| Intreb si eu asa o fi ?
Ciclul de sapte ani
§ (primul carré de 4 x 7 ani)
Destinul uman evolueaza pe cicluri de 7 ani. Fiecare ciclu se termina cu o criza care constituie trecerea la o etapa superioara.
De la 0 la 7 ani : legatura puternica cu mama. Constientizarea/invatarea lumii pe orizontala. Constructia simturilor. Parfumul mamei, laptele, vocea,caldura, saruturile mamei, sunt primele reprezentari. Perioada se termina,in general, prin fisurarea cocoon-ului protector al afectiunii materne si prin descoperirea mai mult sau mai putin infrigurata a lumii.
De la 7 la 14 ani : liant puternic cu tatal. Constientizarea/invatarea lumii pe verticala. Construirea personalitatii. Tatal devine noul partener privilegiat, aliatul in descoperirea lumii in afara cocoon-ului familial. Tatal mareste cocoon-ul familial protector; se impune ca referinta. Mama era iubita, tatal va fi adorat.
De la 14 la 21 de ani : revolta contra societatii. Constientizarea materiei.Construirea intelectului. Este criza adolescentei; avem chef sa schimbam lumea si sa distrugem cu structurile prezente. Tanarul ataca cocoon-ului familial, iar apoi societatea in general. Adolescentul este sedus de tot ceea ce este Trebelt, muzica violenta, atitudine romantica, dorinta de independenta, fuga, legatura cu grupuri de tineri marginali, adeziune la valori anarhiste, denigrare sistematica a valorilor traditionale. Perioada se sfarseste prin parasirea cocoon-ului familial.
De la 21 la 28 de ani : adeziunea la societate; stabilizarea dupa revolta. Nereusind sa distrugem lumea, o integram la inceput cu intentia de a face mai bine decat generatia precedenta. Cautarea unui job mai interesant decat cel al parintilor ; a unui camin mai interesant decat cel al parintilor. Tentativa de a construi un cuplu mai fericit decat cel al parintilor. Alegem un partener si formam un camin ; ne construim propriul cocoon. Perioada se termina in general cu un mariaj. Omul si-a indeplinit misiunea si a terminat cu primul cocoon protector.
SFARSITUL PRIMULUI CARRE DE 7 ANI
(Morala)
Sa stim sa abandonam
Atunci cand nu mai ne dorim un lucru, se intampla ca acesta sa se indeplineasca*
Ciclul de sapte ani
§ (al doilea carré de 4 x 7 ani)
28-35 ani : consolidarea caminului. Dupa mariaj, apartament, masina, vin copii. Bunurile se acumuleaza in interiorul cocoon-ului. Insa daca primele 4 cicluri nu au fost solid construite, caminul se prabuseste. Daca aporturile
cu mama nu au fost traite/depasite convenabil, aceasta va provoca cazuri norei. Daca raporturile cu tatal nu au fost nici atat, acesta se va amesteca si va influenta viata de cuplu. Daca rebelinea contra societatii nu s-a sfarsit, aceasta va creea un risc de conflict la serviciu.
35 de ani este des varsta la care cocoon-ul insuficient maturizat explodeaza. Intervin atunci divortul, concedierea, depresia sau boli pshichosomatice.
Deci vine vremea sa abandonam cuibul, si*
35-42 ani : incepem totul de la zero ! Criza odata depasita determina construirea noului cuib ; invatand din greselile primului cocoon omul a capatat experienta. Trebuie deci, revazute raporturile mama si feminitate respectiv tata si virilitate. Este perioada in care barbatii divortati isi gasesc amante, iar femeile amanti ; toti incearca sa inteleaga/descopere cu ceea ce vor de la mariaj, ci de la sexul opus !
Raportul cu societatea trebuie, deasemenea, revazut. Astfel, incepem sa alegem meserii nu pentru siguranta si securitate, ci pentru interesul pe care il au, sau pentru timpul liber pe care ni l-ar oferi. Dupa distrugerea primului cuib, omul tinde sa reconstruiasca un al doilea cat mai repede posibil. Un nou mariaj, o alta meserie, o noua atitudine. Daca ne-am debarasat in mod convenabil de elementele care il parazitau trebuie sa fim capabili sa construim nu numai un cocoon asemanator, ci unul mai bun. Daca n-am inteles greselile trecutului, il vom creea in aceeasi forma pentru a repeta acelasi esec. Asta se cheama a te invarti in cerc. Si de-aici ciclurile nu vor mai fi decat repetitii ale acelorasi erori.
42-49 ani : cucerirea societatii. Odata construit al doilea cuib mult mai solid, omul poate cunoaste plenitudinea in cuplu, familie, munca, implinirea personala. Aceasta victorie va determina doua comportamente :
Ori devenim si mai avizi de semne de reusita materiala : mai multi bani, m.m. confort, m.m. copii, amante/amanti, m.m. putere, si in acest fel nu mai terminam de marit si imbogatit noul cocoon sanatos. Ori ne lansam in cucerirea unui nou teritoriu, ce al spiritualului. In acest caz, demaram o construire veritabila a personalitatii. In toata logica, aceasta perioada trebuie sa se sfarseasca cu o criza de identitate, o intrebare existentiala : de ce sunt aici, de ce traiesc, ce trebuie sa fac sa dau un sens vietii mele pe langa confortul material ? "(o intrebare la care romanii nu mai au timp sa raspunda*)
49-56 ani : revolutia spirituala ; daca omul a reusit sa-si construiasca cuibul si sa se realizeze pe plan familial si la locul de munca, este tentat in mod natural sa caute o forma de intelepciune. De-aici incepe ultima aventura , revolutia spirituala. Cautarea spirituala, daca este dusa in mod corect, fara sa se cada in facilitati gen grupuri sau gandiri gata-preparate, nu se va sfarsi niciodata. Ea va ocupa tot restul existentei.
SFARSITUL CELUI DE-AL DOILEA CARRE DE 4 x 7 ANI
N.B.1
Evolutia se produce apoi in spirala; la fiecare 7 ani, urcam/depasim un cap trecand prin aceleasi secvente : raportat la mama, la tata, la revolutia
contra societatii, la construirea familiei.
N.B.2
Din cand in cand unii oameni esueaza intentionat in legaturile lor cu familia sau munca, pentru a fi obligati de a reincepe ciclurile. Ei intarzie sau evita, astfel, momentul in care ar fi nevoiti sa treaca la faza spirituala existentei, pentru ca le este probabil frica de a se gasi in cele din urma fata in fata cu ei insisi.
(Morala)
Arme:
§ Dragostea ca sabie;
§ Umorul ca scut.
Bernard Werber - Enciclopedia stiintei relative si absolute (L'encyclopedie
du savoir relatif et absolu). |