| Fara sa stie, majoritatea romanilor care la “Marea Cuponiada” aveau minimum 18 ani sunt actionari la SIF-uri
Cele 67 de actiuni pe care le detin in total valoreaza acum 130 de lei (1,3 milioane de lei vechi).
Fenomenul vine din preistoria privatizarii, atunci cand proprietatea de stat a fost impartita intre FPS (actualul AVAS) - 70%, si cinci Fonduri ale Proprietatii Private (devenite, ulterior, SIF), la care majoritatea romanilor au fost initial actionari. Intr-o prima faza, in Ž93, oricine putea subscrie un cupon in valoare de 25.000 de lei vechi, urmand sa primeasca actiuni la o companie detinuta de stat. Cum nu exista o lista si trebuiau facute investigatii pe cont propriu pentru a identifica societatile incluse in program, putini au facut-o efectiv. In Ž96, a inceput Cuponiada Vacaroiu, iar cea mai mare parte a viitorilor mici actionari au putut subscrie doua cupoane: unul in valoare de 975.000 lei vechi si, cei care n-o facusera deja, si cuponul initial, de 25.000 lei. Multi si-au plasat ambele cupoane intr-o societate aleasa la intamplare din lista, in multe cazuri chiar aceea la care lucrau. Cei care s-au decis pe ultima suta de metri au putut opta numai pentru SIF-uri, acestea primind o infuzie de actionari de categoria I (cei care au subscris explicit pentru acestea, cuponarii, cateva sute de mii). Cum FPP-urile inregistrasera profit in perioada cand lucrasera in devalmasie “pentru popor”, pentru a nu le decapitaliza si poate si din ratiuni practice (ar fi fost dificil de repartizat cativa lei prin posta la peste 9 milioane de actionari), s-a decis ca, in loc de bani, cei care figurasera ca actionari in prima etapa sa primeasca actiuni SIF (in total 67, repartizate diferit, cel mai mult la Muntenia). Asa au rezultat “rezidualii” (toti cei care nu subscrisesera primele cupoane, in valoare de 25.000 de lei), ponderea lor in actionariatul SIF fiind intre 15 si 45%.
Bani picati din cer
Cei mai multi dintre actionarii scosi cu forcepsul din procesul PPM nu stiu ca detin actiuni si la SIF-uri, iar o parte dintre cei care aflasera acest lucru nici nu s-au deranjat sa achite taxa pentru eliberarea extraselor de cont, avand in vedere ca valoarea detinerilor era insignifianta multa vreme. SIF-urile au crescut insa exploziv la bursa in ultimii ani - peste 300% din 2003 - pe fondul majorarii valorii activelor din portofolii, a ridicarii pragului de detinere la 1% si a privatizarii BCR, cea mai pretioasa participatie a SIF (fiecare societate de investitii are aproximativ 6% din BCR). In acest moment, cele 67 de actiuni pe care le aveti la SIF-uri, independent de actiunile de pe certificatul de actionar din sifonier care sunt la alta societate, valoreaza peste 125 lei (am scazut comisionul societatii de brokeraj din cotatiile de la inchiderea bursei din 21 februarie). Pana acum, daca cei care se prezentau la registrele de evidenta ale actionarilor in scopul eliberarii extraselor de cont care sa le permita vanzarea certificatelor de actionar nu cereau expres si un extras pentru SIF-uri, nici nu aflau ca mai au si ale detineri. Din acest motiv, o parte dintre cei care si-au vandut certificatele de actionar sunt inca actionari SIF si ar putea beneficia de peste 100 de lei “picati din cer” daca se hotarasc sa le vanda. Vanzarea actiunilor reziduale din initiativa micilor actionari ar scuti SIF-ruile sa demareze pe cont propriu un proces amplu de rascumparare (greu de pus in practica, de altfel, din lipsa unui cvorum intr-o AGA Extraordinara), dar le-ar afecta simultan profitul (se obtin sume mai mari daca vanzarea rezidualelor se va face in pachete-bloc), fapt ce ar putea sa se reflecte si in cotatiile la bursa.
Cum vindeti actiunile reziduale la SIF - Va prezentati la Regisco si cereti un extras de cont pentru toate societatile unde sunteti actionar (veti fi indentificat cu usurinta pe baza CNP-ului). Cu codurile confidentiale pe care le primiti, va duceti la orice societate de brokeraj care va vinde actiunile la bursa - In mod normal, dispuneti de sase actiuni la SIF Banat-Crisana, cinci la Moldova, opt la Transilvania, 38 la Muntenia si 10 la Oltenia. - Comisionul perceput de brokeri pentru tranzactiile cuponarilor este de 8%. - Vazarea actiunilor se face intr-o sectiune speciala a bursei (Odd Lot), pentru ca in sectiunea principala (Regular) se tranzactioneaza pachete de actiuni mai mari (uzual, de 500 de actiuni). Din acest motiv, o parte din brokeri s-ar putea sa nu fie prea incantati daca vor fi asaltati de o armata de mici actionari reziduali de la SIF-uri, care sa le ocupe o buna parte din timp cu introducerea ordinelor de vanzare pentru cantitati minuscule de actiuni.
sursa:http://www.baniinostri.ro/dinrevista/pontul_saptamanii.php?ContentID=104
|