Aprindere electronica
![]() ![]() ![]() |
Aprindere electronica
troll |
![]()
|
||
Membru incepator Group: Members Posts: 11 Joined: 12 December 05 ![]() |
|
||
--------------------
Ford
GT90
- TM05RYX
|
|||
mihai1677 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.369 Joined: 23 December 03 From: Bucuresti ![]() |
Eu fac unul cu 16f84, dar cu avansul vacumatic ce faci?
Problema mare la mine este timpul. Este prea scurt. Oricum FELICITARI! This post has been edited by mihai1677: 2 May 2006, 20:24 |
--------------------
Renault 5 Campus,
Hyundai Sonata,
1988 / 2001
|
|
troll |
![]()
|
Ai ramane suprins sa vezi ce bine merge motorul si fara modificarea avansului in functie de sarcina,diferenta fata de sistemul clasic de aprindere este enorma,oricum pt. a mai scadea consumul si a obtine un raspuns mai bun la apasarea pedalei de acceleratie trebuie implementa si aceasta functie.
Problema cea mare este pretul ridicat al unui potentiometru de clapeta si MONTAREA lui pe carb sau montarea unui sensor care masoara depresiunea din carburator dar cred ca si acesta e destul de scump. Stie cineva unde se poate gasi asa ceva la noi si cam la ce pret ar fi? http://www.kemparts.com/TechTalk/tt11.asp |
--------------------
Ford
GT90
- TM05RYX
|
|
calinp |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 138 Joined: 2 March 04 From: Bucuresti ![]() |
pt vacuum e mai usor sa folosesti un senzor mpx4115 de la motorola (freescale). are iesire analogica si se trimit in ro sample-uri
alte scheme la http://www.transmic.net/ This post has been edited by calinp: 3 May 2006, 12:20 |
-------------------- |
|
dex lada |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 442 Joined: 20 October 04 From: Bucuresti ![]() |
Ai folosit bobina jumostatica ? (pe principiul scanteiei pierdute)
De ce ai mai pastrat bobina clasica ? In caz ca cedeaza asta sa treci pe clasic ? This post has been edited by dex lada: 3 May 2006, 19:57 |
--------------------
lada
2105
- secret
|
|
troll |
![]()
|
DA aprinderea functioneaza dupa principiul scanteii pierdute si DA in cazul in care se arde ceva trec imediat pe clasic.
|
--------------------
Ford
GT90
- TM05RYX
|
|
dex lada |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 442 Joined: 20 October 04 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
lada
2105
- secret
|
|
troll |
![]()
|
Nu pentru ca + care vine prin contact la bobina "clasica" este legat acum la ECU
|
--------------------
Ford
GT90
- TM05RYX
|
|
marianrec |
![]()
|
![]() membru drept Group: Members Posts: 330 Joined: 30 March 04 From: Galati ![]() |
Pai si vrei doar sa te lauzi cu ea? Pe mine unul nu ma duce capul sa fac asa ceva , dar daca as avea schema, softul......
|
--------------------
Dacia
1310
1990, 1994
- GL03WWT & GL07NAT bau
|
|
diaconuliviu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 5.569 Joined: 17 August 04 From: Space, the final frontiere ![]() |
Daaaaaaa, vrem si noi schema si .hex
Sau, la asta http://www.transmic.net/prog2.htm are cineva programul? |
--------------------
Opel
Corsa
2001
- xx Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur. SSP,K! |
|
gotronic |
![]()
|
![]() Ati scapat de platina si problemele ei !!! Group: Members Posts: 2.016 Joined: 24 March 06 From: Tg. Mures ![]() |
Stie cineva cat costa o bobina jumostatica? si de unde poate fi procurata? exclus dezmembrari.
multumesc. |
--------------------
DACIA
Sandero Stepway 100 TCE Blue Line
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
Cu nebunii sa nu te pui, ca au mintea odihnita !!! |
|
troll |
![]()
|
Imi pare rau dar nu pot sa va dau schema si softul.Dupa ce voi implementa si modificarea avansului in functie de sarcina probabil ca voi posta schemele iar softul va
fi la un pret admisibil pt buzunarele noastre "romanesti". |
--------------------
Ford
GT90
- TM05RYX
|
|
gotronic |
![]()
|
![]() Ati scapat de platina si problemele ei !!! Group: Members Posts: 2.016 Joined: 24 March 06 From: Tg. Mures ![]() |
QUOTE(troll @ 4 May 2006, 19:19) Imi pare rau dar nu pot sa va dau schema si softul.Dupa ce voi implementa si modificarea avansului in functie de sarcina probabil ca voi posta schemele iar softul va fi la un pret admisibil pt buzunarele noastre "romanesti". Eu m-am referit numai la bobina Jumostatica. multumesc. |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
dex lada |
![]()
|
ba nene daca nu stie despre ce e vorba nu mai recomanda!
Cielo nu are bobina jumostatica si are bobina simpla si delcou !!! Mai merg si doua bobine duble de oltcit special ,dar au un pret ![]() Sau de ce nu 4 bobine simple de wartburg am gasit aici http://www.gradinariu.ro/advanced_search_r...to=&dfrom=&dto= dar nu am avut timp sa sun si sa intreb daca au si costa chiar 5.89 euro fara tva ?.(poate isi face cineva timp si suna ![]() Daca chiar atat costa atunci 4 bobine ar veni cam 100 ron mult mai ieftin decat una jumostatica,sau una dubla de olcit. http://www.transmic.net/gb89c2051.htm This post has been edited by dex lada: 4 May 2006, 20:08 |
--------------------
lada
2105
- secret
|
|
gotronic |
![]()
|
merci dex lada. Acum un an am cumparat de la sercom carmen impex buc. str. Turda (magazin de Oltcit) doua bobine(ultimele). Una era ptr. Special cu rezistenta ohmica mica in primar si facuta de Sf. Gheorghe iar cealalta era Doucelier dar cu 4 ohmi in primar(pentru citroen 2CV cu platina) au costat cate 830.000 ROL fiecare. Patronul a zis ca de Special cauta de vreo 5 ani dar nu gaseste nicaieri. Am sunat la "dacia service" si mi-a zis ca o bobina de Solenza costa 4.005.000 ROL fara manopera.
Nu vreau sa folosesc 4 bobine de Dacia datorita bilantului energetic mare si dimensiunilor mari. De warburg daca sunt originale stiu ca merg bine, sunt mici dar iar ajungem la consum mare de curent.(daca cuplezi cate doua odata dupa principiul scanteii pierdute, cum se zice pe aici) |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
dex lada |
![]()
|
QUOTE(gotronic @ 4 May 2006, 21:47) merci dex lada. Acum un an am cumparat de la sercom carmen impex buc. str. Turda (magazin de Oltcit) doua bobine(ultimele). Una era ptr. Special cu rezistenta ohmica mica in primar si facuta de Sf. Gheorghe iar cealalta era Doucelier dar cu 4 ohmi in primar(pentru citroen 2CV cu platina) au costat cate 830.000 ROL fiecare. Patronul a zis ca de Special cauta de vreo 5 ani dar nu gaseste nicaieri. Am sunat la "dacia service" si mi-a zis ca o bobina de Solenza costa 4.005.000 ROL fara manopera. Nu vreau sa folosesc 4 bobine de Dacia datorita bilantului energetic mare si dimensiunilor mari. De warburg daca sunt originale stiu ca merg bine, sunt mici dar iar ajungem la consum mare de curent.(daca cuplezi cate doua odata dupa principiul scanteii pierdute, cum se zice pe aici) da cred ca ce mai buna variante e cu bobine de wartburb (mai ieftin )si folosite fara scanteie pierduta atunci scade si consumul. Dar atunci trebuie "comanda"(aprindere) pt fiecare, la scanteie pierduta scapai doar cu doua "comezi" (aprinderii). de ce nu cauti de nova (GTI) poate e mai ieftina. This post has been edited by dex lada: 4 May 2006, 21:28 |
--------------------
lada
2105
- secret
|
|
gotronic |
![]()
|
QUOTE(dex lada @ 4 May 2006, 22:21) da cred ca ce mai buna variante e cu bobine de wartburb (mai ieftin )si folosite fara scanteie pierduta atunci scade si consumul. Dar atunci trebuie "comanda"(aprindere) pt fiecare, la scanteie pierduta scapai doar cu doua "comezi" (aprinderii). de ce nu cauti de nova (GTI) poate e mai ieftina. Banuiesc ca este la fel cu cea de pe berlinele cu injectie monopunct, sa vad ce aflu. |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
ceacu |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 221 Joined: 15 January 05 From: Timisoara ![]() |
Bangbox
Daca cineva are chef sa experimenteze cu lucruri periculoase (datorita energiei si tensiunii), uitati aici un alt principiu de realizare a unei aprinderi CDI (e drept ca aicea mai trebuiesc modificate multe in special circuitul de declansare fiindca cel de fata se autodeclanseaza, si convertorul CC-CC pentru marirea puterii ca sa poata da scantei si la 200Hz). Cred ca cea mai dificil de gasit (ieftin) piesa este condensatorul de filtrare de la cuptoarele cu microunde, si de asemenea bobina de inductie (de tip CDI) cu secundarul cu ambele borne izolate. Totusi mi se pare interesant principiul de a suprapune o descarcare de slaba energie si inalta tensiune (care sa strapunga amestecul comprimat din cilindrii) si care sa ionizeze spatiul dintre electrozii bujiei astfel incat sa se produca imediat o a doua descarcare de tensiune mai joasa dar de inalta energie. Totusi mi se pare utila schema (gata testata) a convertorului cu UC3843 (pentru montarea pe Dacie puneti in loc UC3845 care merge si la 8V, e util iarna). Pentru 200-300V in secundar transformatorul chopper este 1:1 (10:10). Schema este protejata si la scurtcircuit (circuitul integrat limiteaza la 4A curentul in primar), iar tranzistorul ar trebui sa disipe foarte putin (sub 1-2W). |
--------------------
Dacia
1310L
1998
- TM-69-VIR
|
|
Kinetix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 826 Joined: 26 February 06 From: Iasi ![]() |
gotronic, Fabian, multumesc pentru incurajari!
Ei, troll, faina lucrare da'...ma depaseste ![]() Brrr! ceacu, cred ca oricine isi doreste astfel de scantei in motorul lui ![]() Am mai gasit si eu o CDI pe net. O atasez mai jos. Poate o stiti si voi, dar mie mi s-a parut interesanta ideea. Din pacate Malvina mea s-a oprit din nou inopinat (a nu stiu cata oara...) asa ca i-am pus gand rau. Am scos-o si voi folosi radiatorul si carcasa ca sa fac o alta aprindere. O voi incerca pe aia cu Dwell-control. As vrea sa stiu cine ma poate ajuta cu o schema simpla si eficienta de montaj bistabil (asa s-o fi chemand?) care sa primeasca impulsul de la integratul 4093 si sa o distribuie pe rand pe doua canale care sa le cuplez la doua "Dwell-controlere". Ma gandesc sa montez cate doua bobine de Dacia in paralel pe fiecare canal. Nu se pot influenta una pe alta daca au rezistente diferite ale primarelor? Oare o sa pateasca ceva tranzistoarele finale ca e curent dublu? Doar e pe jumatate din timp... As putea sa inlocuiesc BUX 37 cu BU 526? Eu am vazut ca in primul rand au hfe diferite: BUX are vreo 30, iar BU are vreo 17; BUX are Ic de 15A, iar BU de 8A...Iar in plus BUX este Darlington. Ce ziceti? Mersi mult! This post has been edited by Kinetix: 5 May 2006, 20:05 Attached File(s) ![]() |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
- IS-##-### Deschide ochii. Gandeste. Fara absoluturi morale ne prabusim!
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.123 Joined: 17 January 06 ![]() |
ce ai gasit in malvina adica piese care au crapat sa zic asa ca eu am gasit la cineva cond 0,33 micro intrerupt sunt foarte proaste alea eu le inlocuiesc cu altele de calitate mai buna cauta unele de 0,22 sau 0,33 dealea bobinate cu hartie astealalte nu rezista acolo. astia din poza sunt de 0,1 dar ii pun in paralel
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
gotronic |
![]()
|
QUOTE(Giurisici Fabian @ 5 May 2006, 21:45) ce ai gasit in malvina adica piese care au crapat sa zic asa ca eu am gasit la cineva cond 0,33 micro intrerupt sunt foarte proaste alea eu le inlocuiesc cu altele de calitate mai buna cauta unele de 0,22 sau 0,33 dealea bobinate cu hartie astealalte nu rezista acolo. astia din poza sunt de 0,1 dar ii pun in paralel Chiar asa, ce sa dus din aprindere ?. Am si eu o intrebare, ai incercat sa ataci direct din 4093 ultimul BC 107 ?, ca teoretic ar trebui sa functioneze la fel. Eventual sa mai adaugi o dioda in serie cu emitorul la BC, si (sau) o rezistenta intre baza si masa de cca 10K. Daca ai pune un tranzistor darlington in loc de BC cred ca nu mai trebuie nimic.(E posibil ca tranzistorul sa nu se blocheze suficient. Rezistenta din baza BC-uli poti sa o pui la jumatate din valoare.(Eposibil ca din cauza rezistentei prea mari din baza sa-ti oscileze montajul sau sa-ti dea scanteie dubla, parca), in sfarsit cred ca din polarizarea tranzistorului cu pricina poti sa scapi de oscilatii si sa simplifici putin schema. This post has been edited by gotronic: 5 May 2006, 22:06 Attached File(s) ![]() |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
Kinetix |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 826 Joined: 26 February 06 From: Iasi ![]() |
Mai fratilor, nu stiu ce sa va zic...
Componentele aprinderii sunt in stare perfecta cand le masor (tranzistorii, diodele). Nu e nimic scurtcircuitat sau intrerupt, atata cat pot eu sa-mi dau seama masurand la rece. Cablajul nu prezinta intreruperi sau scurtcircuit pe undeva. Rezistentele de putere sunt schimbate:cea de 15ohmi am gasit-o sparta mai demult datorita incingerii, cred, si acum e de 34ohmi/10w, dar tot se incinge (se incingea si cu 17 ohmi/10W pana mi-a topit condensatorul de langa ea ![]() Condensatorul e cel de pe delcou interpus intre borna minus a bobinei si masa. L-am masurat si are valoarea specificata. Deci Malvina mea se pare ca e unica prin comportare: merge cand vrea si se intrerupe cand vrea ea, fara sa-i fac eu nimic. Foarte ciudat, nu? Si asta era valabil si inainte de a face adaptorul optic. Pe clasic motorul merge normal tot timpul. Alternatorul nu prea incarca desi am schimbat releul (e electronic) dar oricum am 12.5-13V pe baterie. O sa verific (schimb) diodele din alternator cand iau salarul ![]() gotronic, mersi de idee. Nu imi mai vine sa modific ceva la aprinderea asta ca am desfacut-o de o suta de ori datorita problemei amintite. O sa fac alta pana la urma, desi parca prinsesem drag de ea. De fiecare data cand modificam ceva la ea speram ca "ei, de data asta o sa mearga..." This post has been edited by Kinetix: 6 May 2006, 13:43 |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
ai multimetru cu capacimetru sa masori condensatoarele?
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Kinetix |
![]()
|
Da, Fabian, e un multimetru digital. Ii zice DT9208A si e facut in CE.
Mai, o fi stricat ![]() gotronic, poate voi aplica ideea ta la o alta malvina. Am retinut. |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
gotronic |
![]()
|
QUOTE(Kinetix @ 6 May 2006, 16:17) Da, Fabian, e un multimetru digital. Ii zice DT9208A si e facut in CE. Mai, o fi stricat ![]() gotronic, poate voi aplica ideea ta la o alta malvina. Am retinut. Finalul nu prea poti sa-ti dai seama daca e dus, decat scos din montaj.(datorita componentelor periferice de pe langa el) |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
gotronic |
![]()
|
QUOTE(gotronic @ 4 May 2006, 22:29) Am gasit tot la "Dacia service" bobine de dacia berlina pe injectie si costa cca 1.700.000 ROL fara manopera. Au fost de doua feluri (cu fisele turnate si fara fise). Mi sa spus ca din alea fara fise nu mai gasesc decat la bosch, iar ei le inlocuiesc cu acestea cu fise dar fac modificari in cupla. Pretul cica tot pe acolo era. This post has been edited by gotronic: 6 May 2006, 22:14 |
--------------------
DACIA
2020 Iulie
- MS-10-GOT MS-10-GOT
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
Kinetix ce ai mai facut cu aprinderea?,eu zic sa schimbi tranzistoarele toate inafara de bu526 si sa masori restul de piese. eu am schimbat la o malvina toate tranzistoarele alea mici gen bc cu bc413 ca nu mergea bine pe masina respectivului,se poate ca un tz sa masoare bine la rece iar in tensiune sa faca figuri pe la unele instalatii de la serviciu am intalnit asa ceva
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Kinetix |
![]()
|
Fabian, mersi de interes. ![]() Am schimbat deja mai demult toate tranzistoarele: vreo doua BU pt ca se strapungeau (jonctiunile se scurtcircuitau), BD-ul (237) pt ca a patit-o la fel odata iar BC-urile (desi nu aveau nimic) cu altele identice dar care aveau hfe-ul un pic mai mare (vreo 300). Ultima data in primul etaj am pus un BC 107. In orice configuratie merge aleator. De ex., dupa ce "moare" si o scot pt masuratori, o pun inapoi si...merge. Nu mult, o zi-doua. Apoi ciclul se repeta ![]() Ei, bine, poate o sa fac o ultima incercare cu BC-uri 413 pe la sfarsitul saptamanii, cand iau salarul. O sa schimb probabil si Zennerele, desi nu au nimic. |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
Giurisici Fabian |
![]()
|
schimba cond ala de 0,22micro din cauza la ala intra in scurt bu
|
--------------------
KIA
PROCEED GT
GT 2023
|
|
Kinetix |
![]()
|
Da, o sa cumpar un altul, frantuzesc, pt delcou. Sper sa fie mai bun.
This post has been edited by Kinetix: 7 May 2006, 12:50 |
--------------------
Dacia
1410/'93
berlina / Tico E2 2000
|
|
DaciaClub - Reno Bot |
![]()
|
![]() Mesaj automat ![]() |
Avand in vedere ca in momentul de fata cea mai accesibila optiune este cea produsa de colegul gotronic, puteti gasi informatii despre ea (descriere, preturi) aici https://www.daciaclub.ro/Aprinderi-electron...ic-t314102.html
|
-------------------- |
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 10th May 2025 - 21:37 |