Basescu la Consiliul Europei, ca bancu' cu Bula
![]() ![]() ![]() |
Basescu la Consiliul Europei, ca bancu' cu Bula
bion |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|||
Lolek |
![]()
|
Ignorog Group: Members Posts: 93 Joined: 4 October 04 ![]() |
ok, ca lamuriram partile de jos de ambele parti, poate-mi raspunzi si la intrebare. De otel era si Hrusciov, de otel era si Pinochet (un bun amic al madamei). Care este deci, substratul, acestei sensibilitati ciudate? Si Hitler a facut politica lumii intregi o perioada, mind you...
(poti sa supralicitezi linistit, serios, nu e cazul sa-mi explici pe limbajul meu desi am doar 21 de ani) cu stigma, Lolek This post has been edited by Lolek: 26 Jan 2006, 19:51 |
--------------------
Dacia
Pobeda
- B-**-***
|
|
kukuruz |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 127 Joined: 4 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Referirea la Margaret Thatcher suna asa:
"prin anii '80 madame Thatcher a dat si ea cu pumnul in masa la UE (sau CEE cum se chema atunci) si a obtinut ce-a vrut pentru UK" (vezi postul #21) Ce vrea sa zica asta? In context, nimic altceva decat faimosul "rabat britanic" la contributia pentru PAC (Politica Agricola Comuna) negociat la sange in 1984 de catre Thatcher (prim-ministru al M.Britanii intre 1979-1990). In bani, asta inseamna in jur de 3 miliarde lire sterline pe an reducere pentru UK, suma ce este compensata de contributiile mai mari ale celorlati, in urmatoarea proportie: Franta 31%, Italia 24%, Spania 14%, Germania si Belgia cate 5%, restul tarilor sub 3% fiecare. Acest "UK rabate" functioneaza si astazi! (vezi: Gandul, 05.12.2005) |
-------------------- |
|
Lolek |
![]()
|
Ignorog Group: Members Posts: 93 Joined: 4 October 04 ![]() |
mi se pare un raspuns corect: contine atat succesul cat si problema.
|
--------------------
Dacia
Pobeda
- B-**-***
|
|
anamana |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 179 Joined: 2 September 05 ![]() |
Eu cred ca la viitoarele alegeri, ii voi pune lui Basescu, cea mai mare stampila din toata sectia de votare.
|
--------------------
xx
ABC Mircea cel Batran a fost inmormantat la Cozia impreuna cu umbra sa.
|
|
DragosP |
![]()
|
![]() Nu zic nimic...nou Group: Moderatori Posts: 4.929 Joined: 12 August 04 From: Lumea mea ![]() |
|
--------------------
Ceva de plastic
.
.
- BRRC Scuze celor pe care i-am supărat!
Cu noi este Dumnezeu! |
|
adso |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 330 Joined: 19 January 04 ![]() |
QUOTE(kukuruz @ 26 Jan 2006, 22:45) Este celebra "I want my money back!" al lui M. Thatcher, prin 84. S-a lasat cu un Consiliu European, la Fontainbleau, unde s-a pus de o revizuire a PAC (Politica Agricola Comuna) - de acolo vine rebatele. Si, no, not anymore. Blair a renuntat la ea cand cu noul bujet al UE - ala zgarcit, de nu trecu de Parlament. @betro, cu multilingualismul. scuze de raspunsul intarziat. eu nu vorbeam de structura culturala a francezului mediu. vorbeam de multilingualism ca politica institutionala la nivel de UE. a fost o dezbatere foarte aprinsa. cheltuielile pentru traducere la nivel de UE sunt uriase, si nemtii au propus ca limbi "de lucru" sa fie 3: engleza, franceza si germana. francezii au dat din coate ca niste diavoli tasmanieni, si asa s-a ajuns la 20 de limbi "oficiale" (22, cand om intra si noi si megiesii de peste dunare). intr-o europa cu trei limbi, franceza murea subit. engleza se impunea pentru non-germani... iar germanii orice limba ar vorbi, tot a germana suna ![]() asa, franceza, cu ceva imbold institutional, are sanse ceva mai mari sa devina limba pivot. This post has been edited by adso: 27 Jan 2006, 08:30 |
-------------------- Call me Ishmael...
|
|
Stefan.A |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 431 Joined: 21 June 04 ![]() |
Trebui sa ma repet:
De la mine, nu stiu de ce, se vad oarece diferente adulte intre Base si Margareta si unele diferente de-a dreptul grobiene intre romanica si uk. Nu vad deci rostul comparatiilor. |
-------------------- |
|
adso |
![]()
|
Yep - M. Thatcher era o politiciana through and through.
Basescu, cu toate chestiile laudabile, ramane un marinar. Asta e structura mentala. Faza cu "30 de ani" a fost asa... semi-caterincoasa - asa am perceput-o eu cel putin. "Dorele, ai fost la mare mah?" |
|
|
kukuruz |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 127 Joined: 4 June 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(adso @ 27 Jan 2006, 10:32) Faza cu "30 de ani" a fost asa... semi-caterincoasa - asa am perceput-o eu cel putin. in engleza marinareasca e mai greu sa deosebesti 30 de 13... oh well. armata urss-ista a plecat din romania in 1958 (1958-1945=13) daca o rupea nitel (si) pe ruseste atentatul la adevarul istoric era poate evitat: 13 = trinatzi 30 = tritzet |
-------------------- |
|
maxiK |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 346 Joined: 10 May 05 ![]() |
Indiferent daca raspunsurile lui Base au fost pura caterinca sau nu, pe mine m-au uns pe suflet. Spun asta pentru ca: - m-am saturat de conducatori pupincuristi si dublicitari; - pana la urma ce pana mea il intereseaza pe rus ce-i cu bazele americane in tara mea; - intrebarea francezului face parte din ...."turnul efel"
This post has been edited by maxiK: 27 Jan 2006, 11:09 |
--------------------
dacia
logan laureate1.6
- B 37 KNH
|
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(adso @ 27 Jan 2006, 08:04) ...vorbeam de multilingualism ca politica institutionala la nivel de UE. a fost o dezbatere foarte aprinsa. cheltuielile pentru traducere la nivel de UE sunt uriase, ...... OFF topic. Cred ca uriase e putin spus -cel putin de la nivelul meu de privire (genunchiul broastei). Am inteles ca sunt necesari traducatori "de la fiecare pentru fiecare" adicatelea nu traduc toti din engleza si dupa aia din engleza inapoi (ar fi ce-i drept mai greoi, dar mai ieftin zic eu) si la o conferinta de exemplu cu N tari(limbi) participante sunt 2xNxN-1 traducatori. O tipa care se ocupa de chestia asta pe felia turca>romana(nu si invers!) spunea ceva de 270euro NET PE ORA!. Si sunt 2X fiecare, pentru ca am inteles ca intotdeauna e unul de back-up in caz ca il apuca pe unul stranutul sau vreo cufureala. This post has been edited by Ake: 27 Jan 2006, 11:48 |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
adso |
![]()
|
mdeah - urban myths, folclor urban.
exista traducatori din fiecare in limba pivot (engleza, franceza si germana) si viceversa. gaseste tu un traducator de romana->malteza si inca unul de malteza-> romana si esti cu adevarat tare. ma indoiesc ca au traducatori de turca. or avea traducatori care stiu turca, dar sigur nu au traducatori angajati de asa ceva. nu au voie sa angajeze decat resortisanti din statele UE, cu exceptii foarte clar stabilite (case by case) pentru romani si bulgari. orice traducator trebuie sa aiba o limba "activa" - aia materna, plus doua limbi oficiale ale UE. In general se merge pe traduceri limba activa <-> prima limba, dar daca baiatul ala nu e in stare sa performeze si limba activa <-> a doua limba activa o ia scurt si cuprinzator in mana. Prima limba e obligatoriu o limba pivot, in cazul in care aceasta nu este deja limba activa. Cei mai tari sunt finlandezii, care au negociat cam totul pe free-lancing si care primesc cam 40 de euro / ora. in general se merge pe contract de munca in care salariul e fix. Chestia cu back-upul nu este reala. Exista un pool de traducatori care este ceva mai mare decat necesarul. se acorda o grija foarte mare sesiunilor plenare. cand e sesiune, toti intra in priza. iar calitatea traducerilor este foarte mare. dupa 1 1/2 ore in booth iesi cheaun total. intra baietii in transa, daca unu' injura infiorator, automat astuia ii va iesi echivalentul pe gura - chiar nu e gluma. cu toate astea, costa foarte mult, intr-adevar. |
|
|
kukuruz |
![]()
|
QUOTE(maxiK @ 27 Jan 2006, 12:06) pana la urma ce pana mea il intereseaza pe rus ce-i cu bazele americane in tara mea In fond si la urma urmei omu' nu-i chiar de condamnat. O fi citit si el materialele alea de presa cum ca de la Kogalniceanu sau Cincu se vor putea lansa rachete PATRIOT (acronimul la "Phased Array TRacking to Intercept Of Target") - adica, raza medie de actiune, SAM (Surface to Air Missile) si asta, daca iti pasa cat de cat de tara ta si de cat de ademenitoare ar putea deveni ea intr-o lume tot mai avida dupa resurse naturale, te face subit curios. Eu unul l-as aplauda pe parlamentarul roman de la Strasbourg care l-ar interpela pe presedintele Rusiei (in cazul in care Putin ar accepta vreodata sa tina speech in fata euro-parlamentarilor) despre: - situatia tezaurului Romaniei - recuperaea investitiilor romanesti de la Krivoi-Rog - pozitia Rusiei fata de actiunile Ucrainei (canalul Bastroe, platoul continental al Marii Negre, Insula serpilor) Trebe sa admitem ca interesul (majoritatii covarsitoare a) romanilor fata de prezenta bazelor militare americane (atentie, nu NATO) pe plaiurile mioritice se reduce la perceptia bascalioasa specifica deja: bine ca vin sa ne faca si noua drumurile, bravo fetitzelor din zona care "se scot", s.a.m.d. |
-------------------- |
|
adso |
![]()
|
QUOTE(kukuruz @ 27 Jan 2006, 11:57) Eu unul l-as aplauda pe parlamentarul roman de la Strasbourg care l-ar interpela pe presedintele Rusiei cand om avea, inseamna ca suntem in UE... si atunci s-ar putea sa prindem inima de asa ceva... asta a fost in fata adunarii parlamentare a Consiliului Europei, care e un fel de ONU lobotomizat. |
|
|
mil |
![]()
|
![]() ocupat Group: Members Posts: 309 Joined: 23 January 04 From: x ![]() |
adso, aici te contrazic jupane...nemtii invata limbile straine "nemteste"...orice neamt am ascultat in franceza...vorbea mai bine decat 90% dintre romanii de pe aici...vorbesc de fluiditate, vocabular, corectitudine, stil si nu in ultimul rand de accent
![]() |
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
adso |
![]()
|
mil, era o aluzie cam absconsa la o glumita care a circulat pe mail cu propunerea germana de reformare a euro-englezei. concluzia dupa 5 ani de masuri era cam asa:
and ve jal all zbik deutsch like ve shud ![]() |
|
|
mil |
![]()
|
acu' pe bune...a mai vorbita limba materna in europa e germana (germania + austria + jumatate de elvetia)...francezii daca pot revendica o jumate de belgie si o treime de elevetie...iar englezii ce? Gibraltarul...?
deci nu ai cum sa scoti germana din cel trei limbi pivot...franceza, a doua limba de vorbita e f. greu de invatat ca limba straina corect, deci e peste mana de utilizat, imi pare rau. E vorba in primul rand de accent care e foarte fistichiu si are foarte putin de a face si cu alte limbi latine si ortografia care una dintre cele mai antifonetice si mai inselatoare din cate cunosc ( multe cuvinte suna exact la fel avand o gramada de consoane mute care numai in scris se releva) sunt si multi francezi care nu o scriu corect (studenti si profi unversitari inlusiv)...deci ce pretentie putem avea din partea strainilor? |
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
adso |
![]()
|
da' cine a zis sa scoatem germana dintre limbile pivot?
sa stii insa ca sub presiunea noilor veniti, engleza e din ce in ce mai vorbita. cam toti polonezii o folosesc de pivot, la fel ca si balticii. btw: fiecare traducator isi poate alege pivotul. inca ceva: la orice petitie / mail etc., incearca sa raspunda in limba in care a fost formulata. daca nu - o limba pivot e ok. eu am primit un raspuns in germana la un mail in engleza, de l-am tradus cu gugl ![]() |
|
|
mil |
![]()
|
nu stiti ce bine m-am descurcat la Karlsruhe fara sa vorbesc nemteste (bine, am vocabularul de baza: bier, scnitzel, schtrudel, leberwurst, foraiber, bormachine, freiher, kartof, mitstock, luft, defekt...etc, etc) traiasca stramosiii nostrii ca nu ne-au lasat sa murim de foame si de sete prin tari straine. Partea mai nasoala e ca fac compuneri de cuvinte si nu stiii unde incepe si se sfarsete la nivel oral, de exemplu in loc de cravata ar suna cam gatlegatura sau in loc de batista naslegatura (freiher inseamna liberom(scaptat), mitstock= cubaston (sic, elegant), bormachine=masinadegaurit, leberwurst=ficatcarnat, etc, etc) iar laboratorul in care lucram se numea CercetareaasupraMediuluiInconjuratorCentru iar baietii de acolo vorbau ca Yoda, cu verbul la coada mereu...adica:
Incanta de vedere sunt. Sper curand cu dumneavoastra sa ne vedem. Cu cele mai frumoase ganduri va salutam...etc. This post has been edited by mil: 27 Jan 2006, 13:02 |
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
adso |
![]()
|
io stiu germana cat sa nu ma doara foarte rau mainile. cand sunt matolescu, o vorbesc chiar fluent si volubil - desi gresit - in ciuda faptului ca am un vocabular de maximum 250 de cuvinte.
cand o vad scrisa, am blocaj. trebuie sa o iau pe litere ca sa recunosc pana si cuvintele pe care le stiu ![]() si vezi ca e kartofeln ![]() |
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Relativ la limba germana - desi complet lipsit de fair-play (e drept, umorul TREBUIE sa fie uneori lipsit de fair-play):
Mark Twain, "The Awful German Language" Ca vorbitor (nenativ) al acestei limbi, trebuie sa marturisesc ca-i admir precizia, complexitatea si rafinamentul. This post has been edited by os: 27 Jan 2006, 13:04 |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
andu911 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.164 Joined: 18 February 05 From: Bucuresti - Berceni ![]() |
Pentru cine s-a uitat aseara la "Cap si Pajura" ...cei carora v-a placut replica lui Basescu in privinta bazelor americane...sunteti niste taximetristi
![]() |
--------------------
-
-
-
|
|
GunX |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 254 Joined: 26 September 05 From: Bucuresti ![]() |
Mircea cel Batran reloaded "...De-un moșneag, da, împărate, căci moșneagul ce privești..."
Base e capitanul tarii Romanesti ! ![]() This post has been edited by GunX: 27 Jan 2006, 13:06 |
--------------------
Logan
Laureate 1.4
- B-40-XXX Never underestimate the power of human stupidity !
|
|
mil |
![]()
|
concluzia noastra, cu cat mai multe limbi pivot...nu ne pasa, cu atat mai multe stalcim...am uitat sa citez alte cuvinte din vocabularul de baza acumulate de pe etichetele de bere nationale: bergenbier, schlossgold, hopfenkonig, burger (recte muntilorbere, casteluldeaur, saltaretrege, ceatatean)...insa tin sa va dezamagesc smecher...nu exista in vocabular...asa ca am tras concluzia ca tre ' sa fie ceva cuvant de origine daca, alaturi de: manz, barza, branza, viezure si altele.
aoleu cand am venit Andrei ce am buchisit la lista aia de bucate (erau numai titluri kilometrice de se terminau in wurst), noroc ca au importat o fatuta de la alta bodega ce sprechuia englezeste, ca altfel muream acolo de foame ![]() This post has been edited by mil: 27 Jan 2006, 14:11 |
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
adso |
![]()
|
hopfen nu e hamei?
|
|
|
AIX |
![]()
|
![]() quite a regular Group: Members Posts: 604 Joined: 21 October 04 From: Bucuresti ![]() |
Eu din tot threadul asta am inteles ca Yoda e neamt.
![]() |
--------------------
.
.
.
|
|
mil |
![]()
|
adso,e si una si alta...pana intra smudo suntem in dilema cum se desparte corect cuvantul compus "cinemaiubit"? "cinema iubit" sau "cine ma iubit"
|
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
Liviu M |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 169 Joined: 14 September 04 From: Germania ![]() |
QUOTE(mil @ 27 Jan 2006, 12:49) traiasca stramosiii nostrii ca nu ne-au lasat sa murim de foame si de sete prin tari straine. Traiasca stramosii lor ca i-au invatat meserii pe ai nostri ![]() QUOTE(mil @ 27 Jan 2006, 12:49) in loc de cravata ar suna cam gatlegatura sau in loc de batista naslegatura (freiher inseamna liberom(scaptat), mitstock= cubaston (sic, elegant), Vezi ca s-a distrat unul si ti-a dat vreun dictionar din 1900 toamna ![]() cravata = Krawatte, sic= schick, elegant=elegant... In schimb, leo.dict.org nu stie nimic de mitstock. QUOTE(mil @ 27 Jan 2006, 12:49) bormachine=masinadegaurit, leberwurst=ficatcarnat, etc, etc) daca bohrmaschine= masinadegaurit, atunci si leberwurst=carnatdeficat ![]() QUOTE(mil @ 27 Jan 2006, 12:49) iar baietii de acolo vorbau ca Yoda, cu verbul la coada mereu...adica: Incanta de vedere sunt. Sper curand cu dumneavoastra sa ne vedem. Cu cele mai frumoase ganduri va salutam...etc. La coada se bun participiile trecute, formele viitorului, etc. In primul tau exemplu, se spune, de fapt: Sunt de vedere incantat. "Interesanta" mi se pare si plasarea negatiei tot undeva pe la sfarsit: "Mi-a mancarea de azi de la cantina nu placut" |
--------------------
Ford
Mondeo
|
|
mil |
![]()
|
LiviuM...mit stock inseamna cu baston, e din vremuri in care acest atribut avea sensul de elegant...am dat si eu niste sinonime din romana care se apropie de sens...probabil daca puneam un arhaism, cum e "cilibiu" de exemplu, nu il mai cautai in dictionarul nemtesc ci in cel romanesc...
naslegau si gatlegau sunt niste cuvinte folosite in transilvania tot in vremi apuse. Constructia lor e pe ideea nemteasca de a compune cuvinte noi din cele existente si de a evita importul de neologisme...mi-am adus aminte de ele cu aceasta ocazie, dar eu nu sunt de pe acolo...am auzit de ele dar nu stiu ce arie de raspandire au...asteptam provincia masinadegaurit, mi-a scapat, insa recunosc ca suna mai delicios gauramasina ![]() restul sunt dupa ureche...lautareste...n-am nici o pretentie sa le ortografiez corect...iar gramaticeste...nici atat. cum e totusi cu hopfenkonig? This post has been edited by mil: 27 Jan 2006, 15:28 |
--------------------
x
x
- x I Bog te veselit!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 16th June 2025 - 14:32 |