Microelectronică, pentru începători
![]() ![]() ![]() |
Microelectronică, pentru începători
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Liviu |
![]()
|
![]() expat naiv Group: Banned Posts: 3.526 Joined: 5 July 02 From: Peste gard ![]() |
Da, in realitate incarcarea/descarcarea se face prin corpul unul mosfet, corp care este asociat cu o rezistenta, deci in timpul incarcarii si descarcarii, curentii respectivi trec prin niste rezistente, generand caldura. Dar acele rezistente nu sunt la poarta ci la comanda portii.
Singura caldura disipata pe poarta este cea generata de rezistenta parazita a portii, care face parte din acea precizie matematica pe care o neglijam in apromimarile uzuale. Mai este si rezistenta firului care face legatura intre driver si poarta, rezistenta care genereaza si ea caldura, dar vorbim de rezistenta traseelor de pe placa aici, care e neglijabila in raport cu rezistenta echivalenta a corpului tranzistorului. De aici si partea cu caldura disipata de procesor, pe procesor, chiar si atunci cand procesorul comunica, transferand energie in exterior ... transferul respectiv disipand caldura la sursa, deci o iesire a unui procesor care comanda un alt periferic mosfet va disipa caldura pe procesor, nu pe periferic. This post has been edited by Liviu: 17 Feb 2016, 12:08 |
--------------------
.
.
. -= age is just a number =-
|
|
luck33ro |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.720 Joined: 8 March 06 ![]() |
Amsensatia ca grecu iar v-a aruncat nada ...
|
--------------------
**
|
|
GBX |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 604 Joined: 26 May 13 From: aproape de Cluj ![]() |
|
--------------------
ex. Renault
19 Europa
1997
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.075 Joined: 11 February 04 ![]() |
QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 12:23) Doar curentul "trece" ![]() Daca vrei sa vizualizam oarecum diferenta la nivel de baza, jonctiunea Baza-Emitor a unui bipolar o poti asocia cu o rezistenta pe cand Poarta unui mosfet o poti asocia cu un condensator. Ca sa tii "deschis" un bipolar, trebuie sa ai constant un curent prin rezistenta aia echivalenta a jonctiunii BE pe cand pentru a mentine deschis un MOSFET trebuie doar sa tii poarta polarizata, ceea ce nu "consuma" curent. Mosfet-ul "consuma" curent (pe partea de comanda) doar in tranzitie din starea inactiva in activa, energia respectiva stocandu-se in capacitatea echivalenta, apoi, la schimbarea starii in pozitia initiala (descarcarea condensatorului), energia este inapoiata sursei de alimentare. Unde erai domnu' Liviu cand aveam cursul de DCE, tu-i ceapa-ma-xii? Ce m-au chinuit aia cu tranzistorul bipolarul , ala cu efect de camp, tiristoare, varistoare, maxa pe gheatza. This post has been edited by dizzy: 17 Feb 2016, 12:22 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
Liviu |
![]()
|
![]() expat naiv Group: Banned Posts: 3.526 Joined: 5 July 02 From: Peste gard ![]() |
QUOTE(GBX @ 17 Feb 2016, 11:13) Cu placere ... dar sunt ele neglijabile sau nu? Este evident ca sistem ideal nu exista. 17 Feb 2016, 11:35: QUOTE(dizzy @ 17 Feb 2016, 11:20) Nush', probabil ca la scoala decat ca in alta parte a teritoriului mioritic. This post has been edited by Liviu: 17 Feb 2016, 12:35 |
--------------------
.
.
|
|
cdadan |
![]()
|
![]() fara turbo viata e pustiu Group: Members Posts: 5.202 Joined: 9 October 09 From: Cluj Napoca ![]() |
|
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.075 Joined: 11 February 04 ![]() |
|
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
2005
- B zzz SXX Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
Markos |
![]()
|
![]() fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale ![]() |
|
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
Iar performantele au fost de-a dreptul admirabile: am beut fro doua zile-n Bucuresti cu profesorii insotitori, dupa care ne-am mutat la Craiova, pentru o saptamana. Nu-mi amintesc prea precis daca am fost la probe, dar banuiesc ca da. Imbucurator este ca acolo am luat toti premiu. Ca s-a hotarat sa vina sa inmaneze premiile ministrul de pe vremea aia, plus un secretar CC al PCR. Asa ca ne-au marit tururor notele cu 100 de puncte (totalul era 1000).
Invatamant de top pe vremea aia, ce pana mea!... |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DannyY |
![]()
|
![]() Marele plictisit Group: Members Posts: 1.696 Joined: 5 May 09 ![]() |
Mai taie din ele, da-le dracu'
|
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
- 0T04``` Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc |
|
luck33ro |
![]()
|
|
--------------------
**
|
|
dacis |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 380 Joined: 24 March 04 From: dealurile oable ale Mioritei ![]() |
QUOTE(DannyY @ 17 Feb 2016, 20:53) E mai multe, dar nu toate pot fi spuse pe post!... PS Am avut ca indrumator un "maratonist". Motivul a fost banal: prima zi de concurs era a treia zi de Paste iar el era in situatia de a nu putea sa refuze... Noi am plecat de-acasa din prima zi de Paste, sa fim siguri ca ajungem la timp. Pen'ca-n prima zi era doar deschiderea oficiala, omu' a decis ca mai potrivit era sa prelungim sederea cu inc-o zi in Bucuresti. Parca am stat la hotel Nord, dar amintirile astea-s in ceata totala. |
--------------------
DACIA
Logan KissFM 1,4
2008 dacis
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
Selecta zona.
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
Liviu |
![]()
|
S-a dus pe p...anta si topicul asta.
|
--------------------
.
.
|
|
b76bgaarh |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 9.966 Joined: 5 October 06 From: Bucuresti ![]() |
Aiurea are rating, expunere, stai sa scrie un mic eseu și are și substanță.
|
--------------------
Renault
Megane sedan
04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
|
|
Bicicleta galbena |
![]()
|
![]() Sunt nembru, domnule! Group: Members Posts: 2.182 Joined: 29 January 13 From: Bucuresti ![]() |
Contribui si eu
![]() Attached thumbnail(s) then_there_was_light.jpg ( Size: 22.09k ) Number of downloads: 152 |
--------------------
Peugeot
407 1.8 16v
2005 , ex-Dacia Solenza 1.4 Mpi 2003 ______________
Nemțoaicele e tancuri. Japonezele nu se strică. Franțuzoaicele e proaste. Italiencele e cele mai proaste. |
|
luck33ro |
![]()
|
Blasfemieee - vezi ca e Dragoselu p`acilea
![]() |
--------------------
**
|
|
yhattori |
![]()
|
![]() * Group: Members Posts: 522 Joined: 18 August 09 ![]() |
mai pentru avansati, unii poate-l stiu deja: http://www.visual6502.org/
|
--------------------
*
*
*
|
|
paul_p |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.133 Joined: 1 April 06 From: psd=evil ![]() |
QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 10:30) Intrebarea de fapt nu este daca toata energia consumata de un procesor se transforma in caldura, caci se transforma. Puterea transferata de procesor pe pinii de iesire se transforma in caldura in circuitele comandate de procesor. QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 11:07) Acum se lucreaza cu MOSFET-uri care au alte caracteristici si comanda lor nu se mai face cu curent ci cu tensiune. Pierderile de care zici sunt mult mai mici si au cauze diferite oarecum de cele de la bipolare. QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 11:23) Mosfet-ul "consuma" curent (pe partea de comanda) doar in tranzitie din starea inactiva in activa, energia respectiva stocandu-se in capacitatea echivalenta Comanda unui MOSFET in regim stationar necesita intr-adevar o putere extrem de mica. Insa comanda in regim dinamic poate necesita un curent important, in functie de frecventa si de durata tranzitiei. Arunca o privire aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Gate_driver http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1278970 QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 11:23) apoi, la schimbarea starii in pozitia initiala (descarcarea condensatorului), energia este inapoiata sursei de alimentare. Ce gluma tare. Aproape ai revolutionat electronica ![]() QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 11:30) De aici si partea cu caldura disipata de procesor, pe procesor, chiar si atunci cand procesorul comunica, transferand energie in exterior ... transferul respectiv disipand caldura la sursa, deci o iesire a unui procesor care comanda un alt periferic mosfet va disipa caldura pe procesor, nu pe periferic. Ca sa nu ne complicam cu circuite complexe care comanda alte circuite complexe, sa simplificam un pic. Avem un tranzistor care are ca sarcina un bec. Si tu vii sa spui ca puterea se pierde doar in tranzistorul de comanda, nu si in bec? |
--------------------
Fara
roti
fara ipocriti
- 2010
|
|
volint |
![]()
|
![]() membru miserupist Group: Members Posts: 317 Joined: 7 September 04 From: Bucuresti (44.45682;26.13879) ![]() |
Ia simplifica si mai mult citind mai sus: MOSFET!!! Si repera de 10 ori: MOSFET!!!
NU uita: COMUTATIE, ca-i vb de "logica digitala", d-aia cu ZERO si UNU. Si desen: (nu-i meritul meu da' explica asa de bine c-am priceput pana si eu) operating_mosfet_and_transistors.png ( Size: 106.43k ) Number of downloads: 121 Succesuri. |
--------------------
Dacia / Mitzu
Nova GTI / hautlandăr
2000 / 2011
- B-22-YFL / Credinta in Dumnezeu ma obliga sa fiu deschis oricarui adevar. Altfel sunt mai rau ca dracul, devin ipocrit.
|
|
psychoo |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.685 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
paul_p are dreptate. Daca faci PWM (pui 1 si 0) in comanda mosfetului, cu cat creste frecventa, cu atat ai nevoie de curent mai mare pentru comanda. La 1MHz crezi ca ii ajunge 0.01A pentru comanda unui bec de 10A?
Daca faci doar o tranzitie la sa zicem 10 minute atunci se aplica ce a spus acel nene in desenul de mai sus. Acest aspect este trecut in datasheetul mosfetului. |
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
QUOTE(psychoo @ 19 Feb 2016, 07:22) E prea puțin important ce comandă, consumul (pe parte de comandă) e direct proporțional cu numărul de comutări în unitate de timp. Încărcarea e cu consum energetic, firește, care, deși neglijabil privit exclusiv pentru o singură comutare a unui singur mosfet, în cazulul macro, al unui procesor, devine interesant. Descărcarea, deși teoria e cum spune Liviu, în practică sursa nu mai preia sarcina respectivă, ea se cam duce spre masă, transformîndu-se în căldură. |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
DragosP |
![]()
|
Voi uitați ideea inițială: TOT curentul ce e consumat de un uC se transformă în Q.
Nu cu cât e comandat nu'ș cine, nu ce bec aprinde, nu altceva. |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
Cu noi este Dumnezeu! |
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Ideea inițială combina electricitatea cu mecanica. Nu e neapărat incorect, dar, zic eu, insuficient.
|
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
M.C. |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.152 Joined: 24 January 04 From: Ploiesti ,din cind in cind. ![]() |
Uelcam bec !
|
--------------------
Renault Megane
II Sedan Influence
1,6 16 V ,2005 Alfa Romeo 159 1,9 JTS, 2007 , Ford Mustang 2,3 Ecoboost, 2017
|
|
Liviu |
![]()
|
Paul, dacă sarcina ar fi un bec ai avea dreptate. Dar sarcina este mereu un condensator (alta poarta mosfet), caz în care energia de încărcare cat și descărcare se disipa pe rezistorul echivalent al tranzistorului de comanda.
|
--------------------
.
.
|
|
neumann |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 783 Joined: 6 November 03 From: Spermezeu ![]() |
QUOTE(Liviu @ 17 Feb 2016, 23:30) s-a facut de doi lei adica (50 cent). 1280px_Pant_50__re.jpg ( Size: 217.34k ) Number of downloads: 74 |
--------------------
...
..
.. Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
|
|
DannyY |
![]()
|
![]() Marele plictisit Group: Members Posts: 1.696 Joined: 5 May 09 ![]() |
Io as simplifica la extrem si as compara procesorul ala cu o rezistenta Rp (ceea ce chiar este pentru sursa de energie care-l alimenteaza). Astfel, caldura degajata de procesor este un efect calculabil al curentului electric: Qp=Rp * Square(I) * t. Sunt de acord ca "rezistenta" nu e constanta ci variabila in functie de starea instantanee a tuturor tranzistoarelor din componenta procesorului, dar pentru un dt suficient de mic se poate face aceasta aproximare fara a gresi prea mult.
Energia totala preluata din sursa se transforma integral in caldura, dar nu numai in procesor, ci pe toate componentele din circuitul electric, inclusiv sursa de alimentare. Qtot=Qp+Qsursa+Qaltele = (Rp+Rsursa + Raltele) * Square(I) * t Nu exista nici un lucru mecanic care sa conteze in bilantul energetic. Intr-o transformare reversibila variatia energiei interne e 0, iar procesorul nu se deplaseaza decat atunci cand e aruncat pe geam. Poate doar fractiunea de rotatie a turbinei hidrocentralei care a produs energia consumata. Ca sa incing spiritele, as putea sa spun ca procesorul nu consuma din sursa decat caldura pe care o disipa, in rest se comporta ca o sarma de nichelina. Pentru o perioada mai lunga se poate calcula cu o integrala, dar nu ma (mai) incumet la aventuri de-astea ![]() |
--------------------
Opel/Honda/Opel
Astra G/Civic 4D/Corsa E
2004/2015/2019
- 0T04``` Urasc discriminatorii prosti (adica pe toti)
Sunt mandru ca sunt considerat prost de catre un dobitoc |
|
Liviu |
![]()
|
Știi cum e asta cu precizia calculului energiei disipate în afara procesorului? Cam asa:
QUOTE A mathematician and an engineer agreed to take part in an experiment. They were both placed In a room and at the other end was a beautiful naked woman on a bed. The experimenter said every 30 seconds they would be allowed to travel half the distance between themselves and the woman. The mathematlclan said "this ls pointless"and stormed off'. The engineer agreed to go ahead with the experiment anyway. The mathematician exclaimed on his way out "don't you see, you'll never actually reach her?". To which the engineer replied, "-so what? Pretty soon I'll be close enough for all practical purposes!" |
--------------------
.
.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 11th May 2025 - 01:23 |