Avertisment vs Amenda
![]() ![]() ![]() |
Avertisment vs Amenda
klaus |
![]()
|
||
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|||
afh |
![]()
|
![]() !!!! Group: Members Posts: 142 Joined: 11 November 04 ![]() |
QUOTE(klaus @ 3 Mar 2006, 12:46) Eu i-as recomanda domnului politist sa mai citeasca regulamentul de aplicare a OG 195/2002, in special art. 226 lit. c, d, e si f, care sanctioneaza OBLIGATORIU cu amenda (nu si cu avertisment). în og 2/2001, care este cadrul general de reglementare al contravenției, se zice să poți să aplici avertisment chiar dacă acesta nu e prevăzut expres în actul normativ care sancționează. art. 226 de care vorbești e dintr-o hg, care nu poate deroga de la o ordonanță. chiar dacă ar fi avut aceeași putere legală, ca să deroge de la regula de mai sus ar fi trebuit să spună expres acest lucru. deci nu cred că ai dreptate. |
--------------------
toyota
corolla sedan
2010 nu face niciodată ceva pentru prima oară!
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Dar daca actul de sanctionare prevede expres cand se aplica avertismentul?
Ca in cazul dat (og 195 si regulamentul ei), actul prevede (deci prevede) ca se poate aplica avertisment in anumite cazuri exprese. Si la alte cazuri prevede doar amenda. Se poate aplica avertisment si la cazurile unde nu e prevazut expres, desi legiuitorul le-a mentionat in clar pe cele la care se poate aplica si avertismentul? Parca la cele la care nu este mentionat expres avertismentul, mi se pare ca fapta nu ar fi de "gravitate redusa", motiv pentru care legiuitorul a facut distinctie clara intre sanctiunile la care se poate aplica avertisment si cele la care nu. Zic si eu... PS: si textul de lege care mentioneaza clar ce este avertismentul: QUOTE(OG 2/2001) Art. 6. - (1) Avertismentul și amenda contravențională se pot aplica oricărui contravenient persoană fizică sau juridică. (2) Prestarea unei activități în folosul comunității se poate aplica numai contravenienților persoane fizice. Art. 7. - (1) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale. (2) Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă. (3) Avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune. This post has been edited by klaus: 3 Mar 2006, 13:26 |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
afh |
![]()
|
conform art 7 din og 2/2001, care, așa cum am spus, este reglementarea generală a contravenției, deci nu numai în domeniul circulației, "avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare nu prevede această sancțiune". din modul ăsta de redactare eu zic că se înțelege că poți aplica avertismentul și în cazul în care se prevede expres că pentru o anumită contravenție se aplică amenda. oricum ca să aplici o sancțiune trebuie să existe o faptă incriminată ca contravenție. cu alte cuvinte tocmai această situație acoperă textul de mai sus, pentru că altfel ar însemna să aplici textul de mai sus în sensul că avertismentul se aplică în acele situații în care polițistului i s-a părut că ai încălcat o regulă pentru care însă nu există prezută o contravenție. sper că am fost clar. eu așa interpretez textul ăsta.
oricum eu nu am găsit regula că polițistul e obligat să te sancționeze contravențional atunci când ai încălcat o regulă de circulație, dar mai caut. |
--------------------
toyota
corolla sedan
|
|
florindu |
![]()
|
![]() Membru' doar, dar vechi! Group: Members Posts: 354 Joined: 28 May 02 From: ...acu' Timisoara ![]() |
Am primit un avertisment pentru radar in localitate, cu 72km/h.
Cel care m-a tras pe dreapta nu stia ca, in masina de la rutiera, persoana care intocmea procesele verbale e o fosta colega de facultate de-a mea... Ghinionul lui! Asa am aflat ca avertismentul e in pixul agentului constatator, dar numai "daca vrea mujchii lui". |
--------------------
Renault MeganeII
1,5dCi/80CP
2005
- Doamna: vezi mai sus
Domnul: Audi A4, 1,6, 2004 Juniorul: Nintendo Wii Nu stii, te'nvatam. Nu poti, te'ajutam. Nu vrei, te'obligam! V.I.Lenin |
|
klaus |
![]()
|
As avea rugamintea sa va uitati ce zice art. 154 din regulament si ce zice art. 226 lit. b (in care se regaseste sanctiunea nerespectarii art. 154) pe la sfarsit.
Cred ca o sa observati ca nerespectarea limitei de viteza legala se sanctioneaza cu ... avertisment sau amenda. Deci in cazul depasirii cu pana in 30 km/h a vitezei legale sanctiunea este... avertismentul sau amenda... daca se depaseste cu mai mult de 30 km/h este doar amenda (lucru mentionat de altfel si in OG 195. Ia uitati-va prin regulament, si o sa vedeti... Ca pe baza celor ce se zic pe aici si celor care sunt prinsi bauti la volan, cei care trec pe la barierele lasate, neoprirea la semnele agentului de circulatie, in cazuri de accident etc, ar fi posibila acordarea doar a unui avertisment (ca sanctiune principala). Ca celelalte sunt sanctiuni complementare (retinerea carnetului, a talonului etc) Ia intrebati un politist, poate face asa ceva? |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
|
|
afh |
![]()
|
QUOTE(klaus @ 3 Mar 2006, 20:35) Ia uitati-va prin regulament, si o sa vedeti... Ca pe baza celor ce se zic pe aici si celor care sunt prinsi bauti la volan, cei care trec pe la barierele lasate, neoprirea la semnele agentului de circulatie, in cazuri de accident etc, ar fi posibila acordarea doar a unui avertisment (ca sanctiune principala). Ca celelalte sunt sanctiuni complementare (retinerea carnetului, a talonului etc) Ia intrebati un politist, poate face asa ceva? aici ai dreptate. avertismentul se aplică doar pentru contravenții mai puțin grave. deci concluzia finală e că poți să aplici un avertisment chiar dacă acesta nu e prevăzut ca sancțiune pentru o anumită contravenție, dar numai dacă această faptă este totuși de gravitate mică. mai trebuie să ne lămurim dacă polițistul e obligat să te sancționeze când ai comis o contravenție... |
--------------------
toyota
corolla sedan
|
|
OCEBE |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.324 Joined: 30 January 04 From: galati ![]() |
QUOTE(tatabobu @ 3 Mar 2006, 13:09) Au fix aceeasi valoare, de "pedepsire" a unei "fapte"... avertismentele... sunt echivalente cu o amenda contraventionala, dar suma de plata este 0. ...deci pana la urma te duci sa-ti taie chitanta pe care sa scrie 0 (zero) RON, chitanta pe care pe urma o prezinti organului! ![]() |
--------------------
dacia
1300 Am avut o DACIA 1300
|
|
Sony |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.862 Joined: 30 August 04 From: Ban Land ![]() |
O prezinti organului sa se stearga cu ea cand mai are secretii.
![]() This post has been edited by Sony: 4 Mar 2006, 15:29 |
--------------------
Caruta
cu doi cai frumosi
1945
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.577 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Diferenta intre avertisment si amenda e cam ca cea intre warn si ban. Nu?
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
eudin_umarian |
![]()
|
![]() ......... Group: Members Posts: 280 Joined: 15 January 06 From: constanta ![]() |
|
--------------------
iadacia
Logan 1.5 dCi
2006 Ambition
- ? 00 ??? stiu ca nu stiu nimic!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 12th July 2025 - 14:10 |