| Pentru informarea onor membrilor, mentionez aici cateva consideratii:
In cazul creditelor pentru masini se ridica 2 probleme importante: rata fixa sau rata descrescatoare pe de o parte, credit in lei sau in valuta pe de alta parte. A aparut si o a treia determinanta: dobanda fixa sau dobanda variabila.
1. Rata fixa sau descrescatoare
Rata fixa
-avantaje: este mai mica la inceput, si se poate incadra in niste parametrii de venit ai imprumutantului mai mici
- dezavantaje: se plateste mai multa dobanda per total decat la imprumutul cu rata descrescatoare
Rata descrescatoare
- avantaj: se plateste mai putina dobanda, se plateste inca de la inceput mai mult din credit (important in cazul in care se doreste achitarea in avnas a creditului)
- dezavantaj: cuantumul mai mare al primelor rate (comparative cu ratele fixe)
Explicatie empirica: La rate descrescatoare, ratele include de la inceput o parte mai mare din creditul efectiv, plus dobanda. La ratele fixe, la inceput partea din credit achitata este mai mica, si se plateste mai mult dobanda.
Explicatie matematica: vezi fisierul de calcul pe ambele variante anexat
2. Imprumut in valuta sau in lei
Imprumut in valuta
La imprumutul in valuta, principalul factor de risc este cursul valutar. Daca se allege o valuta urmarita de BNR si relativ stabilizata (EURO), evolutia acesteia este predictibila (de principiu creste cu nivelul inflatiei). Astfel, costul imprumutului in valuta echivalat la cursul de schimb in lei va fi compunerea dobanzii imprumutului cu cresterea cursului (predictibila pt. euro la nivelul inflatiei).
De ex. Dobanda 11%; predictie crestere curs de schimb 9%
La sf. anului dobanda echivalenta este 1,11 x 1,09 = 1,21, deci 21%. Dar aceasta dobanda ?compozita? nu este de la inceputul imprumutului, pt ca la inceput valuta nu a crescut direct cu 9% si ramane stabile pana la sfarsit, ci in prim luna a crescut cu aprox. 0,75%, deci in prima luna se plateste efectiv o dobanda de 1,11 x 1,0075 = 1,1118, deci de 11,18%.
Practic, rezulta la imprumuturile in valuta predictibila (euro) ca imprumutul este mai avantajos decat cel in lei (tinand cont de dobanzile actuale de 23-24%)
Eu recomand, atata timp cat dobanda la valuta x evolutia prognozata a valutei /1,8 > dobanda la lei este mai rentabil imprumutul in valuta.
Ex. dobanda valuta 11%; crestere prognozata 9%-> 9%/1,8=5%
1,11 x 1.05 = 1,1655 -> cost al imprumutului de 16,55%, fata de un cost al imprumutului in lei de 23-24%, ambele imprumurui echivalate in lei.
Explicatia este alambicata si dificila, dar retineti formula si principiu.
Mai mentionez si unele declaratii BNR care zic pe la inceputul anului cu cat prognozeaza BNR sa intareasca leul. De ex, pt. 2004 se propune o intarire de 5%, deci cresterea euro ar tb sa fie de cel mult 9x0,95 = 8,55%, si nu de 9%.
De asemenea, pentru cei care sunt platiti in valuta (echivalent in lei), este cel mai bines a ia imprumut in valuta in care sunt platiti.
3. Dobanda fixa sau dobanda variabila
Aici exista o capcana, in special pentru imprumuturile pe termen lung. Daca se opteaza pentru dobanda fixa, aceea dobanda ramane pe tot parcursul imprumutului.
Ori, in urmatorii ani inflatia va scadea si odata cu ea si dobanzile. Cei care aleg varianta cu dobanda variabil vor beneficia de scaderea dobanzilor, ceilalti nu.
Atrag atentia asupra acestei situatii, ca sa nu cadeti in vre-o capcana marsava |