DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

286 Pages « < 195 196 197 198 199 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Aprindere electronica

argon
post 31 May 2009, 20:15
Post #5881

Mesaj semiautomat

Group: Members

Senzorul optic e mai precis decat cel magnetic, nu inseamna ca magneticul nu e precis..dar intotdeauna e loc de mai bine.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
IQ5
post 31 May 2009, 23:45
Post #5882

Membru incepator

Din cauza ca nu pot da PM trebuie sa intreb direct pe forum smile.gif
La turatii mari sitemul AT011 cu senzor 011 da scantei constante ca la turatii mici sau scad in intensitate?
Intrebare de incepator biggrin.gif: senzorul 011 este de tip hall?? Daca da asta inseamna ca ar trebui montat si un mic magnet ca sa il actioneze; gresesc??

--------------------
Dacia 1310 Berlina
+
Siconi
post 1 Jun 2009, 08:28
Post #5883

Sofer americanizat! V6 Rules!!!

From: Houston, TX

Eu as folosi un inductiv, mai fiabil si la fel de precis ca si cel optic, se alimenteaza intre 10-30Vcc si nu are treaba cu mizeria, praful sau uleiul ce s-ar putea depune pe cel optic wink.gif

--------------------
Mercury Mariner Premier 3.0L V6 4WD 2006 - BHH-xxxx (Texas)
Fost posesor:
1993 Renault Clio MK1 1.4 RT
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
2006 Mercury Mariner Premier 3.0L V6
2005 Hyundai Sonata GLS 2.4L
+
gotronic
post 1 Jun 2009, 11:18
Post #5884

Ati scapat de platina si problemele ei !!!

From: Tg. Mures

Cati senzori optici ati vazut voi ca se folosesc pe masinile de serie sau chiar cele ptr. competitii??? si de ce oare? Dn cauza preciziei? Nu, din cauza fiabilitatii (nu prea merg la temperaturi mai mari de 85 de grade), si a complexitatii executiei (atat senzorul cat si "obturatorul" care daca nu il centrezi ca lumea pe ax o sa-ti crape cand loveste senzorul). Sa nu-mi spuneti ca n-aveti jocuri pe la delcou ca nu va cred, altfel ar functiona si pe platina destul de bine aprinderea.!!!

--------------------
DACIA Sandero Stepway 100 TCE Blue Line 2020 Iulie - MS-10-GOT
MS-10-GOT
Cu nebunii sa nu te pui, ca au mintea odihnita !!!
+
djasu82
post 1 Jun 2009, 11:57
Post #5885

MEMBRU DACIA CLUB

From: Bucuresti ...

Gotronic daca e vorba de afacere ... e bun si senzorul acela daca omu are placerea sa-si realizeze singur de ce nu ! Stai linistit ca senzorii optici functioneaza la temparaturi si mai mari de 85 de grade si da scanteia e precisa fiindca nu intervine remanenta precum e la cel magnetic.
Doreste colegul nostru sa-si realizeze cu snezor optic bun nu doreste apeleaza la tine si gata.

This post has been edited by djasu82: 1 Jun 2009, 11:58

--------------------
Dacia Super Nova Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm 1999 / 2003 / 2008 /2011 - nnn
+
IQ5
post 1 Jun 2009, 12:10
Post #5886

Membru incepator

Nu vreau unu optic neaparat ci vreau sa imi construiesc unu fiabil si bun in acelasi timp. Deci am 2 variante: optic sau cu senzor hall.
Tot nu mi-ati spus daca senzorul lui gotronic este unul hall:P
Siconi a precizat un senzor de tip inductiv; acela pe ce principiu merge?
Si dupa ce ma decid de care senzor sa pun as avea nevoie si de o schema electrica smile.gif
Urasc ca nu pot sa dau PM 022.gif (stie cineva de la cate posturi in sus pot sa dau PM?)

EDIT: m-am uitat pe net despre senzorul inductiv si daca nu ma insel e acelasi cu senzorul Hall. Adica tot trebuie sa treaca prin fata lui un magnet. Gresesc?? wacko.gif

This post has been edited by IQ5: 1 Jun 2009, 12:12

--------------------
Dacia 1310 Berlina
+
gotronic
post 1 Jun 2009, 12:38
Post #5887

Senzorul inductiv este o bobina (de la inductanta vine denumirea) si poate sa treaca un magnet prin fata lui sau se premagnetizeaza bobina cu un curent. Senzorul Hall (cum este si senzorul 011) poate sa fie cu magnet incorporat (cum este si senzorul 011) sau nu (in cazul asta trebuie sa treaca un magnet prin fata senzorului). Senzorul optic este format dintr-un emitator si un receptor (de obicei in infrarosu, sa nu fie perturbat de lumina zilei) si un obturator bine gandit astfel incat scanteia sa fie data fazata cu ploturile de la capac delcou.!

Referitor la "remanenta" miezului, este nesemnificativa la curentii si campurile magnetice de lucru. (nu este vorba de nici o afacere la mijloc, deltfel si tu ai folosit senzorul 011 ptr. a comanda aprinderea ta, daca era mai precis si mai fiabil cel optic l-ai fi folosit incontinuare).!!! (no coment)

--------------------
MS-10-GOT
+
Siconi
post 1 Jun 2009, 12:47
Post #5888

O mica corectie: la senzorul inductiv poti sa-i fluturi pe sub nas la magneti de care vrei si cu cati gauss vrei ca tot nesimtit ramane. El interactioneaza cu METALUL (feros sau neferos). Are o anumita sensibilitate (ma refer la distanta maxima la care inca mai simte metalul) si o raza de actiune (plecand din centrul lui, avem o raza de actiune, sau un spot). Calculand acesti 2 parametri cei mai importanti, poti achizitiona un senzor foarte precis si imun la multe (temperatura de lucru este peste 95grC, mizeria si praful nu-l deranjeaza)... singurul lui dusman ar fi pilitura sau vreun span clandestin, ceea ce in delco nu vei avea niciodata. Lucrez in domeniul automatizari si am toata ziua pe mana tot felul de senzori.
Cine are nevoie, ii ofet date despre cam orice tip de senzor doreste (optic, opto-bariera, inductiv, magnetic, presiune, ph, lumina etc.)

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
gotronic
post 1 Jun 2009, 12:54
Post #5889

La senzorul inductiv, nu este adevarat, trebuie doar sa fie in miscare magnetul. Adica el nu merge la turatii zero, fata de un hall sau optic.!! Mai toate aprinderile cu senzori inductivi, scanteia se produce la cel putin 20..30 rpm.!!

--------------------
MS-10-GOT
+
djasu82
post 1 Jun 2009, 15:28
Post #5890

MEMBRU DACIA CLUB

QUOTE(gotronic @ 1 Jun 2009, 13:38

Referitor la "remanenta" miezului, este nesemnificativa la curentii si campurile magnetice de lucru. (nu este vorba de nici o afacere la mijloc, deltfel si tu ai folosit [COLOR=purple)
senzorul 011 ptr. a comanda aprinderea ta, daca era mai precis si mai fiabil cel optic l-ai fi folosit incontinuare[/COLOR]).!!! (no coment)
*

Fiindca mai facut cadou chiar de ziua mea biggrin.gif si uite si acuma iti multumesc ! Si sa sti ca si zenzorul ala optic functiona corect cu aprinderea malvina ,gotronic, cdi..ipa. Montajul functional i l-am aratat lui Dodobord .
IQ5 senzorul gotronic e tot un senzor hall dublu desi nu l-am inteles pe gelu de ce l-a pus dublu poate pentru o corectie ceva... si are doi poli legati intre ei iar in milocul campului creat de magneti se afla senzorul . Cand trece o bucata de metal prin mijlocul senzorului in fluxul creeat campul e directionat catre senzor si uite asa da impuls. Cand aveam 1310 creeasem si asa ceva cu tle49 sau ma rog... si functiona la fel ca senzorul gotronic ce imi mai ramanea doar sa-l bag intr-o mica cutiuta de textolit si sa arunc epox pentru fixare mai buna a pieselor si magnetilor.
Asta era ca hoby .

--------------------
Dacia Super Nova Opel 1.7 CDTI , Audi Q7 , GPS wayteq x950btfm 1999 / 2003 / 2008 /2011 - nnn
+
diaconuliviu
post 2 Jun 2009, 06:55
Post #5891

Membru autentic

From: Space, the final frontiere

QUOTE(djasu82 @ 1 Jun 2009, 15:28)

1. Fiindca mai facut cadou chiar de ziua mea [...]
2. IQ5 senzorul gotronic e tot un senzor hall dublu desi nu l-am inteles pe gelu de ce l-a pus dublu [...]

1. Adica..ieri? sau, ma rog, omologul lui "ieri" din anii trecuti? radmasa.gif
2. D'aia! Ia vezi prin datasheet, te prinzi de ce?

--------------------
Opel Corsa 2001 - xx
Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur.
SSP,K!
+
Siconi
post 2 Jun 2009, 14:22
Post #5892

Gelu, te contrazici degeaba: senzorul MAGNETIC are nevoie de magnet, dupa cum ii spune si numele lui insusi. Cel INDUCTIV are nevoie sa i se inchida circuitul magnetic cu un METAL!!! nu cu un magnet. Am mare respect pentru stiinta si munca ta, dar la capitolul asta, nu ai dreptate. Fie nu vorbim despre acelasi tip de senzori inductivi si atunci ne etalam cunostintele in vant fiindca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Eu fac referire la senzori inductivi cilindrici M4, M5 sau M8 cu filet pe corpul lor (se folosesc cu succes in industrie si au o mare precizie).
Ca exemplu: 3RG4200-1AB00 Inductive proximity switch 0.8mm, NO, pnp, d=4mm Producator: SIEMENS
sau
E2E-CR8C1 Senzor inductiv de proximitate d=4mm, rază 0,8mm, NPN NO, Producator: OMRON.
Lucrez zi de zi cu asa ceva si cu multe alte tipuri si producatori, am facut teste peste teste in vederea stabilirii anumitor parametri sau "environment" pus ca firma mea face roboti industriali si tot ce misca se bazeaza pe inductivi de precizie. Cei de mai sus sunt doar 2 mostre. Nu vorbesc din carti.

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
IQ5
post 2 Jun 2009, 16:37
Post #5893

Membru incepator

Sirconi intrebare: 1)acesti senzori cu care lucrezi tu se gasesc de cumparat??
2)Crezi ca se pot adapta cu usurinta la sistemul de aprindere a daciei cu ajutorul unui montaj??

--------------------
Dacia 1310 Berlina
+
djasu82
post 2 Jun 2009, 16:43
Post #5894

MEMBRU DACIA CLUB

QUOTE(Siconi @ 2 Jun 2009, 15:22)
Gelu, te contrazici degeaba: senzorul MAGNETIC are nevoie de magnet, dupa cum ii spune si numele lui insusi. Cel INDUCTIV are nevoie sa i se inchida circuitul magnetic cu un METAL!!! nu cu un magnet.  Am mare respect pentru stiinta si munca ta, dar la capitolul asta, nu ai dreptate. Fie nu vorbim despre acelasi tip de senzori inductivi si atunci ne etalam cunostintele in vant fiindca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Eu fac referire la senzori inductivi cilindrici M4, M5 sau M8 cu filet pe corpul lor (se folosesc cu succes in industrie si au o mare precizie).
Ca exemplu: 3RG4200-1AB00 Inductive proximity switch 0.8mm, NO, pnp, d=4mm Producator: SIEMENS
sau
E2E-CR8C1 Senzor inductiv de proximitate d=4mm, rază 0,8mm, NPN NO, Producator: OMRON.
Lucrez zi de zi cu asa ceva si cu multe alte tipuri si producatori, am facut teste peste teste in vederea stabilirii anumitor parametri sau "environment" pus ca firma mea face roboti industriali si tot ce misca se bazeaza pe inductivi de precizie. Cei de mai sus sunt doar 2 mostre. Nu vorbesc din carti.
*

Spune si tu sa observe senzorul de pe tico ...

--------------------
+
Siconi
post 2 Jun 2009, 16:47
Post #5895

QUOTE(IQ5 @ 2 Jun 2009, 16:37)
Sirconi intrebare: 1)acesti senzori cu care lucrezi tu se gasesc de cumparat??
2)Crezi ca se pot adapta cu usurinta la sistemul de aprindere a daciei cu ajutorul unui montaj??
*

1) DA (www.tme.eu/ro) si nu numai
2) DA, normal ca se pot folosi si nu cred ca au nevoie de adaptari, singura chestie mai altfel este ca foloseste 3 fire in loc de 2 (din cele 3, unul e GND, deci merge direct la sasiu). Maro=(+), Albastru=(-) sau GND iar Negru=OUT (iesire digitala, avand 1 logic pe valoarea tensiunii de alimentare)

Se poate rezolva sa ramana tot pe 2 fire, ca si cel Gotronic, insa e necesar un mic montaj pentru alimentarea si transmiterea semnalului pe 2 fire (alimentare prin pull-up)

This post has been edited by Siconi: 2 Jun 2009, 16:50

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
gotronic
post 2 Jun 2009, 16:54
Post #5896

Eu ma refeream la "senzorii" auto, care sunt niste bobine cu miez magnetic. Nu ma refeream la senzori inductivi de proximitate sau la rigle inductosin, care sunt altceva!

--------------------
MS-10-GOT
+
IQ5
post 2 Jun 2009, 16:55
Post #5897

Membru incepator

Perfect:X
Siconi-Intrebarea de baza:D : Ai schema pentru asa ceva?? sau poti sa faci rost?

This post has been edited by IQ5: 2 Jun 2009, 16:55

--------------------
Dacia 1310 Berlina
+
Siconi
post 2 Jun 2009, 17:07
Post #5898

djasu82 are schema. Si eu o vreau de la el wink.gif. Poate se indura si ne-o posteaza. Stiu doar ca se poate!

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
djasu82
post 2 Jun 2009, 21:18
Post #5899

MEMBRU DACIA CLUB

era si pe forum biggrin.gif momentan nu o mai am pe hdd cel nou ... jucaria se poate face pe alimentare si tot pe alimentare se introduce si semnal ... Hai siconi gandeste e simplu montajul inainte de tranzistorul final se filtreaza cu un condensator si se separa cu o dioda fata de colectorul tranzistorului final . Tranzistorul se leaga direct la plusul montajului iar in final la o rezistenta de pe care se culege semnalul galvanic spre aprindere. Pe un singur cablu se pot introduce foarte multe semnale sub forma de impuls cu diferite salturi de tensiune.

--------------------
+
pcostica
post 2 Jun 2009, 21:18
Post #5900

Membru autentic

From: Resita,CS

QUOTE(gotronic @ 2 Jun 2009, 17:54)
Eu ma refeream la "senzorii" auto, care sunt niste bobine cu miez magnetic. Nu ma refeream la senzori inductivi de proximitate sau la rigle inductosin, care sunt altceva!
*

senzorul de turatie de la Dacia cu injectie are magnetul incorporat.
Bafta!

--------------------
dacia 1300 -cs - -------
+
djasu82
post 2 Jun 2009, 21:27
Post #5901

MEMBRU DACIA CLUB

pcostica insira senzorii de turatie de la toate marcile dacia cu injectie chiar si dl gotronic are pe solenza ... mai precis senzorul de turatie biggrin.gif Daca nu stie sa puna surubelnita pe senzor ... senzorul se manifesta precum senzorul gotronic , senzorul de turatie citeste dinti de la volanta pe cand cel gotronic citeste cama ... ambi se manifesta la fel tongue.gif

--------------------
+
argon
post 2 Jun 2009, 21:36
Post #5902

Mesaj semiautomat

habar n'ai! pe volanta e un magnet, si senzorul il citeste cand trece prin dreptul lui, ce legatura are senzorul gotronic cu asta? camele nu-s magnetice.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
Siconi
post 2 Jun 2009, 23:26
Post #5903

Nu, argon, el are dreptate. Senzorul de pe volanta citeste atat pozitia pistonului 1 la PMS cat si dintii volantei si ii spune ECU-lui in ce pozitie se afla arborele. Si eu tot asa stiam ca senzorul de pe volanta citeste toti dintii, iar acolo unde este lipsa stie ca e "semnul" pentru PMS la cilindrul 1. Acolo unde e lipsa e si un mic magnet, asta e adevarat.
In fine, ideea este ca IQ5 dorea sa stie ce fel de senzor ar putea folosi si cum sa beneficieze de el simplu si eficient, eventual care ar fi mai fiabil. Noi deja am trecut la alte specimene de informatii. Am sarit la alt subiect si nu asta era intrebarea.

djasu82, mi-e foarte greu sa mai gandesc la ora asta. Hai fa tu repede in Paint o schemuta si gata. Mersi.

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
diaconuliviu
post 3 Jun 2009, 06:47
Post #5904

Membru autentic

From: Space, the final frontiere

QUOTE(djasu82 @ 2 Jun 2009, 21:27)
[...] pe solenza ... mai precis senzorul de turatie biggrin.gif Daca nu stie sa puna surubelnita pe senzor ... senzorul se manifesta precum senzorul gotronic , senzorul de turatie citeste dinti de la volanta pe cand cel gotronic citeste cama [...]

Numai partial, cel "gotronic" citeste si "cvasi-static" pe cind "reluctoarele" nu.

QUOTE(Siconi @ 2 Jun 2009, 23:26)
[...]1. Senzorul de pe volanta citeste atat pozitia pistonului 1 la PMS cat si dintii volantei si ii spune ECU-lui in ce pozitie se afla arborele. [...]
2. Acolo unde e lipsa e si un mic magnet, asta e adevarat.
[...]

1. Foarte corect.
2. Nu, acel magnet ar altera forma semnalului. Nu stiu la ce ar servi, ECU isi face esantionarea singur pe acel semnal comparat cu semnalul dintilor apropiati.

--------------------
Opel Corsa 2001 - xx
Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur.
SSP,K!
+
iuliano_smile
post 3 Jun 2009, 07:31
Post #5905

Dependent de D1300

From: Ploiesti

M-am cam gandit eu cu senzorul studiind ce a spus djasu si cdi modificat de el si a iesit asta

Attached File(s)
Attached File  untitled.bmp ( 736.58k ) Number of downloads: 56

--------------------
Dacia Solenza si o Berlina Furioasa 2004 Scala cu 1980 editia de Lux
Schimb iluminarea la masini:tablouri de bord, plafoniere.
+
IQ5
post 3 Jun 2009, 11:01
Post #5906

Membru incepator

QUOTE(tilix_boss2008 @ 3 Jun 2009, 07:31)
M-am cam gandit eu cu senzorul studiind ce a spus djasu si cdi modificat de el si a iesit asta
*

Dami te rog frumos detalii: valoarea pieselor; la iesirea "aprindere" - unde se conecteaza mai exact?

Pentru ceilalit: Credeti ca ar functiona montajul facut de tilix?

--------------------
Dacia 1310 Berlina
+
gotronic
post 3 Jun 2009, 11:30
Post #5907

ras hohote.gif

--------------------
MS-10-GOT
+
djasu82
post 3 Jun 2009, 14:48
Post #5908

MEMBRU DACIA CLUB

Nu asa biggrin.gif il las pe Gelu sa va arate... eu nu am cu ce sa pictez schemele pe pc si am treaba ...

--------------------
+
Siconi
post 3 Jun 2009, 14:49
Post #5909

PAINT !!! wink.gif

--------------------
Fost posesor:
1975 Dacia 1300
Actual posesor:
+
djasu82
post 3 Jun 2009, 14:50
Post #5910

MEMBRU DACIA CLUB

Schema se referea la montajul optic nu senzorul gotronic montajul pentru senzor e cel din cdi .
Despre asta vorbeam uitasem ca era salvata pe un site tongue.gif
montajuldindelcoukt5.jpg
In smd ocupa putin spatiu biggrin.gif
Si schema care recupereaza semnalul trasmis pe firul de alimentare al senzorului gotronic , platina sau montajul cu senzorul optic . Se poate adapta la orice aprindere eletronica sau la un tranzistor de comutatie final. Amplificatorul scoate semnal de 1-2V filtrat.

This post has been edited by djasu82: 3 Jun 2009, 15:11

Attached thumbnail(s)
schema_adaptoare_intre_senzori_platina_si_aprinderi.JPG ( Size: 54.49k ) Number of downloads: 1539

--------------------
+
DaciaClub - Reno Bot
post Reguli topic / Topic rules
Post #

Mesaj automat

Avand in vedere ca in momentul de fata cea mai accesibila optiune este cea produsa de colegul gotronic, puteti gasi informatii despre ea (descriere, preturi) aici https://www.daciaclub.ro/Aprinderi-electron...ic-t314102.html

--------------------
286 Pages « < 195 196 197 198 199 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 30th May 2025 - 04:16
Forum Renault