o noua perla scoasa de dan alexandrescu ?!
![]() ![]() ![]() |
o noua perla scoasa de dan alexandrescu ?!
Varu |
![]()
|
||
Membru incepator Group: Members Posts: 87 Joined: 11 July 03 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
Renault
Megane 2
2005, 1,5 dci 82 cp
|
|||
Ov |
![]()
|
![]() Academician doctor inginer, savant de renume mondial Group: Moderatori Posts: 7.526 Joined: 11 November 03 From: Bucuresti ![]() |
am auzit si eu asta si am ramas nitel uimit :idea:
|
--------------------
Dacia
1300
1972 when life gives you lemon, make lemonade
|
|
FiveThreeFive |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 232 Joined: 26 June 03 From: Bucuresti ![]() |
Da, am remarcat si eu ineptia respectiva. La inceput, m-am gandit ca omul gresise spunand "Nm" in loc de "daNm", sau poate "Nm" in loc de "Kgfm". In ambele cazuri, eroarea ar fi fost de un ordin de marime (aprox. de 10 ori), deci scuzabila. Cumva, inmultind cu 10 valorile date de Alexandrescu pentru masinile obisnuite, se ajunge in plaja 100..200 Nm (el a spus la un moment dat "chiar 30" - adica, *10 = chiar 300 Nm), ceea ce este absolut adevarat.
Problema este insa mai profunda, si dovedeste ca Mr. Alexandrescu nu prea are habar de tehnica. Pe baza erorii scuzabile de mai sus ar insemna ca o masina de Formula 1 dezvolta 800 Nm. Asta nu se intampla in nici un caz. Interviu din aprilie 2000 cu Gerhard Richter, director dezvoltare la BMW M, despre noul BMW M3 E46: In principle high torque means a lot of thrust and good acceleration. But torque alone does not give you sporting performance on the road. Rather, you once again need engine speed and a quick response from the engine. To give you a comparison, a tractor on a farm powered by a diesel engine may well develop up to 720 Newton metres - but with the engine revving at a mere 1400 rpm, that tractor will obviously not accelerate very quickly. The new BMW M3, on the other hand, has only about half as much torque but reaches its peak torque level at 4900 rpm and accelerates to 100 km/h in 5.2 seconds. And a Formula 1 racing car with more or less the same torque as our M Car accelerates even faster because it reaches its peak torque at an almost unbelievable 13500 rpm." Deci, o masina de Formula 1 avea in 2000 aproximativ acelasi cuplu cu un BMW M3: cca. 360 Nm. Este absurd sa ne imaginam ca din 2000 pana in 2004 cuplul motors-a dublat, in conditiile in care capacitatea cilindrica a motorului e aceeasi, max. 3 litri. Concluzia este una singura: Dan Alexandrescu este depasit de vremuri si nu are know-how-ul tehnic necesar unui comentator profesionist de Formula 1. Ce nu inteleg, cum de ne lovim mereu de el. Are pile pe undeva?! |
--------------------
ex- Dacia 1310 Break
, on the road: 1988-2003
, scrapped: 2010 VIN# UU1R13300J0056523. User formely known as "old1310".
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 20th July 2025 - 23:43 |