Limba asta romana ..... offf ....
![]() ![]() ![]() |
Limba asta romana ..... offf ....
Lucian BLK |
![]()
|
||
![]() membru blue extreme Group: Members Posts: 621 Joined: 20 April 04 From: Pitesti - Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
Renault
Megane Bicorp 1.6 16V
2007 Renault Megane Bicorp
Daewoo Matiz |
|||
alex_sb |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 32 Joined: 20 April 04 From: Sibiu ![]() |
Apropo de fotbal, de fapt de textele emise de comentatorii sportivi.
Ati auzit desigur despre 'determinarea' cu care lupta cei de pe teren ... Mor de nervi cind aud cuvintul asta folosit cu sensul de 'hotarire' ... Presupun ca e o romanizare a englezescului 'determined', dar chestia e ca acest cuvint exista si in limba romana, si are alt inteles. |
--------------------
DSN Clima
|
|
MAKRON |
![]()
|
![]() simply clever Group: Members Posts: 236 Joined: 18 June 04 From: silistea gumesti ![]() |
|
--------------------
SKODA
OCTAVIA II
AMBIENTE MY 2007
- WSP
|
|
alex_sb |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 32 Joined: 20 April 04 From: Sibiu ![]() |
|
--------------------
DSN Clima
|
|
MAKRON |
![]()
|
![]() simply clever Group: Members Posts: 236 Joined: 18 June 04 From: silistea gumesti ![]() |
QUOTE(Patefon @ 12 Jul 2005, 13:26) Am o intrebare. Cum este corect "mingea este in posesia jucatorilor" sau "jucatorii sunt in posesia mingei"? Cine pe cine poseda si cum ar fi corect? Am certitudinea ca ambele forme sunt corecte. A doua forma este o figura de stil, o prezentare stilizata a primei forme, mai corect spus, o inversiune formala care nu afecteaza fondul comunicarii. "Jucatorii sunt in posesia" in sensul ca "au posesia" iar minge a primit forma genitivului tocmai pentru a suplini lipsa prepozitiei "asupra". Aceasta prepozitie a atras forma de genitiv. In nici un caz nu trebuie sa intelegem relatia in sens invers. Riguros ar fi sunat "jucatorii sunt in posesia asupra mingei" insa apare vocala "a" in hiat si prin urmare s-a renuntat la prepozitie. Aceasta este o forma de adaptare a limbii la fonetica. P.S. Cam multa "forma" in postul asta dar n-am gasit alta rima. This post has been edited by dweep: 12 Jul 2005, 13:36 |
--------------------
SKODA
OCTAVIA II
AMBIENTE MY 2007
- WSP
|
|
MAKRON |
![]()
|
|
--------------------
SKODA
OCTAVIA II
AMBIENTE MY 2007
- WSP
|
|
costi |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.230 Joined: 15 October 03 From: Bucuresti ![]() |
pai nu poseda ea ci se gaseste in posesia; eu zic ca-i bine in ambele !
|
--------------------
DSN/SLZ
|
|
Fire |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 70 Joined: 12 May 05 From: Bucuresti ![]() |
e veni,vidi, vici, am facut latina intr-a 9a
![]() Arpopo de tv. Maharajahii cuvintelor Dan alexandrescu si Victor Bonifaciu spun de fiecare daca cand se bat pentru o pozitie 2 coechipieri "asistam la o lupta fratricida" Baai....fratricidul este ucidere de frate/sora! |
--------------------
Logan
Ambition
- B XX RHS "Pai sa studiem problema sa gasim pe cineva"
|
|
Ake |
![]()
|
![]() Morderator Group: Moderatori Posts: 1.040 Joined: 6 July 04 From: Bucuresti ![]() |
pai si ce? Shumi si Barichelu se au ca fratii
![]() |
--------------------
(si) Dacia
Logan
Laur.1.4 "Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto) |
|
Codrin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.364 Joined: 7 January 05 From: Bucuresti ![]() |
asta m-a durut cel mai tare azi
QUOTE pe TOP GEAR sa facut un test, sau luat femei si barbati si sau testat, curios cel mai bine in situatii de criza sau comportat femeile This post has been edited by KarM'ac: 12 Jul 2005, 15:51 |
--------------------
Mazda
.
.
|
|
nairam |
![]()
|
![]() Posesor de bebelus... Group: Members Posts: 570 Joined: 16 December 04 From: Bucuresti ![]() |
"ba babababa baaaaaaaaaaaa bbbbaaaaab baabbbbaaaaaaaa abbbbabbbbbb ............... Baga-mi-as.........!!!!"
citat din: JIJI Apropos am scris corect? Baga-mi-as ? ![]() This post has been edited by nairam: 12 Jul 2005, 19:55 |
--------------------
Toyota
Avensis
2009 Executive
- 1.8 129 horses Benzina, Culoare Light Olive, antijeg ....
Daca vrei sa fii fericit o clipa, razbuna-te, daca vrei sa fii fericit o viata, iarta ! |
|
razzu |
![]()
|
![]() . Group: Members Posts: 40 Joined: 12 June 05 From: Bucuresti ![]() |
e corect pt ca in primul caz: "Am baut impreuna LITRII aceia de vin" cuvantul LITRII este articulat, dar in expr. "Am baut impreuna acei LITRI de vin"; "acei" este cuvantul atriculat
|
--------------------
vw
golf
2001
- b-99-hyu Experienta ne invata ca oamenii nu inavta nimic din experienta
|
|
laur |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 359 Joined: 8 July 02 From: Iasi ![]() |
QUOTE e corect pt ca in primul caz: "Am baut impreuna LITRII aceia de vin" cuvantul LITRII este articulat, dar in expr. "Am baut impreuna acei LITRI de vin"; "acei" este cuvantul atriculat Nu-i corect pentru ca e alcolism ! ![]() ![]() |
--------------------
Peugeot
206 1,4 HDI
- . "parerea mea"
|
|
Fire |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 70 Joined: 12 May 05 From: Bucuresti ![]() |
a 2a
![]() |
--------------------
Logan
Ambition
|
|
MAKRON |
![]()
|
QUOTE pentru ca se mai disipeaza ceva energie Forma corecta este disipă cu accent pe a doua silabă |
--------------------
SKODA
OCTAVIA II
AMBIENTE MY 2007
- WSP
|
|
Rigor |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 206 Joined: 11 December 03 From: Iasi ![]() |
Eu as zice ca e pe a doua silaba la prezent si cu accent pe ultima la trecut.
Ashule: oare cum ai cita tu din Viata Maestrilor? ceva de genul..: "Incepi cu ideea ca tu esti acel IO care doresti, in sinea ta, sa fii, si astfel te va preocupa intr-atit sa fii acel IO, incit orice altceva va fi dat uitarii. Odata ce ti-ai descoperit Ioul si ai devenit acel IO, esti un Maestru si un sprijinitor al lumii [..]Adevarata stare de Maestru consta in a trai instructiunile invatatorului launtric, Ioul Interior, si nu de a privi la opiniile lumii " << VIATA MAESTRILOR, de Baird T. Spalding>> Ca si completare, nu am citi cartea dar am cautat pe net ceva care sa puna in valoare Ioul interior al respectatului moderator Ashu. IO v-a-m pupat!! |
--------------------
ZKR
Preferat
- IS-01
|
|
MAKRON |
![]()
|
Se pare că nu ai citit contextul citat de mine.
Forma la imperfect pe care ai menționat-o nu are nici o legătură cu textul meu. |
--------------------
SKODA
OCTAVIA II
AMBIENTE MY 2007
- WSP
|
|
Sony |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.862 Joined: 30 August 04 From: Ban Land ![]() |
Se para ca foarte multe persoane nu stiu ca forma corecta a pluralului pentru "bara" este "bare" si nu "bari". Functia search da foarte multe exemple.
|
--------------------
Caruta
cu doi cai frumosi
1945
|
|
afh |
![]()
|
![]() !!!! Group: Members Posts: 142 Joined: 11 November 04 ![]() |
din câte știu, corect este anticoroSiv, nu anticoroziv. am văzut recent un titlu de topic și am zis să fac și eu pe deșteptu...
și dacă nu aveți cu ce vă stoarce creierii, ia găsiți un complement de loc în dativ. ![]() |
--------------------
toyota
corolla sedan
2010 nu face niciodată ceva pentru prima oară!
|
|
Sony |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.862 Joined: 30 August 04 From: Ban Land ![]() |
Aici se spune ca forma corecta este "anticorosiv", desi este derivat din "coroziune": http://dexonline.ro/search.php?cuv=anticoroziv&source=
|
--------------------
Caruta
cu doi cai frumosi
1945
|
|
afh |
![]()
|
și dacă tot e vorba de mașini, hai să mai vedem niște treburi. din câte știu eu, forma corectă este SIMERING, nu semering. delco, nu delcou. accentul este pe E. pluralul la tambur , este TAMBURE.
|
--------------------
toyota
corolla sedan
|
|
afh |
![]()
|
cât pe ce să uit! RALANTI, nu relanti!
|
--------------------
toyota
corolla sedan
|
|
laur |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 359 Joined: 8 July 02 From: Iasi ![]() |
Cum e corect, "mi-ar placea" sau "mi-ar place"? Stiu ca e mai frecvent utilizata prima formulare, dar pe mine ma zgiriie la ureche....
|
--------------------
Peugeot
206 1,4 HDI
- . "parerea mea"
|
|
Daedalus |
![]()
|
![]() sound addicted Group: Members Posts: 947 Joined: 1 March 05 From: Bucuresti ![]() |
Din cate stiu eu e corecta prima forma cu "mi-ar placea". Si oricum suna mai bine dupa parerea mea decat a doua forma.
|
--------------------
Dacia Solenza
Scala 1.4 MPI
2004
- B xx FTU mda
|
|
bertro |
![]()
|
Membru dezmembrat Group: Members Posts: 592 Joined: 3 June 05 From: IASI, rumenia ![]() |
corect (cf. dictionarului ortografic al limbii romane):
- a placea - a parea - a aparea - a disparea si pe mine ma zgarie pe urechi formele astea, mi se par cam "taranesti", de aceea in situatii neoficiale folosesc "a place", "a dispare", etc. In discutii elevate si desigur in scris folosesc forma corecta. This post has been edited by bertro: 25 Jul 2005, 10:48 |
--------------------
DACIA
Nova GT
- xx xx XXX posesor de DrACIA NOVA GT
|
|
Fire |
![]()
|
|
--------------------
Logan
Ambition
|
|
alex_sb |
![]()
|
Si inca ceva: 'marsarier', nu 'marsalier" ...
|
--------------------
DSN Clima
|
|
bertro |
![]()
|
Membru dezmembrat Group: Members Posts: 592 Joined: 3 June 05 From: IASI, rumenia ![]() |
QUOTE(alex_sb @ 25 Jul 2005, 15:13) Si inca ceva: 'marsarier', nu 'marsalier" ... las' ca eu aveam un coleg la scoala de soferi care spunea "ambreiaj" in loc de marsarier. si deja incepuse conducerea... ![]() inca una, daca tot e vb de masini: "am tras șocul", nu "soclul" eventual "mi-am tras soclu" ![]() |
--------------------
DACIA
Nova GT
|
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
Sa ma dau si eu destept:
marsarier -> din franceza marche arriere adica mers inapoi soc -> din engleza choke (a gatui) ca-i iei aeru' la faza asta delcou -> ruptor-distribuitor, Delco e o firma ce face si dintr-astea This post has been edited by GoGu: 25 Jul 2005, 21:34 |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
bertro |
![]()
|
sa nu mai zic de saracui cui pointeau, pe care l-am auzit botezat in 1000 de feluri, de la poantou (care hai ca mai merge) pana la pantou (citit exact cum scrie, mai avea putin si ii zicea pantof
![]() |
--------------------
DACIA
Nova GT
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 8th June 2025 - 13:37 |