LA MULTI ANI, colegilor de forum
![]() ![]() ![]() |
LA MULTI ANI, colegilor de forum
psychoo |
![]()
|
||
![]() Membru Group: Members Posts: 3.685 Joined: 23 August 07 From: Timisoara ![]() |
|
||
--------------------
Ford
Focus
Titanium, 2.0 TDCI, 2013 You deserve what you tolerate!
|
|||
mih95 |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 119 Joined: 22 October 05 ![]() |
La multi ani !
|
--------------------
.
.
.
|
|
Gil26 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.129 Joined: 10 May 20 ![]() |
La multi ani Vlad Georgescu !
![]() (si mai asteptam cate 1 banc bun ![]() This post has been edited by Gil26: 20 Nov 2022, 06:16 |
--------------------
Dacia
Sandero Stepway 1.5dCi Easy-R(TS4)
2017
|
|
Bicicleta galbena |
![]()
|
![]() Sunt nembru, domnule! Group: Members Posts: 2.182 Joined: 29 January 13 From: Bucuresti ![]() |
LMA omul cu caterinca la purtator!
![]() |
--------------------
Peugeot
407 1.8 16v
2005 , ex-Dacia Solenza 1.4 Mpi 2003 ______________
Nemțoaicele e tancuri. Japonezele nu se strică. Franțuzoaicele e proaste. Italiencele e cele mai proaste. |
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.793 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
sa ciocnesti un pahar de vin in Câmpiile Elizee M.C ule
This post has been edited by wolfin: 28 Nov 2022, 14:28 |
--------------------
pegas
3120
... din 1980 si ceva. Urmeaza si 2020
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
La multi ani romani!
In opinia a nu putini romani, in special ardeleni, in 1991 alegerea zilei de 1 decembrie ca zi nationala a fost cel putin neinspirata. Unii au propus data de 16 sau de 22 decembrie. O Zi nationala trebuie sa fie motiv de sarbatoare pentru toti cetatenii unei tari. Nu doar pentru majoritari... O sa-mi iau pwle in cwr de la patriotii forumului dar opinia, desi sunt de acord cu ea, nu este a mea ci a istoricului Cristian Ivanas de la Cluj. Un istoric care are opinii si interpretari ale istoriei un pic diferite de cele ale istoricilor militari... Marea Unire de la 1918 a produs o mare deziluzie in randul intelectualitatii romane artizane a Unirii. In proclamatia de la Alba Iulia, la 01.12.1918 erau promisiuni ferme prin care minoritatile etnice aveau dreptul la instructie scolara in limbile lor (azi in linii mari este pusa in practica promisiunea) dar si multe alte drepturi pentru minoritati care azi pe scurt ar fi cunoscute ca autonomie locala. Guvernul liberal al Bratienilor s-a p.isat cu bolta pe proclamatia de la Cluj. A promovat un centralism excesiv care a provocat multa dezamagire in randul romanilor ardeleni. Si a celor din Bucuvina si a celor din Basarabia. Dupa implozia Imperiului Austro-Ungar, a ramas un vid in toata Europa de est si centrala. A luat nastere Republica Austria, Ungaria, au luat nastere doua state noi. Cehoslovacia si Yugoslavia (tara slavilor din sud). Si Romania unita. Romanii ardeleni care au promovat Unirea in frunte cu Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod au vrut unirea dar cu anumite conditii. Prima si cea mai importanta era acordarea autonomiei in cadrul Regatului Romaniei. Ar fi insemnat autonomia Transilvaniei, a Banatului, a Basarabiei si a Bucuvinei. Adica un stat federal. Guvernul liberal, adept al centralismului a obitnut un compromis, in loc de autonomie un fel de autonomie provizorie, numita Consiliul Dirigent, care in esenta spiritului romanesc a fost un mare fas. Profund dezamagit Iuliu Maniu, la 01.12.1938, la 20 de ani dupa Unire, adreseaza un Memorandum Regelui Carol al II-lea. Istoricii militari, nationalisti, au cam uitat de el, e cartoful fierbinte de care se feresc toti... https://clujtoday.ro/memorandumul-din-1938-...de-iuliu-maniu/ La 20 de ani dupa Unire, Iuliu Maniu constata o saracire accentuata a Transilvaniei. Da ca exemplu Tinutul Timis, spoliat la greu, furat pe fata de Gevernul de la Bucuresti. Anual plateste dari catre guvern de cca. 5, 6 miliarde lei din care primeste inapoi 200 milioane. Iuliu Maniu constata cu amaraciune cum romanii ardeleni, cunoscuti la nivel local, cu buna reputatie, sunt indepartati din functiile publice si inlocuiti cu marionete slugi ale potentatilor damboviteni. Pe scurt, pentru Iului Maniu, si alti multi romani ardeleni, Marea Unire a fost o Marea Dezamagire. Marea Unire a avut 2 consecinte directe si imediate: 1. Saracirea Transilvaniei, prin biruri exagerate si culmea ironiei, Transilvania nu a fost ocupata de Bucuresti ci s-a unit cu patria-muma prin dorinta patriotilor acelor vremuri. Care, se pare si-au cam dat palme dupa... 2. Instaurarea unei administratii publice corupte, bazate pe nepotism (nimic nou...) specifice administratie centrale dambovitene, probabil mostenire fanariota. Administratia centrala si locala corupta, incompententa, bazata pe realtii de partid si nepotism, se pare ca face parte din gena noastra latino-balcanica. Unii dintre noi, mai naivi, pun botul la textele nationalistilor, isi motiveaza frustrarile cu argumetele propagandei nationaliste, nu suntem primit in spatiul Schengen ca nu vor olandezii, le este frica ca portul Constanta o sa falimenteze portul Roterdam. Tampenie mai mare de multi ani nu am auzit. Americanii nu ne dau vize fiindca sunt parsivi, se folosesc de noi si apoi ne discrimineaza. Cata vreme indivizi ca Badalau sunt reprezentativi pentru administratia damboviteana, si cei din vest cunosc foarte bine realitatea de la noi, nu vom pupa Spatiul Schengen si calatorii fara vize in USA veci pururi. P.S. Ma duc in parcul central sa-mi iau pomana de la primarie, un blid de fasole cu carnati... This post has been edited by radian: 1 Dec 2022, 12:09 |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.971 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
La multi ani forumisti
|
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
@radian: noroc că te-ai făcut inginer, nu istoric. Nu știu cine plm e Cristian Ivanas, că googalul nu-l indexează.
La mulți ani! ![]() |
--------------------
Dacia
1310
1983 "Mother, should I trust the government ?" - No fuckin' way !
"A champion is someone who gets up when he can't." |
|
axabrt |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.971 Joined: 15 February 05 From: Ploiesti ![]() |
Radian are oarecum dreptate, doar că pe lângă badalau, mai sunt Arsene, Nicolescu, cozma, mazăre, Oprișan și în general orice judet unde PSD are sus puși. Mai sunt și alții de eșalonul 2 gen Olguța, firuța, valcov, Sebastian Ghiță. Era acum ceva vreme unul de a furat de a dreptul 14000 de hectare de pădure sau ceva in genul.
Acuma chiar daca nu mai sunt ei la butoane au rămas copii lor |
--------------------
Ford
Focus mk3.5
Ecob00st .dracnev si boboru’ este viitoru’.
|
|
wolfin |
![]()
|
![]() Haha Group: Members Posts: 8.793 Joined: 2 December 05 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
pegas
3120
- Curand de provincie Scuze Mucix, am gasit altul"În fata unei boli esti precaut sau prost", o stai ..Bici zice ca o gasit a buna...mis un cane rau dar cu suflet mare
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
🇷🇴
Si totusi exista desi unora le sta in gat de 100 de ani. PS Adi incep sa cred ca pentru tine istoria e grea :ad sub masa:Cref ca incurci numele. Poate te referi la istoricul lumii https://kv.sapientia.ro/ro/facultate/echipa...stian-d-ivanes- This post has been edited by bion: 1 Dec 2022, 14:47 |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
- TM54 Crăpa-le-ar Domnul ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
wolfin |
![]()
|
|
--------------------
pegas
3120
|
|
radian |
![]()
|
![]() gandeste pozitiv: nu spera si nu ai teama... Group: Members Posts: 1.273 Joined: 17 January 05 From: petrosani ![]() |
QUOTE(maho @ 1 Dec 2022, 15:07) Mea culpa, i-am scris numele gresit. Cristian Ivanes. Acuma ca tu nu ai auzit de el, asta e, nimeni nu le stie pe toate. QUOTE(bion @ 1 Dec 2022, 15:40) ... incep sa cred ca pentru tine istoria e grea ... Pentru afirmatia de mai sus as vedea trei explicatii: 1. N-ai citit Proclamatia de la Alba Iulia de la 01.12.1918, prin care se promite autonomie locala minoritatilor nationale si nici Memorandumul adresat de Iuliu Maniu Regelui Carol al 2-lea la 01.12.1938 prin care-si face publica profunda dezamagire fata de cum a gestionat Guvernul de la Bucuresti situatia din Transilvania dupa actul unirii. Din punctul de vedere al lui Iuliu Maniu, la 20 de ani de Romania Mare, Unirea a fost un esec total. 2. Documentele mai sus enumerate sunt niste fake news, ele nu exista si am fost eu naiv sa pun botul ele. 3. Limba romana literara este, cel putin pentru unul din noi, prea grea... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Adi, ejti bine?
![]() Pe vremuri aveai alte preocupări... și erai un partener fain de discuții. #oricefel. Apoi a inceput să te deranjeze (rău, că un cui împotriva ei ai avut mereu) biserica. Oricare, da' parcă mai mult aia românească, ortodoxă. Acum văd ca nu încapi de ideea de Românie, românism, românesc. Cum spuneam și altă dată, mie mi-e egal. Doar constat. ![]() La mulți ani! This post has been edited by gabize: 1 Dec 2022, 20:00 |
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
radian |
![]()
|
Ai citit Memorandumul din linkul postat de mine?
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
gabize |
![]()
|
![]() DECONECTAT Group: Members Posts: 6.020 Joined: 21 July 08 From: ©City of Mini Roundabouts ![]() |
Mă refeream la preocupările tale, nu e important de unde/cum te documentezi. Întrebarea e : de ce?
|
--------------------
⚓ Am avut
cândva o... barcă...
acum doar un gândac H247 "Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
|
|
maho |
![]()
|
![]() Membru rigido-flexibil Group: Members Posts: 5.219 Joined: 7 April 10 From: Brașov, orașul olimpic ![]() |
O fi fost coada mare la fasolea cu ciolan.
Autonomie locală, învățământ în limba maternă, și altele la nivel mult peste ce au românii din Ungaria, dar nah... This post has been edited by maho: 1 Dec 2022, 20:34 |
--------------------
Dacia
1310
|
Gil26 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.129 Joined: 10 May 20 ![]() |
La multi ani Romania
![]() |
--------------------
Dacia
Sandero Stepway 1.5dCi Easy-R(TS4)
2017
|
|
bion |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.711 Joined: 1 May 04 From: TM ![]() |
Adi. De mine zici cu limba romana?
Tocmai de actele respective stiu de ceva zeci de ani. Tu de cand? Maniu avea multe frustrari si putin caracter. Rolul lui in 1918 nu a fost asa important e avand alte idei. Sper ca ti-a priit traditia nventata in 2000 de protv ![]() |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
Și setea ogoi-le-ar cu venin, Căci n-au păreche-n lume blestemații Crîșmarii care toarnă apă-n vin ! |
|
radian |
![]()
|
La ProTv nu m-am mai uitat de vreo 20 de ani. Cat o fi fost de frustrat Maniu habar nu am, dar adu-mi tu argumente palpabile ca nemultumirle sale, mentionate in Memorandum erau doar rodul frustrarilor sale si ca de fapt in realitate curgeau laptele si mierea valuri, valuri, dupa Unire.
Iuliu Maniu a fost un om politic. Nu cred sa fie vreun om politic in Ro care sa merite statuie in buricul targului pentru onestitate, cinste si modestie. Dar, discutia nu era despre Iului Maniu ca om politic ci despre motivele pe care le-a trecut punctual in Memorandum ca fiind, in viziunea sa, motive de dezamagire vis-a-vis de ce s-a intamplat in Ardeal dupa Unire. Dar asta e, este un subiect tabu. Este sarbatoare, mergem ca oile, ca la moaste, le pupam, ne inchinam, sarbatorim, nu ne punem intrebari, nu discutam subiectul... |
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
wolfin |
![]()
|
Cred ca tu esti cel care se injoseste prin anumite afirmatii ....nu noi oile.
@Aliencop a fost banat pt mai putin. @meganusbicorp avea dreptate...poate nu purta " bașca ". This post has been edited by wolfin: 1 Dec 2022, 22:41 |
--------------------
pegas
3120
|
|
bion |
![]()
|
Adi tu esti cel care agiti spiritele cand te agati de episoade. Istoria trebuie vazuta pas cu pas nu numai prin presa si barfa intre comeseni si alegand ce iti convine Memorandumul ala era si o manifestare a urii obsesive a lui Maniu impotriva liberalilor. Ca existau motive obiective kklau e real dar contributia pnt era masiva
![]() ![]() Protv a inventat prin 2000 pomana cu fasole. Teo Trndafir impartea polonice fara numar. ![]() PS. Tu esti o consecinta directa a 1. 12 1918 ![]() E sa5batoare Die mannschaft a fost elim8nata a doua oara consecutiv ![]() ![]() This post has been edited by bion: 1 Dec 2022, 23:11 |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
|
bucatzel |
![]()
|
![]() Membru plictisit Group: Moderatori Posts: 6.464 Joined: 19 May 08 From: Timisoara ![]() |
|
--------------------
Dacia
1300
1981
- 3-SB-2608 Si cu dansa-ntransa, si cu sufletu' in rai... cam greu...
|
|
wolfin |
![]()
|
Antivax si pro rusia. Mare branza.
|
--------------------
pegas
3120
|
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.067 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
|
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
bion |
![]()
|
i dom'inginet
![]() D acuza Șpania de lucratura cu Japii. Pai normal ca D era ocupata cu gay etc. IMG_20221126_WA0014.jpg ( Size: 21k ) Number of downloads: 130 This post has been edited by bion: 2 Dec 2022, 11:22 |
--------------------
Dacia
SLZ Scala
2003
|
maho |
![]()
|
QUOTE(radian @ 1 Dec 2022, 22:05) Cat o fi fost de frustrat Maniu habar nu am, dar adu-mi tu argumente palpabile ca nemultumirle sale, mentionate in Memorandum erau doar rodul frustrarilor sale si ca de fapt in realitate curgeau laptele si mierea valuri, valuri, dupa Unire. Daca tot iti place istoria, vezi ca inainte de unire nu curgea deloc laptele si mierea pt. romanii din Ardeal (majoritari, intamplator). Ia uite ce zic astia, ceva de „Unio Trium Nationum”. |
--------------------
Dacia
1310
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.067 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Ei, s-a dat startul de 1 Decembrie, urmatoarea zvicnire pe 13 martie...
Asta este, bifam activitatea. |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
maho |
![]()
|
Eu scot steagu' și pe 24.01.
![]() |
--------------------
Dacia
1310
|
radian |
![]()
|
Maho, multumesc pentru linkul postat. Materialul este foarte interesant, l-am citit pana la capat desi este destul de lung. Dar, face trimitere la cu totul alta perioada de timp. Feudalismul timpuriu. Eu am incercat sa pun in discutie stuatia existenta in zona in prima jumatate a secolului XX, la cateva decenii dupa actul Unirii.
|
--------------------
dacia logan
ambition
2005
- HD 06 LDM
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 11th May 2025 - 21:33 |