DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> alimentare corecta pt un amplificator audio, pe sursa sta bine merci, pe masina fierbe in 30 min

tatuci
post 7 Jun 2007, 08:22
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

Salut!

De curand, in lipsa de altceva mai bun de facut, am montat un amplificator audio 2x45W si palniile aferente, pe car el-am alimentat direct de la bornele bateriei.

Amplificatorul lucreaza, calitatea sunetului este buna dar dupa aproximativ 30 min de functionare fierbe. Ampliful l-am facut pe un circuit TDA8560 si l-am pus intr-o carcasa de aluminiu babana.

Pe bancul de proba a lucrat mult si bine pe o sursa de 12V stabilizata dar pe masina firbe in 30 de min....dupa aproximativ 30 de min de functionare carcasa de aluminiu (practic toata carcasa e un mare radiator) este fierbinte iar suntetl este oarecum acoperit de paraziti.

In mare eu as davina pe faptul ca atunci cand accelerez voltajul bateriei creste iar stabilizatorul de 12V are serios de lucru.

Amplificatorul trebuie aliemntat cumva din alta parte?

This post has been edited by diaconuliviu: 7 Jun 2007, 08:49

--------------------
Dacia 1310 TLX, SupeRNova, Logan MCV (2014) 1991/ 2001/ 2014 - B 84 TCI, B 47 BWU
Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decat puritatea conceptiei inventatorului.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 7 Jun 2007, 08:50
Post #2

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori

nu, nu ai de unde sa-l alimenezi din alta parte. Mai bine faci racirea aia ca lumea. Si la mine se incinge amplifu' cu spume

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
diaconuliviu
post 7 Jun 2007, 08:54
Post #3

Membru autentic

From: Space, the final frontiere

1. Renunta la limbajul tip IRC (vezi corectia cu rosu).
2. Acel TDA are alimentare tipica 14,4 V (scrie in datasheet, asta fiind amplificator tipic auto), cu maximum 18 V.
Cit este tensiunea de incarcare la masina ta? Sare cumva de 14,4V? Daca da, verifica incarcarea dupa metodele descrise pe aici. Pentru paraziti, exista condensatori deparazitare, se gaseau chiar si "la kit", in plus, pe alimentarea acelei statii se pune C>4700uF/25V + C=0,1 uF.

--------------------
Opel Corsa 2001 - xx
Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur.
SSP,K!
+
mihai1677
post 7 Jun 2007, 10:20
Post #4

Membru autentic

Despre ce stabilizator de 12V este vorba?
Ai montat stabilizator pe alimentare?
Daca, da, da-l jos, alimenteaza direct ampliful.
Daca, nu, inseamna ca ai un contact imperfect: la borne baterie, alternator, astfel tensiunea creste peste 15V.

--------------------
Renault 5 Campus, Hyundai Sonata, 1988 / 2001
+
tatuci
post 7 Jun 2007, 12:41
Post #5

Membru autentic

da. am pus stabilizator pentru a limita intr-un fel variatia tensiunii in mers...il dau jos repede si pun un condensator frumos sa vad cum o lucreaza

m-am uitat intr-un amplificator industrial si intr-adevar nu-si are rostul acolo...revin cu detalii dupa modificare

--------------------
Dacia 1310 TLX, SupeRNova, Logan MCV (2014) 1991/ 2001/ 2014 - B 84 TCI, B 47 BWU
Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decat puritatea conceptiei inventatorului.
+
diaconuliviu
post 7 Jun 2007, 12:56
Post #6

Membru autentic

From: Space, the final frontiere

Atentie, cauta un zener 18V/1w si pune-l pe alimentare, nu va declansa decit daca ti se defecteaza incarcarea. Mai bine sa se arda ala decit finalul.

--------------------
Opel Corsa 2001 - xx
Universul si prostia sint infinite.
De a doua sint sigur.
SSP,K!
+
c_brati
post 7 Jun 2007, 18:58
Post #7

Membru incepator

sa inteleg ca ai facut ampificatorul de dragul electronicii , pt ca toate mp3 au cel putin 4*45W. Mai bine dai un ban in plus decat sa-ti ia foc masina.

--------------------
dacia berlina 1996 motor1,6 - gj-10-BBB
+
thedragon
post 7 Jun 2007, 19:39
Post #8

Sange de modovean aka GALATI

45 w muzicali ! watt-i RMS au vreo 20 ! wink.gif rezulta 4*20=80 watt-i RMS tongue.gif

This post has been edited by thedragon: 7 Jun 2007, 19:40

--------------------
dacia 1310 1989
+
omegabear
post 7 Jun 2007, 20:49
Post #9

membru

QUOTE(tatuci @ 7 Jun 2007, 08:22)
Salut!

.....
Amplificatorul lucreaza, calitatea sunetului este buna dar dupa aproximativ 30 min de functionare fierbe. Ampliful l-am facut pe un circuit TDA8560 si l-am pus intr-o carcasa de aluminiu babana.

Pe bancul de proba a lucrat mult si bine pe o sursa de 12V stabilizata dar pe masina firbe in 30 de min....dupa aproximativ 30 de min de functionare carcasa de aluminiu (practic toata carcasa e un mare radiator) este fierbinte iar suntetl este oarecum acoperit de paraziti.
.....
*

Eu stiam ca sursa trebuie sa asigure dublul puterii de iesire, adica 2x45 = 90 x 2 = 180W : 12V = 15A. Ma intreb daca pe bancul de proba aveti sursa de 12v la peste 15A. Sau de peste 180W. Daca aveti o sursa normala de 2-5 A (20-100W) atunci amplificatorul nu a debitat toata puterea si evident ca nu s-a incalzit. Pe bateria de la masina are curentul necesar si a aratat ce poate dar si faptul ca are racire deficitara.
Nu trebuie alimentat din alta parte. Trebuie radiator cumsecade, la aceasta putere carcasa, fie ea si aluminiu nu disipa caldura suficient de repede. Plus ecranare, fise speciale (cu rezistenta mai mare) si eventual aprindere tranzistorizata.

--------------------
DACIA 1310 L 1994 - B 10 AGE
"Nu are convingeri decât acela care n-a aprofundat nimic."
E. M. Cioran
+
tzepesch
post 14 Jun 2007, 21:53
Post #10

Japan Jupan

Si eu mi-am facut amplificator Kit cu TDA... mom am 2, Unul de 2x15W RMS care m da afara din masina si unul 2x6W RMS care urla si ala f frumos... PUNE sig de minim 10-15A pe fir (d-alea de aparatura electrocasnica, nu auto), cat mai aproape de alimentare, 10 cm de borna. Si Condensatori de minim 36V (dublul alim maxime ) cu capacitate de minim 10000uF.... sunt cam de 150mii in sus. Si scapi de paraziti de n-ai treaba... am facut multe incercari direct pe masina pana am obtinut rezultatele corecte. A: F IMPORTANT. NU PUNE (-) instalatiei pe borna (-) a bat. Direct pe caroserie! Si aia (- amplif pe - bat) e o sursa de paraziti.
B: daca ai amplif in portbagaj sa ai cablu gros de tot (2-3mm) pt alimentare. Si de la ala apar paraziti, daca e subtire (gen multifilar de prize). Noroc...

--------------------
Dacia DELTA GALIDI Station Wagon 1982 - 1310 - 4VIT. - B-xx-xxx
De ce caraie cioara in zbor? ... Schimba vitezele

Toyota Auris 2L D-4D Luna Plus +
+
einstein1984
post 14 Jun 2007, 22:16
Post #11

fan Dacia

QUOTE(thedragon @ 7 Jun 2007, 20:39)
45 w muzicali  ! watt-i RMS au vreo 20 ! wink.gif rezulta 4*20=80 watt-i RMS tongue.gif
*

Si daca-ti arata un Pioneer cu 45 W RMS pe fiecare din cele 4 iesiri ce faci?

--------------------
daca nu ai o toyota 4X4,ai gresit masina - negru pe alb
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 21st July 2025 - 14:50
Forum Renault