu
post 10 Jan 2006, 19:37
Post #3

expat naiv

Group: Banned
From: Peste gard

Solutia (aplicata si functionala) esta sa va puneti un ventilator la gurile de aerisire. Acest ventilator (daca nu era inca evident) trebuie sa bage aer in tuburile de ventilatie.

bafta!

--------------------
. . .
-= age is just a number =-
+
florindu
post 10 Jan 2006, 19:44
Post #4

Membru' doar, dar vechi!

From: ...acu' Timisoara

Partea nasoala va fi ca aerul "viciat" din subsol tot va intra, in perioadele in care ventilatorul nu merge. Doar sa fie in functiune tot timpul, ceea ce iar nu se intampla.
Solutia asta va conduce aerul la urmatorul vecin, care e la rand...s.a.m.d.

--------------------
Renault MeganeII 1,5dCi/80CP 2005 -
Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004
Juniorul: Nintendo Wii

Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin
+
SOR
post 10 Jan 2006, 20:27
Post #5

Membru autentic

From: Bucuresti-Rahova

mai nasol e daca vreun vecin mai istet si`a daramat si astupat complet aerisirea ca sa isi faca apartamentul cool smile.gif si atunci poti sa ai si mama ventilatoarelor ca tot degeaba ! mai bine o astupi si tu la fata si asta e!

--------------------
DACIA BREAK 1988 - B 17 CFZ
CALM DOWN DEAR...LET`S NOT TURN THIS RAPE INTO A MURDER...
+
Laurentziu83
post 10 Jan 2006, 20:28
Post #6

Membru autentic

Eu am rezolvat mai simplu. Le-am astupat biggrin.gif

--------------------
. . .
+
SOR
post 10 Jan 2006, 20:49
Post #7

Membru autentic

From: Bucuresti-Rahova

asta ziceam si eu biggrin.gif daca nu se mai poate... ipsos biggrin.gif

--------------------
DACIA BREAK 1988 - B 17 CFZ
CALM DOWN DEAR...LET`S NOT TURN THIS RAPE INTO A MURDER...
+
Altis
post 12 Jan 2006, 03:25
Post #8

Membru autentic

CLapeta...orientata spre ghena, ca o valva.
Am avut eu la fostul apartamen si funtioneaza de minune.Mai ales insotita de un ventilator... smile.gif

--------------------
Tucson JM 2007 - .
Luati saitu' de cultura si bagati-l in duba sa-i acordam "primul ajutor"!
+
GABY IS BACK !
post 12 Jan 2006, 14:53
Post #9

Membru autentic

From: bucuresti - 4

QUOTE(Patefon @ 10 Jan 2006, 17:14)
Va salut !

De curand ma confrunt cu un fenomen de inversie a circulatiei aerului in coloanele de ventilare in sensul ca aerul intra si nu iese pe gurile de ventilatie atunci cand bate vantul. Interesant este ca nu toate gurile de ventilare se comporta la fel; 2 din 4 (pe acolo pe unde sunt si tevile de apa aerul intra cu miros de subsol cu tot) prezinta fenomenul celelalte doua functionand normal. As dori sa stiu daca coloanele de ventilare trebuiesc sa inceapa musai din subsolul blocului sau trebuiesc etansate la nivelul plafonului de la parter.

De mentionat ca apartamentul in cauza este la parter si subsolul prezinta guri de ventilatie pe perimetrul exterior al blocului.

Multumesc anticipat.
*

In primul rand, coloanele "pe unde sunt tevile de apa", nu sunt coloane de ventilatie.
Prin acele coloane trec tevile, si este indicat, pe cat posibil, sa nu "comunice" cu apartamentul tau:
- gurile de vizitare ( ultra-necesare in caz de avarie ) sa aibe usile prevazute cu garnituri de cauciuc sau sa fie etansate artizanal, cu banda tip scotch;
- gaurile pe unde intra tevile ( apa rece, calda, scurgere ) sa fie dimensionate cat mai apropiat de marimea tevilor, spatiul liber fiind astupat ( cu chit, ipsos, etc ).
- peretii coloanelor sa fie facuti temeinic, din BCA sau placi gips-carton, fara crapaturi, spatii la imbinari, etc.
Vei evita astfel accesul aerului viciat din subsol si coloane ( de tevi ). Nu este indicata "etansarea coloanelor la nivelul plafonului de la parter" pentru ca in caz de avarie la o teava, toata apa va ajunge in apartamentul tau ( de la parter ) in loc sa se scurga ( cea mai mare parte ) liber, in subsol, cu consecinte mai putin dezastruase pentru tine.
Celelalte coloane, care au acele grile a inaltime, sunt de ventilatie, si functioneaza dupa principiul "hornului", avand tiraj natural. Daca pe acele coloane vine miros urat ( de mancare - la bucatarie, abur si altele - la baie ) inseamna ca undeva deasupra vecinului tau de la etajul 1, cineva ( sau ceva ) a desfiintat ( sau astupat ) coloana.
Sau "gura de evacuare" de pe bloc este astupata.
Sau cineva de deasupra ta are un ventilator foarte puternic ( poate chiar hota, ceea ce eu o consider o lipsa de bun simt in relatiile cu vecinii ) montat(a) pe gura de ventilatie, fapt ce afecteaza tirajul care trebuie sa se formeze in mod normal.... si de care trebuie sa "beneficieze" toate apartamentele.
Aceste coloane ( doar cele de ventilatie ) nu trebuie sa aiba legatura cu subsolul blocului, ci doar din apartamente la acoperis.

Daca fenomenul se produce doar cand bate vantul, de vina trebuie sa fie neetansarea coloanelor de tevi. La mine, cand bate vantul afara, la coloanele de ventilatie chiar se amplifica tirajul, nu se inverseaza. Dar coloanele de tevi sunt etanse ( pe cat posibil ca nu suntem la NASA ).

--------------------
DACIA SOLENZA CLIMA 2003
CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!
NICI MACAR IN TRAFIC!
+
steph
post 12 Jan 2006, 16:48
Post #10

Membru autentic

astupa-le si aeristeste case deschizand geamurile.

--------------------
Toyota Yaris TS - Bucuresti
+
costi
post 12 Jan 2006, 17:05
Post #11

Membru autentic

Eu cred ca si coloanele de ventilatie trebuie sa aiba legatura cu subsolul, alrfel titajul este insuficient.
Despre inversare nu stiu ce sa spun. Practic nu ar trebui sa se intimple.
Un subsol cu aerisiri libere la nivelul solului, ar trebui sa treimita aerul mai cald de acolo, pe coloanele de aerisire, datorita fenomenului de tiraj, tragind aerul din bucatarii, la nivelul fiecarui etaj. Nu stiu insa cum ar putea afecta circulatia aerului eventualele constructii din subsol (gen boxe...)
Despre coloanele pentru tevi nici ele nu ar trebui sa fie etansate la nivelul fiecarui etaj, tot din motive de avarie cind apa nu se va putea scurge pe linga tevi, in subsol.

--------------------
DSN/SLZ
+
GABY IS BACK !
post 13 Jan 2006, 16:04
Post #12

Membru autentic

From: bucuresti - 4

QUOTE(costi @ 12 Jan 2006, 18:05)
Eu cred ca si coloanele de ventilatie trebuie sa aiba legatura cu subsolul, alrfel titajul este insuficient.
....
*

Cel putin la mine la bloc, coloanele de ventilatie nu "dau" in subsol. Verificat.
Probabil realizeaza tirajul exact ca la soba, doar cu aerul preluat din apartamente.
Oricum nu este foarte puternic, si nici nu trebuie foarte puternic.

QUOTE(costi @ 12 Jan 2006, 18:05)
...
Despre coloanele pentru tevi nici ele nu ar trebui sa fie etansate la nivelul fiecarui etaj, tot din motive de avarie cind apa nu se va putea scurge pe linga tevi, in subsol
*

Coloanele pentru tevi trebuie sa fie cat de cat etanse fata de apartament, ca sa nu vina mirosuri urate Bineinteles ca nu trebuie sa fie etansate la nivel de etaj sau la parter, pe motiv de scurgere apa in caz de avarie,...asa am scris si eu mai sus.

This post has been edited by GABY IS BACK !: 13 Jan 2006, 16:49

--------------------
DACIA SOLENZA CLIMA 2003
CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE!
NICI MACAR IN TRAFIC!
+
vdnick
post 18 Jun 2014, 19:41
Post #13

Membru incepator

From: Galati

Vă salut,

Cunoaște cineva din punct de vedere funcțional cum sunt realizate coloanele de aerisire/ventilație?
Locuiesc la etajul 4 și intenționez să refac din țevi groase de pvc coloanele de aerisire și respectiv aerisirea veche.

Din ce am înțeles sunt două tuburi interconectate cumva...

--------------------
Renault Megane III Grandtour 1.9 dci 130cp FAP KZ1S F9Q870 2010
Cu respect,
Dorin
+
Markos
post 18 Jun 2014, 20:01
Post #14

fost programator

From: Scursurești Vale

Depinde de zonă. Galați?

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
vdnick
post 18 Jun 2014, 20:27
Post #15

Membru incepator

Galați. Bloc din 84. Coloanele vechi erau prefabricate din beton.

--------------------
Cu respect,
Dorin
+
vi_escu
post 18 Jun 2014, 20:37
Post #16

Membru somnambul

From: republica procurorilor

@vdnick
Coloanele de ventilatie sunt realizate din meteriale prefabricate (caramizi de ventilatie) mai bune din toate punctele de vedere decat tubulaturile din pvc/al. Sunt intradevar cate doua coloane: etajele cu numar par pe o coloana cele impar pe cealalta. Coloanele nu comunica cu subsolul. Pe bloc coloanele se termina in camine acoperite, cu ferestrele in directia vantului dominant.
Este de evitat legarea la aceeasi coloana a inceperilor corespunzatoare aceluiasi nivel.
Suprafata ferestrei de aerisire trebuie sa fie cel putin egala cu cea a coloanei.

--------------------
Logan ABS plus 1,6MPi . 2007
Decat mult si fara rost mai bine putin si prost!
+
vdnick
post 18 Jun 2014, 21:12
Post #17

Membru incepator

Mulțumesc mult pentru indicații.

Am înțeles de ce nu sunt indicate țevile din pvc, voi folosi cărămizile speciale.
Trăiam cu impresia că cele 2 coloane comunicau intre ele în apartament, undeva pe la mijloc (pe înălțime, desigur).

Așadar pare simplu.

--------------------
Cu respect,
Dorin
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 12th July 2025 - 21:25
Forum Renault