Cat de bine era de fapt pe vremea impuscatului?, topic pentru nostalgici.
![]() ![]() ![]() |
Cat de bine era de fapt pe vremea impuscatului?, topic pentru nostalgici.
mih95 |
![]()
|
||
Membru Group: Members Posts: 119 Joined: 22 October 05 ![]() |
|
||
--------------------
.
.
.
|
|||
costi |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.230 Joined: 15 October 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Smudo @ 8 Jan 2006, 13:20) Nu chiar. Din pacate au fost oameni pe care '89 i-a prins pe la 40-50 de ani si care nu s-au mai putut adapta. Pt ei "libertatea" a venit prea tirziu. Sint ca un animal de la zoo caruia ii dai drumul dupa 20 de captivitate si care a doua zi se reintoarce sa-si primeasca portia. Ei vor fi vesnicii nostalgici si votanti ai lui Vadim. Cei ma fericiti sint cei nascuti dupa '89 si care nu dau 2 bani pe ce a fost inainte. Paradoxal cea mai grea sarcina a revenit celor ca mine pe care '89 i-a prins pe la 30 de ani si care au facut efortul sa se schimbe si au reusit intr-o masura mai mare sau mai mica. Sa spui insa ca era mai bine atunci, este insa o mare prostie |
--------------------
DSN/SLZ
|
|
Dreamer |
![]()
|
![]() Un visator hoinar ... Group: Members Posts: 1.750 Joined: 23 September 05 From: Brasov ![]() |
Din pacate asta e adevarul ... lumea uita ...
Nu le pasa de ceea ce a fost atunci ... am auzit zicand pe cineva ... " bine ca a trecut ... " Cu toate ca a trecut, nu trebuie sa uitam ca acea epoca este o parte din noi ... din istoria noastra. |
--------------------
Ex Renault
Megane 1, 2 si 4
2002 diesel, 2004 si 2017 benzina Libertatea ta se termina acolo unde incep drepturile altora!
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.468 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(costi @ 8 Jan 2006, 13:36) Nu e chiar asa. Chiar daca cei ca mine stiu putine despre viata de dinaite de '89 nu poti spune ca dau 2 bani. Totusi sunt 16 ani de cand romania nu mai este sub regim cocenzurat, nu e chiar asa de uitat(asta pentru voi cei care ati prins..) Chiar daca stiu si sunt 100% convins ca nu era mai bine atunci mi-as dori sa pot trai 2-3 zile in acele vremuri... Asta ca sa-mi dau seama ce copilarie ati avut voi si parintii mei... QUOTE(Adrian_Solenza @ 8 Jan 2006, 02:34) In al doilea rand... Faza cu statu la coada.. Eu nu imi aduc aminte sa nu fi avut vreodata carne in frigider! Era ca si acum: prieteni, relatii, etc... Si aveai cam tot ce iti doresti! Daca carnea inseamna adidasi, fratii petrus si peste la greu inseamna ca asa este... Intreaba tu pe cineva care a copilarit in micile orase din provincie sau in sate sa vezi ca situatia este cu totul alta.. This post has been edited by St: 8 Jan 2006, 15:19 |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
Smudo |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 617 Joined: 7 August 05 ![]() |
QUOTE(costi @ 8 Jan 2006, 13:36) Nu chiar. Din pacate au fost oameni pe care '89 i-a prins pe la 40-50 de ani si care nu s-au mai putut adapta. Pt ei "libertatea" a venit prea tirziu. Sint ca un animal de la zoo caruia ii dai drumul dupa 20 de captivitate si care a doua zi se reintoarce sa-si primeasca portia. Ei vor fi vesnicii nostalgici si votanti ai lui Vadim. Cei ma fericiti sint cei nascuti dupa '89 si care nu dau 2 bani pe ce a fost inainte. Paradoxal cea mai grea sarcina a revenit celor ca mine pe care '89 i-a prins pe la 30 de ani si care au facut efortul sa se schimbe si au reusit intr-o masura mai mare sau mai mica. Sa spui insa ca era mai bine atunci, este insa o mare prostie costi, incercai sa glumesc mai devreme, cred ca-ti dadusi seama. De acord cu tot ce spui, consider totusi ca la 30 nu a fost prea tirziu pentru un individ sa se schimbe sau de fapt sa se adapteze noilor timpuri, atita timp cit exista ceva vointa si mai are si ceva in cap. Mi se pare doar mie, sau astia 16 ani au trecut ingrozitor de repede? Hmmm, cu toate ca daca e sa analizam altfel toata situatia de atunci, am putea sa comparam Romania anilor '89 (si eventual '93-'94 in cazul in care Ceausescu nu ar fi picat) cu situatia Chinei din ziua de azi. Eventual ar fi ajuns o putere economica (poate), dar o mare puscarie in care se murea de foame. Sa aduci datoriile unui stat la zero, nu e chiar usor si chestia asta se face cu sacrificii imense, multi dintre noi le-am simtit chiar pe pielea noastra. Dar toata chestia analizata la un nivel mai inalt, si nu la nivelul omului de rind, cine stie la ce rezultate poate sa ajunga. Sa spui ca era mai bine "inainte" pentru omul de rind mi se pare o aberatie, pentru ca omul de rind pe vremea aia era indobitocit la maxim, invatat de catre stat doar sa stea cu mina intinsa (locuinta, job, etc), si multe sechele au ramas de atunci. Eu cred ca efectiv anii aia si modul la care era conceputa societatea in toti anii sub comunism a handicapat pur si simplu o maaaare parte din poporul roman. S-au trezit "pe urma" cu niste libertati pe care nu stiau cum sa le foloseasca si cum sa le intepreteze, si fiind un popor in majoritate conservator, multe libertati le-a respins in mod voit. |
--------------------
x
x
- X Cumparindu-ti Dacia, te simti de parca te-ai duce la bagaboante dar tu esti voyeur. In loc sa te satisfaca masina prin confort si performante, trebuie sa te satisfaci tu insuti, adaugind diverse chichite si bagind bani pentru a indrepta cretinismele unui producator idiot! (Marty)
|
|
vv |
![]()
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
media pe economie e acum 750-800 RON net, 1000RON brut (cat era atunci?). Sigur, e mai mic decat pe vremea impuscatului - dar nu substantial. In 2-3-4 ani va fi identic, sau mai mare. In schimb - atunci nu aveai ce sa cumperi, asa ca nu conta. Eu asta incerc sa sustin - ca cei care traiesc cu impresia ca aveau bani atunci se inseala. NIci atunci nu avea lumea bani - doar ca in comparatie cu ceilalti, o duceai la fel de prost, asa ca nu conta exact cat de putin puteai cumpara de fapt - mai ales ca si putinul ala, nu aveai de unde sa il cumperi.
[offtopic] @anpop - nu exagerez; stiu o firma care da salarii de peste 4000 RON la ingineri INCEPATORI (probabil, mai poti adauga cel putin 50% pentru cei cu experienta); da, domeniul e 'hardware design', nu multi stiu asta - dar din cauza ca nu invata, ca lor "nu le trebuie facultatea", ei "invata la servici" (sunt pentru serviciile din timpul facultatii - dar doar atata timp cat nu devin un substitut al facultatii, asa cum se intampla din pacate in cazul multor studenti). Ce vroiam sa subliniez e ca acum exista multe sanse de a castiga CINSTIT mult mai mult decat ai fi putut visa pe vremea impuscatului (salarii de 8000LC nu aveau decat o mana de oameni atunci). This post has been edited by vv: 9 Jan 2006, 10:02 |
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
thegodsglory |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 87 Joined: 31 December 04 From: B ![]() |
off: si unde e firma aia domnu' vv? eh?eh?
on: despre subiect poti sa vorbesti cu detasare sau cu patima, in functie de experienta personala a fiecaruia. Nu pot decat sa-mi amintesc ce' frumos' era la coada la branza: asa iti aflai toti vecinii si mai schimbai o vorba-doua. Nostalgicii inca duc dorul acelei sigurante artificiale gen 'timpul trece/leafa merge' sau 'ei se fac ca ne platesc/noi ne facem ca muncim'. Pana la urma e vorba de liberul arbitru si dreptul la alegere. Si BTW, in nici un caz nu cred ca stingerea datoriilor externe ar fi putut sa insemne ceva bun, oricum o-ntorci: 1. FMI se uita la RSR, vede ca nu are datorii DAR vede cu ce eforturi a ajuns la rezultat SI constientizeaza ca e f slabita economic. concluzie: nu le dau ca n-au cum sa mai plateasca. 2.ai 2 potentiali debitori, x si y. X e curat, nu are datorii curente si/sau recente. y e plin de datorii dar reuseste sa le plateasca pe toate. Cui dai bani cu imprumut? lui X despre care nu stii mare lucru? sau lui Y despre care stii ca poate sa plateasca? si este inadmisibil ca apartamente minuscule in niste ghetouri, blocuri-dormitor sa coste atat de mult. Majoritatea sunt facut prost, cu economie de material, inghesuite si mici, facute dupa model rusesc. Scopul? Eliminarea spatiului vital (nu cel al lui NIetzsche:) ci cel fizic, biologic etc) si a limitei de intimitate. as avea mai multe de spus dar nu e locul potrivit. oricum, nu Ceausescu et alii au inventat politicile protectioniste. el doar le-a mimat. pb ca "bine" a fost in scurta perioada a revolutiei culturale. heheh. totul e relativ, maica. |
--------------------
dacia
1310 alb-ruginiu :)
- b14 it's a feature, not a bug.
|
|
Laurentziu83 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 7.592 Joined: 17 May 05 ![]() |
Pai daca cererea este mult mai mare decat oferta e normal ca niste apartamente de ghetto sa coste enorm. Economia de piata, ce sa-i faci. Apartamentele au fost facute ca sa le umple cu muncitorime pe principiul ca oricum "aia dormeau cate 10 in jurul sobei la Pocreaca-n deal de unde-i adusesera" asa ca vor fi multumiti ca pot sa creeze viitori soimi ai patriei si pionieri fara alde masa si tac-su in casa. Si oricum pe atunci nu iti umpleai casa cu birouri cu calculatoare, dulapuri multe, roboti de bucatarie, frigidere, filtre de cafea, masina de spalat in baie multi n-aveau, asa ca erau foarte bune pentru ocupanti ca "le-a dat statu' casa". Si multi au ramas fixati pe ideea asta si ii pastreaza adanca recunostinta si azi comunismului. Multi ridica in slavi comunismul, dar poate ar fi fost cu totul altfel la noi daca n-ar fi existat. Dar nu vom afla niciodata, ca-n occident oricum n-am fi fost, pentru ca nu gandim ca ei.
This post has been edited by Laurentziu83: 8 Jan 2006, 23:32 |
--------------------
.
.
.
|
|
Marty |
![]()
|
![]() Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu ![]() |
|
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
CosminM |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 156 Joined: 24 January 05 From: Sibiu ![]() |
Cozi interminabile ca sa iei lapte, paine pe cartela (cu portia), cozi la benzina (se statea cu zilele), frig de behaiai in apartamente, te spalai cu apa incalzita pe aragaz, mers la scoala in uniforme (asta nu ar fi un lucru rau ... pentru cheltuiala parintilor), in orele cat emitea tvr-ul ... ceasca si realizarile lui. Preturi ??? la ce? la creveti si daaaaaaaaaaaaaa!!! conserve de peste si peste oceanic , asta era chiar un lucru bun (nici o masa fara peste). Acum mai rar peste. Sincer nu prea imi amintesc preturile ca nu prea aveam ce sa cumpar. Cu carnea , noroc ca aveau bunicii porc si vite ca in magazine nu gaseai nimic. Imaginea care imi vine acum in minte este cu tatal meu injurand pe cesca la tv, si cum ascultam europa libera si vocea americii. De cosmar. Lucruri bune : ne puteam juca fotbal in fata blocului, copii nostri nu vor putea sa faca lucrul asta pentru ca sunt prea putini dar in schimb sunt mai multe
![]() |
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1.4
- SB....... În momentele dificile ale vieții trebuie să ridici capul, să scoți pieptul în față și să spui cu hotărâre: "Acuma chiar că am pus-o!"
|
|
vv |
![]()
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
@thegodsglory - in oras cu tine
![]() This post has been edited by vv: 9 Jan 2006, 10:03 |
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
tatabobu |
![]()
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
VV, uite inca niste preturi:
salam Victoria: 64 lei/kg bilet tramvai (rosu): 1,25 lei bilet troleu (verde): 1,50 lei bilet autobuz (albastru): 1,75 lei bilet tren clasa I Bucuresti Progresu - Giurgiu: 23 lei benzina: 9lei/litrul zahar: 14 lei/kg ulei varsat: 9 lei/litrul televizor color :14000 lei televizor sport alb/negru: 3000 lei pantofi:210 lei perechea radio de buzunar RIC: 160 lei (ma rog, la asta e irelevant ca-i alta tehnologie) caiet DICTANDO 48 file: 2,10 lei tigari: Dacia 6 lei, Amiral 8 lei, Snagov 10 lei |
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
ghc |
![]()
|
..:::Cautatorul:::.. Group: Members Posts: 411 Joined: 9 December 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
Apropos de cozile la benzina: nu pot sa uit drumurile la mare cand ne opream la Brasov si stateam toata noaptea la coada, cum aveam 2 canistre la picioare si cum se "cumparau" pe langa benzina si tot felul de sapunuri sau detergenti...
|
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
rtulea |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 392 Joined: 11 April 05 From: Ploiesti (Alba-Iulia) ![]() |
Aceasta comparatie mi se pare cam la fel cu a compara Linux-ul cu Windows-ul. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Imi aduc si eu aminte cum stateam la coada de dimineata pana seara, eu stateam dimineata ca invatam dupamasa iar fratele meu statea dupa amiaza ca invata dimineata. Cel mai mult imi este "dor" de siguranta pe care o aveai atunci, si aici ma refer la siguranta pe strazi, la siguranta locului de munca e.t.c. Nu sunt nostalgic, dar cred ca daca Ceausescu "dadea drumul" la mancare, caldura si putina emancipare dupa ce a terminat de achitat datoria externa cred ca si acum urmaream pe Tov. Nicolae Iliescu (scuzati greseala, n-am cum sa o corectez) prezentandu-ne marile realizari ale tarii noastre.
A, si inca un lucru, daca se intamplau dezastrele care s-au intamplat acum, vezi Ocnele, Valea Oltului, etc, in maxim 2 ani, prin mobilizarea armatei si a tuturor puscariasilor se cladeau niste diguri de putea sa se reverse si oceanul ca nu le darama. |
--------------------
Dacia
Logan
sept 2006, Laureate 1,6
- PH-78-UTU Do not try to forget your past, IT made you what you are!
|
|
Michidush |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 22 Joined: 6 July 04 ![]() |
Eu personal regret 2 chestii si doar atat.
1. Puteai obtine mult mai usor azil, cetatenie etc daca ajungeai fugind intr-o tara din Europa sau SUA 2. Imediat dupa 89 respectiv anii 90-95 existau niste oportunitati de afaceri cu care tara asta nu se va mai intalni decat poate doar dupa o alta revolutie. Ce uram cel mai mult pe vremea aia (si asta pt ca vorbeam mult cu taicamiu despre tampenia comunismului) era imbecilizarea in care traia poporul asta. Nu ma refer la saracie sau la programul tv scurt ci la modul grotesc si sfidator in care era promovata incompetenta, tampenia, si marsavia. Comunismul a fost instrumentat de catre pleava societatii la genul in care copii cei mai saraci si prosti, cei mai analfabeti si bagabonti pe care taicamiu ii cunostea din vedere in orasul in care crescuse au ajuns mai apoi secretari de partid sau directori de intreprindere. Daca aveti ocazia va recomand sa cititi un ziar de pe vremea aia. Arata ca un banc prost. Nici macar nostime nu mi se mai par ziarele din vremea aia. Saracie e acum, era si atunci dar cred ca asta e cel mai mare castig al momentului. Faptul ca s-a mai luminat tampimea. |
-------------------- "Nu aj dori sa pot zbura si sa nu ma creada nimeni, ci sa nu pot zbura dar sa ma creada toti"
Tetelu (Jurnalul lui Tetelu` A.C.) |
|
ghc |
![]()
|
..:::Cautatorul:::.. Group: Members Posts: 411 Joined: 9 December 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
|
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
MoneyTalks |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 2.712 Joined: 18 April 03 From: Ireland ![]() |
QUOTE(vv @ 7 Jan 2006, 23:28) Salariile erau cam asa: - profesorii (pre-universitari) ajungeau la 3000LC cu vechimea maxima maica-mea avea cam 2500, cred. Dar, daca nu ma insel, incepeau pe la 2000 LC. Mai mari ca acum, dar parca nu chiar asa de spectaculos.... in medie, sa zicem 50% - Un inginer/ sefulet prin CFR avea ~4400LC (2200 RON). Mult mai putin decat acum, banuiesc. Un inginer incepea pe la 3000LC si putea ajunge pe la 5, cred; acum, unul bun in IT se poate angaja direct cu 3000RON (dublu!) - pensiile erau mai maricele. 1200LC era o pensie de urmas, considerata a fi foarte mica. In general, cred ca un profesor de liceu avea cam 2000LC pensie Hai sa iti spun si eu niste salarii: - profesor pre-universitar incepea la 2450 LC si ajungea la maxim la aproximativ 4600 LC (gradul I si vechimea maxima) - un lector univ. avea cam 3700-4300 LC - un profesor univ ajungea cam la 6800 LC - un pensionar din securitate avea si 8000 LC pensie ![]() - un pensionar din militie avea si 7000 LC pensie ![]() - un inginer stagiar avea 2650 LC la incadrare si ajungea pina la 3200 LC la sfirsitul stagiaturii |
--------------------
Lexus
ES300H
2020 Religia a aparut cind primul ticalos s-a intilnit cu primul prost
Never underestimate the power of stupidity in large groups |
|
vv |
![]()
|
Nu-i asa Money. Eu tin minte ca maica-mea avea un pic peste 2500LC la revolutie, si avea gradul I luat si ceva vechime. Oricum, sigur nu avea peste 3000 - asa ca nu vad cum putea sa ajunga pana la 4600, cat zici tu.
[later edit] hai ca o intreb pe maica-mea, ca se pare ca am uitat ![]() This post has been edited by vv: 9 Jan 2006, 11:00 |
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
|
|
Sony |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.862 Joined: 30 August 04 From: Ban Land ![]() |
vv, tata la revolutie avea 3000 LC si era profesor gradul 2, dar ma indoiesc ca putea sa ajunga la 4600 cum spune MT. Cu meditatii da.
![]() |
--------------------
Caruta
cu doi cai frumosi
1945
|
|
rtulea |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 392 Joined: 11 April 05 From: Ploiesti (Alba-Iulia) ![]() |
QUOTE(ghc @ 9 Jan 2006, 10:14) Si canalul Dunare-Marea Neagra sau Casa Poporului tot numai cu armata si puscariasi s-au realizat??? Era un "fel" de a spune. Evident ca nu scoteau puscariasii la construit diguri, dar armata sigur o scoteau. Acum nu sunt sigur 100% dar eu cred ca aceste lucruri nici nu se intamplau daca mai ramanea la conducere conducatorul suprem. Intamplator, iti pot spune ca puscariasii, evident cei cu pedepse mici si doar pentru chestii minore, sunt scosi la munci. |
--------------------
Dacia
Logan
sept 2006, Laureate 1,6
|
|
Lolek |
![]()
|
Ignorog Group: Members Posts: 93 Joined: 4 October 04 ![]() |
hmmm...hai sa zic si eu ceva si ma apuc de treaba. Pentru ai nostalgici de saliveaza la fantezia unui sistem sigur, corect si "egal pentru toata lumea", proiectand imaginea asta peste epoca lui Ceausescu, parerea mea e ca multe elemente le mostenim de acolo. Par example, apucaturile de mita si spaga, nepotismul, coruptia efectiva.
Cine-si mai aduce aminte ce putea sa faca un pachet de Kent, un pachet de ness, o ciocolata mai deluxe...ce grija aveau nomenclaturistii de nepotii lor mergand pana la veri de-ai doilea...yuck. Cum zicea Toma Caragiu... "c-asa-i in tenis", right? "ma enerveaza Garneata, da' ce ma consum eu de geaba? sunt la munte, iarba verde, aer curat...uite lupu'! Hai lupule, hai si ma papa, ca zau daca-mi pasa. Scap si eu de Garneata." |
--------------------
Dacia
Pobeda
- B-**-***
|
|
ghc |
![]()
|
@rtulea: Cred ca n-ai prins esenta din mesajul meu, anume cuvantul "numai". Tatal meu, ca medic, a participat la constructia canalului... mie nu mi-ar conveni sa ma "detaseze" pe valea Oltului ca administrator de retele
![]() LE: Se pare ca nimeni nu m-a inteles ![]() Si canalul Dunare-Marea Neagra sau Casa Poporului tot numai cu armata si puscariasi s-au realizat??? Adica vroiam sa subliniez ca pe langa aceste 2 categorii si altii erau dusi fortat la munca! This post has been edited by ghc: 9 Jan 2006, 11:02 |
--------------------
ZKR (Logan by Dacia)
BaLaureate 3.14
1907 toamna
- CJ-01-GHC
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
QUOTE(ghc @ 9 Jan 2006, 10:14) Si canalul Dunare-Marea Neagra sau Casa Poporului tot numai cu armata si puscariasi s-au realizat??? Ținând cont că la așa zisa revoluție aveai 12 anișori, țin să te anunț că armata sigur a participat la Canal. Eu am făcut la t.r. în '87-'88 și am băgat vreo două săptămâni de canal (buc-dunăre, da' tot canal). ![]() De pușcăriași nu știu, nu am cunoștințe printre ei ![]() |
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
john_b |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 14 Joined: 7 January 04 From: Bucuresti ![]() |
Bilet cinema 4, 5 sau 6 lei, in functie de randul de scaune (4 lei in primul rand)
Coada la lapte se forma de seara, se lasau pungile cu sticle si se facea cu schimbul la supravegheat ordinea. La carne nu mergea asa, trebuia sa stai acolo. Banane verzi - doar de sarbatori, se puneau la copt pe calorifer. Portocale - la fel. La cofetaria din oras, doar biscuiti "Garofita". 2 sau 3 lei pachetul. Chestii interesante pentru copii: penar chinezesc stilou chinezesc creioane chinezesti cu radiera lame de guma (ciunga) se gaseau pe la tigani sau la mare Toate astea - in Focsani, in alte orase era mai bine. Ba chiar, intr-o excursie, trecand prin Targu Secuiesc, am vazut in cofetarie ciocolata, prajituri, bomboane, etc; in librarie - cowboy si indieni de plastic, si multe alte minuni... eram in clasa a treia si nu am inteles de ce vanzatoarele nu au vrut sa ne vanda nimic, ca nu intelegeau romaneste? revistele Pif si Rahan |
--------------------
DSN Clima 2001
ex Oltcit 11R 1993
- B-xx-xxx
|
|
body |
![]()
|
Membru autentic Group: Banned Posts: 568 Joined: 19 July 04 From: Ploiesti ![]() |
Eu nu am ce regreta decat faptul ca mi-a mancat copilaria stand pe la randuri pt ca ai mei erau la servici si nu aveam rude( prieteni) in prea iubitul comert socialist !
Pt mine personal nu se poate compara viata dinainte cu cea post . Iar cei care regreta perioada , fara a fi dur , le recomand Korea de Nord sau Cuba! |
--------------------
Mitsubishi/Suzuki
Lancer/SX4
2007/2008
- PH-72-BVR PH-77-MMR body cu lancer si nevasta cu suzuki sx4
|
|
rtulea |
![]()
|
QUOTE(body @ 9 Jan 2006, 11:25) Nimeni nu cred ca regreta timpurile acelea, sau cel putin nu ad-literam ca sa zic asa. Si eu am zis ca a face o comparatie intre cele doua "vremuri" este ca si cum am compara linux-ul cu windows-ul. Unii zic ca e mai bun primul altii ca e mai bun celalalt. Dar, ca si in exemplul meu, fiecare a avut parti bune si parti rele. |
--------------------
Dacia
Logan
sept 2006, Laureate 1,6
|
|
alex275 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Banned Posts: 313 Joined: 5 May 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(vv @ 8 Jan 2006, 01:07) Pai tocmai asta incercam eu sa zic: NU aveai bani nici atunci. Nu mult mai multi decat azi (in unele cazuri, mai putini chiar poate). Doar ca lipsa banilor nu era absolut nici o problema, dandu-se celelalte 'fericiri' pe care ti le oferea traiul in regimul comunist. Pai tocmai aici e cheia! Aveai bani, pentru ca n-aveai pe ce sa-i cheltui! De unde atatea cluburi, fite prin Amzei.... , masini tari, toale de firma, fete "cu pretentii", stiti voi....... Tata era profesor univ. dc. doc. si din cate-mi mai amintesc eu, parca avea vreo 7500 (din pacate nu-mi mai poate confirma), iar maica-mea era director de sv. in BRCE si avea vreo 4500. Erau o gramada de bani! Dar ce sa faci cu ei pe vremurile alea? Pe ce sa-i dai? Nu-ti ramanea decat sa stai acasa si sa-ti "mototolesti" bine nevasta! Hei! Ganditi-va la sensul frumos al cuvantului "mototolesti"! ![]() |
--------------------
dacia
logan 1,6 laureate
- B 46 W S T [i]Inteleptii vorbesc pentru ca au ceva de spus. Prostii pentru ca nu pot sa taca.[/i] [b]PLATON[/b]
Un snob este un om care a fost educat mai mult decat ii permite inteligenta!!! |
|
Marty |
![]()
|
![]() Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu ![]() |
body, comparatiile tale nu prea sunt cele mai corecte.
Gindeste-te ca niciodata in Romania nu s-a trait ca in Coreea de Nord! Nu am auzit de nimeni care sa umble prin parcuri dupa radacini de plante din care sa-si faca supa, nu am auzit de nimeni care sa fi mincat iarba sau mere padurete. Spre exemplu, un amic de-al meu a descoperit site-ul universitatii din Phenian. Oamenii se mindreau cu exportul lor generos de.....carti postale si apa minerala. Cuba, alta mincare de peste! Desi comunista, desi la fel de saracacioasa ca Romania comunista, nu este la fel de inchisa. Turistii straini (si aici ma refer la cei catalogati drept "capitalisti" ) au acces in cuba. Te poti duce sa-ti faci un concediu acolo. Initiativa privata este sustinuta la ei si nu ma refer la cizmari, frizeri si croitori, ma refer la restaurante si pensiuni. Intr-adevar, vazusem intr-un reportaj cum cubanezul de rind se inghesuia la coada cite 4-5 ore ca sa manince o amarita de inghetata. Ce-i drept, se pare ca acolo se minca cea mai buna inghetata din Cuba. |
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
dragos.avramescu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 235 Joined: 6 May 05 ![]() |
QUOTE(john_b @ 9 Jan 2006, 11:00) Toate astea - in Focsani, in alte orase era mai bine. Ba chiar, intr-o excursie, trecand prin Targu Secuiesc, am vazut in cofetarie ciocolata, prajituri, bomboane, etc; in librarie - cowboy si indieni de Care mah, ca in Focsani era bine, ai mei mergeau tot timpul acolo ca sa cumpere cate ceva (stateam in Buzau). Cand am inceput scoala (in 87) uniforma si toate rechizitele erau luate din Focsani. In 88 ne-am mutat in Bucuresti, trai neneaca, painea nu mai era pe cartela (dara AFAIR s-a bagat si aici spre sfarsitul lui 89), era apa calda (dar eu nu aveam, pentru ca era blocul nou ![]() |
--------------------
Dacia
Logan Ambition
- B-64-TUX
|
|
Vlad Georgescu |
![]()
|
![]() /----\ <--- Logan Group: Members Posts: 342 Joined: 24 July 03 From: Bucuresti ![]() |
Mi se pare interesant subiectul. Pina acum in topic-uri asemanatoare s-au discutat lipsurile si teroarea la care eram supusi, dar niciodata n-am vazut o comparatie numerica, obiectiva, intre cum e acum si cum era atunci.
Pe vremea comunismului majoritatea oamenilor frecau menta la servici. Incercau sa faca cit mai putin. Salariul era acelasi la toti. Aveau parte de mai mult numai anumite categorii sociale: - Cei care lucrau cu publicul sau puteau face un mic trafic de influenta. Vinzatoarele puteau "opri" anumite produse pentru altii, care sa le cumpere fara coada. In schimbul acestor lucruri puteau sa obtina (daca opreau pentru un doctor) tratament medical mai bun, sau (daca opreau pentru un director de hotel) locuri la un hotel de lux unde aveau acces doar stabii. Medicii puteau trata mai bine pe un angajat al unui hotel meserias sau pe diferiti vinzatori, obtinind serviciile respective: locuri la un hotel bun, mincare cumparata fara coada, etc. In general exista schimb in natura - se schimbau produse. De asemenea exista micul sau marele trafic de influenta - PCR - Pile, Cunostiinte, Relatii. - Cei care furau de la servici, si eventual vindeau produsele sau faceau schimb contra altor produse. Evident ca asta puteau face doar anumiti oameni. De exemplu existau fabrici de chiloti in care intrau multe materiale, iar la sfirsitul zilei ieseau din fabrica citeva perechi de chiloti.. restul fiind furat de angajate. Cei care lucrau la amenajarea lacurilor pescuiau cu plasa, si aveau mult peste pe care-l consumau sau il dadeau in schimb pentru alte servicii. - Marii securisti si comunisti, care aveau la dispozitie magazine cu circuit inchis si aveau salarii mari, posibilitatea sa calatoreasca in strainatate, etc. La categoria asta intra si "fetitele" care se cuplau cu cetateni straini veniti aici, si pe care le contacta imediat securitatea ca sa ii spioneze pe respectivii cetateni straini. De asemenea, unii angajati romani la diferite ambasade erau securisti. Unii preoti erau securisti. Multi profesori universitari erau mari comunisti sau securisti. - Politistii, care aveau mult mai multa putere decit acum si primeau spaga ca sa inchida ochii la diferite lucruri (in natura - de exemplu vinzatorul la aprozar le dadea cartofi in perioadele in care nu se gaseau). - Cadrele militare, in anumite perioade au dus-o bine, se pare, dar nu stiu multe lucruri despre asta. Majoritatea oamenilor o duceau prost, dar multi nici nu prea munceau. O duceau bine numai cei din categoriile de mai sus. Ca sa o duci bine trebuia sa ai una din meseriile de mai sus si sa faci trafic de influenta, schimburi in natura si sa apelezi la pile, cunostiinte, relatii. Acum, in 2006, situatia e foarte diferita: - Nu mai exista un nivel minim de trai garantat, ca in comunism. Cine nu invata si nu munceste o duce foarte rau, se ajunge chiar la situatii gen homeless. - Ca sa o duci bine trebuie sa-ti alegi bine meseria, sa te pregatesti foarte bine pentru ea, sa ai si ceva social skills, si sa muncesti foarte mult. Oamenii care au facut asta o duc mult mai bine decit in comunism. Meserii care o duc acum mai bine decit in comunism: - avocatii - inginerii Avocatii o duceau rau in comunism pentru ca rezultatul proceselor era in mare parte dictat de partid. Avocatul apara clientul in limita posibilitatilor, oricum nu putea face mare lucru. Oamenii nu prea aveau de ce se judeca pentru ca nu aveau voie sa aiba proprietate privata peste anumite limite, divorturile erau semi-interzise, etc. Meserii care o duceau in comunism mai bine decit acum: - doctorii - muncitorii - politistii La celebrul argument "era mai bine inainte, statul iti dadea servici si casa, oricine putea sa-si ia masina, nu se gasea carne dar oricum nu mureai de foame" as raspunde ca sistemul comunist era un sistem care, prin natura lui, mergea in pierdere. Saracia din comunism nu provine din faptul ca Ceausescu a platit datoriile. Asta a fost un factor agravant. Cauza principala pentru care a scazut nivelul de trai a fost insusi sistemul economic comunist. In toate tarile comuniste, situatia s-a degradat pe masura trecerii timpului. Daca comunismul ar fi continuat, s-ar fi ajuns in situatia in care statul nu ar mai fi putut sa dea servicii si case, si s-ar fi murit de foame. This post has been edited by Vlad Georgescu: 9 Jan 2006, 12:34 |
--------------------
Volțvagăn
Glonț
2080 Tdi Quad BiTurbo DSG 8
- - Athos, Porcos si Bairamis
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 21st July 2025 - 00:26 |