DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Punct de rugina

MojoJojo
post 12 Mar 2004, 17:02
Post #1

Membru

Group: Members
From: Poiana Lacului - Pitesti - Bucuresti

Cum tocmai a venit primavara era normal ca sa rasara ceva si pe masina mea; asadar in tabla daciei mele, "veche" de 2 ani si 8 luni a inflorit un punct de rugina...locatia: partea de sus a usii stanga spate,
...descriere: un punctulet cam de 2-3 mm diametru care se pare ca a trecut putin de vopsea!!

Ce trebuie sa fac? Exista si un alt tratament in afara de revopsire? Sa dau cu smilgher si apoi vaselina?!

Multumesc

--------------------
Excuse me! Can u direct me to the direction of the eggs so I can locate them and purchase them and take them home with me so I can eat them on a nutritious breakfast today...and maybe tomorrow
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ZaiR
post 12 Mar 2004, 17:52
Post #2

Against the System

From: Bucuresti

zi mersi ...tata a avut o dacie alba (cultura din 97) a ruginit pe linga stalpul din dreapata toata partea cu usa in numai 4 luni .In 2001 cand a fost vandut automobilul(daca pot sa ii zic asa) trebuia facuta toata tinichigeria masinii (precizez motorul si cutia functiona normal-nu bine-45.000Km)
In locul tau as repara si ieri masina, pt ca daca lasi sa continue o sa te trezesti ca pe aici pa'colo apar in continuu pete de rugina si nuu o vei mai repara dute si fai o polisare ...

--------------------
DUCATI 900 SuperSport 2003 - este!
+
northwood
post 12 Mar 2004, 18:22
Post #3

Membru autentic

Ai masina- ai belele...

Eu deja m-am apucat sa invat tinichigerie...primele teste- masina personala...

Materiale necesare:

- smirghel de 2 feluri: grunjos si mai fin
- chit auto
- spray vopsea in culoarea masinii
- dizolvant
- apa

Etape:

1) se curata locul buclucas pana la tabla cu smirghelul grunjos (luceste frumos)
2) se imbiba o carpa cu dizolvant si se decapeaza zona (nu depasi marginile locului pe care l-ai curatat de vopsea)
3) se lasa sa se ususe
4) se prepara chitul. Proportia amestecului este 3 lingurite de chit la un varf de cutit de intaritor.
5) se aplica chitul in strat subtire, dar acoperitor, cu ceva asemanator unei spatule. Eu am folosit o bucata mica de textolit. Cu cat aplici mai uniform acum, cu atat ai mai putin de frecat pe urma smile.gif
6) se lasa sa se usuce ( o zi, doua, noua)
7) uzi locul chituit cu apa si folosind smirghelul fin te apuci si freci..iar uzi...si freci...si iar uzi...si iar freci...pana ramane neted si lucios ca un fundulet de copil
8.) se sterge cu o carpa moale si se lasa sa se usuce bine
9) ultima faza: vopsirea. Se face la temperaturi de peste 15 grade celsius. De la o distanta de 25-30 centimetri pulverizezi pe suprafata chituita in jeturi scurte dar "energice", pentru o pulverizare optima. Nu te opri cu degetul la jumatatea cursei declansatorului, ca o sa scoata picaturi mari, care iti busesc opera de arta.

Et voila...

Sau varianta 2: asteapta sa apara mai multe probleme si rezolva in service smile.gif

--------------------
SKARPEA MTB Galben_Gri 2009
Maxon CM 10 - Midland ML 145
+
MojoJojo
post 12 Mar 2004, 18:42
Post #4

Membru

Northwood mersi de sfaturi!

Cateva nelamuriri totusi;

ce fel de diluant trebuie!?
ce inseamna

se decapeaza zona 
?

in sfarsit, unde gasesc si cat costa un spray de vopsea (culoarea vopselei de pe masina mea este albastru metalizat)?
Multam frumos!

--------------------
Excuse me! Can u direct me to the direction of the eggs so I can locate them and purchase them and take them home with me so I can eat them on a nutritious breakfast today...and maybe tomorrow
+
MojoJojo
post 14 Mar 2004, 16:58
Post #5

Membru

...inca ceva; la o inspectie mai atenta am observat o multime de alte puncte de rugina si multe alte zone de aprox. 1 cm diametru unde vopseaua s-a "incretit" si s-a "crapat" (pe capota de la compartimentul motorului, pe pavilion, pe usa de la portbagaj)...ce sa fac?
Raman pete dupa ce o sa folosesc metoda ta?

--------------------
+
SYL
post 14 Mar 2004, 18:24
Post #6

doc

From: IF, Balotesti

locatia: partea de sus a usii stanga spate, 

Cumva usa din fata harjaie usa din spate exact inainte de a se inchide? (asa e la mine, si zona respectiva e riginita).

--------------------
Dacia Duster 1.33 TCe 4x4 (2024)
+
northwood
post 15 Mar 2004, 09:00
Post #7

Membru autentic

MojoJojo, eu am folosit un "dizolvant" gasit intr-o sticla in debara. Ideea e sa degresezi cat mai bine tabla inainte de orice operatie, ca sa obtii aderenta maxima. Ar trebui sa functioneze cu orice diluant de vopsea care nu este pe baza de ulei.

"Decaparea " zonei consta tocmai in curatirea tablei cu diluant. Nu e nevoie sa insisti, stergi o data sau de 2 ori cu carpa umezita cu diluant si lasi sa se usuce (se evapora f. repede).

Un spray de vopsea acrilica alb 13 pentru masina mea a costat 150.000 (Made in Hungary). L-am cumparat de la un magazin de piese auto din apropiere de Favorit, dar sigur astfel de vopseluri se gasesc la 75% din magazinele de piese auto. Probabil ca cea metalizata e mai scumpa. Cand te duci sa-l cumperi sa stii si codul vopselei (ar trebui sa fie scris in cartea de identitate).

In legatura cu petele, pot sa-ti spun ca intre zona ruginita si aspectul de acum aleg oricand tratamentul meu. Nu arata ca si cum ar fi vopsita in fabrica, dar pentru ceva facut in fata blocului, e acceptabil. Datorita efectului razelor solare si a uzurii normale asupra vopselei, zona proaspat vopsita o sa aiba desigur un aspect mai "nou", care va incepe sa se piarda odata cu noroiul, praful si ploile acide smile.gif

Pentru restul de zone cu probleme ramane la alegerea ta sa hotarasti daca va arata mai bine vopsita cu spray-ul sau asa cum e acum. In cartea lui Mondiru pentru astfel de puncte de rugina este recomandat procedeul: curatare cu smirghel fin, decapare, "aplicare picatura de vopsea in aceeasi culoare cu a caroseriei"

--------------------
+
MojoJojo
post 15 Mar 2004, 22:56
Post #8

Membru

multumesc mult Northwood!

--------------------
+
northwood
post 16 Mar 2004, 08:59
Post #9

Membru autentic

Cu placere.

--------------------
+
Johnny
post 18 Mar 2004, 11:46
Post #10

Membru

From: Pitesti

Salut.
Daca imi permiteti pot sa adaug si eu ceva. Dupa ce urmezi intocmai si cu strictete procedura descrisa mai sus poti sa iti faci o treaba care se numeste "polishare" la caroserie .Efectul este ca iti uniformizeaza toata vopseaua de pe masina si nu se mai vad petele pe unde ai vopsit-o recent.Poti sa o faci si singur in fata blocului dar si mai bine la o spalatorie mai dichisita.

--------------------
Renault Megane Estate 1,9 dci 2006, Trabant 601 S de Luxe 1988
+
MojoJojo
post 20 Mar 2004, 03:21
Post #11

Membru

multam frumos Johnny, sper sa am timp sa ma apuc de treaba cat nai curand, ca altfel...

--------------------
+
Valentin
post 23 Mar 2004, 10:08
Post #12

Membru

Am si eu cateva puncte de rugina pe marginea interioara a chederului de la luneta.
Stiti cumva ce garatie ofera Dacia la vopsea?
Masina mai are garatie 2 saptamani si vreau sa mai dau o fuga in service si tre sa stiu cum sa pun problema.

Si inca o chestie in legatura cu ce a zis AlexV parca mai demult: sa poate face acum inaintea expirarii garantiei o ITP mai drastica sa repare ei apoi tot ce e stricat?

V-as ruga sa-mi raspundeti cat mai repede ca mi se termina garantia :cry:

--------------------
+
Marty
post 23 Mar 2004, 12:01
Post #13

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

Garantia la caroserie si vopsea este de 18 luni. Fuga la service si daca nu vor sa-ti repare ce au de reparat, scandal!

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
+
fanelaru
post 23 Mar 2004, 15:52
Post #14

Membru incepator

In loc de dizolvant se poate folosi si acid ortofosforic. Ataca rugina si o neutralizeaza (?); asa se zvoneste smile.gif

--------------------
Renault Megane 2005 Influence 1.5 dCi
Fanelaru Stelar
+
bogdan_o
post 23 Mar 2004, 18:15
Post #15

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

Si ce-i ala acid ortofosforic si cam pe unde s-ar gasi?

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
roberth
post 22 Apr 2004, 14:37
Post #16

Membru tamponat

From: spatele tau

da, chiar, unde se gaseste ? :roll:

--------------------
Dacia Nova T 1998 - B 66 COJ
“Ca să înțelegi că ești prost, trebuie totuși să-ți meargă mintea. ”
(Georges Brassens)
+
Maska
post 27 Apr 2004, 15:02
Post #17

Membru incepator

Fratilor problema e asa: cam la toate novele de 5-6 ani vechime (a mea e din '98) apare rugina in ptimul rand la usile din spate acolo jos pe prag apoi deasupra spoilerului spate dupa care incep puncte de rugina la greu cam peste tot (aripi spate, fatza, capota, usi, etc.). Cam in aceasta faza este nova mea. Cum nu am posibilitatea sa o vand si sa-mi iau alta cel putin in urmatorii 3-4 ani, va cer sfatul in ceea ce priveste rezolvarea acestor probleme de tinichigerie. Ar trebui cumparate alte table sau lasate tot astea insa smirgheluite, chituite, alea alea, revopsit ? Unii spun din proprie experienta ca astfel de reparatii te tin cam 2 ani dupa care masina arata la fel ca inainte.
Voi cum ati proceda(t) ?

--------------------
Citroen C4 Coupe 2008
+
roberth
post 30 Apr 2004, 09:39
Post #18

Membru tamponat

From: spatele tau

eu unul am luat una SH ( numarul este SFH adica ( Second Fucking Hand smile.gif ) ingrijita, modificata, cu rugina pe ici pe colo. Dupa ce indepartez punctele de rugina am de gand sa o inec in vaselina !!!!!
Am mai avut una si a murit incet, incet.... alcoholic.gif
deja am demarat actiunea ( praguri, podea ) asha ca iti spun dupa vreo doi ani laugh.gif
In principiu e bine sa repari ce potzi si sa te fereshti, pe cat posibil de autogen, ca draku' de tamaie !

--------------------
Dacia Nova T 1998 - B 66 COJ
+
Maska
post 26 Jul 2004, 09:56
Post #19

Membru incepator

La un atelier de tinichigerie mi-a spus un muncitor de acolo ca la nove, nu se pot schimba pragurile separat ci odata cu tot cadrul....
Daca este cineva care si-a schimbat pragurile la nova sau supernova- whatever- sa-mi spuna si mie cum fu. 10x

--------------------
Citroen C4 Coupe 2008
+
bogdan_o
post 26 Jul 2004, 16:27
Post #20

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

Cam asta e structura la Nova?SN/SLZ. Din pacate pragul nu se scimba separat ci numai odata cu toata partea laterala. Atasez mai jos poza sa vezi ce si cum.

Attached thumbnail(s)
caroserie-parte superioara.jpg ( Size: 56.4k ) Number of downloads: 348

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
Maska
post 26 Jul 2004, 17:03
Post #21

Membru incepator

Multumesc mult.
Are cineva un pistol de calibrul 9mm ?

--------------------
Citroen C4 Coupe 2008
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 12th May 2025 - 06:06
Forum Renault