DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> demontare planetara?

iulius_utz
post 22 Oct 2007, 00:13
Post #1

Membru incepator

Group: Members

Salut, trebuie sa-mi schimb neaparat burdufurile de la planetara la o supernova, intrebarea mea este pt cine a mai facut operratia aceasta daca imi trebuie vreo cheie speciala sau un cleste de sigurante.Pot schimba ambele burdufe doar scotand planetara din cutie fara a o mai demonta si din fuzeta, pentru ca e posibil sa fie blocata piulita din capatul planetarei, multumesc anticipat!

22 Oct 2007, 23:18:
nimeni? va rog trebuie sa schimb burdufurile in 2-3 zile si nu am mai lucrat la sn pana acum...

This post has been edited by iulius_utz: 22 Oct 2007, 22:18

--------------------
dacia super nova 2001
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Urs
post 22 Oct 2007, 22:45
Post #2

Membru autentic

From: Siret

Si eu stau cu ochii pe acest topic, inca la planetare nu mi-am bagat coarnele. Am gasit ceva aici, http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...ndpost&p=978645 dar ar fi ideal sa primim o explicatie cu poze.

--------------------
Dacia Logan 0.9 tce 2019
+
deconectat
post 23 Oct 2007, 08:16
Post #3

Membru cu avatar de sezon

From: Brasov

Trebuie o presa speciala ca sa scoti rulmentul ala de pe ea. Eu am fost la service pentru schimbat un burduf si a dat nenea ala planetara jos cu totul, a prins-o in menghina si acolo a lucrat la ea.

--------------------
logan 1.6 8v ambition .
Ex. DSN Rapsodie
+
spiridon
post 24 Oct 2007, 19:05
Post #4

Membru autentic

From: Iasi

Poti ! Trebuie sa dai planetara jos cu tot cu fuzeta dar e mult de munca (2 suruburi la amortizor, bieleta, un surub la pivot, un surub la urechea bucsei de la bara stabilizatoare)!

1.Pentru cea din dreapta: o prinzi in menghina cam de la jumatate si apoi desfaci capatul opus ! Bineinteles ca iti trebuie un cleste de sigurante ( prin bazar e vreo 5 roni) , ai grjia sa desfaci usor colierul de la burduful de cauciuc ca tot pe ala trebuie sa-l pui la loc !!!
Bati tripoda cu atentie de jur imprejur folosind o bucata de lemn si nu o bati pe rulmeti ci pe corpul ei aproape de ax...

2. La cea din stinga (sofer) lucrurile sunt un pic mai complicate ! Ea este prinsa de cutie cu un burduf care se prinde de planetara printr-un rulment etans, iar de caseta cu un colier de presare (in 3 suruburi) ! Trebuie golita cutia de viteze de ulei apoi, scoasa planetara. Multi dintre mecanici depreseaza sau bat rulmentul, ceea ce e cu risc !
Se scoate doar burduful de pe rulment, se ia o sticla de coca cola de 1/2 si i se taie fundul si se pune pe ax astfel incit sa treca peste rulment. Se unge toata sticla cu vaselina si apoi se trage burduful (ma refer la ala dinspre roata) suficient de usor !!! (INVENTIE PROPRIE !!!! VERIFICATA) Se pun burdufele la loc si voila !!!

!)Atentie nu trebuie sa strici colierele de prindere ale burdufului dinspre roata !!! Ca tot pe alea ai sa le folosesti ! LE muti(scoti) folosind un cablu suficient de rezistent - cu metoda mutat spira cu spira cite putin (metoda "furata" din service).

!!)Inainte sa tragi burduful, colierul mic il aduci linga rulment ca sa treci peste el cind "nasti" !

!!!) trebuie pus alt colier la burduful care prinde rulmentul etans deoarece colierul vechi e model de unica folosinta...dupa cum bine ai sesizat.

Succes!

P.s. Ca sa dai jos planetara scotind-o din butuc se procedeaza astfel:
Masina sta pe rotile ei, cu ciocanul si o surublenita mica indrepti tabla din piulita ce e pe post de siguranta apoi pui T-ul cu bit de 32 si eventual cu prelungitor de 50-60 cm (adica o teava) desfaci piulita ! Abia dupa ce piulita si-a dat drumul ridici masina, scoti roata si asa mai departe...

This post has been edited by spiridon: 24 Oct 2007, 19:20

--------------------
Dacia Supernova - prima iubire, a inceput in... 2001 - IS-
inginer - frezez si programez chei, repar telecomenzi, immo off 0741024494
+
Urs
post 24 Oct 2007, 19:58
Post #5

Membru autentic

Multumim frumos Spiridon !
E complicat nu joaca, dar cand o sa ma stranga cureaua ma apuc de treaba, deocamdata burdufurile-s intregi.
Am incercat azi niste viraje in loc intr-antaia cu volanul complet stanga si apoi dreapta si numai cand acceleram serios se auzea un huruit slab. Ar fi cazul de-o rectificare ? Sau sa mai aman operatiunea pana-n primavara ? Km nu fac multi, din martie pana acum am vreo 3500, deci pana-n primavara nu cred sa fac mai multi de 2000. Din cate am auzit, daca e avansata uzura, nu se mai pot rectifica ci trebuie noi.
Multumesc.

This post has been edited by Urs: 24 Oct 2007, 20:01

--------------------
Dacia Logan 0.9 tce 2019
+
spiridon
post 24 Oct 2007, 21:14
Post #6

Membru autentic

Nu iti fa probleme pentru planetare, dar evita cit poti sa pleci de pe loc cu volanul maxim dreapta sau stinga !

--------------------
+
Urs
post 24 Oct 2007, 21:33
Post #7

Membru autentic

Priceput ! Multumesc !

--------------------
Dacia Logan 0.9 tce 2019
+
iulius_utz
post 30 Oct 2007, 17:14
Post #8

Membru incepator

multumim muuult!!! o sa incerc maine si sper sa-mi iasa, o sa incerc totusi sa desfac piulita de la planetara, multumesc inca odata! biggrin.gif

--------------------
dacia super nova 2001
+
iulius_utz
post 31 Oct 2007, 19:32
Post #9

Membru incepator

Am incercat... nu am reusit sa indrept tabla aia de la piulita..mai incerc maine oricum aveam si altele de facut, am schimbat distributia, ulei si filtre, am avut o maare problema cu punerea la punct, nu am gasit semnul de sus ala de pe bloc si am reusit dupa ce am sunat un prieten si mi-a zis jos semnul la ora 6 sus la ora 12 unsure.gif ,
merci!
P.S. ca sa scot planetara din fuzeta trebuie sa desfac pivotul? daca da imi trebuie neaparat presa? merci inca odata!

This post has been edited by iulius_utz: 31 Oct 2007, 20:19

--------------------
dacia super nova 2001
+
spiridon
post 1 Nov 2007, 10:11
Post #10

Membru autentic

Ca sa scoti planetara din fuzeta nu trebuie sa desfaci pivotul si nu iti trebuie presa ! Scoti bieleta (aici abia ar trebui o presa , dar si in service se bate in bratul fuzetei...), desfaci suruburile ce tin fuzeta de amortizor si bati usor in capul planetarei !!! Succes !

--------------------
+
Urs
post 1 Nov 2007, 17:30
Post #11

Membru autentic

Azi am fost la o rectificare de planetare, nu stiu in ce stare erau, stiu doar ca la plecare in panta cu rotile virate (si daca panta era abrupta, chiar si cu rotile drepte) auzeam niste zgomote asemanatoare unui huruit. M-a costat 1.100.000 cu tot cu demontare- montare, nu aveam nici un burduf rupt.
Intr-adevar, dupa ce au dat rotile jos, si au desfacut cele 2 suruburi de la telescop, am vazut ca a apucat un ciocan sanatos si-i dadea cu pofta pivotului de la capatul de bara. Nu am vazut fix unde lovea, dar dupa cateva ciocane au sarit pivotii. Vroiam sa le spun ca trebuie golit uleiul din cutie, dar nu am mai apucat, am vazut cu a venit unul cu o galeata cu pompa ce se punea in functiune cu ajutorul bormasinei.
Incerc sa atasez vreo doua poze, dar scuze pentru calitatea sub orice critica, am facut pozele cu telefonul si pe ascuns.

This post has been edited by Urs: 1 Nov 2007, 17:33

Attached thumbnail(s)
Imag016.jpg ( Size: 32.3k ) Number of downloads: 576
Imag017.jpg ( Size: 33.24k ) Number of downloads: 615
Imag019.jpg ( Size: 25.19k ) Number of downloads: 603
Imag018.jpg ( Size: 29.67k ) Number of downloads: 577
Imag020.jpg ( Size: 40.62k ) Number of downloads: 590

--------------------
Dacia Logan 0.9 tce 2019
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 18th May 2025 - 13:04
Forum Renault