Carti de debit si credit
![]() ![]() ![]() |
Carti de debit si credit
b64chr |
![]()
|
||
![]() Moderator incepator Group: Moderatori Posts: 1.004 Joined: 17 December 04 From: Buzias, Timis ![]() |
|
||
--------------------
Dacia Solenza 2003
/ Skoda Octavia
2009
|
|||
Liviu M |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 169 Joined: 14 September 04 From: Germania ![]() |
Dupa cum spuneam mai sus, este vorba de cardul meu de "debit". Nu stiu exact ce hram poarta, daca face parte din produsele Visa/Mastercard sau e vreo inventie nemteasca (zic nemteasca pentru ca toate bancile de aici emit asa ceva). Cert e ca pe el scrie maestro (despre asta stiam ca e divizia debit a mastercard), pe aici e numit EC-card (si pe spate mai are scris electronic cash si geld karte) si poate fi folosit exact asa cum am scris mai sus. E drept ca uneori, la sume ceva mai mari, personalul din magazin mi-a cerut sa ma legitimez si cu un alt act (permisul de conducere e suficient), dar asta mi s-a intamplat numai de vreo 2 ori.
In ceea ce priveste cardul de credit (care, de data asta, e Visa), n-am depasit niciodata limita de creditare, asa ca nu stiu ce se intampla. Stiu insa ca, exceptand Romania, la cumparaturi l-am folosit numai cu semnatura. @b64chr Asta cu legitimarea numai cu semnatura e politica Visa/Mastercard. Probabil ca pleaca de la premiza de nevinovatie, nu de la cea de vinovatie. This post has been edited by Liviu M: 2 Aug 2005, 15:24 |
--------------------
Ford
Mondeo
|
|
MoneyTalks |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 2.712 Joined: 18 April 03 From: Ireland ![]() |
QUOTE(RMC Info @ 2 Aug 2005, 11:22) caracterele in relief sunt necesare pentru ca in anumite tari mai exista inca (tarile arabe in special) mai exista inca ziceam asa numitele "fiare de calcat" .. pentru a plati acolo se pune cardul intr-un suport se acopera cu o hartie de indigo cu o alta hartie mprimata si se trece un fel de fier de calcat peste .. astfel imprimandu-se cartea de credit cu toate datele. Slava Domnului ca Romania nu a adoptat asa ceva fiindca noi am intrat pe piata cardurilor destul de tarziu. Ca fapt divers, chestia cu "fierul de calcat" e valabila si in... USA ![]() ![]() |
--------------------
Lexus
ES300H
2020 Religia a aparut cind primul ticalos s-a intilnit cu primul prost
Never underestimate the power of stupidity in large groups |
|
RMC Info |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 2 Joined: 2 August 05 ![]() |
Oameni buni, scuze daca nu prea sunt la curent de cum functioneaza sistemul in Romania. Rar am platit cu carte de credit fiindca nu prea am incredere.
Nu vreau sa va ofensez, dar ceea ce v-am explicat prin randurile de mai sus este realitatea dintr-o tara zic eu, "normala" din punct de vedere al organizarii financiar-bancare. In exemplele date (erau doar exemple!!) va ofeream o imagine a sistemului asa cum functioneaza el in Franta. Ziceam ca Visa Electron sau omoloaga sa la Mastercard (nu mi-aduc aminte acuma numele) sunt utilizabile exclusiv daca ai bani in cont si gata. Si credeti-ma, daca veniti in Franta, Spania, Italia unde autostrazile sunt cu taxa "peage" nu aveti nici o sansa cu Visa Electron. Fiindca POS-ul nu apeleaza banca!! Verifica doar seria si validitatea cartii. Iamginati-va ce-ar fi sa se sune de fiecare data la banca si sa se formeze ambuteiaje interminabile. Acum referitor la timpul de asteptare pentru a face o plata la cassa daca acea cassierie are POS-ul legat prin ADSL cu banca (cum vitezele la internet au urcat acum pana la 20mega/sec) plata se face foarte repede fiindca banca oricum este apelata in toate cazurile. Despre Romania nu prea stiu cum merge treaba acolo. Sper ca si noi ne indreptam spre un sistem finnanciar-bancar normal si logic. |
--------------------
renault
r19
- 125avz38
|
|
IsNa |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Pai "treaba merge" la fel si aici in lumea a treia.
Daca aparatul comunica cu banca, poti plati cu Electron/Maestro. Daca nu, doar cu Visa/Mastercard/(AmEx nu peste tot) ... In plus s-a introdus si "descoperirea de cont" la Electron/Maestro, prin care poti folosi pana la o limita peste ce ai in cont. Dar asta nu are legatura cu aparatul la care platesti, ci cu banca, ea accepta sau respinge cererea de plata de la aparat in timp real. This post has been edited by IsNa: 5 Aug 2005, 16:05 |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
erica |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 123 Joined: 5 July 05 ![]() |
Habar n-am cum se folosesc cartile de debit sau credit.Ce stiu e ca vreau sa plec in excursie in Austria si Elvetia.Ce ma sfatuiti:ce fel de card sa folosesc?...ca numai cu cash...
|
--------------------
Ex-Dacia Logan
Preferance
2005
|
|
pushsilex |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 5 Joined: 9 June 07 ![]() |
eu am MasterCard,Visa Electron, si Maestro am mai avut si MasterCard de la BRD dar am renuntat la ele.Astea la care am renuntat nu erau cu "descoperire de cont" cred ca la asta va referiti cand ziceti card de debit. Puneam bani pe ele aveam ce cheltui, altfel "pauza". Unul era in Euroi ca am crezut o buna bucata de timp ca nu pot scoate bani de la bancomat in strainatate decat daca era un cont in euro.Celelalte sunt in lei si cu posibilitatea de a intra pe minus pana la limita stabilita cu banca.Astea ziceti voi ca sunt carduri de credit?
Nu stiu daca are importanta daca sunt de debit sau de credit, eu le-am pastrat numai pe alea cu "descoperire".In RO platesc peste tot unde este POS cu cardul ca nu-mi place sa umblu cu numerar si peste tot trebuie PIN-ul. Foarte rar, la OMV si la vreo 2 magazine nu mi-a cerut PIN-ul.Nu stiu de ce.Am scos bani si din strainatate de la bancomate dar acum am aflat de aici ca pot plati si pe la benzinarii si magazine. Am vazut ca poti scoate si din strainatate bani chiar daca este un cont in lei, nu te mai strofoci sa mergi la casele de schimb sau sa pleci cu numerar la tine. Bafta! |
--------------------
Dacia
Logan
- TM-09-ZYO
2005,Laureate
|
|
bogdan10 |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 126 Joined: 11 July 06 ![]() |
Preferabil, in strainatate, sa faci doar plati la POS (nu platesti comision) si nu sa scoti numerar de la ATM/POS (comisionul este mult mai mare decat daca ai scoate din Romania).
|
--------------------
DACIA
LOGAN
- 1-B-101
2005 1.6 MPI AMBITION
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 30th July 2025 - 22:40 |