| Acum 2 ani am fost in primul meu road trip in afara tarii. Am fost cu Touaregul si am vizitat in fuga nordul Italiei ( Venetia, Milano, Como ). Experienta a fost una placuta, cu toate neajunsurile pe care le ai cand pleci cu masina pe undeva: mereu iti cauti cazare, depinzi de orele de check in si check out, mereu te gandesti unde sa mananci, mereu cari de bagaje, bagajele sunt limitate si tot felul de alte inconveniente. In respectiva excursie am observat ca sunt foarte multi care calatoresc cu camperul. De atunci am tot visat si m-am gandit "cum ar fi daca...".
Toate socotelile rationale imi aratau ca nu trebuie sa iau asa ceva. Ca e o grija in plus, o cheltuiala in plus, ca nu am eu timp sa ma bucur de el pe cat mi-as dori, ba chiar ca e o problema si legata de spatiul de depozitare.
Intr-adevar, e mai ieftin si mai comod sa te urci in avion, sa inchiriezi o masina in zona pe care vrei sa o vizitezi si la sfarsitul excursiei nu ramai decat cu amintirile, fara grija a ceea ce insemna sa ai un camper in ograda. Dar daca piticii de pe creier m-au indemnat sa nu fiu rational.
In toamna anului trecut am dat o tura cu Z4 prin Halkidiki. Foarte misto plimbarea pe coasta cu un roadster, dar au fost si neajunsuri.
Asadar din toamna anului trecut am inceput sa ma informez si sa caut un camper pe gustul meu. Nu am gasit nimic care sa fie chiar pe gustul meu, la absolut toate parca le lipsea ceva: ba ca nu avea carlig, ba ca era prea mic, ba ca era interiorul urat, ba ca era motorul prea mic, ba ca era prea personalizat de fostul proprietar, ba ca nu avea aer conditionat. Usor-usor am inteles ca indiferent ce iau va reprezenta un nou proiect pentru mine.
Si uite asa m-am orientat catre Fiat - e marca cea mai ofertanta in ceea ce priveste camperele. Neaparat a trebuit sa fie echipat cu motorul de 2.8 - cel de pe Iveco. Deja stiam ce caut. Apoi m-a interesat sa mi placa interiorul, sa fie in stare buna si sa nu aiba briz-brizuri.
Uite asa mi-a picat cu tronc pe o ARCA AMERICA 403. Vazut, placut, batut palma. Pe 1 decembrie eram proprietar de camper.
Fiatul este din 1999 si are doar 135.ooo km la bord. Practic masina este in stare tehnica ireprosabila. Arata bine, merge bine. Motorul de 2.8 este ce trebuie pentru un camper. Urca la deal, alearga pe autostrada. Cam galagios in comparatie cu Vw Lt, dar aia e. Dotarile sunt practic inexistente: fara aer conditionat, fara geamuri electrice, fara inchidere centralizata, fara scaun cu perna, farra cotiera, fara oglinzi electrice.... Singurul dubiu ce il am e legat de necesitatea aerului conditionat. Vom trai si vom vedea. Partea din spate e cea care m-a atras. Lucrurile sunt cam asa: - 2 bazine de apa curata totalizand 200 de litri. - un bazin la fel de mare pentru apa "gri". - panouri solare - 2 baterii suplimentare cu gel, una sub fiecare scaun. - invertor 4000w - rezervor GPL 45 L cu incarcare ca la masina, il pot incarca oriunde si in orice tara. - toaleta cu spatiu separat pentru dus ( cand fac dus nu stropesc chiuveta si wc-ul ) - wc cu caseta exterioara si rezervor suplimentar. - frigider trivalent - boiler - cuptor - aragaz 3 ochiuri - incalzire truma, ventilator truma ( distribuie caldura in tot habitaclul, inclusiv catre baie si in partea din fata ) - incalzire suplimentara de la motorul masinii. - ferestre duble si cu plase pentru tantari - trape cu ventilator - hota - un pat dublu in alcova. - un pat dublu in spate, cu saltea facuta pe comanda de catre fostul proprietar. - suport exterior pentru biciclete. - marchiza cu actionare manuala si cu banda de iluminare LED. - un portbagaj micut.
Masina a venit cu 2 seturi de anvelope, unele de iarna si altele pentru vara. Mi-a placut ca totul a fost in stare buna si nu au fost facute modificari. Schimbarile si reparatiile au inceput imediat de cum am luat masina: - am cumparat un set de jante de FIAT si le-am vopsit singurel in doua culori, apoi le-am incaltat cu anvelopele de iarna si uite asa mi-am simplificat procesul de schimbare de la vara la iarna. - am cumparat o navigatie chinezeasca 1 DIN ce am pus-o in locul casetofonului. M a atras ecranul mare, am zis ca imi va fi util pentru maps, waze si alte aplicatii. Problema e ca chinezaria merge foarte greu, imi ia cateva minute pana configurez navigatorul. Luata de la ecartech. Nu recomand. Acum nu mai am ce face, eu am luat-o, i-am modificat in mod ireversibil suportul, nu am cum sa o dau inapoi. - am conectat la navigatia chinezeasca o camera pentru mersul inapoi. E utila, "vede bine", am cuplat-o un buton, o pot porni si in timpul mersului. - am adus o modificare patului din spate. Fostul proprietar a facut o saltea cu dimensiuni atipice, dar "blatul" era cam mic. Am confectionat o bucata de lemn la culoare si am rezolvat problema.. - am anulat televizorul original al rulotei. - am montat un TV SMART - am montat un router 12v cu cartela DIGI - am montat o priza 12v in partea din spate - de acolo alimentez routerul si cu televizorul. - am schimbat becurile cu unele pe LED ( pentru un consum mai mic de curent ) - am reparat o sita de la o trapa. - am curatat temeinic toata rulota, cu spalat huse, perdele draperii. - am cumparat si decupat doua tipuri de mocheta, acum interiorul e foarte "prietenos". - am dus masina la un service dedicat si am facut o verificare a instalatiei de gpl. - am inlocuit sistemul de pornire al frigiderului, era stricat. - am inlocuit sistemul de blocare al usii de la frigider, era defect. - am montat o alarma pentru gaz si pentru substante narcotice. - am montat un ceas cu higrometru, sa pot monitoriza umiditatea interioara. - am montat un dezumidificator pasiv. - am montat mochete hiperaderente in dulapurile din bucatarie. - am cumparat tot ce mi trebuie cat sa o fac ca pe a doua casa: tacamuri, lenjerie, patura, plapuma, hartie, oale, tigai etc.
Tot procesul de personalizare a fost mai lung si mai anevoios decat pare. Acele cateva aliniate de mai sus inseamna multe ore de stat in camper si multe drumuri din garaj pana in fata curtii. Camperul e lat, e lung si nu incape pe poarta. In cele din urma masina a fost cam gata si pregatita de prima ei excursie. Am stabilit data plecarii, am stabilit destinatia si am trait in zilele premergatoare plecarii un sentiment de entuziasm cum nu am mai trait de cand eram copil: "hai mai repede; abia astept sa plecam!"
Pe la sfarsitul lunii februarie, intr-o seara de sambata, ne am aranjat frumos hainele in sertare, am pus mancarea in frigider, am bagat "in debara" diverse sticle de apa, bere, dulciuri, paine, am facut plinul cu motorina si cu GPL si am plecat la drum. Dupa cateva sute de kilometri, in apropierea frontierei de la Nadlac am tras pe dreapta. Ne era somn. Am pornit soba la puterea 7/10, am tras jaluzelele si ne am bagat in patul din spate. M-am trezit cateva ore mai tarziu sa dau caldura mai incet. Nu ma asteptam sa se faca atat de cald incat sa zic "E prea cald!". De dimineata am trait un sentiment tare placut "de acasa". Am luat micul dejun in camper, am facut cafeluta, am schimbat hainele si am plecat din nou la drum. Ne am adus aminte cu nostalgie cum ca acum doi ani dormiseram in aceeasi parcare... in portbagaj la Touareg. Ziua de duminica a fost dedicata drumului si am condus pana la Munchen. Seara am campat in parcarea unui stadion. In parcarea respectiva mai era un camper, din amandoua casutele iesea abur pe horn. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu este un jurnal de calatorie, dar vreau sa trec in revista cateva din locurile in care am fost: Dachau, muzeul Bmw, centrul Munchenului, castelul Neuschwanstein, Innsbruck, Viena ( doar Schonbrunn ) si Budapesta. Ultima seara din Budapesta a fost cea mai interesanta din punct de vedere al locului de campare. O parcare in centrul vechi al orasului unde a fost o adevarata provocare sofereasca sa ajung fara incidente: strazi inguste, virajele stranse, crengile copacilor. Toate mi au pus la incercare abilitatile sofericesti.
M-am intors cu o impresie foarte placuta despre toata excursia, mi-a placut mult.
Dar de aici lucrurile au luat o turnura neasteptata. Am hotarat sa fac o operatiune de intretinere a autorulotei, o asa numita remasticare. Este operatiunea prin care se refac imbinarile dintre panourile de lemn ale rulotei si dintre pereti si ferestre. A trecut o luna de cand masina este la un service dedicat si tot astept.... si astept.
Asteptarea a fost atat de lunga incat dupa Paste m am suit in avion si am ajuns la Roma. Da, am prins moartea papei si toata agitatia. Experienta auto din Roma a constat in faptul ca am inchiriat un scuter Vespa cu care m-am plimbat toata ziua. Si drept urmare mi a intarit convingerea ca pe viitor va trebui sa imi fac un suport de scuter la rulota si sa imi iau si eu un mijloc de transport pe doua roti.
|